Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-26

• 74 162
  • 734
  •   1
Отговори
# 285
Много е вероятно банката да не позволи изповядване на данъчна оценка, ако ще се финансира повече от сумата. Изрично питайте в банката как се процедира в случай, че се иска на данъчна оценка. Много е важно има ли вече акт 16 - пълно финансиране се отпуска чак на акт 16.

Щом е ипотечен кредит, банката няма да се остави да има неуредици като двойна продажба, няколко ипотеки или спорна собственост.

Аз не съм вадила никакви бележки предварително, то няма и смисъл. Банката казва какво иска, иначе удостоверения от община и данъчни стават за седмица-две най-много. Мен ме забавиха НАП, и то не заради ваденето, а защото служителката ми беше забутала бележката и твърдеше, че не е издадена. Иначе стана буквално за два дни.

# 286
Не е вярно написаното горе, че трябва да ви е постоянен адрес  този на имота, за да ви е основно жилище. Моето основно и единствено жилище( не е ателие) е необитаемо, не съм регистриран по никакъв начин на адреса, но ползвам 50% отспъпка от данък сгради. Но пък плащам смет, която не правя
Декларирах си имотът (апартамент) с най-висок данък като основни жилище, но не получих отстъпка, тъй като личната ми карта е на друг адрес (на който също не се ползва отстъпка). В декларацията по чл. 14 ЗМДТ неслучайно искат постоянен и настоящ адрес. Може би служителят при теб е пропуснал да го забележи.

# 287
Здравейте на всички. Като ви чета (пиша рядко) виждам, че сте доста на вътре (ако може така да се каже) с имотните сделки. От известно време с моя приятел си търсим апартамент, който да си купим. До сега не намирахме нещо, което да ни хареса и в същото време да отговаря приблизително на цената, която си бяхме определили. Миналата седмица ходихме на оглед и харесахме един апартамент. Тази седмица сигурно ще отидем с наши познати, които са разбират от строителство, за да го погледнат и да изразят мнение (единият е архитект). До сега не сме се допитвали до банки, какви условия на кредити биха ни предложили и колко биха ни дали. Разполагаме с една не много голяма сума (да кажем около 20% от цената на имота, които сме харесали). Мисля, че ни е време за консултация с банка... Та моята молба е за съвети:
- Дали да обикаляме в банките и да се консултираме или да потърсим фирма/кредитни консултанти? Кое според вас е по-удачно?
- Кои банки бихте ни предложили?
- Кои консултантски фирми?
Да уточня, че в момента не разполагаме с много време обикаляне, тъй като работното време не ни го позволява особено, а в същото време се страхувам евентуално да не изпуснем харесано жилище заради нашата небрежност.

При така описаната ситуация предлагам да действате с кредитен консултант от кредитна фирма. Със сигурност ще ви спести време и обикаляне по банките. Срещате се един път, казвате какви са ви условията - каква сума искате да изтеглите, колко е самоучастието ви, каква месечна вноска можете да си позволите и срок на кредита. След това комуникацията е по телефон и с мейли. Консултантът ще ви каже и какви документи трябва да подготвите. Но да, хубаво е да имате и адвокат.

Тука искам да благодаря на Томева за препоръката й на кредитен консултант. Приятелят ми беше скептично настроен и отиде с доста голямо нежелание, но в крайна сметка остана доволен Simple Smile

# 288
NikoT, не е толкова голяма разликата в качеството, колкото си мислиш. Иначе по твоята логика в другите градове съвсем пък некачествено трябва да се строи Grinning

Уви, огромна е разликата между качественото строителство и масовката. При горния клас се слага 10 см КАЧЕСТВЕНА шумоизолация в плочата между етажите. Между отделните апартаменти се правят двойни стени с каменна вата по средата. Тухлите са висок клас Винербергер. Въпреки, че дори и средния им клас е много по-добър от турските и гръцките е по-добре да се ползва високия. Дограмата от най-висок клас е драстично по-скъпа от боклуците, които се издават в масовото строителство. Външните врати са Солид 55 от 1800 лева (цена на дребно) спрямо боклуците от 400 лв (цена на дребно), които се монтират масово. И резултатът е, че ако живееш в качествено построен апартамент няма да чуваш кога съседката отгоре се прибира нощем с острите си токчета или усиления телевизор на някой по-глух съсед. Допълнително изолацията на сградата не е от евтин стиропор, а от каменна вата и еталбонд. И ако сравниш цените на масовия стиропор плюс мазилка и каменната вата плюс еталбонд ще видиш, че разликата в цената не е двойна, а четворна. И последно като прибавим и разликата между евтиния гранитогрес плюс латексови стени в общите части, и високия клас гранит на пода плюс скъпи мазилки и гранити по стените разликите в цените на масовото и качественото строителство стават мнооого сериозни.

Последна редакция: пн, 30 апр 2018, 21:36 от Анонимен

# 289
Много малък % са тези сгради. И като цяло повечето е на думи Simple Smile
Относно цените - в скъпите квартали парцелите им струват дооооста повече, затова и цените е нормално да са по-високи.
В крайна сметка пак опираме до търсенето, нещо може и златно да е, няма ли желаещи да го вземат, няма да струва нищо.

# 290
Много малък % са тези сгради. И като цяло повечето е на думи Simple Smile
Относно цените - в скъпите квартали парцелите им струват дооооста повече, затова и цените е нормално да са по-високи.
В крайна сметка пак опираме до търсенето, нещо може и златно да е, няма ли желаещи да го вземат, няма да струва нищо.
Наистина са много малко, но все пак ги има и основно са в южните, източните райони и идеалния център. Ето един пример от кв Витоша:

# 291
Ето една мноооого груба сметка:- Подземното строителство  е примерно поне 200 евро на квадрат, а ако е на калкан става доста по-скъпо. Но да приемем цена около 200 евро. На сграда с 20 гаража и трябват около 700 кв.м. подземно РЗП. Това включва рампа, място за маневриране, колони, стени и самия гараж. Обикновено на гараж 16-17 квадрата се падат още поне толкова общи части. Да не говорим, че за да не се налага някоя жена да се мъчи сума ти време повечето читави строители остават над 20 квадрата общи части. И простата сметка показва, че 700 кв.м по 200 евро е равно на 140 000 евро за 20 гаража. Като се сметне и обещетение към собствениците на парцела в рамките на поне 25-30% се получава, че за строителя ще останат 14-15 гаража.140 000/15=9 333 т.е. на инвеститора един широк и удобен за маневриране гараж му излиза над 9000 евро и то без да броим вратите на клетките. За колко е нормално да ги продава? Разбира се повечето инвеститори правят по-тесни гаражи и с по малко място за заход и цената им е по-ниска, но пак им излиза солено и е нормално специално подземните гаражи да са скъпи. При това тази сметка е доста консервативна. В много случаи строителството особено при калкан и качествено направено може да излезе много по-скъпо. Нищо,
NikoT, Да, защото Закона не обвързва апартамент с паркомясто. Просто се иска да ги има, често и стоящи празни. Примерно при 10 апартамента се иска същия брой паркоместата, ако ще да ги купят живеещи през две улици от тях.  При цена на паркомясто от 7,8 К евро всеки собстввник ще предпочете да паркира в тревата, освен ако колата не е скъпа и не иска да е навън.
Тази простотия, проектирана от Артекс в Дружба до Кауфланд, която още не е започната е изцяло от ателиета, няма нито един апартамент,  поляната не стига за паркоместа, а по някаква причина не могат да копаят надълбоко.
че изглежда като едно голо мазе и не случайно качествените строители като Артекс например продават гаражи и за по 25 000 евро. P.S. За Дружба специално на Артекс не им е проблем да направят подземни гаражи за всички апартаменти, но както виждаш от сметките по-горе няма да има кой да им ги купи на нормалната за артекс цена от около 25000 евро. В Диамант и Златен век обаче клиентите са такива, че  нямат проблеми с посоченната цена и там има повече от един гараж на апартамент. Просто много зависи в кой квартал е сградата.

И какво, ако подземните гаражи се връзват толкова, при положение че самото строителство му излиза на строителя не повече от 450 евро на квадрат, а го продава после за над 1000!!! И между другото тази дупка в закона с ателиетата си е направена съвсем умишлено (апропо, повечето ни закони се правят така). Не е луд този, който яде баницата, нали?

# 292
Ние купихме от строй инвест билдинг в манастирски ливади, но на зелено, имаше и гаражи и всичко, сега няма нищо, вс хубаво се продава на зелено, после остават апартаменти, които или са скосени или са изцяло южни на последен етаж и т.н.

Извинявай, какво лошо има апартаментът ти да е изцяло южен? Може би искаш да кажеш изцяло северни? Тъй като южното изложение си остава хем най-предпочитано, хем най-скъпо.

# 293
Масовка и качествено... И качественото може да се окаже, че е некачествено и да си чуваш токчета на съседката 😄 Даже строителен инженер да си, пак има неща, които не се виждат, например външната изолация на сградата или шумоизолацията между съседните апартаменти... Доверието ми е под нулата: със сигурност инвеститорът лъже за поне 1 нещо

# 294
Все пак темата е за масовката.
Тук пишат обикновени хора, които купуват масови жилища.

# 295
Колкото за имота, би трябвало адвоката да ви го провери добре, щом е от строител май горе-долу трябва да се внимава да не е ипотекиран или да има други тежести, имаче няма да има увъртяни истории със собственици, наследници, съпрузи и подобни.

Адвокатът следва да провери доста повече, особено ако продавачът е юридическо лице.

# 296
Все пак темата е за масовката.
Тук пишат обикновени хора, които купуват масови жилища.

Темата е: “Пазарът на недвижими имоти- какво се случва реално?” Никъде не пише за масовка. А и примерът с кооперацията в квартал Витоша, който съм дал по-горе съвсем не е недостъпен. Там цените са под 1200 евро м2, което е с около 200-300 евро по-високо от съседните сгради на акт 14, но като се има предвид качеството, не е нещо непосилно. Да не говорим, че при апартаментите над 130 квадрата подаряват безплатно подземно паркомясто или гараж. Строителя там работи през по-малка надценка, но има да продава доста РЗП и му се връзва добре.

# 297
Е, същото казвам и аз. По-ниски цени не значи задължително некачествено, факторите, които определят цената са много, както и обратното - един гараж в некачествено строителство може да е скъп - само защото в района няма други, а има търсене.

# 298
  • София, Bulgaria

Тука искам да благодаря на Томева за препоръката й на кредитен консултант. Приятелят ми беше скептично настроен и отиде с доста голямо нежелание, но в крайна сметка остана доволен Simple Smile

Слушайте какво "пее радиото и няма да сгрешите" Joy Joy Joy

Хора, в бранша има много специалисти и кредитни консултанти и адвокати и брокери.... използвайте ги. Хората имат познанията, опита и знаят много повече от и най-големия "специалист" в родата, от наперения колега в офиса, който миналата година е купил/продал имот и т.н. Всяка сделка е различна и сама по себе си уникална, най-малкото защото са различни хората, които участват в нея, а те могат да достигнат и до 10-12 човека и вярвайте ми всеки е "отделна планета". Аз, която имам вече много опит и голяма част от процеса е рутина, все още за всяка нова сделка се чувствам и притеснявам, като на изпит. И постоянно има ситуации и казуси, които са за първи път. Та иначе казано, не знам как се справят купувачи и продавачи сами, честно!

За продавачите, ако ще работите с брокер нека е един, а не 15 и си подпишете договор. Да, ще платите комисиона за услугата, но това е много по-добре за вас, от колкото варианта да му кажете: "продавай, но комисионата си я вземи от купувача".
Първо, от това губите само вие, защото ограничавате купувачите, които работят с брокери, а те са в пъти повече от другите, колкото не да не ви се вярва.
Второ, вашата оферта се нарежда в кюпа с всички фалшиви обяви, на които пише "обявата е само за частни лица".
 Трето, губите основното предимство да имате един брокер, чрез който имотът ви да достигне до всичките 2-3000/ не знам точно колко са/  брокери в София и техните купувачи. Основно правило, колкото повече хора искат да купят един имот, на толкова по-висока цена се продава.
 И последно, на пазара има много "заблудени" купувачи, които въобще не знаят, какво правят. Някои дори уж ходили до банката, имат одобрение, но въобще не са разбрали, какво им е казала банката. А малкото, което са разбрали няма нищо общо с действителността. Какво се случва, когато по средата на сделка се окаже, че купувачът не може да вземе нужният му кредит? Ще кажете: за мен остава 10% капаро. Да, така е, но на вас ви трябват не 10%, а 100 % от сумата, защото вече имате други планове. Може от своя страна също да сте капарирали друг имот, може да нямате време да стартирате процеса от начало, защото парите са ви нужни до 2-3 седмици, всичко може да е. Разбира се и вариантът, при който нямате никаква спешност и продължавате с продажбата, но вече с 10%  сте напред, освен ако не  съжалили купувача и  решите,  въпреки всичко да му върнете капарото и това съм го виждала.

# 299
За да се избегне "обявата е само за частни лица" се пише "от собственик" и обявата не бива подминавана Wink
За чий патлак да продавам с брокер? Имам ли си капарото, аз винаги съм напред. Същия случай имахме с продажбата на един апартамент във Варна... купувачите не бяха си уговорили добре банката и имаха проблем с кредита, удължихме им срока с 2 седмици, но след това просто сделката се развали и капарото остана в нашата сметка. Апартамента се продаде веднага след това. При това огромно търсене последните години, само да излезе обявата в интернет и я налазват веднага. Сами знаем, как брокерите дебнат новите обяви също. Много пъти като съм се обаждал на жилища от собственик са ме питали дали съм брокер.
Да си спестиш едни 4-5 000лв от брокер не е никак лошо, един адвокат само да провери имота и това е.

А за кредитните консултанти... те банките с малките лихви са няколко, за един ден могат да се обиколят не е голяма занимавка, отделно лихвата винаги подлежи на договорка, аз моята си я договорих идеално, като си имах и личен мобилен банков консултант, който идваше в офиса ми.

Общи условия

Активация на акаунт