Новите предложения за наказания на пияни и дрогирани шофьори, които убиват човек на пътя

• 18 730
  • 572
  •   1
Отговори
Зачетох се в тази статия в ''24 часа'' https://www.24chasa.bg/biznes/article/14494150

и предложените наказания. Съгласна съм с горе-долу почти всички предложения. Строги са, но и трябва да са така. Новинарската картина от България е изпъстрена с катастрофи с тежко ранени и умрели.

Според вас какви наказания биха имали ефект?

П.П. Много ми харесва предложението за конфискация на колата, когато си карал пиян или дрогиран и си убил човек. Дори и да не е твоя собственост, така и собствениците ще имат причина да следят изкъсо кой им кара колата. Само че аз предлагам тази кола да се даде на роднините на жертвите. Като обезщетение в допълнение с над 20 години затвор за убиеца.

# 1
Няма да има ефект.
Законът няма значение, когато има някой пари и връзки.
Така е в България.

# 2
  • Далечният изток
И в сега действащия НК има разпоредби за конфискация на превозно средство, послужило за извършване на престъпления, когато не е собственост на извършителя, но с решение на КС от 2021 г. са обявени за противоконституционни. Освен това противоречат на правото на ЕС. Така че точно тези предложения няма да бъдат приети.

Според мен трябва да се промени НПК като за пияни и дрогирани шофьори да не се допуска съкратено съдебно следствие и споразумение. При тези специални производства значително се намаляват присъдите и подсъдимите се възползват в момента. Ако се изключат транспортните престъпления с алкохол и наркотици, ще се налагат реално по-високи наказания.

Последна редакция: сб, 20 май 2023, 19:27 от AIDA_N

# 3
  • София
Скрит текст:
Зачетох се в тази статия в ''24 часа'' https://www.24chasa.bg/biznes/article/14494150

и предложените наказания. Съгласна съм с горе-долу почти всички предложения. Строги са, но и трябва да са така. Новинарската картина от България е изпъстрена с катастрофи с тежко ранени и умрели.

Според вас какви наказания биха имали ефект?

Скрит текст:
П.П. Много ми харесва предложението за конфискация на колата, когато си карал пиян или дрогиран и си убил човек. Дори и да не е твоя собственост, така и собствениците ще имат причина да следят изкъсо кой им кара колата. Само че аз предлагам тази кола да се даде на роднините на жертвите. Като обезщетение в допълнение с над 20 години затвор за убиеца.
При липса на контрол – никакви.

# 4
  • Варна
Ако ще и най-жестоки наказания да се предвиждат, няма ли кой да ги прилага, все тая.

# 5
То и сега има глоби и наказания, ама...... Всичко зависи от това кой на кого е човек. Като Семерджиев с чадър от полицаи, даващ подкупи и действал безнаказано. Катастрофата с двете убити момичета е само върхът на сладоледа, който се видя. Имало е тонове глупости, скривани от някого.
Ами този, дето уби Милен Цветков....Нямаше и да чуем дори, ако беше някой обикновен човек, а не известен журналист. Така щяха да се заметат нещата, роднините само да ходят по съдилища. То и сега не, че е по-различно, но се даде гласност.
Освен всички наказания, трябва да се разследва на кого са давани подкупи за прикриване на нарушения, да се вземат най-серозни мерки. Ако са полицаи, директно уволнение и затвор. Не знам дали могат да бъдат съдени по военните закони, които са по-строги, ако може - така да е.
Ами Ставински - подобна история, но вече мина много време и се забрави почти....Уби човек, погуби живота на момиче и семействата на жертвите. И какво?!? Живее си живота, кара си колата, все едно нищо не е станало. И тук не говорим за инцидент - той е бил пиян зад волана и е изпреварвал рисково. Децата просто са били на грешното място по грешното време.

# 6
Да де, но е станало. Каквито и санкции да има, това няма да промини ситуацията. Важно е от детската градина, да се говори, после в училище, да се показват видеа, да може това да залегне в главите на цели поколения. Имах следния случай, карам бавно и пред мен изкача дете, едва спрях. Излязох разтреперена. След няколко минути върви жена, носеща раницата на детето с цигара в уста. Ако бях смачкала това дете, не ми се мисли просто.  Опитах се спокойно да обясня на жената, че трябва да контролира детето си, да му обяснява, да се оглежда. Тя гледаше дебилно и нямаше никаква реакция. И сега ще кажете ами то майката, семейството,...не училището трябва да образова и обяснява как трябва всички да се държим на пътя. Знаете ли колко родитили притичват на пряко през мантинели с децата си, пресичат на червено, да не говорим да се отледат. Колко майки на светофари, количката им са на ръба на тротоара или дори извън него при завиващи коли. Никаква мисъл. Санкции трябва да има, но безумните глоби, които така и не се прилагат имат ли смисъл? По селата карат пияни масово и това се знае от всички и какво нищо.

# 7
Така е, но дебилите са си дебили. И зад волана, и пеша.
Колкото и превенция да има, все ще има някой Семерджиев, който да се смята за безнаказан и велик, че правилата не важат за него и всичко се купува с пари....(както го и доказа дори. Оная кукувица, полицайката да не би да ѝ се случи нещо?!?)

# 8
Много ми харесва предложението за конфискация на колата, когато си карал пиян или дрогиран и си убил човек. Дори и да не е твоя собственост, така и собствениците ще имат причина да следят изкъсо кой им кара колата. Само че аз предлагам тази кола да се даде на роднините на жертвите. Като обезщетение в допълнение с над 20 години затвор за убиеца.

Когато е убит човек да се дава колата ми е глупаво. Може да е скъпа, може и да е бракма, това как ги компенсира? За убит човек едното ще вземе ЕС класа последен модел, а друг стар Голф ли? Никаква логика няма. Кръвнината за убит човек трябва да се изчислява в пари и по друг признак.

Иначе няма лошо в конфискация на кола ако някой е карал пиян над някакви промили или пък надрусан и не е станала катастрофа, а просто е хванат.

# 9
Аз също съм ЗА конфискация на колата и отнемане на книжката доживот, ако хванат някого да кара пиян или надрусан, без значение дали има ПТП, ранен или убит човек.
Но както вече стана ясно, това не било законно. Ами... Явно населението на планетата е в повече и на законодателите не им пука колко невинни хора ще загинат във войната на пътищата. По-важно е на тях и на наследниците им да им се размине...

# 10
  • Далечният изток
Писах за конфискация на чужда кола...

# 11
Е, от чужда до чужда има разлика. Едно е колата на татко или служебна кола от фирмата на мама, друго е открадната от напълно невинен човечец.

# 12
  • Далечният изток
Автомобил, който е послужил за извършване на престъпление и е собственост на дееца, може да бъде конфискуван. Когато не е негова собственост, независимо дали е на майка, баба или приятел, не може да се конфискува.

# 13
Ясно, това го разбирам.
Но все си мисля, че ако хванат някого с алкохол/наркотици, дори да няма престъпление, е хубаво да му конфискуват колата и книжката доживотно. Така вероятността да повтори и потрети, докато утрепе някого, намалява значително.
Знам бе, знам, мечтая си на глас просто...

# 14
  • Далечният изток
Ще си купи друга кола и ще се качи да я кара без книжка.
Винаги ще има рецидивисти, нищо не ги спира, ни наказания, ни нищо.

Общи условия

Активация на акаунт