Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-26

• 74 130
  • 734
  •   1
Отговори
# 300
Аз съм абсолютно ЗА да се ползват услугите на специалисти, защото аз например нямам претенциите, че разбирам от имоти, от сделки, от банки и други финансови институции и тн. То е лесно да ходиш и да питаш, но в някои случаи е и супер лесно да те метнат, колкото и да се мислиш за умен. Проблемът е, че малко са и специалистите, на които може да се вярва, че и те си разбират от работата. Брокери например стават, извинявам се, почти всички, които не са успяли да се реализират другаде. Затова трябва да се разчита само на хора с препоръки. А пък голяма част от хората, които са осъществили сделки сами просото са случили на лесна сделка или коректни продавачи. Иначе ги поздравявам, че са се справили все пак. Просто не трябва толкова да се подценяват нещата. Единствено съм съгласна, че адвокат може да замени брокер, ама да тръгна ей така да продавам или купувам съвсем сама, защото от всичко разбирам и съм чела всички теми в БГ мама, абсурд. Но всеки си решава за себе си.
Аз например като купувах гледах и райони, които ми допадат по принцип, но нямам познати там. Моята брокерка ми даде доста полезна информация за тях, която ме отказа въобще да гледам в един от районите. Пък едни познати наскоро си купиха без брокер някъде в Младост, където има свлачище, но всичко е точно Simple Smile Та така де, не защитавам никой по веригата, просто давам пример.

# 301
От брокери съм видяла само некомпетентност и алчност, вкл.от големи фирми като Явлена и Адрес, както и от 5-6 свободни електрони. Сигурно има и съвестни, но са малко и трябва да се разчита на съвестта, а не на практиката и защитата на закона(защото такъв просто не съществува в бранша). Каквито и проблеми да се появят след сделката, брокерът е с чисти ръце - повярвайте няма такъв филм някой да поеме вина, а задълбочените проверки са през пръсти.
Всеки път, когато съм искала помощ/ уговорка от брокер, ми се казваше "Да стигнем до предварителен договор и ще го нагласим".  Масово не се знае квадратурата по нат.акт, год, на строителство, състояние на имота в дълбочина. Големията проблем при ползването на "специалист" е, че те напират да се подпише, преди да има по-задълбочена комуникация за състояние, тежести и пр.
Да чукна на дърво си спестихме тази крупна сума и всичко мина много леко и плавно, без напиране "да подписваме".

# 302
От брокери съм видяла само некомпетентност и алчност, вкл.от големи фирми като Явлена и Адрес, както и от 5-6 свободни електрони. Сигурно има и съвестни, но са малко и трябва да се разчита на съвестта, а не на практиката и защитата на закона(защото такъв просто не съществува в бранша).
Всеки път, когато съм искала помощ/ уговорка от брокер, ми се казваше "Да стигнем до предварителен договор и ще го нагласим".  Масово не се знае квадратурата по нат.акт, год, на строителство, състояние на имота в дълбочина. Големията проблем при ползването на "специалист" е, че те напират да се подпише, преди да има по-задълбочена комуникация за състояние, тежести и пр.
Да чукна на дърво си спестихме тази крупна сума и всичко мина много леко и плавно, без напиране "да подписваме".

Брокер може да стане всеки, на никого не са отказали и без това не им плащат заплати. Работят няколко месеца и се отказват ако нямат сделки. В повечето случаи са некомпетентни, не знаят нищо за имота, не са виждали НА, а в повечето случаи и апартамента  Mr. Green, защото той е на колегата

# 303
Мда, то това е смисълът да си работиш с твой брокер, на който имаш доверие. Иначе ще попадаш на такива "днес за утре" станали брокери. За продавачи не знам, но ако си купувач трудно се заобикалят подобни индивиди, все ще трябва да се разправяш да им плащаш комисиона, макар че работа за 2 лв. не са свършили. Поне да си знаеш, че ги даваш на избран от теб човек, който върши работа.

Иначе от търсене по обяви "директно от собственик" личният ми опит е много негативен. Никаква реална преценка за стойност, много неща са им напълно неясни, нямат готовност за документи, посрещат те с едни носталгични "през 88-ма си го купих, две деца изгледах тук, много ми е ценен". Със сигурност има изключения, ама не са много Simple Smile Затова се ползват професионалисти, както ходиш на фризьор, зъболекар, викаш електротехник и т.н.

И със сигурност услугата на кредитния консултант не е само "да обиколя няколко банки за оферти", повярвайте.

# 304
  • Бургас
[quote author=Vessela Nickolaeva link=topic=1029909.msg36658846#msg36658846
И със сигурност услугата на кредитния консултант не е само "да обиколя няколко банки за оферти", повярвайте.
[/quote]

Интересно ми е какво включва тази услуга? Досега не съм  ползвала такъв и не знам какво правят.
И аз съм "за" да се ползват  услугите на професионалист, затова винаги отдавам под наем с брокер, защото знам какво искам от него - да ми спести време и нерви.
 Но при продажбата се справих в пъти по-добре сама.
 Уважения към tomeva, но пак стигаме до въпроса - как да разберем кой е професионалист и къде да го търсим, ако нямаме никакъв опит? Имот се купува веднъж, най-много два пъти в живота. 

# 305
Никога не знаеш дали ще се "справиш" и какво може да изникне. Никога. Консултантът преглежда не само оферти - в моя случай директно минахме през шеф на клон, придвижването на одобрение и документи стана много по-бързо. Преди това бях говорила със същата банка, със служител от друг клон. Имаше разлика и в лихвата, макар да ставаше въпрос за една и съща банка. Не е чак толкова голяма, но едни 30-40 лв. месечно хич не са излишни Simple Smile Спестиха ми вадене на допълнителни документи за доходи извън трудовия, спестиха ми доста разкарване - консултанта го правеше вместо мен. Общо взето - може би и аз сама като клиент в банката щях да се справя, но с много повече време и нерви.

Освен това не виждам никаква загуба - не съм платила нищо от себе си. Пък за подбор на брокер - аз бях с приятел на приятел, но няма значение, човекът се отнасяше сериозно към всичките си клиенти. А за брокера на отсрещната страна също останах с впечатление, че им защитава техния интерес. В смисъл, нямаше да ги измамим, но има толкова условности и договорки, които е трудно да предвидиш сам.

Сега, ако си намерите имот/купувач без брокер, и адвокатска консултация ще ви свърши работа. Не е задължително 100% от сделките да минават през брокер, но в много случаи помага.

# 306
Като чуя един човек да ми каже "повярвайте", знаеш ли как вярвам?

# 307
Ние сме се спрели да търсим с брокер, но за избор на агенция се чудим? Мислехме си за Адрес, Явлена или Bulgarian properties ? Коя от трите според вас?

# 308
  • Варна
Мисля, че по-важно е да случите на опитен и добър брокер, отколкото да избирате агенция. Репутацията й като цяло може да е добра, но в нея да работят както качествени брокери, така и "мърди"...

# 309
Аз купих през Имотека (които са една и същат фирма с Адрес, но с друго име), като само и единствено брокерката ми каза, че апартамента бил много светъл. Тотално никакъв интерес да ме убеждават да го купя или каквото и да е. За съжаление едни 5 бона отидоха ей така за нищо, защото собствениците просто не искаха да продават без брокер.

# 310
Мисля, че по-важно е да случите на опитен и добър брокер, отколкото да избирате агенция. Репутацията й като цяло може да е добра, но в нея да работят както качествени брокери, така и "мърди"...
Така е да. А не знам дали тук е мястото да попитам за някой конкретен такъв или поне какво да търся в него- много години опит или нещо друго?

# 311
Ние сме се спрели да търсим с брокер, но за избор на агенция се чудим? Мислехме си за Адрес, Явлена или Bulgarian properties ? Коя от трите според вас?
И от трите не съм доволна, но и аз ви съветвам да търсите брокера, не агенцията. И не на последно място вижте му комисионната, че тази на Явлена, а и на другите удря небесата.

# 312
  • Варна
Така е да. А не знам дали тук е мястото да попитам за някой конкретен такъв или поне какво да търся в него- много години опит или нещо друго?

Освен първо да разпиташ приятели, близки, колеги и познати, които са купували/продавали имоти и са доволни/недоволни от конкретни брокери...

# 313
Истината е, че брокера ни трябва единствено и само, за да се доберем до офертата. Помислете кой би ползвал брокер, ако можеше да стигне до имота сам. Аз бях наясно с това и знаех, че няма как да го прескоча, в противен случай нямаше как да стигна до апартаментите.

# 314
Ние правихме така: виждаме обява и звъним. Не ме интересува коя е агенцията и брокера; това да работиш с един единствен брокер е равно на това да чакаш брокера да ти предлага имоти, което нас не ни устройваше, защото брокера си предлага имотите от неговата агенция. А имоти има и от други агенции ... тъй че репликата: "работете с един брокер" никак не ни устойваше, беше равнозначно на това да чакаме от умрял писмо, тоя единствен брокер я ни предложи нещо, я не ни предложи, я ни предложи нещо което сме казали категорично, че не искаме (примерно последен етаж)

Общи условия

Активация на акаунт