Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-26

• 73 541
  • 734
  •   1
Отговори
# 555
Точно за тази къща си мислех. На хубаво място е, сигурно ще стане хубава сграда.

# 556
Според мен там е прекрасно, ще продадеш спокойно на тази цена, която ти излиза като себестойност. Има лудо търсене и още по-луди пазарни цени. Да, познавам района, търсих там и намерих накрая. Мисля че е добра инвестиция и браво за амбициите ти да строиш сгради, с които да се гордееш. За Артекс и качеството им много не съм съгласна от това, което съм виждала, но аз не съм специалист. Според мен цените им са надути и напоследък тенденцията им ателиета в небостъргачи не ми допада определено, вредна е и за квартала, в който строят.
Мой познат купи в Диамант на нисък етаж още преди първа копка. Ако спазят всичко, което са обещали сградата им ще е супер. Имай предвид, че тези окачени стъклени фасади, ако са направени качествено са много скъпи, също така общите части са им много добри. В Диамант срещу допълнително заплащане имат система за непрекъснато подаване на свеж и извеждане на ползвания въздух във всички помещения. И по интересното е, че зимата топлия въздух, който се извежда навън се използва за затопляне на студения въздух, който идва отвън без да се пресичат струите. Лятото е обратното. Бонус е, че минава през система от няколко  филтъра и се пречистват праховите частици. Доста добре е замислено като се има предвид какъв е въздуха през зимата в София, когато всички запалят печките. Дори и в кварталите с парно има дни, в които трудно се диша. Другото интересно при тях е, че преди първа копка цените им са доста добри. Най-ниския етаж реално пети етаж беше около 1100 евро м2.  С всеки етаж нагоре цената скача разбира се. Сега вече когато са преди акт 16 на вторичния пазар има хора, които си осребряват инвестицията на цени от 1700 евро м2. P.S. Лично аз не съм влизал в тяхна сграда, но няколко от материалите, които знам, че ползват са доста добри. Това разбира се не значи, че всичко, което слагат е добро. Може и да си траят, ако правят някоя шашма, но не ми се вярва. Отчетите са им публични и като виждам каква им е печалбата спрямо оборортите ми изглежда, че строят с качествени материали.         P.S. Сега си направих труда да сметна средната цена на която реално продават. По спомен цената скачаше със сто евро на всеки два етажа. Което значи, че вероятно на последните два етажа е била 2200 евро за м2. По тази сметка приблизителната средна продажна цена на зелено е била около 1650 евро м2, което включва инсталацията и тръбите на системата за пречистване, която коментираме, но не и помпата за 15000 лева. Като цяло не е евтино особено като имаме предвид, че вероятно са взели парцела на не повече 100 евро м2 през РЗП, но пак повтарям, че не е и някаква супер нереална цена.

Последна редакция: нд, 06 май 2018, 22:07 от Анонимен

# 557
Това за пречистването на въздуха е много полезно, защото точно в тази част на Изгрев има един датчик за измерване чистотата на въздуха, който целогодишно показва някакви невероятни стойности - явно има някакъв все още действащ цех наблизо, който трови въздуха.

# 558
Това за пречистването на въздуха е много полезно, защото точно в тази част на Изгрев има един датчик за измерване чистотата на въздуха, който целогодишно показва някакви невероятни стойности - явно има някакъв все още действащ цех наблизо, който трови въздуха.
Напиши air Sofia в Гугъл и ще ти излезе карта за качеството на въздуха за цяла София. Има по няколко датчика във всеки квартал.

# 559
Точно за тази къща си мислех. На хубаво място е, сигурно ще стане хубава сграда.
Ще стане, ако някой се прежали да даде 950 000 евро за евентуално постижими 1000 квадрата РЗП. Продавача лъже, че са постижими 1500 м2, но щом на първо четене не излизат повече от 1000 вероятно при прецизните сметки ще падне с още мъничко.

# 560
Не знам дали за същата система за свеж въздух става въпрос, но в офис сградата, в която работя, има такава - еми свеж въздух никога не съм усещала.

# 561
Гледах един филм за Швеция и там показваха нещо такова - отопление с въздух от сградата, който някак си е пречистен и се използва само топлината му, не знам дали успях нещо да ви обясня. Впечатлих се тогава, обаче никъде другаде не съм срещала информация за подобно нещо.

# 562
Не знам дали за същата система за свеж въздух става въпрос, но в офис сградата, в която работя, има такава - еми свеж въздух никога не съм усещала.
Има всякакви системи за пречистване, някои са скъпи и качествени, а други по-евтини и не толкова ефективни. При диамант цената е като за качествена (15000 лв за апартамент), но дали е качествена нямам идея. Аз първо си купих дайкина от клипа за по-малко от 1000 лева преди 2 години и когато започнах да му разглеждам реални тестове в тубата попаднах на този клип https://m.youtube.com/watch?v=Fb2W3lY8WGc и още на следващия ден поръчах 3 от швейцарския пречиствател. Мога да ти кажа, че дайкина въпреки, че се оказа по-кофти при реалните тестове пускаше някакъв лек аромат на свежест, който да накара човек да си мисли, че много добре пречиства. А швейцарските не пускат аромати, но пък се оказа, че пречистват перфектно. Ако в зимен ден, който смърди на въглища,  в офиса ти влиза въздух отвън, който не мирише на нищо, значи, че вероятно вентилацията ви работи добре.

# 563
Извинете за невежеството, но как точно е потокът на струите-свеж и отработен въздух. Ако съседът пуши смърдящи пури, или се тъпче с чесън, и аз съм следващата в потока.

# 564
Гледах един филм за Швеция и там показваха нещо такова - отопление с въздух от сградата, който някак си е пречистен и се използва само топлината му, не знам дали успях нещо да ви обясня. Впечатлих се тогава, обаче никъде другаде не съм срещала информация за подобно нещо.
  Това е от рекламата на Диамант. Но понеже при някои промишлени сгради се използват подобни системи съм склоне да вярвам, че при тях ще работи наистина.  -“Рекуперацията е процес на контролирана механична вентилация: отработеният въздух от помещенията се извежда и филтрира, за да не се замърсява външната среда. Неговата температура се използва за затопляне или охлаждане на внасяния отвън въздух. Двата въздушни потока никога не влизат в пряк контакт! Това топлинно взаимодействие предотвратява енергийни загуби. Като цяло висококачествените рекуператорни системи спестяват повече енергия, отколкото използват, тоест те са икономични и щадящи околната среда.
На свой ред въздухът, подаван вътре в помещенията, преминава през система на много по-фини филтри, за да се отстранят полените, вредните газове и фините частици, за които се говори с все по-основателна тревожност. Защитата от неприятни миризми и застоял въздух вече не се изразява в епизодично и несъвсем ефективно проветряване чрез отваряне на прозорците. С винаги пречистен въздух, тези жилища се зареждат с планинска свежест. Като се има предвид качеството на въздуха вътре в жилището, се подразбира и че то е особено подходящо за деца и за хора, предразположени към алергии, бронхит, астма и други.”

# 565
NIkoT, аз смятам, че без проблем ще продаваш в Изток за 1800! Особено ако е както казваш - смислено разпределение и не общи части, а удобно жилище. Аз съм си харесала там едно място и дори се чудех дали да не пробвам да си го купя и построя къща(ако е както твърдят къща 60 000лв) За Черковна вече проверявах, останали са няколко малки апарта(на 1ви северно и още няколко бяха), но със статут на ателие и се отказах.

# 566
Извинете за невежеството, но как точно е потокът на струите-свеж и отработен въздух. Ако съседът пуши смърдящи пури, или се тъпче с чесън, и аз съм следващата в потока.
Не се пресичат потоците.

# 567
Не се пресичат потоците.
Може ли схема, че не ми се вярва. Не бих дишала миризми от съседни апартаменти, дори и филтрирани.

# 568
NIkoT, аз смятам, че без проблем ще продаваш в Изток за 1800! Особено ако е както казваш - смислено разпределение и не общи части, а удобно жилище. Аз съм си харесала там едно място и дори се чудех дали да не пробвам да си го купя и построя къща(ако е както твърдят къща 60 000лв) За Черковна вече проверявах, останали са няколко малки апарта(на 1ви северно и още няколко бяха), но със статут на ателие и се отказах.
На Черковна на Арко е доста добре сградата. Поне на пръв поглед. Няма скосявания, прозорците са добри, входните врати са нормални за среден клас сграда (1050 лева цена на дребно) и средната цена от около 950 евро средно за различните етажи е много добра дори и за зелено, за такава сграда. Мястото според мен е по-добро от чистия Хаджи Димитър, а и там точно, ще е спирката на метрото. P.S. Погледнах разположенията на няколко от апартаментите и ми хареса, че са непреходни помещенията, но не са ми любими дългите и тесни холове с прозорец само на тясната страна.

Последна редакция: пн, 07 май 2018, 03:32 от Анонимен

# 569
 Това е от рекламата на Диамант. Но понеже при някои промишлени сгради се използват подобни системи съм склоне да вярвам, че при тях ще работи наистина.  -“Рекуперацията е процес на контролирана механична вентилация: отработеният въздух от помещенията се извежда и филтрира, за да не се замърсява външната среда. Неговата температура се използва за затопляне или охлаждане на внасяния отвън въздух. Двата въздушни потока никога не влизат в пряк контакт! Това топлинно взаимодействие предотвратява енергийни загуби. Като цяло висококачествените рекуператорни системи спестяват повече енергия, отколкото използват, тоест те са икономични и щадящи околната среда.
На свой ред въздухът, подаван вътре в помещенията, преминава през система на много по-фини филтри, за да се отстранят полените, вредните газове и фините частици, за които се говори с все по-основателна тревожност. Защитата от неприятни миризми и застоял въздух вече не се изразява в епизодично и несъвсем ефективно проветряване чрез отваряне на прозорците. С винаги пречистен въздух, тези жилища се зареждат с планинска свежест. Като се има предвид качеството на въздуха вътре в жилището, се подразбира и че то е особено подходящо за деца и за хора, предразположени към алергии, бронхит, астма и други.”
Сещам се за поне два абсолютно непреодолими проблема - 1) кой ще поддържа филтрите и ще чисти цялата система и след 5-10-20 години, 2) какво става като си понаотварят хората прозорците? Май става нищо, т.е. всичко спира.

Това, което наистина работи е "активираният бетон": в етажните плочи вграждат тръби и после отопляват / охлаждат таваните.

Последна редакция: нд, 06 май 2018, 23:35 от кзкз

Общи условия

Активация на акаунт