Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-26

• 73 542
  • 734
  •   1
Отговори
# 570
Гледах един филм за Швеция и там показваха нещо такова - отопление с въздух от сградата, който някак си е пречистен и се използва само топлината му, не знам дали успях нещо да ви обясня. Впечатлих се тогава, обаче никъде другаде не съм срещала информация за подобно нещо.
 Това е от рекламата на Диамант. Но понеже при някои промишлени сгради се използват подобни системи съм склоне да вярвам, че при тях ще работи наистина.  -“Рекуперацията е процес на контролирана механична вентилация: отработеният въздух от помещенията се извежда и филтрира, за да не се замърсява външната среда. Неговата температура се използва за затопляне или охлаждане на внасяния отвън въздух. Двата въздушни потока никога не влизат в пряк контакт! Това топлинно взаимодействие предотвратява енергийни загуби. Като цяло висококачествените рекуператорни системи спестяват повече енергия, отколкото използват, тоест те са икономични и щадящи околната среда.
На свой ред въздухът, подаван вътре в помещенията, преминава през система на много по-фини филтри, за да се отстранят полените, вредните газове и фините частици, за които се говори с все по-основателна тревожност. Защитата от неприятни миризми и застоял въздух вече не се изразява в епизодично и несъвсем ефективно проветряване чрез отваряне на прозорците. С винаги пречистен въздух, тези жилища се зареждат с планинска свежест. Като се има предвид качеството на въздуха вътре в жилището, се подразбира и че то е особено подходящо за деца и за хора, предразположени към алергии, бронхит, астма и други.”
Сещам се за поне два абсолютно непреодолими проблема - 1) кой ще поддържа филтрите и ще чисти цялата система и след 5-10-20 години, 2) какво става като си понаотварят хората прозорците? Май става нищо, т.е. всичко спира.

Това, което наистина работи е "активираният бетон": в етажните плочи вграждат тръби и после отопляват / охлаждат таваните.
1) филтрите и системите се поддържат от поддръжката. Нали затова човек си плаща по 1 лев (по спомени) на квадрат РЗП. В тези пари ти влиза охрана, чистене, ток на общите части, градинар и поддръжка. 2) По принцип системите се смятат със резерв (поне в индустриалното строителство е така). Също така целия смисъл на тази система е целодневно през зимата да ти влиза свеж въздух без да се налага да отваряш прозорец и да ти изстива за отрицателно време апартамента при минусовите температури.

# 571
# 572
Това за пречистването на въздуха е много полезно, защото точно в тази част на Изгрев има един датчик за измерване чистотата на въздуха, който целогодишно показва някакви невероятни стойности - явно има някакъв все още действащ цех наблизо, който трови въздуха.
Напиши air Sofia в Гугъл и ще ти излезе карта за качеството на въздуха за цяла София. Има по няколко датчика във всеки квартал.

Точно там гледам, и тъй като съм в съседния квартал и с малко дете, съм най-редовния потребител на този сайт. В края на ул. Самоков има датчик, който целогодишно показва 2000 единици, което явно е максимума, който може да бъде измерен от любителските уреди. Говорила съм с хора от Изгрев в този район - високите блокове, казват, че от години вечер от цеховете идва някаква особена миризма. Но рано или късно тези производства ще ги махнат от там, само с полиграфията сигурно ще срещнат трудности.

# 573

Стигнах до момента, когато обяснява как доходите трябвало да се вдигнат.

Всички привърженици на теорията за балон при имотите в момента могат да си направят сами сметка за достъпността - взимат напр. съотношението средна заплата\кв. м. преди 10 години и сега. Сметките показват, че днес кв.м. е над два пъти по-достъпен.

# 574
  • Blondeville
Имаме високи официални доходи, земята не трябва да се купува тепърва, а и отделно баща ми има два наследствени имота Simple Smile Отделно има и още земи в картинката и тн. Общо взето, мисля, че това е наша грижа с мъжа ми, но оценявам форумната загриженост 😉

Ние решихме да отложим пукупката на жилище за отдаване под наем, та се връщаме на първоначалния ни план - започваме да строим нова къща, апартаменти по-натам за децата ще се купуват. След около 3, 4 години ще пишем колко ни е излязла къщата Grinning
Ако позволиш въпроса - как ще финансирате двуетажна къща и още поне 2 апартамента (според броя на децата)?

Последна редакция: пн, 07 май 2018, 09:50 от blondie_anna

# 575
Това за пречистването на въздуха е много полезно, защото точно в тази част на Изгрев има един датчик за измерване чистотата на въздуха, който целогодишно показва някакви невероятни стойности - явно има някакъв все още действащ цех наблизо, който трови въздуха.
Напиши air Sofia в Гугъл и ще ти излезе карта за качеството на въздуха за цяла София. Има по няколко датчика във всеки квартал.

Точно там гледам, и тъй като съм в съседния квартал и с малко дете, съм най-редовния потребител на този сайт. В края на ул. Самоков има датчик, който целогодишно показва 2000 единици, което явно е максимума, който може да бъде измерен от любителските уреди. Говорила съм с хора от Изгрев в този район - високите блокове, казват, че от години вечер от цеховете идва някаква особена миризма. Но рано или късно тези производства ще ги махнат от там, само с полиграфията сигурно ще срещнат трудности.

Аз преди време усилено търсих да купя имот там, то Тинтява гарнъдс, Алби, Бигли, всичко съм прегледала. Всъщност те са до Ловния парк, през ум не ми мина, че не е чист въздухът. Да, има си производства на Тинтява включително, обаче не усетих нещо да мирише. Може би защото все в почивни дни съм ходила там. Ами остава да чакаме да се преместят замърсителите, защото иначе кварталчето много ми харесва.

# 576
Вечер е замърсяването на въздуха. А от няколко месеца и реката тече в странни ярки цветове - особено в петък следобед, когато администрацията вече е запразнила.
Споменавам реката, тъй като хората смятат, че замърсяванията идват от тази зона, където сега са строежите - Дианабад-Запад.

Последна редакция: пн, 07 май 2018, 09:37 от EmmaT

# 577
Има ли някой желаещ, който да пусне нова тема за Пазара на имотите във Варна, а тази тема да си остане за София. И без това Томева я поддържа, която е брокер в София. Нещата са коренно различни и лично на мен ми е много скучно, защото не се коментира пазара по принцип, а само софийски квартали.

# 578
# 579
Браво Dream Team, супер си с бързата реакция.

# 580
# 581
Според мен там е прекрасно, ще продадеш спокойно на тази цена, която ти излиза като себестойност. Има лудо търсене и още по-луди пазарни цени. Да, познавам района, търсих там и намерих накрая. Мисля че е добра инвестиция и браво за амбициите ти да строиш сгради, с които да се гордееш. За Артекс и качеството им много не съм съгласна от това, което съм виждала, но аз не съм специалист. Според мен цените им са надути и напоследък тенденцията им ателиета в небостъргачи не ми допада определено, вредна е и за квартала, в който строят.
И на мен без да познавам добре квартала това място ми се видя много добро. Бях там преди месец и то в студен ден и въпреки това пееха много птички и миришеше на гора. Странно ми е обаче, че в квартала има поне две хубави сгради, в които над половината апартаменти стоят празни. Вярно е, че и на двете им намирам кусури като разположения и гледка (второто за мен е много важно), но цените там след акт 16 са по около 1800 евро и има апартаменти, които застояват от мнооого време и не мога да разбера защо. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c15076643652388 … k=3puw7s&f1=3 и https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c14386999672299 … k=3pupnr&f1=2

# 582
считам, че това е с първоначален замисъл офис място, но понеже не е потръгнало, са го направили на апартаменти. вероятно общите части са голям процент, и макар и просторно, не ми е кой знае колко уютно. не виждам тераси?

# 583
И двете сгради са с проблеми, първата я обсъждахме наскоро, даже отказахме една потребителка от оглед там.

# 584
Според мен там е прекрасно, ще продадеш спокойно на тази цена, която ти излиза като себестойност. Има лудо търсене и още по-луди пазарни цени. Да, познавам района, търсих там и намерих накрая. Мисля че е добра инвестиция и браво за амбициите ти да строиш сгради, с които да се гордееш. За Артекс и качеството им много не съм съгласна от това, което съм виждала, но аз не съм специалист. Според мен цените им са надути и напоследък тенденцията им ателиета в небостъргачи не ми допада определено, вредна е и за квартала, в който строят.
И на мен без да познавам добре квартала това място ми се видя много добро. Бях там преди месец и то в студен ден и въпреки това пееха много птички и миришеше на гора. Странно ми е обаче, че в квартала има поне две хубави сгради, в които над половината апартаменти стоят празни. Вярно е, че и на двете им намирам кусури като разположения и гледка (второто за мен е много важно), но цените там след акт 16 са по около 1800 евро и има апартаменти, които застояват от мнооого време и не мога да разбера защо. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c15076643652388 … k=3puw7s&f1=3 и https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c14386999672299 … k=3pupnr&f1=2

Тук вече някой писа, че сградата от линка не е населена, предполагам има много сериозен проблем с документацията. В квартала търсенето е много интензивно и то особено на нови и хубави апартаменти. И за мен гледката е супер важна, доста по-важна от изложението. Защо ми е юг, като трябва да гледам бетонна стена отпред. Още веднъж повтарям, че локацията на строителното петно е страхотна и съм сигурна, че много бързо ще се разпродаде.

Общи условия

Активация на акаунт