Раничка на шийката на матката - част 6

• 58 526
  • 633
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Ох, страх ме е. На 40+ съм, две раждания, никога не съм си правила цито. Тия дни усещам някаква подутина на шийката, колкото зърно ориз. Ще ходя на преглед, но дотогава се побърквам.

# 511
Как така никога не сте правили цито?
Нормално ли сте раждала, друг път палпирали ли сте си шийката?Защото ако не сте това може да не е ново.
Всяка година цито, задължително.И ехограф на млечни жлези.
Планира след цикъл биопсия и кюртаж ( не знам защо)
Ами питайте ги тези лекари, все пак на вас ще ви правят манипулации.Кюртаж на какво?

# 512
Ще го питам следващият път.Просто, като ми каза, че съм ПАП 2 и много се зарадвах и спрях да го слушсм.За кюретажа верно не разбрах.Всъщносг иска да изясни защо има такава голяма разлика  и къде е грешката.

Последна редакция: пт, 03 мар 2023, 21:34 от umi zoomi

# 513
Сложно е с патолозите- човешкия фактор е причината.Няма лекари-патолози, няма
читави такива на места, гинеколозите взимат различно цитонамазките и тн..

# 514
  • София
Не, не съм си правила.
Да, двете раждания са нормални.
След второто, понеже ме бяха шили и там ми остана навика да я докосвам от време на време и сега отскоро забелязах, че е излязло това нещо. Иначе си беше ок, малко по-изявена, като за две раждания.

# 515
Как по-изявена? Тя си е изявена така или иначе.Може би тази подутина е следствие от шевовете.Може да не сте я усетили досега.Шийката се мести
по време на целия месец .По принцип раничките не се усещат, но не знам как никой лекар не Ви е пускал досега цитонамазки, чак ми е изумително.

# 516
  • София
Може и така да е. Ще мина на преглед и цито за спокойствие.

# 517
Задължително! Успех и не се стряскайте, най-вероятно не е нищо, аз също имам такава бабунка от шевовете.Но и на ехограф на гърдите идете, гинекологът може да Ви даде направление за ехография.

# 518
  • София
Правила съм си ехо на гърдите, когато майка ми имаше рак. Всичко беше ок.
Аз малко изкървих /по време на секс/ и се шашнах и от това.

# 519
Правила съм си ехо на гърдите, когато майка ми имаше рак. Всичко беше ок.
Аз малко изкървих /по време на секс/ и се шашнах и от това.
Щом
майка Ви е имала рак, Вие трябва да се следите още
повече.Моята също почина от рак и ходя на 6м. да ме
гледат.Дано Вашата майка се е преборила.
Кръв по време на секс може да е от още няколко неща, освен проблем с шийката.Лекарят ще каже.

# 520
Според мен са ви правили цито,но вие не знаете,все пак няма как на 40 г да не са ви взимали 😄И как сте ходили на мамолог,когато майка ви е била с рак,не се ходи веднъж,а на 6 месеца,не искам да обидя никого,но не може така!Зрели хора,с две деца и ...Аз съм ба 33,но от 18 годишна майка ми ме е карала всяка година да ходя на гинеколог и мамолог.Тя също почина от рак но на белия дроб и знам колко важно е да не се пропуска нито  един преглед.За наследствените неща-най-добре си пуснете генетичен тест BRCA,мисля,че струва около 2000лв.

При сестра ми махнаха две кисти на яйчника,раничката остана.Припомням,че и при нея има разминаване в цитонамазката,първата си й беше 2а,впоследствие бяхме при Ковачев и видя изменения,после в Хасково излезна една цито 3А,и избягаха в Пловдив при д-р Амалиев, който повтори цитонамазка и излезна 2а,твърди,че няма как да е грешна и че измененията не са нещо опасно,след 3м пак колпоскоп и цито.И тя не е раждала и мисля,че това е причината засега да е само под наблюдение, на 25 г е.Пусна разширена цитонамазка и каза,че двама негови лекариса я гледали,няма място за притеснение,дано е така

# 521
А сестра Ви има ли ЧПВ?
Аз не искам да си пускам ВRCA, за да живея с мисълта за болестта.Правя профилактика постоянно, а в някакъв момент може да реша да си махна матка и яйчници.За гърдите-надали.В моето семейство всяко поколение умира човек от рак- на дебелото черво или на яйчници.

# 522
ДХЗ,за сега не са й пускали ,ходихме при 5ма гинеколози и онколози,никой не насрочи за това изследване,сега на следващия преглед ще попитаме и също за ваксина💗

# 523
А пускала ли си цитонамазките, не помня какво беше?

# 524
Цитонамазки си пуска всяка година,всичко е було наред.Преди 7-8месеца й откриха киста на яйчника при 2а цитонамазка.Тук в Хасково я лекува онкогинеколог с хапчета,но ту се смалява,ту пораства,та отидохме към ВМА при проф Ковачев, който направи и колпоскопия и видя раничката,намаза я за съответния препарат и каза,че това  не е рак ,но трябва да се следи и да се прави цитонамазка на 6м и ,че когато маха кистата,ще вземе и биопсия.През това време, мисля че пуснахме пак цитонамазка-2а.Професорът обаче беше много зает и не успяхме да запазим дата за операция с него.През това време мина още месец и пуснахме нова цитонамазка, която излезна в Хасково  3а или 3б,не помня,много се уплашихме и тръгнахме след 100 препоръки към д-р Амалиев в Пловдив, който направи и операцията.Пусна пак цитонамазка-2а ,но този път разширена и хормони.И каза след още 2-3 прегледа ,че няма да е проблем тази раничка само ще се следи.Та след 2м пак сме там за преглед,това е общо взето

Общи условия

Активация на акаунт