Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 012
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Сега питах в ДГ на дъщеря ми и оттам казаха, че тези тестове се правели, но не били задължителни. Така били казали по телевизията.

# 691
  • София
В момента в училищата е лудница покрай завършването на учебната година, разни матури, изпити и прочие... направо са си кратки скоровете за класиране : /

# 692
  • София
В момента в училищата е лудница покрай завършването на учебната година, разни матури, изпити и прочие... направо са си кратки скоровете за класиране : /

Сигурно и на тях не им е лесно и амат на глрвавата си и други нещо, освен приема в 1 клас. Но сигурно е и въъпрос на организация, защото нещата могат да се правят различно по трудния или по лесния начин. Нали на етап  кандидатстване на теория би трябвало да се прави класиране само на база заявените обстоятелства, а не да се гледат под лупа и документи? И ако заявленията се обработват текущо, тоест веднага след постъпването им, за което има цял месец, може би за класирането ще трябват по-малко от още близо 3 седмици. Както и да е, тези хора имат нужда от пари и подкрепа, а не само от критики. Трябва да им влизаме в положението и на тях. А и сроковете са им спуснати "отгоре".

Между другото, сега гледам, че и в графика на дейностите, който също е спуснат отгоре /от СОС/ е имало известно творчество от страна на училищата и нещата леко се различават, особено на етап трето класиране. В графика на СОС само се казва, че се обявяват и съответно попълват свободните места на трето класиране, а в някои училища това е доразвито, като по аналогия с второто класиране е добавено подаване на заявления за трето, както и срок за записване. Обаче това в оригиналния график го няма, 

Последна редакция: чт, 17 май 2018, 08:57 от bganio

# 693
  • София
Готови-неготови, наесен отиват. Поне да имаше обратна връзка към родителите какво е положението.... На нас никой не ни казва резултати, дори и да се провежда нещо подобно.
Трябва да хванеш учителките и да питаш...
С каката по едно време се бях разбесняла доста.
Имаше обявен един ден от месеца, когато може да отидеш и да говориш с учителките за детето. Това ни го бяха казали официално, на родителската, в началото на година.
Единият месец се засилвам да иска 'среща', първокласничка ще имам все пак. Не можело да стане, за такъв разговор трябвали и 2-те учителки, трябвало по-рано да се каже.
Следващият месец специално ги дебнах и предупреждавах, че искам да говоря с тях. И накрая имаше коментар - ама само вие се интересувате и дойдохте. Е то как да дойдат родителите, то да не е лесно такава аудиенция да се организира...
При сина нямах проблем, винаги ми отделяха време и ми обясняваха какво се случва с него.

# 694
  • София
Това го бях гледал по едно време, но сега се зачетох по-подробно и гледам, че Системата, независимо дали е добра или лоша, не е съвсем законна. Няма да е първия случай, в който наредби и системи обезсилват закон.
https://offnews.bg/analizi-i-komentari/redno-li-e-kandidatite-za … uchil-673638.html
Може би вече е коментирано тука, но при всички случаи това становище на юрист, адвокат и майка същевременно очевидно не е попречило на изпълнените с решимост и компетентни във всякакви системи органи да наложат волята си

# 695
  • София
Авторката се беше включила в някоя от предишните теми.

# 696
  • Sofia
Да, и беше направила петиция ако не се лъжа.
Да изчакаме решението на КЗД за уседналостта и ще видим как ще се развият нещата.

# 697
  • София
За тази година – никак. Евентуално за следващата.

П.П. Всъщност, кой се е обърнал към КЗД?

# 698
  • Sofia
http://www.kzd-nondiscrimination.com/layout/images/stories/2015/ … 9B-2018%D0%B3.pdf
На 5- ти април е било заседанието. До края на май се очаква решението.
Един многодетен татко, новодомец. Второто дете няма шанс да бъде прието в училището на каката и в същото време нямат уседналост за училището по район.

ПП: за тази година е ясно, че няма да има промени.

# 699
  • София
Промени тази година може да има, ако никой не си запише детето никъде. Тогава промените ще са бързи и смели, а авторите сръчни. Но не сме си избистрили ние самите концепцията още.

# 700
  • София
Промени тази година няма да има.

Аз не бих рискувала да не си запиша детето. Не виждам какво печеля от това.

# 701
  • София
Здравейте на всички, ние още не сме за тази тема, като имам въпрос, на който се надявам да може да ми отговорите (изтекоха ми очите за класиранията по детските градини и просто ми е много трудно да изчета темата, за което се моля да ме извините). Преди време сменихме квартала, като още не сме местили адресната регистрация на детето, прочетох за въпросната уседналост и че се доказва с адресна регистрация на детето (не на родителя) и въпросът ми е: към коя дата следва да се навършват тези 3 години? Дата на кандидатстване? записване? започване на училище? Никъде не видях официална информация...

# 702
  • Sofia
въпросът ми е: към коя дата следва да се навършват тези 3 години? Дата на кандидатстване? записване? започване на училище? Никъде не видях официална информация...
Отправната точка е подаването на заявлението - уседналост еди-колко си год. преди подаване на заявлението.
Система за прием в първи клас
Това е тази година. За следващите може само да гадаем какво ще измъдрят.

# 703
  • София
А това субективно ли е? Т.е. приемащият документите гледа и казва, опаа днеска сме 15.05., а вие навършвате 3 години след 5 дена - съжалявам или не съжалявам! Simple Smile

# 704
  • Sofia
Няма как да е субективно. Когато отидеш да си подадеш заявлението или имаш нужната уседналост или не. Да не говорим, че по принцип, когато подаваш заявлението не би трябвало да ти искат удостоверението. При подаването, пак по принцип, би трябвало само да заявиш даден критерий/в коя група по уседналост попада детето и при записването да го докажеш. Ако според документите не попадате в групата, която сте заявили - отказват записване. Но това е по принцип, на практика май някои училища искат удостоверението още при подаване на заявлението, което не е много според Наредбата.

Общи условия

Активация на акаунт