Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 019
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Не знам какво очаквате от общински училища. Там IT-то е преподавателят по информатика, и то ако има среден курс. Как очаквате да разбират от правене на сайтове, че ид а ги поддържат без пари?

Дори не знам за кое училище става въпрос и по кой параграф е "елитно". То в елитните приемът рядко става през сайта.

# 676
  • София
И тъй като днес изтича крайният срок за подаване на заявления, се замислих дали няма как училищата да качат на сайтовете си поне общата бройка на подадените заявления, за да има върху какво да размишляваме и смятаме през следващите 19 дни и още толкова безсънни нощи. Едно е примерно за 84 места да са подадени 85 заявления, а съвсем друго - 585. Обаче едва ли ще ни огрее, след като не е записано като задължение в системата и по-точно в графика.

# 677
Следващите 19 дни ще са заети да стъкмят класиранията...доста труд си е това...
Една екселка и 200-300 записа, хайде за елита 600 или между 10 и 30 реда на ден!

Иначе ще се радвам, ако поне пуснат информация по групите, което също ме съмнява, че ще се случи.

# 678
И аз не мога да разбера защо трябва да се чака толкова дълго. Издевателство, още едно, над родителите.

# 679
  • София
По принцип - да, досадно е да се чака толкова дълго време. Могат да помислят малко да направят нещата по-атрактивни. Примерно да дават тегленето на жребия по телевизията, където и без това е трудно да се види нещо по-смислено. А могат дори и реалити шоу да направят - вместо жребий родители да въртят колела на късмета, с водещи, песни, танци и т.н.  до зори на 4 срещу 5 юни. Малко фантазия трябва.

# 680
 hahaha hahaha hahaha

Живо си го представих!

А бъдещи първолаци декламират Аз съм Българче! и веят знамена.... Twisted Evil

# 681
Може и въпросчета от картите за игра на път : Аз обичам България( 6-8год.)  - обща култура си е все пак ..не може да мине за изпит Simple Smile Simple Smile 
А между другото, някой ако е ходил на отворени врати , казаха ли кога ще  се проведе теста за училищна готовност или той се прави в ДГ. Ние сме в ПГ в училище и го минаха децата , но на мен въобще не ми се стори толкова лесен , а си мислех , че е абсолютно отбиване на номера. И , щом в класа ни има деца, които едвам го покриха( а те четат и пишат повечето), съм убедена, че ще има много деца, които ще бъдат затруднени. Все си мисля, че е един и същ за всички първокласници, но знам ли и аз .. може да се определят от училището Simple Smile Simple Smile  Та какво става, ако детето наистина не е готово за училище ?????

Последна редакция: ср, 16 май 2018, 16:35 от paulieM

# 682
  • София
Тука намерих нещо за тези тестове, ама като гледам някои въпроси ще затруднят и доста по-възрастни хора.
http://zaednosmama.blogspot.bg/2014/02/blog-post_3011.html
Не става ясно какво се случва с неиздържалите теста.

Може би от целия тест да остане само един въпрос - №19, като леко се перифразира:

Защо не е хубаво, когато някой не си свърши работата и не направи добра система за прием в първи клас?
Родителите страдат = 2 точки.
Децата страдат = 2 точки.
На кой му пука = 4 точки.

# 683
Лелееее…..какви въпроси..... ooooh!

По какво си приличат белката и котката?
По какво се различават един пирон и един болт? Ако сега лежат тук на масата, как ще ги познаеш?
Защо на пощенския плик трябва да се залепи марка?

Не съм убедена, че синът ми дори знае какво е марка....писмо не е пращал освен на Дядо Коледа в "специалната поща", без плик и марка..... Shocked

Пирон и болт и аз може да се затрудня....

Белка не съм виждала в живота си.  Shocked

# 684
Лелееее…..какви въпроси..... ooooh!

По какво си приличат белката и котката?
По какво се различават един пирон и един болт? Ако сега лежат тук на масата, как ще ги познаеш?

Изключително важни въпроси, определящи готовността им Simple Smile

# 685
На мен не ми каза да има такива "залюхани" въпроси моя , но определено е имало неща , които са го затруднили. Повечето неща са били с рисуване - огледално и звуков анализ.Например , били са нарисувани 5 животни и се иска да се огради, това в което има звука "Ъ" . Моят оградил вълка ..но се оказало, че има и гълъб ..и него оградил ( после госпожата му казала, че това било куче, а не вълк Simple Smile Simple Smile Simple Smile ).

# 686
  • София
То и в кучето има "ъ", ако е хъски, но по принцип явно става дума за различни версии на подобни тестове, ако съм разбрал добре. Ето и тук нещо такова, но срещу 40 лв.
http://davincikids.eu/page/test-za-uchilishtna-gotovnost

# 687
  • sofia
В българските училища и ДГ се прави единственият стандартизиран тест за училущна готовност, този на Георги Бижков. Него е правил моят син, него е правил и неговият приятел, който е в ПГ в съседно училище. В него се изследва фината моторика, езиково развитие - фонематичен слух, елементарни понятия, откриване на образци, количествени представи.

# 688
  • София
Значи този тест е задължителен и трябва да се направи в ДГ или в училище преди постъпване в 1 клас. В някои училища дори е обявена дата за него, но другаде не съм забелязал.

# 689
Готови-неготови, наесен отиват. Поне да имаше обратна връзка към родителите какво е положението.... На нас никой не ни казва резултати, дори и да се провежда нещо подобно.

Общи условия

Активация на акаунт