Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 016
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Аз ще пусна едно заявление и в училището по адрес.
Въпреки че в това, което искаме са много малко блокове, ама там са с изкуства. Обаче аз пък изкуства не искам, кандидатсвам за общообразователна паралелка. Мисълта ми е, че имат накъде да ни вземат, ако искат.

# 271
  • София
Да.

# 272
Може ли удостоверението за промяна на адреса (за първа група) да е издадено след подаване на заявлението?
Не, удостоверението трябва да е актуално към датата на подаване на заявлението.

# 273
  • София
Може ли удостоверението за промяна на адреса (за първа група) да е издадено след подаване на заявлението?
Тази информация къде я има?

П.П. Всъщност, няма логика удостоверението да е преди заявлението. Удостоверението трябва за записването, а не за подаването на заявлението.

Последна редакция: чт, 26 апр 2018, 23:16 от milenaka

# 274

П.П. Всъщност, няма логика удостоверението да е преди заявлението. Удостоверението трябва за записването, а не за подаването на заявлението.

Благодаря за въпроса! Грешката е моя. Тази информация се отнася само за удостоверението за настоящ адрес. "Оригинал на удостоверение за настоящ адрес на детето, издадено от съответната районна администрация към деня на подаване на заявлението. " - цитат от точка 8.4 на Система за прием.

А относно логиката да искат удостоверения и кога - освен да напълнят общинската хазна друга логика не виждам. Редно е всички общински училища да получат тази информация по служебен път.

# 275
  • София
Хм, да не би аз да имам грешен линк. В моя не виждам такова нещо дори за 8.4 – https://council.sofia.bg/documents/20182/599819/R.1%2C2%2C3-PR-8 … 95ce-47ed6998b35e

# 276
  • Sofia
Хм, да не би аз да имам грешен линк. В моя не виждам такова нещо дори за 8.4 – https://council.sofia.bg/documents/20182/599819/R.1%2C2%2C3-PR-8 … 95ce-47ed6998b35e
Това е решението на СОС.
Самата наредба нали я попроменяха след това (последната промяна е от 5-ти април).
Виж тук: https://web2.apis.bg/sofiacouncil/p.php?i=3399028&b=0
Това вече е публикуваната Система.

# 277
  • София
Благодаря Simple Smile

П.П. Наистина при 8.4 се различават.

# 278
  • София
Всички удостоверения, по всички критерии могат да бъдат издадени СЛЕД подаване на заявлението при две условия. Едното е да не ви го искат при самото подаване и второто е да няма промени в адресите, без значение кои, след подаването на заявлението. Това ще да рече, че ако на 16.04 сте подали заявление, на 20.04 сте сменили някой адрес и на 25.04 си вадите удостоверение, то няма да бъде валидно и няма да бъде прието.

# 279
  • София
Толкова ли е зле положението в район Лозенец?

# 280
На удостоверението пише от коя дата детето е регисрирано на адреса. тази дата е важна. Не би трябвало да е проблем да го извадите и сега. Аз имах подобно притеснение при кандидатстването в детска градина и се оказа неоснователно.

# 281
  • София
Само дето след изкарване на удостоверението може да си смениш адреса и да изкараш ново. Така на първото началната дата ще е наред, но крайната ще е преди класирането.

# 282
  • София
Скрит текст:
Това, което са писали на повечето места за паралелки с 22 деца, не вярвам навсякъде да се спазва. Поне до 25 законно имат право да ги докарат.

Е, то тогава не врата, ами цяла порта се отваря. При паралелки от по 21 деца, както е обявено в едно от училищата в нашия район, извънСистемният прием може да достигне близо 20%, което си е доста, както и да го погледнем.

Скрит текст:

Благодаря за въпроса! Грешката е моя. Тази информация се отнася само за удостоверението за настоящ адрес. "Оригинал на удостоверение за настоящ адрес на детето, издадено от съответната районна администрация към деня на подаване на заявлението. " - цитат от точка 8.4 на Система за прием.

А относно логиката да искат удостоверения и кога - освен да напълнят общинската хазна друга логика не виждам. Редно е всички общински училища да получат тази информация по служебен път.

С последното съм абсолютно съгласен и не е ясно защо не е направено. Приходът за общинската хазна не може да е аргумент, защото същите пари могат да се съберат и по друг много по-прост и елегантен начин - на едно гише, тоест в/чрез училището, което пък после ще плати на общината. Много по-удобно е да платя 10 лв., когато подавам заявлението за кандидатстване, вместо да ходя из общините за хвърчащи листчета, гордо именуващи се оригинали. Даже бях питал писмено за това, ама още чакам отговор. Както питах и за цялата философия и логика, на които се базира т.нар Система, ако приемем, че има такава. Засега обаче отговор  няма. Затова пък мога да попитам тук нещо, което пропуснах да направя официално. Дали всъщност уседналостта е наистина втори водещ критерий или е просто допълнителен такъв, защото на практика решаващ и непоклатим критерий е единствено прилежащият район. Всичко друго са допълнителни критерии за подбор на децата от прилежащия район или съседен нему, ако се стигне и до тях. Не че отговорът на този въпрос ще ни помогне особено в сегашната ситуация, но е добре да се изясняват нещата и да се наричат с истинските им имена в името на една по-добра бъдеща система с малко или главно "С".

Последна редакция: ср, 02 май 2018, 13:34 от bubanka

# 283

С последното съм абсолютно съгласен и не е ясно защо не е направено. Приходът за общинската хазна не може да е аргумент, защото същите пари могат да се съберат и по друг много по-прост и елегантен начин - на едно гише, тоест в/чрез училището, което пък после ще плати на общината. Много по-удобно е да платя 10 лв., когато подавам заявлението за кандидатстване, вместо да ходя из общините за хвърчащи листчета, гордо именуващи се оригинали. Даже бях питал писмено за това, ама още чакам отговор. Както питах и за цялата философия и логика, на които се базира т.нар Система, ако приемем, че има такава. Засега обаче отговор  няма. Затова пък мога да попитам тук нещо, което пропуснах да направя официално. Дали всъщност уседналостта е наистина втори водещ критерий или е просто допълнителен такъв, защото на практика решаващ и непоклатим критерий е единствено прилежащият район. Всичко друго са допълнителни критерии за подбор на децата от прилежащия район или съседен нему, ако се стигне и до тях. Не че отговорът на този въпрос ще ни помогне особено в сегашната ситуация, но е добре да се изясняват нещата и да се наричат с истинските им имена в името на една по-добра бъдеща система с малко или главно "С".
Ами много си прав - близостта до училището е т.н. водещ критерии , който е заложен и в наредбата на МОН. Всъщност, до колкото аз знам, прилежащите територии са си измислица на СОС , която въведоха миналата година . Това , беше направено за да има някакъв консенсус с директорите  - хем да не определят те 5 улици около училищата за територия  с предимство, хем всяко дете да си има район, хем този район да не е целият административен ( щото  директорката на 125-то и този на 119-то, които тогава бяха в комисията към СОС, категорично отказаха да подкрепят проект , в който целият адм. район може да им кандидатства в училището-това от предаване на живо на обсъждането, което гледах). Още повече, че бяха поръчали това "райониране" още преди да се обсъди и приеме миналогодишната система - и сега като са дали едно пари на някой , нали не могат да кажат , че е било безмислено Simple Smile Simple Smile Simple Smile Та така , за тези прилежащи територии имаше яко отпор и миналата година и тази , защото хората искат да имат избор ..дали в квартала , дали в района ... но НЕ и НЕ Simple Smile Цялото нещо , като цяло им обезмисля и уседналостта , защото тя се ползва само за едно училище-това което те са ти определили . И още повече, хубаво близост до училището , но  ние не сме "разпределени" в най- близкото .. а пък хората от кв. Витоша направо ми се реве, като гледах как са ги разхвърляли от Дианабад до Симеоново Simple Smile 

# 284
  • София
Те хората от кв. Витоша и сега си водят децата в далечни квартали на училище, защото си нямат в техния.

Много хубаво го измислиха това с районите, ама да видим след 3 години какво ще правят.

Общи условия

Активация на акаунт