Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 341
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
itatko, достатчъно съм наясно как е по белите държави, за да ми обясняваш надълго и нашироко. Никъде, подчертавам това - нито в Канада, нито в САЩ, нито в Европа, няма еднакво по качество държавно  образование за всички. Затова там хората средна ръка плащат луди наеми или ипотеки само заради добро квартално училище. А по-богатите, естествено, плащат ЧУ. Нямам намерение да споря, всеки , който е имал допир с онези държави, знае за какво говоря. Но разбира се, всеки може да си пише, каквото си иска във форум и да настоява, че е истина. Векът на фейк нюз сме, все пак.
И да, и там има нещо като уседналост, както Грета е написала. Но там правилата са такива от десетки години и отдавна са улегнали и работят, а тук,  в тази държава  в момента след десетки години на произволсе опитват да въведат ред. Това не е само в областта на училищата, то е насвякъде - и паркирането, и пешеходните пътеки, и фасадите, и етажната собственост. 25 години хаос и безпорадък не се преодоляват лесно.Така е, в началото хора съвсем редовни, наскоро закупили, ще понесат негативи, но с времето ще се регулират нещата. Но не може заради това да се върне стария произвол, заради който в 35-то (например) децата от отсрещната страна на улицата трябваше да пътуват с автобус за училище, а деца от Люлин, Надежда и Младост да ги записват с рушвети и връзки в него.  Специално в района на35-то, обаче, цените са такива, че проблеми за  наскоро закупилите няма да има, те най-вероятно имат пари за кое да е ЧУ.  

Poppea, къде видяхте да говоря за еднакво качество на образование? Слагате ми думи в устата а после даже ги обявавате и за фалшиви новини(фейк нюз на български според Google) Wink

След като сте наясно кажете в кои от тези "развити държави" приемат с предимство кандидати живеещи повече време в определен район и отказват прием на останалите? Грета пише за деца, които след като се преместят, чакат докато се освободи място - това не е прием по уседналост.

По сегашните правила стария произвол, за който говорите, ще се върне точно след 2 години - когато всички можещи ще са си сменили адресите и ще са в 8.1. (Тази година те ще са 8.3 , следващата в 8.2.) С което в сегашния си вид критерият се обезмисля напълно! Един от вариантите да го закърпят е да се увеличи срокът, което е пак временно решение - този срок няма как да е повече от 7г (даже 5, за 6 годишните, които са на 5+ когато кандидатсват ), освен ако не решат да минат на адрес на родител вместо на дете Simple Smile .
Изобщо проблемът "едни мошеници се регистрират там където не живеят" се решава наказвайки други, които се регистрират, където наистина живеят. Ако Ви кажа, че  много хора ползват привилегии за инвалиди с фалшиви документи не вярвам да искате да се премахнат всички привилегии за инвалиди, нали?

# 316
  • Sofia
Фалшивите адресни регистрации, направени заради братчета/сестричета преди приемането на системата си остават.
Обаче има нещо друго. Фалшивите регистрации остават, но са правени на родител, а не на дете. И вече не вършат работа.
Това не е сигурно. Ако майката (а не бащата) си е сменила адреса, както вече писах толкова много пъти, от общината направо ще й връчат и формуляр за смяна на адреса на детето. Длъжни са да го направят.

# 317
  • София
Но и от тази, и от минала тема се видя, че има немалко случаи, в които не го правят. Дори и да го правят, не означава че детето е регистрирано на реалния си адрес, а на фалшивия на майката. Даже в тази тема някакъв хитрец се оплакваше от това.

# 318
  • Sofia
Но и от тази, и от минала тема се видя, че има немалко случаи, в които не го правят.
Да, но това "недоглеждане'' важи и за реалните адресни регистрации, което е по-страшно, не само за фалшивите.

# 319
  • София
Има закон и не е от вчера, че да не го знаят. Да са го спазили. Аман от селски хитреци. За съжаление, има хора, които са напълно коректни и тези правила са в техен ущърб. Но според мен те са по-малката част. Повечето са точно байганьовските хитреци.

# 320
Е, определено като се преместят не ги приемат на момента. Чакат си да се освободи място. Но в България не сме толкова мобилни и не сменяме жилища толкова често, та няма механизъм за това. Обаче в гимназията всичко е точно: редовно деца, приети в МГ или езикови в провинцията още на 15 септември цъфват в София в съответните училища. Точно по тоя параграф: смяна на адреса.

Мисля, че единственият начин да се борят фалшивите адресни регистрации е точно уседналостта. Макар да съм от новодомците и да съм пряко засегната.

С гимназиите е съвсем друга тема Wink Тази Система е само за за 1-ви клас.

Именно уседналостта е начин който не може да пребори "фалшивите" (в кавички понеже те са си съвсем истински и законни) регистрации - това ще се види след точно 3 години. Истинският проблем всъщност е, че тези регистрации са си истински, законни регистрации и не могат да се санкционират. Другият проблем е, че се гледат само в момента на кандидатсването - веднъж влезеш ли си стоиш в същото училище до 7-ми клас независимо дали си смениш адреса. Каквито и проблеми да ти донесе една регистрация на друг адрес,  заради кандидатстването, ще ги изтърпиш и веднага след като приемат детето можеш да се регистрираш другаде.

Последна редакция: пт, 04 май 2018, 10:46 от itatko

# 321
  • София
Да не забравяме, че в последно време за да смениш адрес се изисква усилие: да намериш собственик на имот, който да се съгласи на това и да дойде с теб до общината.

А и сменяйки си адреса, за да попаднеш в района на някое "елитно" училище, губиш уседналостта в кварталното. Така може от два стола да останеш на земята.

# 322
Да не забравяме, че в последно време за да смениш адрес се изисква усилие: да намериш собственик на имот, който да се съгласи на това и да дойде с теб до общината.

А и сменяйки си адреса, за да попаднеш в района на някое "елитно" училище, губиш уседналостта в кварталното. Така може от два стола да останеш на земята.

Абсолютно е така. И аз смятам, че новата наредба ще е от полза за тези, които спазват разпоредбите, и удря най-вече Ганьовските хитринки . И подозирам, че протестиращите в голямата си част точно на такива са разчитали.

# 323

Изобщо не си на земята Simple Smile Нали можеш да си смениш само (примерно) настоящия адрес, а по постоянен да си в кварталното училище. Иначе това за идването на собственика до общината не е "в последно време", а доста отдавна. Тарикатите си намират начин. А и няма никаква връзка с уседналостта. Новата наредба не знам до колко ще спре Ганьовците, но със сигурност ще ощети изрядните.

# 324
  • София

Изобщо не си на земята Simple Smile Нали можеш да си смениш само (примерно) настоящия адрес, а по постоянен да си в кварталното училище. Иначе това за идването на собственика до общината не е "в последно време", а доста отдавна. Тарикатите си намират начин. А и няма никаква връзка с уседналостта. Новата наредба не знам до колко ще спре Ганьовците, но със сигурност ще ощети изрядните.
"Да си смениш настоящия" е неправилно твърдение. Трябва да смениш настоящия адрес на детето. Това обаче означава майката и другите и деца също да си сменят настоящия адрес. Затова и малко собственици ще се съгласят, още повече че напоследък са се усетили в Общината да не регистрират по 10 човека в една гарсониера.

# 325
"Да си смениш настоящия" е неправилно твърдение. Трябва да смениш настоящия адрес на детето. Това обаче означава майката и другите и деца също да си сменят настоящия адрес. Затова и малко собственици ще се съгласят, още повече че напоследък са се усетили в Общината да не регистрират по 10 човека в една гарсониера.
Така е, но не важи за постоянния адрес (това ми е много странно, но го каза служителка от общината, така че трябва да е вярно). Можеш да смениш постоянния адрес само на едно дете, без да сменяш на майката или на другите деца. Така че- същата работа. И все пак да попитам- каква връзка има това с уседналостта?

# 326
  • Sofia
Никаква, и аз това казвам. Уседналостта няма да спре смяната на регистрации.

# 327
Никаква, и аз това казвам. Уседналостта няма да спре смяната на регистрации.

Връзката е, че измамите с адресна регистрация м.г. се правеха в псоледния момент преди подаване на заявлението, т.е., уседналостта застрахова, че не е направнео в последния момент специално за записване в училище. Теоретично може и да има родители, оито отсега да задействат измамата за след 3 години, но не мисля, че ще има много такива собственици, които да си дадат адреса отсега за 3 години напред. Като прибавим и това, че общините се усетиха и не разрешават регистриране на много лица на едно място, мисля, че тази схема няма да работи масово. Е, винаги може да се намери някоя леля или близка на родителя, която да си даде адреса, но това ще са по-скоро изключения. Според мен наредбата си върши работата да осигури места за децата от квартала, както е редно.
Не мисля, че можеш да смениш постоянния адрес само на детето, независимо кой какво е казал.  Постоянният адрес на детето трябва да е или на майката, или на бащата.

"Постоянният и настоящият адрес на новороденото дете съвпадат със съответните адреси на родителите му. Когато родителите имат различни постоянни адреси, те избират един от тях за детето си. Когато родителите имат различни настоящи адреси, настоящият адрес на майката е настоящ адрес и за детето. "
Така е, но не важи за постоянния адрес (това ми е много странно, но го каза служителка от общината, така че трябва да е вярно). Можеш да смениш постоянния адрес само на едно дете, без да сменяш на майката или на другите деца. Така че- същата работа. И все пак да попитам- каква връзка има това с уседналостта?

Не можеш, освен ако новият постоянен адрес не е на бащата. Т.е. пост.  адрес на детето е обвързан с адреса на родителите.

# 328
  • Sofia
но не мисля, че ще има много такива собственици, които да си дадат адреса отсега за 3 години напред.
Положението и досега беше такова. Собствениците не могат да отпишат хората, които са регистрирани в техния имот. Само регистрираното лице може да се "отпише". Тези хора можеха/могат с години да останат регистрирани там и собственика нищо не може да направи. Така че, уседналостта в това отношение не променя нищо.

Последна редакция: пт, 04 май 2018, 13:37 от brin de muguet

# 329
  • София
Ами ние точно това се опитваме да ви кажем, че няма да са много собствениците, които отсега ще се навият да регистрират един камион хора, защото нямат никаква гаранция, че след 3 години те ще се отпишат. А който се регистрира в последния момент, така или иначе не заема мястото на дете, живеещо в района.
Няма как дете да е по ПА различен и от двамат си родители.

Общи условия

Активация на акаунт