Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 500
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
А дали хората, които напускат градовете в провинцията не го правят, защото няма какво да работят по специалността си там?
Кокошката или яйцето е въпросът!

# 406
  • Sofia
Ами аз точно за тази диспропорция говоря. То е като омагьосан кръг. Хората идват тук, защото няма работа, а няма работа, защото хората напускат градовете си и там икономиката запада. Точно това според мен се слува в момента с училищата в София.
То хубаво де, ама с това изкуствено запълване на училищата не знам дали ще се получи. Родителите при първа възможност ще си преместят децата. Други ще предпочетат да пълнят гушите на частните училища. За да се получи, общината трябва да се размърда и да направи нещо за реалното подобрение на училищата, а не постоянно да крои системи как да се надлъгва с родителите-фалшификатори.

# 407
Ами аз точно за тази диспропорция говоря. То е като омагьосан кръг. Хората идват тук, защото няма работа, а няма работа, защото хората напускат градовете си и там икономиката запада. Точно това според мен се слува в момента с училищата в София.

И?

Хората имат право да живеят, работят и учат, където желаят!

Ако толкова ти е жал за циганското училище, където и да е то, запиши си детето там, места, не вярвам, да няма!
Защо искаш твоето да е в "елитното", а обясняваш на хората как техните трябва да са в циганското?!?

# 408
  • София
Нещо куца причинно-следствената връзка... Хората напускат, защото икономиката запада, а не икономиката да запада, защото хората напускат. И училищата пустеят, защото ги съсипаха, а не се съсипват, защото опустяват. Ама както казах - чукча е писател...

# 409

И?

Ако толкова ти е жал за циганското училище, където и да е то, запиши си детето там, места, не вярвам, да няма!
Защо искаш твоето да е в "елитното", а обясняваш на хората как техните трябва да са в циганското?!?

Не искам, просто ми е кварталното. И да, за мен най-важно е детето ми да учи близо до дома си. Не коментирам качеството на училищата.

# 410
То хубаво де, ама с това изкуствено запълване на училищата не знам дали ще се получи. Родителите при първа възможност ще си преместят децата. Други ще предпочетат да пълнят гушите на частните училища. За да се получи, общината трябва да се размърда и да направи нещо за реалното подобрение на училищата, а не постоянно да крои системи как да се надлъгва с родителите-фалшификатори.
То и в "системата" за прием , като основен довод е дадено : "оптимизиране на сградния фонд" - демек да се разпределят изкуствено  децата по западналите училища , а не да се разширяват "елитните" или да се строят нови. А частните училища си имат и те лоби, защото колкото по-некадърно го правят това "разпределение " от СОС ( посредством "системата" на г-н Чобан....офф), толкова интересът към тях расте.   Никъде не пише , че са я направили, така че кварталните , запустели училища да започнат да предлагат качествено образование Simple Smile Simple Smile и да станат желани. 

# 411
Нещо куца причинно-следствената връзка... Хората напускат, защото икономиката запада, а не икономиката да запада, защото хората напускат. И училищата пустеят, защото ги съсипаха, а не се съсипват, защото опустяват. Ама както казах - чукча е писател...

До някъде си права, но икономиката и училищата не са някакви отделно развиващи се организми от обществото. Ние всички създаваме средата, в която живеем. И когато се надцакваме и искаме да прегазим другия в името на собственото си благо, аз не приемам обяснения, че всеки иска най-доброто за детето си. Защото доброто за твоето дете, може да означава два часа път на ден с градския транспорт за моето.

# 412
  • Sofia
То и в "системата"; за прием , като основен довод е дадено : "оптимизиране на сградния фонд"; - демек да се разпределят изкуствено  децата по западналите училища , а не да се разширяват "елитните"; или да се строят нови. А частните училища си имат и те лоби, защото колкото по-некадърно го правят това "разпределение"; от СОС ( посредством "системата"; на г-н Чобан....офф), толкова интересът към тях расте.   Никъде не пише , че са я направили, така че кварталните , запустели училища да започнат да предлагат качествено образование Simple Smile Simple Smile и да станат желани.  
Ааа, обещаха, обещаха. Там на едно интервю ги слушах, че сега след като разпределят така децата (перифразирам - естетвено не употребиха тази думичка), се били ангажирали да вдигнат и уеднаквят нивото на образованието в училищата JoyJoyJoy .

# 413
Решението на този казус е само едно: Приемен изпит. Нека всяко дете, покаже дали и защо заслужава да учи в едно предпочитано училище, вместо друго, макар и живеещо по-близо!

# 414

И?

Не искам, просто ми е кварталното. И да, за мен най-важно е детето ми да учи близо до дома си. Не коментирам качеството на училищата.

Хубаво, де, нали там ще учи, каква ти е грижата?!? Нещо ти губя нишката на мислите..... newsm78

# 415
Решението на този казус е само едно: Приемен изпит. Нека всяко дете, покаже дали и защо заслужава да учи в едно предпочитано училище, вместо друго, макар и живеещо по-близо!
Няма как да се случи това, освен ако не е специализирано училището - по изкуства, НУКК и т.н.

# 416
  • София

До някъде си права, но икономиката и училищата не са някакви отделно развиващи се организми от обществото. Ние всички създаваме средата, в която живеем. И когато се надцакваме и искаме да прегазим другия в името на собственото си благо, аз не приемам обяснения, че всеки иска най-доброто за детето си. Защото доброто за твоето дете, може да означава два часа път на ден с градския транспорт за моето.

Значи, аз обяснения не давам, за да чакам някой да ми ги приеме. Освен това няколко пъти натъртих, че в случая даже не излизам от квартала, за да се притесняваш за мястото на твойто. Да не говорим, че съм убедена, че в близост до елитното ти училище със сигурност има някое, за което наплив няма, та ако всичките връзкарчета изместят твоето, ще учи 5 мин по-надолу.
И пак ми е адски интересно - като минат 3те години нововъведена уседналост, какво правим - софийското жителство ли ще върнем? И защо твойто, което живее до училище от 3г да има право да учи в това училище повече от детето, което живее още по-близо до същото това училище, ама от 2 години. Нали за близост става дума,м?

# 417

Значи, аз обяснения не давам, за да чакам някой да ми ги приеме. Освен това няколко пъти натъртих, че в случая даже не излизам от квартала, за да се притесняваш за мястото на твойто. Да не говорим, че съм убедена, че в близост до елитното ти училище със сигурност има някое, за което наплив няма, та ако всичките връзкарчета изместят твоето, ще учи 5 мин по-надолу.
И пак ми е адски интересно - като минат 3те години нововъведена уседналост, какво правим - софийското жителство ли ще върнем? И защо твойто, което живее до училище от 3г да има право да учи в това училище повече от детето, което живее още по-близо до същото това училище, ама от 2 години. Нали за близост става дума,м?

Не казвам, че това е най-справедливото решение, но то е следствие на очевадната гавра от миналата година, когато децата от квартала, в който живеят почти нямаха шанс за кварталните си училища, благодарение на оправни мами, които на всяка цена искаха децата им да учат в точно определени училища. То всички "работеха" точно до училището, в което искат детето им да учи.

# 418
Аз пак да попитам, защо хората отказват да записват децата си в дадени училища? Ако едно училище точно пред вратата на блока е добро, кой нормален човек ще тръгне да си влачи детето през цяла София. 
...

Ето една причина: работата ти е на 50 мин от блока и е до18:00. Училището е до 17:30. Нямаш кой друг да го взима от училище в 17:30.
По нагоре в темата имаше масови успокоения от вида: има частни занимални, ще се редувате с други родители да ги взимате, ще наемеш някой да го взима, всички от вида "все ще се справиш някак 3-4-5 г", но аз лично не виждам реално действащ постоянен вариант. И търсиш по-удобно училище - дали ще е по-близо до някоя баба за да го взима тя; или до твоята работа; или да има удобна частна занималня за да остане до 18:00 (с уговорка до 18:30)  ... Тук въпросът изобщо не е "къде" да влезе а "как" ще ще ходи.

# 419

Не казвам, че това е най-справедливото решение, но то е следствие на очевадната гавра от миналата година, когато децата от квартала, в който живеят почти нямаха шанс за кварталните си училища, благодарение на оправни мами, които на всяка цена искаха децата им да учат в точно определени училища. То всички "работеха" точно до училището, в което искат детето им да учи.

И в този ред на мисли, не ни е виновна нито системата, нито държавата, нито просветното министерство, нито Софийска община. Оказа се, че вината им е точно, че предоставиха либерална, европейска политика за прием в първи клас, за която явно не сме готови, като общество, защото вместо честно да си броим и пишем точките за прием, всички знаем, какво стана миналата година.

Общи условия

Активация на акаунт