Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 425
  • 737
  •   1
Отговори
# 465
Bubceto 15, а какво ще правиш, ако в тези 5 училища не ти приемат детето, а ти не си подала заявление в прилежащото?

# 466
  • София
Ще я запиша в частно, Меридиан 22, за първи клас, после най-вероятно ще търся вариант да я прехвърля в някое от тези 5 в следващите класове, тъй като надали ще издържа финансово, а от втори клас нагоре има доста размествания по училищата.

# 467
Тук си права. И аз обмислям подобни варианти.

# 468
  • София
Вярвам че bubcheto15 и всеки друг нормален човек си е обмислил вариантите и ще направи ВСИЧКО, но няма да си запише детето в циганското училище, щото на някой така му се иска. Въпроса ми към Teodora Dimitrova 590744 беше какво би направила, ако е разпределено детето им към циганското квартално училище и дали биха го записали там. Изобщо не говоря за елитни и неелитни. Teodora Dimitrova 590744, моля споделете ако вашия случай беше такъв и сте разпределени в подобно училище бихте ли записали детето си там и изобщо бихте ли подали документи, независимо дали имате шанс в останалите 5 училища в близост? Защото може и да нямате, ако са желани училища, но не им попадате в прилежащия район...

# 469
Може би трябва да си зададеш въпроса защо едно училище е желано. За мен това е работещ директор и добър преподавателски състав, добра конкурентна среда сред децата. Директорите на тези училища години наред се борят да си извоюват това право и да съберат деца в съответните училища, защото не знам доколко си наясно, но допреди десетина години или малко повече имаше глад за деца и всеки направи всичко да привлече деца в своето училище. Едни успешно, други не толкова, а трети не успяха... така в разни училища се предлагат различни неща, за да привлекат деца. Съответно родителите се научиха да избират според собствените си разбирания и изисквания. Днес много уж желани училища, лежат на стара слава. Обаче училищата предлагат различни допълнителни дейности и наистина е абсурдно ако не искаш немски да се налага да го учиш, защото там си разпределен, има и училище с източни езици и т.н. Всичко това предполага избор, но... Чобанов реши край няма избор.  И какво правят родителите примиряват се. Малко по назад в темата имаше един линк към интервю с няколко директора, едната дама се е справила с кризата като е адаптирала програмата, за да привлече деца от малцинствата и по тази причина в нейното училище тези деца учат допълнително български език, защото просто не го знаят. Е, постави се на мястото на родителите, които детето им е българче и попада в района на това училище.

# 470
Значи, аз никъде не съм писала, че уседналостта е най-добрият решение. Моята позиция е, че трябваше да се измисли нещо, което да обезпечи срещу тарикатлъци децата, имащи лошия късмет да живеят НАИСТИНА до така наречените желани училища. И се надявам тази година тарикатите да бъдат силно затруднени.

Голямата грешка, която допускаш в разсъжденията си е, че родителите, които може да прибягнат до  смяна на адрес са тези, които ще повлиаят приема за централните училища.

Ако си в първа група за така желаното училище - не се притеснявай, детето ти ще учи там. А в краен случай разстоянията между 133,7,6,127 не са големи, дори напротив - в някои случаи в пъти по-малки отколкото разстоянията между определени адреси и разпределените им по район училища.

# 471
А защо в тези училища няма българчета? Заради масовата истерия по така наречените елитни училища. И стига с това, българчета, ромчета. Все са деца. Ако едно училище няма ученици, не винаги са виновни учителите. В случая с кризата с местата в първи клас е резултат на болната амбиция на някои майки да си запишат децата в точно определени училища.

# 472
  • София
Няма българчета, защото е пълно с ромчета Simple Smile Все деца са според вас, но упорито избягвате въпроса ми...трети път не мисля да го задавам, очевидно е, че не желаете да отговорите. Пожелайте си просто да не попадате в подобна ситуация, в която да ви обясняват че имате болни амбиции да запишете детето си в НЕромско училище.

# 473
Съветвам те да потърсиш линка и да го чуеш. Нямам нищо против ромчетата, но ако са едно до три в клас. Обаче имам много против заради тях детето ми да учи българския език като чужд език. И направо ми писна заради някакви си вечни толерантни активисти да се чувствам дискриминирана в собствената си държава.

# 474
Теодора може да напише всичко, вкл. и това да запише детето си в циганското училище, но това не значи, че, ако беше в тази ситуация, наистина щеше да го направи.

Теодора, може поне да замълчите, когато не сте на мястото на родители, от които се изисква да запишат детето си в циганско училище и да бъде всеки ден по цял ден изложено на тяхната "култура и разбирания". Написах Ви и по-горе - щом сте толкова толерантна и желаете интеграцията на този етнос, запишете детето си в такова училище, места там ще има, независимо дали е по район или не.  Peace

# 475
Gato, тази година е така. Но какво ще бъде следващите години? Да, тази година за мен е добре. Но това не решава проблема. Убедена съм, че така наречените нежелани училища да задминат така наречените желани, ще продължи да битува истерията за елитните училища.

# 476
Виж абсурдно е да мислиш, че едно училище с магическа пръчка ще стане сравнително добро като изкуствено набуташ деца в него. Реално ако това стане ти ще обречен тези деца и няколко випуска след тях на мизерия, защото нито ще получат качествено образование, нито ще имат конкурентна среда, а и не е сигурно дали ще оцелеят физически след срещата си с по-големите деца. На думи е лесно , но реално пътят е друг....

# 477
А защо в тези училища няма българчета? Заради масовата истерия по така наречените елитни училища. И стига с това, българчета, ромчета. Все са деца. Ако едно училище няма ученици, не винаги са виновни учителите. В случая с кризата с местата в първи клас е резултат на болната амбиция на някои майки да си запишат децата в точно определени училища.

1. Защото тези училища западат от години и нивото/общата среда не може да се оправи с насилствено записване на деца в една година.
2. Защото няма адекватно ръководство, респективно учители, които да работят там.
3. Защото нивото на образование е в пъти по-ниско отколкото много други училища.
4. Защото базите им са в плачевно състояние.
5. Защото никой от гласуващите "системи за прием" не търси решение на реалния проблем.

Да твърдиш какво е по-добро за чуждите деца е равнозначно друг родител да ти развие теорията, че е редно да се преместиш в някой квартал, защото въздухът в центъра е лош и не е добре за детето ти.

# 478
Gato, тази година е така. Но какво ще бъде следващите години? Да, тази година за мен е добре. Но това не решава проблема. Убедена съм, че така наречените нежелани училища да задминат така наречените желани, ще продължи да битува истерията за елитните училища.

Да, ще продължи. Докато не се потърси РЕАЛНО решение на проблема и то не е в това да напълним празните училища на цената на образованието на нещастниците, които са имали лошия късмет да имат жилище в такъв район /междудругото много често това не са толкова лоши квартали, а напротив - развиващи се и с много ново строителство /.

# 479
  • София
Ти за интеграционни програми чувала ли си? А за фактът, че в тези училища се записват циганчетата основно със знанието на директорите и срещу по-високи субсидии, и че някои нямат право на избор? Когато детето ти го набият 3 пъти за един ден, изчезне му якето и маратонките докато е в час по физическо, слуша как на учителката се говори на ти и я псуват на майка, съучениците му влизат и излизат от часа, когато си преценят много ми се иска да видя как ще повтаряш мантрата с "все са деца". И дали тогава няма да си отпишеш детето и да го запишеш в друго училище, след теб същото ще направят и родителите на 5 деца, след тях ще чуят децата на бъдещите ученици и въобще няма да ги запишат и ей така се получава обезлюдяването.
И това няма нищо общо с болната амбиция, нямам никаква болна амбиция, имам само амбиция и желание затова да дам на детето си реален старт да учи.

Общи условия

Активация на акаунт