Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 117
  • 737
  •   1
Отговори
# 495
А виж това притеснение и аз го разбирам Simple Smile Иначе по въпроса за 133то и 7мо, в техния район има още 3 училища с начален курс, та не е такава драма. Освен ако наистина както някой по-напред писа, не се окаже, че на всяко жълтов паве има по 3ма първокласника Grinning
А това за колите винаги ми е било много интересно като довод. Детската градина на голямата беше на 2 спирки от нас, на колкото е и прилежащото ни училище. Като тръгвам сутрин работа се качвах на колата, карах я и отивах на работа, не виждам особена логика да ида пеша до училище/градина, да оставя детето и да се върна да си взема колата...

Исках да напиша точно това - с две деца, едното по-малко мисля, че всяко разстояние повече от 500 метра е абсурдно да се върви пеш и да влачиш две деца с теб... А какво остава, ако е лошо времето например? Да не говорим, че всеки е излязал в последния момент и бърза за детска градина, за училище и за работа. Изобщо защо толкова ви се набиват на очи колите пред училищата. Очевидно не всички живеем до оградата на училището.

Фалшиви адресни регистрации е ясно, че има и ще продължи да има.

# 496
А защо в тези училища няма българчета? Заради масовата истерия по така наречените елитни училища. И стига с това, българчета, ромчета. Все са деца. Ако едно училище няма ученици, не винаги са виновни учителите. В случая с кризата с местата в първи клас е резултат на болната амбиция на някои майки да си запишат децата в точно определени училища.
[/quote

Не съм съгласно, че няма разлика м/у циганчета и българчета - да все са деца, но не и родителите им, а при формирането на едно дете в бъдещ човек основна роля имат родителите им. Вярвам, че твоя пример, който им даваш е не да ровиш в боклука нали ?!?!

И темата на тази групи изгуби изцяло фокус с този безмислен спор относно интеграцията на малцинство, а скоро и мнозинство, което не желае да се интегрира. Имаха си цяло десетилетие за интеграция все пак!

# 497
  • София
Ами всъщност аз водя пеша детето /не живея до оградата, но не съм и далеко - около 7-10 мин пеша./ След това се връщам и тогава паля колата за работа...Отиване и връщане - около 20мин ми отнема, но ми е много по-лесно, отколкото да се чудя къде да паркирам пред училището или да скача детето почти в движение, за да не предизвиквам задръствания...Така процедирам по всяко време на годината, дори и в най-лошото време не я возя с колата...ние преди време все с коли сме ходили на училище...

# 498
  • София
А виж това притеснение и аз го разбирам Simple Smile Иначе по въпроса за 133то и 7мо, в техния район има още 3 училища с начален курс, та не е такава драма. Освен ако наистина както някой по-напред писа, не се окаже, че на всяко жълтов паве има по 3ма първокласника Grinning
А това за колите винаги ми е било много интересно като довод. Детската градина на голямата беше на 2 спирки от нас, на колкото е и прилежащото ни училище. Като тръгвам сутрин работа се качвах на колата, карах я и отивах на работа, не виждам особена логика да ида пеша до училище/градина, да оставя детето и да се върна да си взема колата...

Исках да напиша точно това - с две деца, едното по-малко мисля, че всяко разстояние повече от 500 метра е абсурдно да се върви пеш и да влачиш две деца с теб... А какво остава, ако е лошо времето например? Да не говорим, че всеки е излязал в последния момент и бърза за детска градина, за училище и за работа. Изобщо защо толкова ви се набиват на очи колите пред училищата. Очевидно не всички живеем до оградата на училището.

Фалшиви адресни регистрации е ясно, че има и ще продължи да има.
Ами всъщност в някои райони на София е съвсем ясно видимо, кой не е отблизо. А и не е като да не знаем откъде са съучениците на децата ни.

# 499

Вашият район не го познавам, но прилежащият район на 35-то е в радиус 10-мин пеш и няма никакъв смисъл да се буташ из тесните еднопосочни улички с кола, за да си заведеш детето. И никой от комшиите не го прави.  А и имам достатъчно информация за това какви деца и откъде учат в училището - все пак и ние сме го завършили, и приятели наоколо с деца в него имаме - около половината деца в началния курс реално живеят извън квартала. Ще видим тази година как ще е.

Анна, точно така е.

jijibiji, абослютно - из лознеските улички си е направо мазохизъм да си го причиняваш, освен ако не идваш от м..та си, де. Освен другото, много от комшиите не ползват всеки ден колите си, защот имат достатъчно алтернативи за придвижване до работа.

Последна редакция: чт, 10 май 2018, 13:35 от Анонимен

# 500
  • София
Разбира се, че всички са от района и всички го знаем, просто исках да кажа, че колите не винаги са показател, защото на мен пеша са ми поне 15мин, а и голямата първа смяна я искаха в 7.20 в училище, което значи, че трябва посред зима по тъмниците да тръгнем пеш.

# 501
Разбира се, че всички са от района и всички го знаем, просто исках да кажа, че колите не винаги са показател, защото на мен пеша са ми поне 15мин, а и голямата първа смяна я искаха в 7.20 в училище, което значи, че трябва посред зима по тъмниците да тръгнем пеш.

Е, специално в долен Лозенец е показател, всички от квартала сме наясно със ситуацията. А нали ти точно Лозенец коментираше, а не вашия район. Какво общо има вашия район със ситуацията тогава.

# 502
  • София
Коментирах колите по принцип.

# 503
Коментирах колите по принцип.

А аз коментирах съвсем конкретно Wink - нещо, което добре познавам. Разбирам те, но след като явно не познаваш ситуацията в Лозенец, може би не е уместно да се изказваш толкова  уверено за нея - което направи назад по повод постовете на Теодора Димитрова.

# 504
  • София
Постовете на Теодора Димитрова бяха в съвсем друг контекст със съвсем други "съвети" и обвинения, без никаква конкретика и само с цел да изкара голяма част от потребителите в темата тарикати, чиято единствена цел е да изместят нечии деца от някакви си прословути "елитни" училища и ще продължа категорично да стоя на позицията си по разисканите с нея въпроси.
А 10г работя в Лозенец, а като дете голяма част от времето си съм прекарала в този квартал, не знам защо реши, че не познавам Лозенец, просто казах, че колите около училищата ПО ПРИНЦИП не могат да бъдат показател за местоживеенето на децата.

# 505
Постовете на Теодора Димитрова бяха в съвсем друг контекст със съвсем други "съвети" и обвинения, без никаква конкретика и само с цел да изкара голяма част от потребителите в темата тарикати, чиято единствена цел е да изместят нечии деца от някакви си прословути "елитни" училища и ще продължа категорично да стоя на позицията си по разисканите с нея въпроси.
А 10г работя в Лозенец, а като дете голяма част от времето си съм прекарала в този квартал, не знам защо реши, че не познавам Лозенец, просто казах, че колите около училищата ПО ПРИНЦИП не могат да бъдат показател за местоживеенето на децата.

Аз не коментирах колите ПО ПРИНЦИП, а точно КОЛИТЕ В ЛОЗЕНЕЦ - на което ти опонираш с колите ПО ПРИНЦИП. Ако познаваш Лозенец, би трябвало да си наясно, че колите ПО ПРИНЦИП нямат общо с КОЛИТЕ В ЛОЗЕНЕЦ - което беше темата. Ти твърдиш, че в Лозенец проблемите не са тарикатлъците на амбициозни родители, а са недостатъчен брой места:
Грам не съм изненадана по въпроса за Лозенец, напротив много пъти обсъждахме казуса с Лозенец в темата и не само заради желаността на училищата а и заради категорично недостатъчния брой места общо в този квартал. Та с интерес очаквах да се окаже, че дамата живее баш в Лозенец Wink

На което аз ти отговорих, че това не е вярно, места има за живещите в квартала, обаче голяма част от децата идват от други квартали. Което ти илюстрирах с колите В ЛОЗЕНЕЦ (не само с това, но И с това), на което ти пък реши да обясняваш за колите ПО ПРИНЦИП. И пак да питам, как колите ПО ПРИНЦИП доказват, че в Лозенец няма приходящи деца, след като колите В ЛОЗЕНЕЦ не са като КОЛИТЕ ПО ПРИНЦИП, ами в Лозенец хората масово НЕ СИ карат децата с коли в кварталното училище. Аман от йезуитски твърдения с цел да да докажат неверни неща! Няма как да твърдиш, че в Лозенец не достигат места за живеещите, след като половината от местата са заети от приходящи деца. Тази година в голяма степен отрязаха възможностите за тарикатлъци (вероятно не напълно, но поне донякъде), та ще видим дали и как ще стигнат местата за кварталните деца.

Теодора Димитрова е разтревожена съвсем основателно и не виждам защо трябва да й скачаш така. Най-естественото нещо е малко дете в начлания курс да учи наблизо до дома си. Затова и хората като купуват жилище, гледат кое е най-близкото училище.  

# 506
Попринцип е една дума. И попринцип явно в тази тема говорим само за Лозенец и център, и елитни училища. Извинете!

# 507
Попринцип е една дума. И попринцип явно в тази тема говорим само за Лозенец и център, и елитни училища. Извинете!

Не е една дума. Поне да владееше правописа, като правиш забележки на другите...
https://kaksepishe.com/po-princip/

Правилно е да се пише разделно – по принцип.
Източник:
Речник на българския език. Т. 14. С., БАН, 2012, с. 503.

# 508
https://kaksepishe.com/po-princip/

По принцип и де факто са си две:-) но иначе сте права! Аман от тоз неземен Лозенец.
Последните страници се превърнаха в спор тип София-провинция.
АКО тази система не създаваше условия за измами, нямаше да има и родители които ги правят. Само че пълното й недомислие е потресаващо и всеки родител, на база собствените си разбирания, се опитва да я пребори по възможно най-удачен за него начин.

Последна редакция: чт, 10 май 2018, 16:31 от second

# 509
  • София
Смятам, че разговора отдавна се изчерпа. В предните теми бяха публикувани данни от училища и от ЕСГРАОН за регистрираните деца в Лозенец, на чийто фон обявените свободни места бяха категорично недостатъчно.
В предните теми подробно беше разискан и съвета за "гледайте като купувате жилище". Пак толкова подробно беше обсъден и проблема с интеграционните и малцинствени училища. Аз лично не смятам, че имам какво повече да добавя по тези въпроси, ако ти имаш - можеш да продължиш.
Мен никой няма да ме убеди, че детето ми трябва да учи в такова с цел да се развие училището и ще скачам на всеки, който го твърди, нито пък мен особено ме интересуват колите в Лозенец, просто споделих за обратната опция, която вярвам много хора ползват, в крайна сметка света не се ограничава до Лозенец и вярвам имаме право да коментираме повдигнати теми и извън контекста на конкретния квартал.
Проблемите в приема са огромни и очевидни, очите са замазани за още максимум 2 години и то с цената на неприемане точно на децата, чиито родители са си купили жилище наскоро, дори и да са гледали като са купували, но важното е да се дъвчем за свещения център и "елитните" училища, и плебеите от покрайнините.

Последна редакция: чт, 10 май 2018, 16:38 от bubcheto15

Общи условия

Активация на акаунт