Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 425
  • 737
  •   1
Отговори
# 480
Gato, междудругото за въздуха си права. И точно включително заради такива неудобства, които центъра ни предоставя, искам поне да спестя на детето си да прекосява цяла София по два пъти на ден. Искам да го спестя и на себе си. Разберете ни и нас-тези, които по някакво стечение на обстоятелствата, живеем до желаните училища, а не можем да запишем децата си в тях, защото вие не искате да записвате децата си във вашите квартални, които всъщност от вас зависи да станат по-добри. И какво се получаваше предишните години - вие, искайки най-доброто за вашите деца, лишавахте от шанс децата, живеещи около желаните училища да учат в най-близките им училища.

# 481
Gato, междудругото за въздуха си права. И точно включително заради такива неудобства, които центъра ни предоставя, искам поне да спестя на детето си да прекосява цяла София по два пъти на ден. Искам да го спестя и на себе си. Разберете ни и нас-тези, които по някакво стечение на обстоятелствата, живеем до желаните училища, а не можем да запишем децата си в тях, защото вие не искате да записвате децата си във вашите квартални, които всъщност от вас зависи да станат по-добри. И какво се получаваше предишните години - вие, искайки най-доброто за вашите деца, лишавахте от шанс децата, живеещи около желаните училища да учат в най-близките им училища.

Ето - има прекрасно решение на всички проблеми.
Продаваш жилището в центъра и си купуваш ново в Модерно предградие - чист върдух, страхотно училище с ромчета, чакащи някой да ги интегрира - хем участваш в подобряването на кварталните училища, хем няма да пътува детето през целия град, хем ще диша въздух в пъти по-чист от този около 133то Simple Smile
В бонус на това няма да се бори за място в училища с терикатчета и майки с болни амбиции, към това министри, депутати и други богоизбрани.
И с парко местата проблемът ти ще е в пъти по-малък...
Така ще решиш всичките неща, изброени до момента, които те тревожат и ще си в прекрасната позиция на родител, с дете разпределено в училища, с деца от категорията "и те все пак са деца".

# 482
Теодора Димитрова..., Извинявай, но ще ти издам една тайна. Това, че не живеем в центъра това не означава, че сме на час път от него. И да ти кажа сестра ми е от поколението, в което децата бяха малко и всички в училището, в което учеше, имам предвид директор, учители, даваха мило и Драго да съберат деца. Запазиха високо ниво и сега то е желано училище. И какъв е изводът , кагато имаме нужда от децата от кварталите ги посрещаме с хляб и сол, когато нямаме се кахърим как ще пътуват един час.

# 483
Извинявай, но ще ти издам една тайна. Това, че не живеем в центъра това не означава, че сме на час път от него. И да ти кажа сестра ми е от поколението, в което децата бяха малко и всички в училището, в което учеше, имам предвид директор, учители, даваха мило и Драго да съберат деца. Запазиха високо ниво и сега то е желано училище. И какъв е изводът , кагато имаме нужда от децата от кварталите ги посрещаме с хляб и сол, когато нямаме се кахърим как ще пътуват един час.

Много точно попадение!
Ако изобщо тази "система" остане след няколко години, имайки предвид и демографската тенденция ще има тъкмо обратното - бой за ученици от други райони.

# 484
Tеодора да не е някоя прикрита Креми Халваджиян:-)
Може за догодина да прокара предложение първа група по уседналост да важи само за деца, на които родителите са родени и цял живот живяли в тия тъй желани райони..

Факт е че много родители се усещат в безизходица тази година, факт е че системата е недомислена, както е и факт че в така лелеяните 4-5 топ училища ВСЕ ПАК НЯМА да кандидатства цяла София.

Аз лично съм от не толкова амбициозните родители. По уседналост сме в прехвалено училище, но не желаем по много причини детето ни да бъде прието там. Основната е, че там е претъпкано. Основно с разни парвенюта, които си мислят че само училището ще им научи децата на нещо..

# 485
  • София
А всъщност е толкова просто - трябваше да ползват системата с ДГ - административен район, граничен и т.н. Защото за много хора прилежащото училище се оказва по-далечното и неудобно такова. И точки за първо, второ и трето желание. Фалшивите местоработи също лесно могат да се хванат - със справка в НАП. Да не говорим, че при електронна система директно нещата може да са вързани с НАП и община и да не се искат никакви документи от хората, освен попълване на заявление. Но явно никой не иска прозрачност и прости правила. Явно е важно да се запълнят училища с циганчета, които ще правят всичко друго но не и да учат. За да се вземат едни субсидии. Не да се интегрират децата. А проблемът с Лозенец ще остане и при тази система, може да сте сигурни. Защото проблемът на Лозенец е презастрояването и липсата на нови училища, а не фалшивите адреси.

# 486
  • София
Определено четене с разбиране не владееш. На въпроси и тези отговаряш само, ако ти изнасят, другите удобно пропускаш.
Сега аз искам да те питам - кое е това елитно училище, в което се притесняваш, че няма да запишеш детето си и заради това ще пътува по час до другия край на София?

# 487
И защо реши, че ти дължа отговор?

# 488
  • София
Защото ми е интересно как пък нямаш друга близка алтернатива. Защото държиш сметка и пръскаш лозунги как заради нас циганските училища пустеят, а ти бедничката имаш единствената опция за едно единствено елитно училище, от което децата на тарикатите ще ви изместят. И защото ми се струва че няма и цент истина във всичките ти писания. Или по-скоро се надявам, че иначе пази Боже...

# 489
Защото останалите съседни училища също са желани, а за тях детето ми попада в група 4. И мисля, че това вече го казах.

# 490
  • София
Така де, аз това вече го прочетох. И наистина съм много изненадана кой е този квартал, в който всички училища са толкова желани, та ей тъй любопитство проявих Simple Smile Не си прави труда да ми отговаряш, изводите отдавна си ги направиха всички.

# 491
.. А проблемът с Лозенец ще остане и при тази система, може да сте сигурни. Защото проблемът на Лозенец е презастрояването и липсата на нови училища, а не фалшивите адреси.

Какво презастрояване има в прилежащия район на 35-то или на 120-то? На тези места новите сгради се броят на пръсти. Точно фалшивите адреси са проблем за тези училища, които се водят престижни.  И другите шашми, за да запишат децата. През 35-то сутрин е ад от коли, стоварващи деца от цяла София.

Така де, аз това вече го прочетох. И наистина съм много изненадана кой е този квартал, в който всички училища са толкова желани, та ей тъй любопитство проявих Simple Smile Не си прави труда да ми отговаряш, изводите отдавна си ги направиха всички.

Може и да си изненадана, но има такива квартали -например Лозенец - и 120-то, и 35-то, и 107-мо са все желани.

Последна редакция: ср, 09 май 2018, 23:44 от Анонимен

# 492
  • София
Грам не съм изненадана по въпроса за Лозенец, напротив много пъти обсъждахме казуса с Лозенец в темата и не само заради желаността на училищата а и заради категорично недостатъчния брой места общо в този квартал. Та с интерес очаквах да се окаже, че дамата живее баш в Лозенец Wink

# 493
Грам не съм изненадана по въпроса за Лозенец, напротив много пъти обсъждахме казуса с Лозенец в темата и не само заради желаността на училищата а и заради категорично недостатъчния брой места общо в този квартал. Та с интерес очаквах да се окаже, че дамата живее баш в Лозенец Wink

Идея си нямам къде живее дамата - подобен казус може да има в центъра със 133-то и 7-мо. Просто казвам, че в Лозенец има такъв казус. Категорично не вярвам да е неодстатъчен броя, защото всеки ден виждам колите през 35-то, които карат малки деца от цяла София - това са стотици деца, идващи  извън квартала. А че по ЕСГРАОН имало повече деца от местата специално за 35-то (според директорката), не е достатъчен аргумент, защото поради цените там живеят много хора с възможности и част от децата ходят в ЧУ - което и тя каза. Обаче разбирам притеснението й - с тази система може да секнат някои нерегламентирани приходи Wink, което за мен поставя под съмнение думите й. Лично аз смятам, че тази година с тясното райониране (не като м.г. с някакви огромни територии) и уседналостта, в 35-то места за  децата от квартала ще има, нещо, което не беше възможно миналата година, за предишните да не говорим.   Ще видим.

Последна редакция: чт, 10 май 2018, 09:41 от Анонимен

# 494
  • София
А виж това притеснение и аз го разбирам Simple Smile Иначе по въпроса за 133то и 7мо, в техния район има още 3 училища с начален курс, та не е такава драма. Освен ако наистина както някой по-напред писа, не се окаже, че на всяко жълтов паве има по 3ма първокласника Grinning
А това за колите винаги ми е било много интересно като довод. Детската градина на голямата беше на 2 спирки от нас, на колкото е и прилежащото ни училище. Като тръгвам сутрин работа се качвах на колата, карах я и отивах на работа, не виждам особена логика да ида пеша до училище/градина, да оставя детето и да се върна да си взема колата...

Общи условия

Активация на акаунт