Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 050
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Така е принципно, но по точка 8.4 се кандидатства точно с това удостоверение за настоящ адрес, което ако е извадено миналата година могат да кажат, че може до сега да е сменен адреса и просто да не е предоставено новото удостоверение и да поискат такова след датата на подаване за заявлението за 1ви клас.
Че аз мога и на първия месец след издаването му да си сменя адреса, няма нужда да чакам 6 месеца. Това, че тяхната система е безумна и няма как да се следи дали някой не използва по-старо удостоверение, не означава, че удостоверението за НА има срок.
Да, това е безспорен факт, лошото е, че точно както нямаше ясни указания трябват или не документи при подаване на заявления, така и сега няма ясно указание за датите и валидностите и пак родителите ще са потърпевши и ще притичват и ще се карат с директорки и домакинки.

# 646
  • София
Има 4 различни удостоверения - съответно два вида по 2 (за постоянен и за настоящ адрес). Едните са за регистрация, а другите са за промени.

# 647
  • София
Здравейте, оригиналът на удостоверение за НА трябва ли да бъде оставено в училището при подаване на документи за 8.4? Т. Е.  Ако кандидатствам в 10 училища трябва ли да оставя 25 лв в общината? 

# 648
  • София
Според наредбата при кандидатстването трябва да бъде подадено единствено заявление, нищо друго. Обаче има някои директори, които се правят на интересни и искат и други документи. В такъв случай звъниш тук и обясняваш какво става – http://ruo-sofia-grad.com/%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82% … D0%BA%D1%82%D0%B8

Виж т. 5.2 – иска се само заявление – https://web2.apis.bg/sofiacouncil/p.php?i=3399028&b=0

# 649
  • София
Много благодаря за бързия отговор.  В последния момент реших да подам докумнети в центъра.  Не защото искам,  а защото не съм сигурна в квартала как ще се развият нещата.  Та в 1 СОУ подадох,  но след като стана ясно,  че не нося НА ми казаха,  че ще ме изчакат и задължително го искат.  В 7СОУ звънях и от там ми казаха задължително НА... Извадих го,  но ако ме върнат днес за да са оригинали навсякъде...

# 650
Да бе, това за района на 35то в Лозенец (да се свети името му) го четохме 400пъти. Ама в София не е само Лозенец, и не е само 35то и дори и там да е тесен района, около други не е тесен. Ти какво мислиш и какво в действителност ще стане са две съвсем различни неща. Колко деца в тези 3 години ще останат извън кварталните училища, а след това братчетата и сестричетата на тези останалите навън какво им се случва - учат в различни училища, щото вече могат да се запишат в кварталното или, за да са в едно училище двете деца пътуват и те на майната си.

А съседите ти имат ли?

Всички райони са по-тесни от миналата година, така че дори и да е по-широк от този на 35-то районът (който и да е), пак е много по-тесен от миналата година, което ще ограничи покупките на адреси. Защото м.г. принципът на райониране беше друг - районите бяха много по-широки, защото важаха за няколко училища и даваха избор, което беше и една от причините за това деца от квартала да не могат да намерят места. А аз за стотен път повтарям, че използвам Лозенец само за илюстрация. Струваше ми се, че имаш достатъчно интелект да го забележиш, но ти явно предпочиташ да използваш интелектуалните си възможности за язвителни коментари към опонента си. Което е жалко.
Да, какво мисля аз и какво ще стане, са различни неща, и за това казвам "според мен" и "ще видим". Същото се отнася и за теб, но ти явно се мислиш за безпогрешна, защото не виждам да излагаш прогнозите си под условие, а ги поднасяш като вече реализирани на практика факти. Колко деца ще останат, не е ясно, и дали изобщо ще останат - също не е ясно. Така че нека изчакаме да видим какво ще се случи.

# 651
  • София
Хм, нямат право да ги искат, но и нямаш време за реакция. Не знам какво да те посъветвам.

# 652
  • София
Това пише в таблицата на СО.

8.4.

Четвърта група - деца с постоянен/ настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението.

Лична карта /за постоянен адрес на родителя/. Оригинал на удостоверение за настоящ адрес на детето, издадено от съответната районна администрация към деня на подаване на заявлението. Копие на удостоверение за раждане на детето.

# 653
  • София
Да, но това е при записването, а не при подаването на докумените.

На теория днес би трябвало да извадиш едно удостоверение за НА; да подадеш заявления в които у-ща искаш и чак когато излязат резултатите, при записването да приложиш това удостоверение. Пак повтарям, това е на теория. Очевидно директорите си правят каквото искат и ако имаше повече време щях да ти предложа да подаваш сигнали за всяко училище. Проблемът е, че не разполагаш с това време.

# 654
  • София
Благодаря,  ще се пробвам,  пък да видим.

# 655
  • София
Много благодаря за бързия отговор.  В последния момент реших да подам докумнети в центъра.  Не защото искам,  а защото не съм сигурна в квартала как ще се развият нещата.  Та в 1 СОУ подадох,  но след като стана ясно,  че не нося НА ми казаха,  че ще ме изчакат и задължително го искат.  В 7СОУ звънях и от там ми казаха задължително НА... Извадих го,  но ако ме върнат днес за да са оригинали навсякъде...

По принцип можеш да се заядеш, да се обадиш в инспектората и да подадеш жалба, защото в системата си пише, че критериите ги удостоверяваш при записване, а не при кандидатстване, но нямаш много време за цялата процедура, по-скоро би могла да пуснеш сигнала след като подадеш заедно с удостоверението.

Последна редакция: вт, 15 май 2018, 16:40 от bubanka

# 656
  • София
В училищата около нас районите не се припокриваха миналата година. Сега има промени, но едните прилежащи райони са се увеличили за сметка на други, така че пак да няма припокриване.

Последна редакция: вт, 15 май 2018, 16:41 от bubanka

# 657
В училищата около нас районите не се припокриваха миналата година. Сега има промени, но едните прилежащи райони са се увеличили за сметка на други, така че пак да няма припокриване.

Е, как имахте избор тогава, ако не се припокриваха? Май говорим за различни неща - миналата година, доколкото помня,  имаше два вида райони, единият прилежащ, другият - админстративен, и двата даваха точки (различен брой) и ако си в административния, но не в прилежащия, пак може да кандидатстваш с купен адрес извън прилещажия район (макар и с по-малко точки)  и да си добавиш точки от другаде (имаше доста възможности). Сега има само 1 район, по-тесният, и трябва да търсиш да си купиш адрес точно в него, ако искаш изобщо да имаш шанс, макар и без уседналост, извън него шансовете са 0-леви (не че е забранено).  В този смисъл вече има смисъл да купуваш адрес само в "тесния", т.е. прилежащия район, което е винаги по-трудно от това да купуваш адрес в "широкия", т.е. администратвиния район, защото вторият е много по-голям и има много повече потенциални продавачи. Затова смятам, че промените в наредбата в комплекс затрудняват силно именно измамите с адреси.  Как ще се реализира това на практика, предстои да видим.

Последна редакция: вт, 15 май 2018, 16:41 от Анонимен

# 658
Хайде стига и с това купуване на адреси - как пък не познавам ни един човек , дето да си е купил такъв. Все - въртим -сучем и заради 100-200 родители "тарикати" , цели системи се правят, че райони се променят , всяка година, че адрес - пък такъв , пък онакъв , пък на детето ....
До сега - освен 2-3 потребителки тук , не чух нито един родител на първокласник да е доволен от тази система и няма как да е - тя е направена за определени деца- дето живеят на оградата на елитно училище. И сега, техните родители ,  са влезнали тук да ми обясняват , какво е морал и аз как трябва да си запиша детето , в това училище , в което са ме разпределили някакви си чиновници , без оглед на това, че основният им принцип на близост не е спазен( аз уседналост си имам - само да кажа). Защото, ако всички сведем глави и си запишем, децата там където са ни "разпределили" , нещата щели да се оправят, училищата да се изравнят по ниво и нямало да има такива драми -ХА-ХА ... Но моето дете   да е "жертава" на прехода, а на родителите "моралилсти" децата им да си учат в "елитните" училища ... 
Та както "Poppea" каза - тази "система"  предотвратява тарикатлъците  - само това , само тази година ... другата година, ще трябва да измислят нещо ново Simple Smile Simple Smile 
А пък и  наредба, която ясно е посочена, че не се прилага за децата от малцинствата ( което значи, че ромчетата може да се записват където поискат, без оглед на уседналост или прилежащ район и т.н.)  - още повече ме кара да ме е яд. Както обикновено - всички задължения и ограничения са за българите. Защото , аз като имам 2 деца - хубаво е да са тъпички и посредствени за да могат да седят в тази загубена държава и да работят за смешни пари и да си плащат данъци и да допринасят за БВП-то  , но ромчетата, от друга страна ..тях трябва да ги обучаваме ,да ги интегрираме , да им даваме възможности всякакви .....   за да може поне 1 от 10 да работи , като порастне..

# 659
  • София
Здравейте, оригиналът на удостоверение за НА трябва ли да бъде оставено в училището при подаване на документи за 8.4? Т. Е.  Ако кандидатствам в 10 училища трябва ли да оставя 25 лв в общината? 
След подадени документи в няколко училища - с уседналост над 3 години, съседни райони и едно без район наблюдението ми е, че във всяко поискаха по нещо различно и невинаги отговарящо на това, което пише в системата и указанията. Точно за т. 8.4 на едното място ми искаха за удостоверение за настоящ адрес (оригинал), на друго - удостоверение за постоянен адрес (в крайна сметка минах с копие от лична карта, защото точно това удостоверение не носех), на трето - удостоверение за промяна на настоящ адрес - това го подавах по електронен път, така че нямаше с кого да споря. Нямах време да се разправям, пък и в първите дни поради неинформираност извадих от всеки тип удостоверение "за всеки случай", така че не съм звъняла никъде. Казвам го, защото наблюдението ми е, че в много училища просто не са наясно какви документи са необходими при подаването на заявление и се разбира на място.

Общи условия

Активация на акаунт