Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 44

• 62 483
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте момичета, идвам при вас да търся съвет. Преди време ми казаха, че имам нужда от конизация/лийдз само във основа на колпоскопски преглед. Тогава цитонамазката ми беше 2ра група. Сега, след една бременност време ми е IIIА. Явно ще следва и операция. Бих искала са ме насочите към кого да се обърна. Имам отново направление за АГ и бих искала да направя още една цитонамазка, или с резултатите от предишната (преди месец), да ме насочат към други изследвания. Бих се радвала, ако може да се направят някакви изследвания по ЗК. Колпоскопия, биопсия могат ли да минат по ЗК? А конизация? В крайна сметка и да не могат, пак ще направя каквото е нужно. Искам да отида при добър лекар. Благодаря ви

Здравей, IIIА е за проследяване. Най-често тази група е временна и се дължи на възпаление. Аз след раждането бях цели 5 години = 3 а група. Обиколих най-добрите онкогинеколози и лекари в София - Карагьозов, Ковачев, Ботев, Маринов, Дянкова и др. Почти всички ме съветваха да се следя през 6 . През това време правих и няколко биопсии и  абразио. Карагьозов каза, че това е охлузване от раждането. Но на мен ми писна 5 години с трета група и си направих повърхностна конизация с ел.примка през 2016 г. при друг лекар и излезе ЦИН 1, което не изисква конизация. Контролната ми цитонамазка след това беше 2 група, а последната е 1-2 група.

# 481
Какво се случва наистина, ако резултати след конизацията са лоши?

Зависи колко са лоши. Това рядко се случва май...но вариантите са реконизация, когато дисплазията не е изчистена до здраво. И ако находката е ин ситу или има инвазия се мисли за хистеректомия.

Ужас, аз съм с ЦИН 1 и се притеснявам сега хистологията след конизацията да не е излезе рак.

# 482
  • Бургас

Зависи колко са лоши. Това рядко се случва май...но вариантите са реконизация, когато дисплазията не е изчистена до здраво. И ако находката е ин ситу или има инвазия се мисли за хистеректомия.

Ужас, аз съм с ЦИН 1 и се притеснявам сега хистологията след конизацията да не е излезе рак.
Най - малко пък от това трябва да се притесняваш. ЦИН 1, ако не пресира от много време само го наблюдават. Бъди спокойна.

# 483
Скрит текст:
Здравейте момичета, идвам при вас да търся съвет. Преди време ми казаха, че имам нужда от конизация/лийдз само във основа на колпоскопски преглед. Тогава цитонамазката ми беше 2ра група. Сега, след една бременност време ми е IIIА. Явно ще следва и операция. Бих искала са ме насочите към кого да се обърна. Имам отново направление за АГ и бих искала да направя още една цитонамазка, или с резултатите от предишната (преди месец), да ме насочат към други изследвания. Бих се радвала, ако може да се направят някакви изследвания по ЗК. Колпоскопия, биопсия могат ли да минат по ЗК? А конизация? В крайна сметка и да не могат, пак ще направя каквото е нужно. Искам да отида при добър лекар. Благодаря ви

Здравей, IIIА е за проследяване. Най-често тази група е временна и се дължи на възпаление. Аз след раждането бях цели 5 години = 3 а група. Обиколих най-добрите онкогинеколози и лекари в София - Карагьозов, Ковачев, Ботев, Маринов, Дянкова и др. Почти всички ме съветваха да се следя през 6 . През това време правих и няколко биопсии и  абразио. Карагьозов каза, че това е охлузване от раждането. Но на мен ми писна 5 години с трета група и си направих повърхностна конизация с ел.примка през 2016 г. при друг лекар и излезе ЦИН 1, което не изисква конизация. Контролната ми цитонамазка след това беше 2 група, а последната е 1-2 група.
Не съм съгласна. Препоръчително е да се търси причината за възпалението, след което да се лекува и евентуално ако е необходимо да се третира с подходяща манипулация.  При теб е било след раждане и може да се изчака известно време за връщане на организма в нормално състояние, с което и групата да спадне, но обикновено тази група е гранична от нормалното към едно по-деликатно състояние, което не трябва да се неглижира.

# 484

Най - малко пък от това трябва да се притесняваш. ЦИН 1, ако не пресира от много време само го наблюдават. Бъди спокойна.

Да, но от конизацията още не са излезли резултатите. Аз за това се притеснявам, да няма драстична разлика между хистологията от биопсията и Летц-а.

# 485
  • Бургас
И да има разминаване, няма да е рак.
Дишай и бъди спокойна Simple Smile
Аз ще заложа на хроничен цервистит.

# 486
  • Бургас
Аз бях с ЦИН 3 на цитото........От конизацията излезе цин 1-2, хроничен цервитит и 2 микроучастъци тежка дисплазия ЦИН 3. Всичко изчистено до чисто,

# 487
От пет години насам въобще не пропускам това изследване. Действително то е много важно за общото интимно здраве на жената.
Без спор е важно. Ама този доктор ми прецака програмата на лечение. На 21ви трябваше при моят АГ да вземем течно базирана, за да проследи до къде съм с лечението.

Да разбирам ли, че тази цитонамазка не си я планирала?  И какво лечение извършваш?

# 488
  • Бургас
От пет години насам въобще не пропускам това изследване. Действително то е много важно за общото интимно здраве на жената.
Без спор е важно. Ама този доктор ми прецака програмата на лечение. На 21ви трябваше при моят АГ да вземем течно базирана, за да проследи до къде съм с лечението.

Да разбирам ли, че тази цитонамазка не си я планирала?  И какво лечение извършваш?
Тази на профилактичния - не. На 02.02 ми излезе 3а група, чист колпоскоп. Пуснаха разширени изследвания и МБ. Излезе БВ,е.коли и силно редуцирани лактобацили. Лекуваха ме. После назначиха Силаут и контролна намазка, която се падаше този или другия месец. Разбрахме се пак за течно базирана, за да има база за сравнение. Ама не би.
Ще изчакам резултат от тази и ще помоля за колпоскоп. Няма как да търсят сравнение течно базирана и обикновена според мен.

# 489
  • Бургас
Момичета, сега изведнъж много се притесних и имам един въпрос, много ще съм благодарна някой да ми отговори. В моята ситуация (ка ин ситу) е един вид най-тежкото изменение по ЦИН. Реално има възможност да се окаже това и в последствие, както и да е по- лошо, но се замислих нещо друго.
Може ли чрез биопсията да се постави директно лошата диагноза ( не искам дори да и пиша името) ? Защото доктора ми каза - спокойно, не е най- лошото , но е преканцероза и може да прерастне в ...
Рони, нещо не става да ти пиша пак. Дава ми, че си забранила входящи съобщения.

# 490
  • София
Да, може биопсията да покаже резултата, който не искаш да споменаваш.

# 491
  • Бургас
Да, може биопсията да покаже резултата, който не искаш да споменаваш.

Много, много ти благодаря за бързия отговор! 🤗
Остава ми да се моля всичко да е приключило с конизацията!
Желая много здраве на всички!

# 492
Момичета, както предполагах, не е добре работа. Ето резултата от Летц

Екзоцервикс - многослоен плосък епител с лека со умерена епителна дисплация ЦИН 1-2/ LSIL HSIL/. Атипична койлоцитоза и ангажиране на зоната на трансформация с вътрешно покритие. Резекционните линии са свободни от дисплазичния процес.

Док чак утре ще си каже мнението. Моля за вашето.

# 493
Не е толкова лош резултата и каквото е било  е изрязано до здраво. Hug Бързо възстановяване !

# 494
Скрит текст:

Не съм съгласна. Препоръчително е да се търси причината за възпалението, след което да се лекува и евентуално ако е необходимо да се третира с подходяща манипулация.  При теб е било след раждане и може да се изчака известно време за връщане на организма в нормално състояние, с което и групата да спадне, но обикновено тази група е гранична от нормалното към едно по-деликатно състояние, което не трябва да се неглижира.

В никакъв случай не казвам да се неглижира, а че най-често се налага проследяване. Аз също си правих всякакви изследвания за възпаления (хламидии, мико и ореаплазми и мн. други), както и проведох лечение с редица глобули и антибиотици, но си останах 3 а група. За тези пет години имам един огромен класьор изследвания  в т.число - няколко биопсии, абразио  и безброй цитонамазки течно и нетечно базирани.

Общи условия

Активация на акаунт