Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 44

• 62 517
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
Esmee, страшните неща в тази област първоначално нямат симптоми. Затова профилактиката и ежегодните прегледи и цитонамазки са толкова важни. Когато се появят симптоми, то обикновено става въпрос за задълбочен и вече сериозен проблем.
Когато говорим за внезапно контактно кървене, странно течение или някакви дискомфорти, но редовно сме ходили на прегледи, вариантите са 2: коренно различен проблем от "най-лошото" - ранички, херпес, гъби, бактерии и т.н. ИЛИ първи сигнал за по-сериозен проблем, но който би трябвало да е съвсем в начален стадии (тъй като, както казахме - сме ходили редовно на преглед). Когато проблемът е хванат в начален стадии, то пълното излекуване и възстановяване (+ запазване на детеродните способности на жената) са почти сигурни.

# 166
А може ли тези изменения на шийката да се появят от по-груб секс? Каква е обикновено причината за дисплазия или по-точно какви могат да бъдат? Аз в момента съм на лечение именно заради такова изменение на шийката..

# 167
Момичета, профилактика след конизация при онколози ли правите?

# 168
Момичета, профилактика след конизация при онколози ли правите?
Да, аз ходя в онкологията при Маргарита Кюркчиева... Чакалова може да е професор и специалист, но ми идва доста груба... Нито може да я попиташ нещо нито да ти отговори като хората.
Хидя при Кюркчиева, защото е онко-гинеколог и ми е по-спокойно, много добър лекар е.
За профилактика в случаи на конизация някак си нямам доверие на обикновен гинеколог, който се занимава с раждания, аборти и само вземане на цитонамазка.
Всеки прави личен избор и моят е такъв, да се доверя на онко-гинеколог! 🤗

# 169
А може ли тези изменения на шийката да се появят от по-груб секс? Каква е обикновено причината за дисплазия или по-точно какви могат да бъдат? Аз в момента съм на лечение именно заради такова изменение на шийката..
Не, дисплазия не се получава при по-груб секс... Евентуално някакво протъркване и ожулване може да се получи на влагалището, но дисплазия няма как!!
Цepвиkaлнaтa диcплaзия ce пpичинявa oт инфekция c чoвeшkи пaпилoмaвиpyc /HPV/, koйтo e пpичинитeл нa eднo oт нaй-чecтo cpeщaнитe виpycни зaбoлявaния, пpeдaвaни пo пoлoв път.
Xpoничнaтa виpycнa инфekция мoжe дa дoвeдe дo paзвитиeтo нa гeнитaлни бpaдaвици, пpeдpakoви пpoмeни /цepвиkaлни диcплaзия/, kakтo и pak нa мaтoчнaтa шийka.

# 170
  • SF
Цервикална дисплазия и рак на шийката на матката не са едно и също, така ли?
Цервикс какво означава?

# 171
  • София
Цервикс е шийката на матката.
Дисплазията може да се развие до рак, но не е задължително.

# 172
  • София
Момичета някоя от вас ходила ли е скоро при д- р Костова,която преглежда в кабинета на Ганчева?Не мога да се свържа.

# 173
  • sofia
Момичета някоя от вас ходила ли е скоро при д- р Костова,която преглежда в кабинета на Ганчева?Не мога да се свържа.
Да, преди 3 седмици ходих.

# 174
  • София
Благодаря,свързах се!

# 175
  • София
Здравейте. Нова съм във форума. Преди 3 седмици ходих на профилактичен преглед при доктор Емма Добрева в Токуда (цитонамазка, микробиология и колоноскопия). Каза, че имам раничка на шийката на матката (каза, че била малка). Резултатът от микробиологията е гъбички (candida albicans). Резултатът от цитонамазката е:
PV - Плоски епителни клетки - повърхностни и интермедиерни в норма, множество левкоцити.
Pap - II
CC - Жлезисти и плоски епителни клетки в норма, левкоцити.
Pap - II.
Другата седмица ми е биопсията и изследването за ЧПВ. Проблемът ми е, че не съм раждала и адски много се притеснявам.

# 176
А защо ще има биопсия и изследване за чпв при тази нормална цитонамазка?

# 177
  • София
И аз това се чудя... Ходих и на второ мнение в Шейново, при доктор Николова. Тя каза, че също би искала биопсия и изследване за ЧПВ. И двете казаха, че ги назначават, за да са сигурни. Много съм объркана.

# 178
Здравейте, преди 3 седмици ходих на профилактичен преглед и за мой голям ужас -ПАП 3 Д. Беше голям шок за мен,тъй като преди 1 година и 2 месеца бях ПАП 1.
 Почувствах се много зле.Започнах да пия Изопринозин и след това трябва нова цитонамазка и колпоскоп. НООО,преди 3 дни разбрах,че съм и БРЕМЕННА в 5 гест.седмица..т.е. в същото време съм и забременяла.Много се зарадвах...но в същото време щастието ми беше помрачено от резултата на моята цитонамазка.Започнах да чета,да проучвам,което не зная до колко е правилно,освен,че започнах да чувствам още по-голям страх.Моля за вашето мнение.Има ли някои друг ,който е преживял подобен ужас.Много съм объркана.Желая тази бременност,но в същото време се страхувам.

# 179
Здравейте, преди 3 седмици ходих на профилактичен преглед и за мой голям ужас -ПАП 3 Д. Беше голям шок за мен,тъй като преди 1 година и 2 месеца бях ПАП 1.
 Почувствах се много зле.Започнах да пия Изопринозин и след това трябва нова цитонамазка и колпоскоп. НООО,преди 3 дни разбрах,че съм и БРЕМЕННА в 5 гест.седмица..т.е. в същото време съм и забременяла.Много се зарадвах...но в същото време щастието ми беше помрачено от резултата на моята цитонамазка.Започнах да чета,да проучвам,което не зная до колко е правилно,освен,че започнах да чувствам още по-голям страх.Моля за вашето мнение.Има ли някои друг ,който е преживял подобен ужас.Много съм объркана.Желая тази бременност,но в същото време се страхувам.
Бременността разбутва обичайното хормонално състояние на организма. Хормоналните промени влияят на състоянието на шийката и следователно на вида на цитонамазката. Може да е от това. Ако при колпоскопия не се виждат изменения, можеш да си по- спокойна. Пусни си вирусни тестове, ако имаш възможност и повтори намазката след известно време като изрично поискаш да се отбележи, че си бременна. Аз мисля, че по време на бременност най- добре никакви лекарства да не се пият( освен ако не са супер наложителни). Защо ти изписаха Изопринозин, ако не си направила вирусна ДНК( не видях да си написала).

Общи условия

Активация на акаунт