ОКТОМВРИЙСКИ мами магазините щурмуват, по-широки дрехи си купуват

• 38 837
  • 724
  •   1
Отговори
# 585
  • Spain
__sunshine__ в крайна сметка както го чувстваш ти. Много е готино че искаш да почетеш майка си и името е много хубаво, Валя, Тина, Ване, Валенце...ти ще намериш сама като му дойде моментът най-подходящото умолително. Дъщеря ми е Гергана, малко хора я наричат с пълното и име и за всички е все още Гери. За бебето,  което идва ни харесва Мая... много добра приятелка ми каза,че жените които познавала с това име не били щастливи...почуствах се ужасно,но после си казах че това мен изобщо не ме засяга и няма защо да се тревожа за хорските проблеми...така че трябва да си в мир с теб и каквото най ти харесва

# 586
H.Despeinada, хорските изцепки нямат край. Аз пък познавам една Мая, която е хубаво и лъчезарно момиче, щастливо омъжена и обикаля цял свят, така че не всички Маи са каръци като тези на твоята приятелка. Мая е едно от малкото кратки имена, които ми харесват. Както по-рано една съфорумка (Янна) беше казала, май е по-добре да не се казва предварително името, че все ще почнат да му намират кусури. В крайна сметка понеже самото дете няма как да си избере името, това се пада на родителите, а мнението на останалите не е толкова важно. На един харесва шоколадов сладолед, на друг - сметанов. Всеки с вкуса си. Важното е да не е някое смешно, унизително, прекалено странно име.

Последна редакция: ср, 09 май 2018, 23:57 от Anastasiya_S

# 587
Тъй, тъй. На дядо му Пешо и другия дядо Кирчо - Пешкирчо!

Нашето женско има също е на майка ми. Но, преди всичко много ни харесва, иначе нямаше да е то. Simple Smile Да уточня, че тя си отиде преди 4 години и отгоре. Също се притеснявах, че не се кръщава на починал човек, но после прочетох, че първото не се кръщавало, второто можело. Накрая реших, че много би ми харесало ако имам дъщеря да вземе чертите на майка ми, тя беше може би най-начетения, трудолюбив, скромен, честен и силен човек, когото познавам. Другото не ме вълнува. Simple Smile

Последна редакция: чт, 10 май 2018, 00:00 от ЯHHA

# 588
  • Spain
А пък много бих искала да кръстя детето си на майка ми заради човека, но пък името  и  хич не  ми харесва .  Тя
се   казва Любов и на мен не ми харесва нито цялото и име нито разните производни. Е тя не се сърди, баща ми ми го предложи няколко пъти, като видя че няма да стане млъкна..и изобщо не ми харесва тази традиция  в Б-я, после едни сръдни има ,че защо детето така се казвало или иначе. С първата дъщеря така стана, дойде свеки,  че се разрева и разсърди.  Сега си имам една Гергана Анабел в къщи и пак не остана доволна, защото Анабел трябвало да е първо... бяхме млади, правихме компромиси..С тази мома...живот и здраве да стигнем до финала..никакви компромиси не правя с името,..каквото АЗ искам. И нещо интересно..тук пък кръщават децата си на себе си..Тоест майката Долорес  и дъщерята Долорес. Бащата Марио и синът Марио..луда работа..За мен поне е много  объркващо..искаш да се обърнеш към някого и се обръщат/отговарят и двамата  Laughing

# 589
Сори, че пак се включвам, да не стана досадна...Тук в Италия пък четох, че законът не позволявал майка и дъщеря или баща и син със същото име, както и братя и сестри, но последното поне е по-логично. Мъжа ми каза, че не е чувал такова нещо, но аз го прочетох. Както и да е, няма да кръщаваме на нас. А това пък свекъри или който и да е да ми проявяват претенции никога не бих го позволила. Това си е наша работа. Ако решим да кръстим - добре, ако не - не. Освен това в днешно време хората рядко имат по 3-4 деца, за да са почетени всички. И в този смисъл с какво свекървата е по-заслужила от майка ми например??? Ние няма да кръщаваме на никого. Освен ако не се падне момче. Тогава може и да го кръстя на бащата на мъжа ми напук на свекървата (разведени са от много години и са в прилични, но по-скоро лицемерни отношения, пък ние с нея не се обичаме много, та ще ми е кеф как ще трябва да се обръща към внука си с името на бившия си мъж). Обмислям го, но не съм сигурна че ще го направя 😝

# 590
Това с кръщаването е много тънък момент и аз лично съм му привърженик, АКО хората насреща са разбрани и заслужават. И свекърите ми са имали проблем с името на ММ и нашите с моето. В крайна сметка и двамата сме кръстени както са си искали “младите“ и е имало сърдити. Реално и двете двойки родители още като разбраха, че съм бременна казаха “Ваша си работа, само да е живо и здраво“, тотално бяха отвратени от разправии на кого да е кръстено. Ние пък сме привърженици на кръщаването на някого и уговорката беше - ако е момиче на моя баща, ако е момче на неговия. Е на моя ще е, но само буквичката. Ама той си знае, че е на него. Свекърва ми даже ми направи коментар, че харесва името, което сме избрали, но ако било направо на баща ми още по-хубаво и звучало. Което аз не мога да не оценя като жест от тяхна страна.  И второ дете, ако имаме задължително ще е на тях.

Иначе изцепки от съм чувала много, не към мен лично де, ама смешки да искаш...

п.с. Ние пък си съгласувахме избора на име само с брат ми и сестра му на моя мъж. Те казаха, че предпочитат (някой ден) да си кръстят децата на майките и така стана разпределението. Което пък съвпадна с нашите предпочитания.

# 591
Много драматично. Аз поне се радвам че при нас няма особен драматизъм с имената или поне до момента няма и индикации. Иначе момичета, надникнах в брошурата на лидл, ще има няколко модела роклички от днес, ако някой нещо си хареса Simple Smile https://www.lidl.bg/bg/Offers.htm?id=488

# 592
При нас изборът на имена е абсолютно и само определен от нас.Нямам против кръщаването на роднини,но ако бъдещите родители го искат,а не някой да им го налага или изисква. Ние кръщаваме нашите деца на български владетели,така ни харесва и честно казано по никакъв начин сръдни или ултиматуми от ничия страна не биха изиграли роля в решението ни. Една колежка забременя.Ожениха се по време на бременността й.Все казваше ,че ще кръсти детето на баща си-Димитър.Наближи време да ражда и мъжът й вдигна грандиозен скандал.Или щяло да бъде на неговия баща,или се развеждали и нямало да ги погледне и двамата повече.Роди се детето,тя в чуденка какво да прави.Идва акушерката да я пита за име,тя мълчи.Минава 1 ден,2ри ден-детето няма име.Идва на 3тия акушерката и й казва,че ако вече не посочи как ще се казва детето ще го кръстят персонала на болницата,защото трябва да се оправят документите и няма за кога да се отлага.Кръсти го на себе си,по -точно взе първата буква от името си.Аз не бих приела никакво вмешателство от ничия страна за избор на името.Не намирам за редно някой да ме заставя какво име ще дам на детето,което аз нося,ще раждам и ще гледам.Бабите и дядовците са имали своя избор преди години,да са си го направили тогава,а изречения,че то тогава е било друго и не е можело младите да казват-еми можело е,всичко е въпрос на собствено желание и кураж да отстояваш себе си и позициите си

# 593
Това с името много ми е странно като вземе някой да се сърди, че не е кръстено на него. Та какво по важно от това бебока да е жив и здрав. Името да го изберат родителите, бабите са имали възможност с техните си деца...

# 594
  • Beyond the stars
За името - ние от преди 100 години сме се разбрали - ако е момиче- на майка му, ако е момиче - на баща ми. Та сега, който помни знае как ще се казва младежът, който не- ще разбере като се появи  Mr. Green
Името на баща ми е вече не толкова често срещано, в същото време ми е красиво, има си галено.. абе като цяло си го харесвам.
Не изключвам, че може някоя орисница да ми се присъни, ама.. На една приятелка така - трябвало да бъде Мария, ама майка ѝ вечерта сънува някаква баба, дето ѝ нарича и казва - да е живо и здраво, трябва албена да му туриш име Simple Smile И тъй Мария станала на Албена  Grinning

__sunshine__ с отрицателните новини се справям цял живот по един начин - игнорирам ги  Wink Ама аз съм безкраен оптимист по начало и изповядвам мотото, че и да се притесняваш/ и да не се притесняваш, нещата се случват по един и същ начин. Просто в първия случай губиш слънчевото в живота си, за да превърташ черни сценарии, които никога не стават реалност и е безпредметно. А и да се сбъдне нещо черно ... какво си променил като си го мислил две седмици ?
Тъй де.. ние правим най-доброто, пък става каквото е писано  Hug

# 595
Като мислихме име за сина ни просто избрахме име, което и на двамата с мъжа да ни харесва. Изобщо не сме искали, даже държахме да не е кръстено на никой. Името, което избрахме започва с първата буква на името на майка ми, но изрично й натъртихме, че не е кръстено на нея, да няма сръдни от други хора. А и то като се замислихме имаме роднини с почти всяка буква от азбуката. Освен да го бяхме кръстили Язон... Grinning

# 596
  • Sofia
Да ви кажа с тези имена аз ще се видя в сериозно приключение, още преди да забременея с мъжа ми се бяхме уговорили, че мъжка рожба ще кръстя на баща ми, а женска той на майка си, отстъпих от това, че винаги ама винаги в представите ми е било, че ще имам момче, но ето сега палачинката се обърна и момиче, като разбрах единствената мисъл беше тази, че сега ще бъде кръстена на свекърва ми и общи взето всеки ден ме тормози това, не съм човек, който се отмята от думата си, но и не мога да кръстя детето си с име което не харесвам, мъжът ми ще ме разбере, но онова чудо на природата ще наддаде вой до небето и ще трябва да се изпокараме стабилно.

# 597
С първата бременност мъжът ми беше категоричен и искаше бебето да се казва на свекъра.Понеже свекито ми беше изръсила едни бисери нямах нищо против.
Сега милото заяви, че избора на име ще е изцяло мой.А аз хем искам да го кръстя на майка, хем двете със свекито започват с една буква.Сестра ми кръсти племенницата изцяло на майка, така че трябва да помисля само за първата буква.Другият вариант е да не носи буквата на никой.
Това с еднаквите имена изобщо не ми допада.По едно време живяхме с бабата и дядото на съпруга ми и бабата като викнеше мъжа си и двамата подскачаха.Беше голям майтап.
Сега пък се карам на милото, защото ме нарича "Нино" и когато дойде на зълвата мъжа ѝ , подскачаме двамата-Нино и Нина.

# 598
Здравейте! Относно името Мая искам да ви кажа че е много хубаво, освен това Маите, които аз познавам са големи късметлийки. Кръстница съм на най-добрата ми приятелка, Мая. Страхотен човек и приятел. Вече и майки, тя има две деца, на които също съм кръстница, собствен бизнес в Испания, страхотен съпруг и е щастлива. Не слушайте хората, всеки човек е индивидуален и характера или късмета му не са определящи от името му. Кръстете си детето както ви харесва. Та нима едно време не са кръщавали с абсурдни имена, които по-късно са носели срам за собствениците. Не вярвам в поверия, магии и глупости. Всичко е в характера. Аз лично съм кръстена на починал човек, баща на моя баща, който дори и той не е запомни, защото е бил малък, когато е починал. Е, вече съм на 41,засега съм здрава, късмет имам и съм доволна от живота си. Баща ми също е починал и мисля да кръстя детенце на него, живот и здраве, Михаил или Михаела. Ако ви притеснява нещо, като сте толкова вярващи, попитайте в църквата и ще видите, че няма проблем.

# 599
Темата с имената и мен ме вълнува отдавна. С ММ решихме, че ще изберем неутрално име т.е. няма да кръщаваме на никого. По принцип уважавам традицията с кръщаването на баби и дядовци, но при нас ситуацията е малко по-особена и не бих искала да се създават излишни драми. Надявам се роднините да проявят разбиране, защото след толкова премеждия, най-важното е детенцето ни да е живо и здраво.
Мисля името да го разберат след раждането. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт