Шумоизолация на апартамент

• 37 472
  • 223
  •   1
Отговори
# 195
Повече стъкла в стъклопакета (три или четири) с "топли" дистанционери също вършат работа за шумоизолация. От личен опит - разликата в шумоизолирането между предишната ми дограма ( PVC с двоен стъклопакет с метални дистанционери) и сегашната дограма (PVC с четворен стъклопакет с топли дистанционери) е направо потресаваща. Говоря за жилище на централна улица в София с оживено движение и трамвай.

# 196
някой дали е ползвал акустични панели от дърво и цимент. Дали стават за шумоизолация от съседи? Или те са просто за акустика в самата стая.
Всичко помага в някаква степен. Ако на стената откъм шумните съседи си направиш един вграден гардероб пак става, ако го направиш от акустични панели още по-добре.

# 197
Повече стъкла в стъклопакета (три или четири) с "топли" дистанционери също вършат работа за шумоизолация. От личен опит - разликата в шумоизолирането между предишната ми дограма ( PVC с двоен стъклопакет с метални дистанционери) и сегашната дограма (PVC с четворен стъклопакет с топли дистанционери) е направо потресаваща. Говоря за жилище на централна улица в София с оживено движение и трамвай.
Така е, ма дограмата е все още съвсем запазена и не ми се дават луди пари за нова, като мога да мина много тънко.

# 198
Моля някой да сподели каква шумоизолация може да се сложи на стая в блок ЕПК, която да изолира шума от съседите, които явно вечер се прибират от зоологическата. Не става с говорене, не става с чукане по стените, не става и постоянно с тапи за уши... Съседите ни се падат отстрани на стаята, последен етаж сме на сградата.

# 199
  • София
Направете си библиотеки на проблемните стени, напълнете ги с книги и ще имате перфектна изолация, радостта от четенето отделно. С шум отдолу/отгоре е по-сложно.

# 200
Здравейте, темата е стара, но вероятно точно затова ще сте ми от полза.
Прочетох голяма част от нея, но реших да попитам:
ако някой е правил шумоизолация на панелен апартамент какво се е оказало сполучлив вариант.
Мои близки правят ремонт на такъв и имат проблем съд съседка - възрастна жена, която много силно гледа телевизор.
Понеже ще правят основен ремонт, то искат да изолират стените към нейното жилище плюс таваните.
Мислят да сложат специална мембрана на стените, после каменна вата и гипсокартон.Молбата ми е да кажете мнение и съвет.Не мигат да стесняват много стаите, но не съм сигурна, ако изолират допирната стена и таван, ще има ли ефект, ако не ся всички стени в тях.Търси се работещо решение, но не за хиляди левове.Очакват да се притъпи шума, ясно, че няма да изчезне напълно.
Благодаря.

# 201
# 202
Акустичните панели са различни, но повечето се ползват за задържане на шума в стаята и за да не се създава ехо. Не са предназначени за звукоизолация от съседи. Най-добре е твоята приятелка да се консултира с фирма за шумоизолация. В youtube също има много съвети, ако потърси.

# 203
Тя точно това с каменната вата е гледала, плюс гумираната подложка, но не съм сигурна, че ще
има файда голяма от това, което аз знам по темата, тъй като преди време ми трябваше инфо.

# 204
Акустичните панели са различни, но повечето се ползват за задържане на шума в стаята и за да не се създава ехо. Не са предназначени за звукоизолация от съседи.
при шумните съседи трябва да ги слагаме тези Laughing

# 205
Акустичните панели са различни, но повечето се ползват за задържане на шума в стаята и за да не се създава ехо. Не са предназначени за звукоизолация от съседи.
при шумните съседи трябва да ги слагаме тези Laughing

Точно! Тези пирамидки са там, където се създава шумът, т.е. на стената в съседния апартамент. Звуковите вълни се разсейват в тези пирамидки. Но това е от източника на шум.

Само да кажа, защото питането е за панелен апартамент. Същото беше и при моята съседка над мен, в стара тухла. Бабата си пускаше телевизора високо и шумеше в спалнята на съседката над нея. Стените са 50 см. плътна тухла, но става ехо и звукът минава през пода, който е бетон.

Не знам дали е вариант, но в Корковата къща има подобни акустични панели с пирамидки от корк. Както и т.нар. технически (черен) корк. Не знам дали ще излезе по-евтино с технически корк и гипскартон, вместо с каменна вата. Със сигурност ще е по-лека конструкцията, каменната вата тежи. Можете да влезете в сайта на фирмата и да видите цените и да си сметнете. Има и плоскости коркоко - корк и кокос. Акустичните панели са скъпи, аз питах за тях - казаха ми, че няма да ми свършат работа (за преградна стена в апартамент), те са за звукозаписни студия и подобни.

# 206
Здравейте, темата е стара, но вероятно точно затова ще сте ми от полза.
Прочетох голяма част от нея, но реших да попитам:
ако някой е правил шумоизолация на панелен апартамент какво се е оказало сполучлив вариант.
Мои близки правят ремонт на такъв и имат проблем съд съседка - възрастна жена, която много силно гледа телевизор.
Понеже ще правят основен ремонт, то искат да изолират стените към нейното жилище плюс таваните.
Мислят да сложат специална мембрана на стените, после каменна вата и гипсокартон.Молбата ми е да кажете мнение и съвет.Не мигат да стесняват много стаите, но не съм сигурна, ако изолират допирната стена и таван, ще има ли ефект, ако не ся всички стени в тях.Търси се работещо решение, но не за хиляди левове.Очакват да се притъпи шума, ясно, че няма да изчезне напълно.
Благодаря.

Звука ще минава през пода. А него не искат да го изолират защото ще доведе до куп други проблеми нали? Също и през страничните стени които най-вероятно граничат с нейната стая. Звука ще се притъпи, комбинацията от избрани материали е добра и много ще намали високите и осезаемо средните честоти, които минават през изолираните стени, през пода ще продължи да си минава всичко. Никой не знае цялостния ефект в какво понижаване на звука ще се изрази, 10, 20 дори 40% е възможно, но само може да се гадае в момента.

# 207
Сигурно сте пробвали да говорите с бабата, но най-вероятно няма резултат. Както може да се очаква. Просто е заради възрастта. Говоря от личен опит. Проблемът се решава по единствения възможен начин, но трябва търпение.

Личен пример - същата тази баба цяло лято държеше отворен прозорец и радио програма "Хоризонт" на макс. През уикендите. Целият двор и каре се озвучаваше от хорА, досадни разговори и т.н. Много ме дразнеше, но какво да се прави. По-лошият вариант е с шумове от млади или не толкова млади, но все още разумни съседи. Там вече няма оправия - ни се кара, ни се води.

# 208
То сега жилището е празно и нормално да кънти, но искат да се застраховат.

# 209
  • София
Радвайте се, че е телевизор, а не тропане/скърцане. Каквото и да се прави - спасение няма. Или апартамент на последния етаж в панела, или в ново строителство от периода 2000-2006 г., когато стените между апартаментите не бяха кухи, а с тухли.

Общи условия

Активация на акаунт