Шумоизолация на апартамент

• 39 530
  • 236
  •   2
Отговори
# 225
За съседите отстрани нещо може да се направи за сметка на смаляване на помещението. Вероятно стената между двата апартамента е тънка или от лоши тухли със слаба изолираща способност. Ако облицовате с пласт вата и после ред плътни тухли (12 см) проблемът ще се реши, но с цената на педя намалена площ...  Евентуално с гипскартон загубата ще е наполовина.
Но за тропането отгоре няма решение. Трябвало е при строежа да се сложи изолация от ударен шум. Или съседите ви да си сложат дебели килими.
Иначе и аз имах едни "кончета" над мен в продължение на няколко години, ама ги изтърпях, деца са. Не са ми вдигали кръвното.

# 226
Относно съседния апартамент, има много съвременни решения за звукоизолация. И бързи, даже сами може да я направите.
Дебелината им е 3 см, макс 4 см.  с гипсокартона, който се слага върху панелите. Децибел е фирмата. Даже може сами да си я поставите. Имат и някакво ново решение без пробиване само с лепило.
Но сериозния проблем е тропането отгоре, това е структурен шум, разпространяващ се и по стените и единственото работещо решение е стая в стая. Това е сериозен ремонт и всяка стена и тавана ще се намалят с около 8 см.
Консултирайте се с фирма за шумоизолации. Ще дойдат на място и ще огледат.
Докато решите какво да правите, ползвайте тапи за уши. Има едни зелени, като елхички, много са ефективни.
Аз лично бих продала апартамента.
Тъкмо ще поотраснат децата и ще се появят внучета.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 10:46 от Tina*

# 227
И ние бяхме в ситуацията на Кристална Сълза. Почти денонощно скачене, тропане с крака и с топки, местене на мебели и какво ли още не.  Този денонощен тормоз разбива психиката ти изцяло. Разговаряхме с родителите и стана още по-зле. Продадохме апартамента. Нерви за битки нямам, както и търпение да пораснат децата. Шумоизолацията няма да реши проблема.

# 228
  • София
Продайте апартамента на братята роми/араби, те ще ги оправят много добре, когато четирите деца легнат и отдолу започнат купоните с Азис и Галена. Bowtie

# 229
И ние си продадахме жилището, в което отраснаха децата ни. До нас беше поместен ресторант и живатът беше неописуем. Изтровихме си нервите и в крайна сметка преценихме, че здравето ни е по-важно от сантименталните чувства.

# 230

Съседите отгоре имат три малки деца, като в момента жената е бременна с четвърто. Шумът е практически непрекъснат... тичане, тропане, плач, викове, хвърляне на играчки, местене на мебели. Няма час от денонощието, в който да е напълно тихо.

Писала съм по темата вече. В абсолютно същата ситуация бях, слава богу кончето отгоре поотрасна, но въпреки че вече е 6 клас, пак спорадично препуска, няма спасение. Това което преживях беше истински кошмар който сериозно съсипа нервите ми, бях стигнала до положение да не смея да се прибера в дома, беше ужасяващо. Нито телевизия можех да гледам, нито книга да прочета, нито пък малко да полегна да почина. И най кошмарното от всичко беше че АБСОЛЮТНО нищо, ама наистина нищо не можете да направите, повярвайте ми. Такива грозни скандали съм вдигала че просто ме е срам да ги напиша тук, може би още да ме мразят, но просто загубвах контрол и ме избиваше на полуда от скоковете отгоре. Бях решила - забременее ли с още едно, продавам и се махам. Това е второто жилище което продавам по същата причина. Има и много други с абсолютно същия проблем : скачащо дете ! Слава богу, не знам и аз как, да не чуе дявола но се поокротиха малко нещата, той порасна и сега скача, но не е както преди. Пак на моменти е ужасяващо, но може да се каже че малко попретръпнах. За шумоизолация - забравете. Залагам всичко че няма да постигнете нищо. Дори и от тяхната , горната страна да я направите за ваша сметка, което ще си излезе доста солено, ефекта пак ще е пренебрежим. Над мен я направиха с 5 см. с не знам си какъв специален материал който положиха върху стария паркет, и върху изолацията положиха ламинат - и пак нищо. Лично мнение : ако децата са малки и госпожата отгоре е бременна отново - продавайте. Продавайте и пак продавайте ! Никой освен Господ не може да ви помогне, повярвайте ми. Това не е живот, ще хванете болест от нерви..пп.Искам да внеса едно уточнение - можете да не се консолидирате с моето мнение, всеки човек има различен праг на поносимост към подобни неща, но това което искам да кажа е че си зависи и от детето. Може пък тия над вас да излязат кротки, не се знае, това над мен беше буквално, ама разбирай буквално като прериен бизон, не знам какво го амбицираше това дете да препуска и да скача така.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 15:19 от Maria 56

# 231
Така е, много често зависи от детето. Ако е тип "прериен бизон", дори родителите няма какво да направят, за да го укротят, без да ги арестуват за малтретиране на дете. Много често децата израстват това буйство. Други деца пък са кротки като характер. Нито родителите, нито съседите могат да познаят какъв ще е характерът на бъдещото дете.
Моето дете израстна тези шумни изстъпления - тичане нямаше много, но каране на колички и влакчета, изпускането им от половин-един метър върху дървен паркет, както и пускането на монети една по една пак върху паркета отминаха. Сега е на етап емоционални изблици по време на компютърни игри. И се карам, карам да намали звука на компютъра и телефона. Но не е през цялото време, на моменти е. И се надявам, и заради мен самата, скоро да израсте и това.
Съседите отдолу, които изтърпяха моето дете стоически, сега имат 2 малки деца. Обикновено е тихо или приемливо шумно, но понякога едно от децата изпада в рев и истерия. И аз проявявам търпимост.

За мен по-голям проблем са възрастните (пълнолетните) индивиди, които шумят и не се съобразяват с другите наоколо. При тях, за разлика от децата, има съзнателно желание да правиш каквото си искаш, а не каквото е прието. Затова с тъпи или нагли хора е много по-зле - при децата има вероятност да израстат шумния етап, при възрастните - няма такава вероятност.
И да, в такива случаи никаква шумоизолация няма да помогне.

# 232
Благодаря на всички за отговорите. Днес съпругът ми каза нещо от рода на: „Защо ние трябва да се махаме заради тях, нека те да се махнат, защото именно те създават проблемите.“ Това ме удари като шамар. Обясних му, че за мен подобна ситуация е нетърпима, но явно той е склонен да търпи, само и само да запазим жилището, което има огромна емоционална стойност за нас, свързана с много близък човек, който вече не е сред живите. За съжаление, цената изглежда е именно това, което Мария 56 описа: сериозно съсипване на нервите и стигане дотам да не смееш да се прибереш у дома. Ясно е, че ще са нужни много сериозни разговори със съпруга ми до стигане на консенсус...

# 233
  • София
Преди години имахме същия проблем в апартамента, в който живеехме. От 10 г. сме в апартамент на последен етаж. Над нас има тавани. Старо строителство е -1940 година, 4 етаж, без асансьор. Направо се родихме! Съгласна съм да катеря пеша 4 етажа, но да не чувам абсолютно нищо от съседните апартаменти или отгоре. Чудя се, как е строена тази стара кооперация, че да има подобна шумоизолация...
Продавайте, няма спасение!

# 234
И като продадат какво? Пак на лотарията, защото не се знае в новия апартамент какво ще бъде и дали няма да е от трън та на глог. Но в добавка ще имат сериозни загуби от комисиони и други разходи при продажбата и последващата покупка.

# 235
Вместо да дава пари за лекарства, психотерапия и шумоизолация, защо да не го продадат. Рядко са семействата с 4 деца. И като си купят последен етаж или мезонет, ще бъде по-тихо, със сигурност.

# 236
И по-студено, и риск от течове... Да не говорим, че за мен мезонетите са недоразумение. Но всеки си решава за себе си според своите приоритети.

Общи условия

Активация на акаунт