СЕДМИ клас – 4 – Още малко концентрация, че време до изпитите не остана

• 73 055
  • 686
  •   1
Отговори
# 375
  • Варна
Може ли помощ за една задача.

Скрит текст:
В триъгълник АВС (АС е по-голяма от ВС) СМ е медиана, а СД е височина. Ако АСМ=МСД=ДСВ, намерете големината на АВС в градуси.

Щом ъгъл MCD=DCB и CD e височина, по Т триъгълник MBC е равнобедрен (МС=CB). Съответно МD=DB=x, но АМ=MB, следователно АМ=2х. Пак по условие ъгъл ACM=MCD, следователно ако използваме Т за ъглополявщи и построим перпендикуляра от М към АС (да го означим МF), ще имаме CF=CD (от еднакви триъгълници  MFC & MBC), следователно MF=MD=x. Да разгледаме сега триъгълника AMF (правогъглен) - MF (катет)=х и МА (хипотенуза)=2х. Така по Т ъгъл САВ=30 градуса. Следователно ъгъл DMC=30+ACM=ъгъл В. Следователно в триъглник АВС, сбора от ъгълите е 30+30+ACM+3*ACM=180. От тук АСМ е 30 градуса, ъгъл С=90 и ъгъл В=60. Това е набързо.

Момичета, скрихте ми шапката с тези прости форми на наклоненията. Довечера ще препитам и аз набора да направя бърза проверка на знанията. Определено математиката е по-лесна.

Мандаринка, фен съм ти!

Лоренца - огромно благодаря за изчерпателните юридически справки. Този уикенд трябва да я прочета тази заповед най-накрая, ама 53 страници ме мързи да ги започвам (не знам как да сложа емотикона за срам).

Последна редакция: ср, 09 май 2018, 19:24 от Manzhelka

# 376
Този уикенд трябва да я прочета тази заповед най-накрая, ама 53 страници ме мързи да ги започвам (не знам как да сложа емотикона за срам).
Голяма част от тях ще прескочиш. Не всичко ще ти е важно, но пък има и доста интересни и полезни неща. Ще си отговориш на много въпроси. От 22 страница нататък примерно са образци на документи.

# 377
Този уикенд трябва да я прочета тази заповед най-накрая, ама 53 страници ме мързи да ги започвам (не знам как да сложа емотикона за срам).
Голяма част от тях ще прескочиш. Не всичко ще ти е важно, но пък има и доста интересни и полезни неща. Ще си отговориш на много въпроси.
Аз пък благодаря на Дидева  Hug

Manzhelka- търсене по думички ( т.нар. четене с разбиране  Mr. Green).

# 378
  • Варна
А, Дидева не знам как ще я черпим за благодарност!!! Когато дойде във Варна, задължително да се обади.

# 379
Благодаря, момичета 🤗

Записването ни се опря 😁 Намери баща й всички възможни ъгли и страни, но не можа да и я обясни, защо аджеба ъгъла е 60 градуса.

# 380
  • София
Ми браво...Някои решават семейно задачи, а в други домове кандидат-гимназистът рита топка от поне 2 часа, все едно матури той няма да има, бащаткото кара колело с брат му в парка, а майката...ех, майката - пече зелИ и дундурка бебИ. Амбиция до амбицията!

# 381
Да, ама вие целогодишно полагахте стабилни основи, а моята мързеливка сега се сети, че ще има матура и не е лошо да порешава задачи 😈

# 382
Да, ама вие целогодишно полагахте стабилни основи, а моята мързеливка сега се сети, че ще има матура и не е лошо да порешава задачи 😈

Ама поне седнала да решава, моята е на танци....
На контролните се справя, нейни съученички са с 4 и 3, а цяла година са на школа и се скъсват иж от задачи. Някак незнам защо така става и какво ще направят на марурата....
Това някак си леко ме успокоява, но за кратко:(

# 383
Школите и частните учители не са някаква панацея. Те могат да покажат как става номерът, но децата са тези, които трябва да го научат и оттренират с решаване.

# 384
  • Варна
A, Belinda, докато аз решавах задачата, моето беше на училище, а аз тъкмо се бях върнала от работа. После вечеряхме, обаче след малко ще му връча наклоненията Simple Smile. Утре преди обед е на английски, в петък е по-рано в училище заради  някаква репетиция. А в училище контролно след контролно по разказвателните и за разкош, някое изходно помежду. Мианха и двете класна по БЕЛ и МАТ.  Все едно нямат матури Simple Smile. Иначе снощи решава вкъщи НВОто от 2015 - беше мега впечатлен от леснотата на първи модул и ограничения брой на геометричните задачи (2015 бяха по стария формат преди да въведат 50:50 алгебра:геометрия) и не можеше да повярва, че е истински изпит (имаше задачи, които и петокласници могат да решат). Определено 2016 и 2017 вървят предимно към материал от 7 клас Simple Smile.

# 385
Нали уж това беше идеята на последната реконструкция - първи модул седмокласен материал, втори модул - 5-7 клас. Но пък тогава не им даваха лист с формули. Истината е, че едва през последните 2-3 години успяха да излязат от кутията -  едни и същи типове задачи, повтарящи се до втръсване. И се получи парадокс. Хем задачите стават по-лесни, хем резултатите - по-ниски ( изключвам горния регистър, там цари относително постоянство).

# 386
  • София
Хм, това е интересно наистина. Аз се канех тези дни да те питам, Дидева, понеже следиш нещата внимателно вече, както разбирам, няколко години - какви са ти впечатленията от това как се движат баловете - нагоре, надолу, има ли съответствие през отделните години? За децата като цяло, както и за отделните гимназии? Примерно: дали има година, в която минималният бал да речем за Испанската да е бил по-висок от този за Немската или Втора АЕГ да е изпреварила Първа? Или както са си тръгнали, тъй си вървят? Горе-долу в какви маржове се движат разликите през годините / примерно в СМГ за 2016 да се е влизало с минимален 480, а предната година с 460/ - ей такива дреболии, ако са ти направили впечатление? От чисто любопитство питам, така че ако нямаш наблюдения, не си прави труда да проверяваш заради мен Grinning

# 387
Аз даже нещо като сравнителни таблици имам, но са за няколко езикови гимназии в София, тъй като балът в СМГ се формира по друг начин. Сравненията обаче са на база позиция в обобщената статистика на последното прието на второ класиране дете, а не като абсолютен бал, защото всъщност мястото сред всички останали е по-важно.
Редактирам се. Качих.

Последна редакция: ср, 09 май 2018, 21:24 от Анонимен

# 388
  • София
Не жена, а злато Heart Eyes

# 389
  • София
Извинявам се за въпроса, но къде мога да я видя тази статистика? Предполагам някаква база с файлове?

Общи условия

Активация на акаунт