За и против ваксинирането на децата ни

• 27 578
  • 402
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Ефикасността на БЦЖ като ваксина срещу туберкулоза остава спорна.

Проучвания показват, че ефективността на БЦЖ ваксината (различни щамове от различни производители) срещу туберкулоза е променлива, варираща 0-80%. Един скорошен мета-анализ на данните от 14 проучвания и 12 контролни изследвания заключават, че цялостната защитния ефект на БЦЖ срещу туберкулозна инфекция е 50%.".

Има заболеваемост там, където има лоши хигиенно-битови условия. Значи трябва да се полагат усилия да се подобрят тия условия, а не да се праска 5 пъти ваксина със спорна ефикасност.

# 181
  • София
Всичко им е наобратно! Обикновено логиката им е - след като ваксината е малко неефективна, дай въобще да не я слагаме. Стелт ме убиваше с такива аргументи в старите антивакс теми.

50% ефективност не е малко, а много неефективна.
Ти имаш ли обяснение, защо в държави, в които от 30 год. не се имунизира с/у туберкулоза, заболеваемостта е в пъти по-малка, отколкото в България?
Това не малария, за да кажеш, ми тук няма маларийни комари и сме в друг географски пояс, затова няма малария.

# 182
  • София
Колкото е ефективна - толкова. Предпочитам да ми я сложат няколко пъти, а не да треперя да не се заразя, като се возя в 111, примерно.
Туберкулозния бацил е много особено нещо, не може да се обясни с прости лаишки агрументи защо тук има зараза, а там - няма. Пък и колко точно "няма", не знам.

Последна редакция: пн, 09 юли 2018, 19:44 от Free Agent

# 183
Имам позната, която не имунизира детето си, защото смята, че ние които си имунизираме децата им вредим много повече ("вкарваме им болести" и т.н.). Спорим често на тази тема и винаги ми е било много интересно....
Това, което мен лично ми е интересно и искам да питам и тук е:
 - Защо след като не слагат ваксини, се търсят доктори да им издават фалшиви документи, че децата имат поставени ваксини или са алергични? (изключвам реално алергичните деца и тези, за които е противопоказно по медицински причини) - не е ли редно просто да поемат отговорността от това тяхно "твърдо" решение, а се опитват да "измамят" системата?
 - Защо не поискат да се образуват групи с деца или градини, където да са само неваксинирани деца?
 Thinking

# 184
Ти иди научи Факултето да си мие ръцете. Simple Smile

Аз съм леко поуспокоена, че тук има здравомислещи хора, като видях темата преди време и помислих, че ще стане змиярник. Във социалната мрежа, всички които са твърди антиваксъри от приятелската ми листа, са страшно агресивни. Опитах се да водя смислен разговор с една майка, но тя ме засипва с линкове, на всеки мой въпрос отговаря с препратка към разкрития.ком, необяснимо.орг и подобни. Прати ме да чета листовката на МПР с виковете "ТАМ ПИШЕ ВСИЧКО, ПРОЧЕТИ!!!" И нищо от твърденията й нямаше упоменато.

Аз също се притеснявам от реакция от ваксините, гледам детето да е здраво, говоря с педиатъра и всеки път съм на тръни, но на тръни ще съм постоянно ако не е предпазен от някои болести. Заради една чревна инфекция хвърчахме към болницата с баща му, ами не дай Боже нещо по-сериозно?

Обвинявам и лекарите, че отричат реакциите, трябва да се погледне проблемът в очите. Има деца и деца, организми и организми, но да се отхвърля изцяло и да се вкарва населението в паника с лъжливи факти... Не.

# 185
И докато чакаме България да стане държава от първия свят и болестта да изчезне какво да правим дотогава? Да спрем да ваксинираме, защото видиш ли ваксината била само 50% ефективна при възрастните, което при всички положения е много по-добре от това, което предлагат антиваксърите, т.е. нула. Добре, че не сте вие, които ги решавате тези неща.

# 186
  • София
Още нещо се сетих. Когато децата са бебета, ни се струва, че можем да си ги държим вкъщи и да си ги пазим от всичко. Но много скоро порастват и отиват на спорт, танци, на състезание или екскурзия в чужбина. Какво правим тогава? Пускаме ги без ваксините? Набиваме им всички заедно? Плюс екзотични болести, ако пътуват извън Европа.

# 187
  • София
Още нещо се сетих. Когато децата са бебета, ни се струва, че можем да си ги държим вкъщи и да си ги пазим от всичко. Но много скоро порастват и отиват на спорт, танци, на състезание или екскурзия в чужбина. Какво правим тогава? Пускаме ги без ваксините? Набиваме им всички заедно? Плюс екзотични болести, ако пътуват извън Европа.

За екзотичните болести извън Европа ваксините са задължителни. Изобщо не те пускат да се качиш на самолета ако нямаш ваксина. Това че детето не е ваксинирано не значи, че непременно ще се зарази, особено пък от такива болести, които от десетилетия са изчезнали от Европа, като полиомиелита, или тетанус, за който при инцидент, така или иначе му бият ваксина. Въпросът е, защо многократно се поставя ваксина с/у тетанус на кърмачета, които няма как да си причинят дълбоки порезни рани, след като при инцидент, пак се ваксинира? А дори да се зарази, в повечето случаи го преболедува без последствия. Да не говорим, че дори да е ваксинирано, пак може да се зарази.

# 188
Дори и най-пазените бебета не са през цялото време вкъщи. Най-малкото ходят на детска консултация. Мисля че в Италия преди години имаше такъв случай на заразени с морбили бебета, докато чакали пред кабинета на педиатъра, дошла антиваксърка с болното й от морбили дете.

Ето и един друг случай на майка, която била с бебе на 15 дена на консултация и й съобщават, че има вероятност да са били изложени на вируса. Обаче трябва да чакат 1 седмица за да знаят със сигурност, време през което тя описва живота си като ад и пише гневен пост срещу антиваксърите, който има половин милион харесвания. За щастие бебчето е добре.

https://m.facebook.com/photo.php?fbid=10155168508795632&set= … ype=3&theater

# 189
  • София
Дори и най-пазените бебета не са през цялото време вкъщи. Най-малкото ходят на детска консултация. Мисля че в Италия преди години имаше такъв случай на заразени с морбили бебета, докато чакали пред кабинета на педиатъра, дошла антиваксърка с болното й от морбили дете.

Ето и един друг случай на майка, която била с бебе на 15 дена на консултация и й съобщават, че има вероятност да са били изложени на вируса. Обаче трябва да чакат 1 седмица за да знаят със сигурност, време през което тя описва живота си като ад и пише гневен пост срещу антиваксърите, който има половин милион харесвания. За щастие бебчето е добре.

https://m.facebook.com/photo.php?fbid=10155168508795632&set= … ype=3&theater

Тоя емоционален пост, който се разпространява с пропагандни цели, по нищо не се различава от не по-малко емоционалните постове на родители на увредени от ваксините деца. Всъщност, различава се - нейното бебе не се е заразило и си е останала само със страха. Не казва обаче от какво е умряла 5-годишната ѝ дъщеря, само, че не е от ваксино-предотвратима болест.

# 190
  • София
Имам позната, която не имунизира детето си, защото смята, че ние които си имунизираме децата им вредим много повече ("вкарваме им болести" и т.н.). Спорим често на тази тема и винаги ми е било много интересно....
Това, което мен лично ми е интересно и искам да питам и тук е:
 - Защо след като не слагат ваксини, се търсят доктори да им издават фалшиви документи, че децата имат поставени ваксини или са алергични? (изключвам реално алергичните деца и тези, за които е противопоказно по медицински причини) - не е ли редно просто да поемат отговорността от това тяхно "твърдо" решение, а се опитват да "измамят" системата?
- Защо не поискат да се образуват групи с деца или градини, където да са само неваксинирани деца?
 Thinking

newsm10
То ясно защо - понеже разчитат децата на балъците, които поемат риска, да пазят и техните деца. Crossing Arms

# 191
  • София
Не е само този един случай в Италия. Покрай старите теми, четох статии и статистики за епидемиите на морбили в ОК. Имаше няколко починали бебета и там.

# 192

Тоя емоционален пост, който се разпространява с пропагандни цели, по нищо не се различава от не по-малко емоционалните постове на родители на увредени от ваксините деца. Всъщност, различава се - нейното бебе не се е заразило и си е останала само със страха. Не казва обаче от какво е умряла 5-годишната ѝ дъщеря, само, че не е от ваксино-предотвратима болест.

Само че в единия случай имаме нещо реално, което убива - морбили, а в другия случай често имаме неща, които са измислени и нямат връзка с ваксините. То не беше аутизъм, то не бяха всички болести под слънцето. Това, че нещо се е случило след ваксина не значи, че има връзка с нея, още повече, че през първата година от живота ваксините са почти всеки месец, така че чисто статистически всичко, което се случва все ще е около някаква ваксинация. Многобройни проучвания досега показват, че тези неща нямат връзка с ваксините, а страничните реакции на всяка ваксина са описани в листовката.

Аз имам съседка, която твърди, че синът й е с намален слух след ваксина. Как го е установила и коя е ваксината не казва. Аз не знам да има такава ваксина, знам, че антибиотици могат да увредят слуха, както и недобре лекуван отит, но ето че тя се е самоубедила, че е от ваксината и го разказва на всички. Ето така се разпространяват антиваксърски митове и легенди.

Последна редакция: пн, 09 юли 2018, 22:44 от LillyM

# 193
  • София
Моят син има много тежък атопичен дерматит, но не съм тръгнала да приказвам, че има връзка с ваксините. Въпреки че това е автоимунна болест и повече има връзка с имунната система от някои други.

# 194
Моя съседка отказа да ваксинира детето си,тяхно семейно решение ,ОК.Дойде време детето да отиде на ясли,взе фалшив имунизационен паспорт и записа детето.Да,обаче в групата(впоследствие се разбра това)имало и още две други като него неваксинирани,с фалшиви документи приети.Едното се разболя от туберколозрн менингит и зарази и другите две неваксинирани.Питай съседката ми дали й беше добре като придружител на детето си цифром и словом 6 шест месеца в ИСУЛ.Детето й получи не едно и две усложнения в хода на лечението,а тя се стопи от притеснения.И когато благополучно след шест месеца лошите доктори проваксъри й излекуваха детето,обвини другите неваксинирани деца в групата на детето си,че техните родители са виновни,че нейното дете се разболя.Като не били ваксинирани,защо били записани?И като я попитах каква е разликата между нея и тях,след като са постъпили еднакво,ми де разсърди и до ден днешен,7 години по-късно,не говори с мен.
Та дали ще ваксинираш детето си или не може да бъде избор на родителите,но нека тези,които избират да не ваксинират,да не вземат фалшиви документи,за да си запишат децата в ДГ.

Последна редакция: пн, 09 юли 2018, 23:43 от nev78sk

Общи условия

Активация на акаунт