Какво се случва в наши дни???

• 27 591
  • 229
  •   1
Отговори
# 45
Никога не бих живяла с мъж,винаги трябва да има една тайнственост,не съм от омъжващия се тип.
И гледаш след една две години в "Бременност с термин..."
Едва ли Grinning

# 46
Да кажа първо, че не говоря за авторката, но има една не малобройна категория жени, за които омъжването или въобще връзката сами по себе си са ценност.Те обикновено гледат съсрадателно, а понякога и насмешливо към неомъжените жеи, теми бол по темата и в този форум.А когато се окаже, че не просто са омъжени, а са наети за доживотни безплатни слугини, следва тръшкане( нормално) и очалване, че ами те всички мъже са такива.

Отличителните, истински мъже са тези, които ще се бухнст в морето, за да спасят давещ се, тези, които ще хукнат посред нощ да помогнат на нуждаещ се приятел, тези, които с риск за живота си ще се намесят на улицста, за да помогнат на жертва на насилие.

Тези, които се занимават с домакинство и не чакат да бъдат облужвани ксто бебета, са си редови, нормални мъже.

Не само в моето семейство, но дори при баби и дядовци аз не съм видяла слугинаж и безхсберие.Сега, едната ми бсба готвеше прекрасно, почти ненадминато, а дядо не умееше.Ама той пък друго ще свърши у дома.

Майка ми с мнго повече свободно време( учителка), ще се занимава с мен, ще ме заведе на лекар, на кино/ когато бях дете/, ще ми помогне с някоя задача, ще направи сладкиш, ще изпере.Баща ми пък готвеше основни ястия( наследил от майка си кулинарен талант), ще поправи нещо, ще изтупа килимите/ някога, като нвмаше общ. перални/
Аз и мъжът ми, равностойно заети, обсъждаме какво има за вършене и който когато и каквото може.

Синът ми на 12 готви, хвърля боклук, събира пране, подрежда дрехи

Свидетел съм как 4 поколения мъже, не помагат, защото и през акъла им не минава, че това е " помощ", а вършат равностойно работа, която има да се върши в семейството

# 47
И аз съм горе-долу в твоето положение - но отчитам и добрите страни на съвместното съжителство- не се занимавам с никакви ремонти и мъжът ми и майка му гледат децата - на роднини от моя страна не мога да разчитам и за това оценявам, че неговата майка помага - взима детето от градина, когато е болен стои с него - все пак това ми позволява да работя и да имам стандарт на живот, който ме удовлетворява.
Имала съм много моменти в които да искам да се разведа, включително и кандидати за любовници - но отчитам факта, че децата ми ще страдат много и най-вече че никой освен биологичния им баща и биологичната им баба по бащина линия не биха се грижили за тях. Не съм нещастна, оптимизирала съм си живота максимално, но когато бях по-млада ми беше доста трудно и много се ядосвах на целия свят. Децата порастват и живота става по-лесен. Не ти давам съвет нито да се разделяте нито да не се разделяте - всеки си има глава на раменете да прецени кое е добро за него, но напълно те разбирам и знам точно как се чувстваш.

# 48
Ма как мъжът ми ще чисти и ще мие и ще пере,хахахах?!

Нямам представа как мъжът ТИ ще чисти, мие и пере. Вероятно никак, защото си има жена, която му слугува. Но мъжете, които живеят сами, чистят, мият и перат, с две изключения;
1. Ако са склонни да се заринат до зурлата в свинщина.
2. Ако си имат 24/7/365 прислужница с екстри.

# 49
Случва се това, че семейният, повтаряем модел на разпределение на ролите не се е променил кой знае колко от преди сто, двеста, и повече години насам, обаче в последните петдесет, да речем... жената ходи и на работа.
Това изобщо не е вярно. Преди 200 години жената е имала задължения, които са не просто работа, а тежка, много тежка физическа работа. С менците за вода кой е ходил, мъжете ли? Да сте чували за "стомни да ти напия"? Някак от мъж към мъж не звучи много гот Wink Че и на нивата са ходили, и с животните са се занимавали, изобщо няма база за сравнение. Ясли, бавачки, такова нещо сигурно 10 чорбаджии са имали, па и те може би не. Топла вода, канализация, айде моля - и днес по "елитните" квартали са на септични ями, че и на външни тоалетни. Пералня ли е прала или на реката?

Единственото, което си е останало от онова време е ангажираността на бабите с внуците им. По-нагоре прочетох как малкото дете отивало събота и неделя при баба си и откровено завидях. При нас за 2 и кусур години едната баба го е гледала това дете 1 ден, другата и 1/2 час не го е.

Та защо в днешно време жената да не ходи на работа? Детето е на ясла/градина или с баба си. Прането не е на реката, а с пералня, която не виждам абсолютно нищо срамно и мъж да зареди. Сушенето не е на простор на двора, а със сушилня. Чинииите не се мият със студена вода, извадена с кофи от кладенеца, а в миялната. Готвенето със съвременните уреди става за 1/2 час, а ако на някой не му се готви - може да си поръча всякаква храна по всяко време на денонощието от 200 места. Поне в големите градове. Чистенето не е с метла, а с прахосмукачка, че и румби вършеят във все повече домакинства. Кучето/котето/порчето е каприз, а не необходимост, от която да зависи живота на цялото семейство, както е една крава примерно преди 100-200 години (не случайно е слъзливият разказ за Сивушка - нали не мислите, че Елин Пелин е бил природозащитник, притеснен от тежките условия, в които живеят селскостопанските животни? Умре ли Сивушка, лоша работа за цялото семейство).

Откровено не мисля, че човек може да си намери повече от час-два работа по домакинството. Докато при работата има големи разлики. Има центрофугата по частните фирми, където всеки ден е с (неплатен) overtime, има дребните предприемачи и бизнесменчета, които бутат някаква бакалийка или ресторанче по 12 часа всеки ден. Има го държавния служител, който бачка за някакви ташак пари, ама и бачкането е ташак - по цял ден във фейсбук и форумчетата, в 5ч. кепенците и айде. Има и нерегуларното работно време, при което може една седмица да бачкаш денонощно, другата да се размотаваш с по 2-3 часа работа на ден. Не са сравними всичките тези сценарии, може и двамата да работят, който е с по-лек режим или има възможност, той поема и повече от домашните задължения или грижата за детето, която също за много хора минава в категория "в своботното време - работи", защото разбираш ли как е възможно най-прекрасната и пълноценна почивка да не е търчането подир малкото слънчице...

Не става така. И по темите като сегашната много не се казва и почват някакви глупави генерализации.

# 50
Ма как мъжът ми ще чисти и ще мие и ще пере,хахахах?!

Нямам представа как мъжът ТИ ще чисти, мие и пере. Вероятно никак, защото си има жена, която му слугува. Но мъжете, които живеят сами, чистят, мият и перат, с две изключения;
1. Ако са склонни да се заринат до зурлата в свинщина.
2. Ако си имат 24/7/365 прислужница с екстри.

Това е абсолютно вярно. ММ е живял 10 години сам преди да се съберем и всичко си е правил сам. Когато се преместих при него сам започна да се включва в домакинските задължение без изобщо да ми се налага да го моля, подсещам и т.н.

# 51

Тя, жената, и други тежки задължения си е имала едно време, Бгтатко. А тези факти как точно правят мнението ми невярно?

Или искаш да кажеш, както и много други, че днес, на жената й е сто пъти по-леко. Мда, поизредил си някое и друго "улеснение"... Joy

# 52
  • На Марс
Това е абсолютно вярно. ММ е живял 10 години сам преди да се съберем и всичко си е правил сам. Когато се преместих при него сам започна да се включва в домакинските задължение без изобщо да ми се налага да го моля, подсещам и т.н.

Това е нож с две остриета от гл. точка на един мъж

# 53
Няма лесно. Мъжете са притиснати от консуматорския модел да изкарват повече за семейството и да са по-успели, а жените с малки изключения колкото и да се бъхтат няма как да изкарват колкото един мъж (публична тайна е, че за една и съща позиция, квалификации един мъж взема повече от една жена). Но пък отговорностите им за дома, децата, че и ходенето на работа – остават. А и на всичкото отгоре въпросния консуматорски модел постоянно лансира супер-жената – красива до мозъка на костите си, винаги във форма, че и с кариера. Ми извинете, но това ако не е изтощаващо, здраве му кажи.

Та, лесно няма, има нагаждане на всеки от нас поотделно и в двойка към реалностите с максимално щадене на личен ресурс (демек здраве, време, енергия).

Последна редакция: нд, 22 апр 2018, 14:28 от basila

# 54

Това е нож с две остриета от гл. точка на един мъж
Така е. Може да му се повреди маникюрът.  Mr. Green

# 55
  • София
Хората, basila, хората са притиснати от консуматорския модел да изкарват повече.

Домакинстването си е домакинстване, бгтатко. Едно време са били по няколко жени в едно домакинство, перяли са веднъж седмично максимум, ядяли са от обща паница. Сега всеки е с претенции за храната, дрехи се хвърлят за пране след едно носене, миялни се пускат всеки ден, деца се гледат с много повече усилия. И по български тертип все жената го отнася, щото нали всичко било с машини и колко му било да се натиснат копчета. Плюс това и па работи вече наравно с мъжете. Айде нещо да отпадне, да му се не види.

# 56
Наистина повечето неща са с машини и нищо работа не е да се натисне едно копче. Затова се чудя как така се намират мъже, които се пристискват и не могат това пусто копче да натиснат, а все на жените си оставят тази "нищо работа". Сакати ли са или малоумни?

# 57
Assos, жената в днешно време може да работи и наравно с мъжете, и повече от мъжете. Днешната работа е все по-високо квалифицирана, все по-често на бюро и/или с компютър. Никакво значение няма физическата сила, има значение интелект, образованост, амбициозност, отдаденост на работата, надеждност и отговорност, работливост. Жените са поне наравно с мъжете по всичките характеристики, да не говорим, че ни превъзхождат по някои.  Примерно на жена на 25г. много често бих се доверил да свърши някаква работа качествено и съвестно, момче на 25 много по-рядко ми се случва - може би защото момичетата съзряват по-рано и мотивацията се развива по-рано, не знам.

Та нелепо е да се говори как жената работела "наравно" с мъжете. Естествено, че така ще работи, как иначе? Всичко друго е редно също да е наравно, без нещата, които искат примерно физическа сила (пренасяния на тежки предмети, тежки ремонтни работи и т.н.) и без нещата, които мъжете няма как да ги направят - раждане на дете, кърмене. Но за последните специално у нас са предвидени условия, подкрепящи майките, за които в целия свят жените могат да мечтаят само. В колко страни по света има 1 година платено майчинство на пълната заплата? И още 1 на минималната? Защо мислите, че Бърни Сандърс като се бореше с Хилъри на вътрешните избори в щатите даваше за пример системата в България - страна, за която сигурно огромна част от американците дори не са чували?

А за домакинството - правил съм абсолютно всичките възможни дейности и с машини, и без машини и не можете да ме убедите, че е толкова тежко. Тежко е, ако единият партньор бачка плътно по 10-12 часа на ден и после някой серсемин-готованец го чака и да му сготви и да пусне пералня и миялна. Но това се среща и в двете посоки по принцип.

Наистина повечето неща са с машини и нищо работа не е да се натисне едно копче. Затова се чудя как така се намират мъже, които се пристискват и не могат това пусто копче да натиснат, а все на жените си оставят тази "нищо работа". Сакати ли са или малоумни?
Мъж, който чака жена си да пусне перална или миялна вместо него, е и малоумен, и сакат (в разбиранията си, ако не в друго). Което не значи, че ако има 10 домакински задължения за деня, различни от пускането на пералня, жената трябва да мрънка, че е изсипала за 5 мин. дрехите в пералнята и натиснала копчето. Единственото бавно нещо в целия процес е сортирането/сгъването Simple Smile Което би могло също да се оптимизира с добра организация и с по-малко претенции всяко бебешко чорапче да е перфектно изгладено и да мирише на чист градски въздух - ефект постижим само чрез сушене на простор Stuck Out Tongue Последното за мен е "да се намираш на работа".

Последна редакция: нд, 22 апр 2018, 14:53 от Анонимен

# 58
  • София
Е, аз какво по-различно казах за работата наравно с мъжете?!

А домакинстването освен физически, има и психо- аспект. Особено ако наум прехвърляш хиляди неща като пазарен списък, домашните на детето, изпрани ли са летните дрехи и дали Пешо е нае*ан. Особено, ако всичко това е твоя отговорност.

Платеното майчинство в БГ е до максималния осигурителен, не на заплатата.

# 59
Аз като цяло не схващам тезата на Бгтатко – какво се опитваш да кажеш, че жените мрънкат, а всичко е до организация? Че сме равни във всичко и всеки си е виновен (но не сме, никога няма да бъдем и няма никаква нужда от това)?

И става въпрос за ежедневни и повтарящи се комплексни действия. Не е само до "натискане на копчета". Аз си признавам, че съм оптимизирала при мен нещата, но това е защото имам сговорен мъж и детето ми е голямо. Като беше по-малко търчах като моторетка, така че хич не бих казала, че е само до организация на времето. Има момент, в който тялото действа, но психиката се смачква и преумората е налице. И каквото и да си говорим, ролите на мъжа и жената не са взаимозаменяеми. В определена възраст и според характера на детето, то си иска "мама", да чува нейния глас, да усеща допира ѝ, присъствието ѝ дори само. А тате го приема по различен начин и така трябва.

Общи условия

Активация на акаунт