Счетоводител в нужда се познава 14

• 57 946
  • 763
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
Понеже вече сме юни месец и да сверя часовника Simple Smile
За публикуване на финансовите отчети за 2017 год. в Търговския регистър:
такса 20 лв.
и се плаща по сметка в ТБ „ТОКУДА БАНК” АД
BIC код: CREXBGSF
BG36 CREX 9260 3114 5494 01
Нали всичко е ОК?
Peace да.

# 106
  • София
Обадиха ми се от НАП.
Подали сме били годишната данъчна декларация за облекчение на млади семейства със закъснение - било до 31 май 2018, и ни били написали акт, имало глоба.

За пръв път чувам подобно нещо.
Някой запознат?

# 107
  • Варна
Обадиха ми се от НАП.
Подали сме били годишната данъчна декларация за облекчение на млади семейства със закъснение - било до 31 май 2018, и ни били написали акт, имало глоба.

За пръв път чувам подобно нещо.
Някой запознат?
Срока е 30.04, вие кога подадохте?

# 108
  • Русе
Колко е глобата и на каква стойност е облекчението, което искате?

# 109
  • София
Нямам представа колко е глобата, обадиха ми се да отидем тази седмица до НАП да ни връчат акта... Отказаха да ми дадат повече инфо по телефона. Ние подадохме в средата на май. Никъде в онлайн платформата им не е упоменат срока, имаше опция да се подаде декларация и предположих, че е отворено и няма да има сакнции....... Simple Smile
Облекчението ни ще е около 400лв.

# 110
  • София
Срокът за подаване на декларация от физически лица е 30 Април. Глобата е минимум 500 лв.

# 111
Здравейте,  има ли право работодателят да отмени отпуск, за който вече е дал разрешение? През януари си поисках платен отпуск и получих разрешение за такъв (отпускът е за юни). Съответно имам планирано и платено пътуване и ако го отменя заради отказания отпуск ще загубя платените за пътуването суми. Какви са правата ми в този случай?

# 112
Здравейте, майка ми работи на позиция по заместване и отскоро има ТЕЛК. Доколкото разбирам, информация за това ще бъде изпратена на работодателя й. Искам да попитам доколко тя е уязвима след това решение и какви са възможностите й, ако й се наложи да смени работата - задължена ли е да информира работодателите за този ТЕЛК (някои работодатели дават да подпишеш декларация за това дали имаш или не)?

# 113
Скрит текст:
Здравейте, изпаднах в много объркана за мен ситуация. Отдавам апартамент под наем. Кандидат-наемателя иска договора да се сключи с него не като физ. лице, а като търговско дружество. Това означава, че той трябва да плаща авансово 10% данък на тримесечие и да ми издава служебна бележка. До тук добре, но нито аз, нито той, за брокерите ни да не говорим, сме наясно с 10% нормативно признати разходи които се приспадат от наема кой трябва да извършва. С две думи не знаем каква сума трябва да се посочи в договора за наем и в него трябва ли да има клауза, в която се упоменава, че наемателят е длъжен да внася авансовия данък.

Ще бъда много благодарна, ако някой ми го обясни елементарно - аз искам 1000 лв. наем, намалени с 10% за разходите са 900 лв, той внася 90 лв. авансов данък, а аз получавам 910 лв. Така ли е? А размера на наема, който се вписва в договора е 1000 лв.?
Да, точно така. Не е нещо сложно и просто в договора, на точката Наемна цена записвате, че това е бруто сума 1000 лева и от нея наемателят се задължава ежемесечно да удържа авансов данък. Странно, че брокерите не знаят...
Забавих се малко с благодарността за отзивчивостта, но исках да се подпише договора, за да съм на 100 % сигурна, че разсъждението е правилно. Не знам какви са тези брокери - този, на отсрещната страна беше едно 24 г. момче, моята, спомена нещо, че платецът на дохода /всъщност аз знам този термин/, че наемът ще ми се намали с 9 %, но за мен беше важно правилното и точно формулиране в договора - чиста сума и задължения на наемателя за авансово внасяне на данъка. В крайна сметка, аз написах допълнителните клаузи, че даже посочих и по кой член от ЗДФЛ трябва да ми представят и служебна бележка за удържания данък. Освен това, аз изпратих договора за наем, за който поисках агенцията да го съгласува с техния адвокат и счетоводител. В общи линии, някой си получи голяма комисионна само за това, че ми доведе клиент, а аз се консултирах по форумите кое и как да се направи и си напрягах ума как да изготвя договор, който защитава моите интереси в различни възможни ситуации. Но, все пак съм благодарна, че поне мога да намеря съвет и реална помощ от вашата тема, което ми се налага понякога 1-2 пъти в годината.

# 114
Имам въпрос отново за касовата книга. По погрешка съм издърпала кабела на касовият апарат за около четвърт час. Вечерта, обаче като пуснах дневният отчет, ми излязоха два. Единият до часа на спирането, другият след този час. Но така и иначе извършените продажби са до часа на спирането. Т.е. след това няма продажби и всичко на отчета е нула. Трябва ли в касовата книга да залепя и вторият дневен отчет?

# 115
  • Варна
Искам да попитам, ако фирма, нерегистрирана по ДДС внася консуматив от Китай на стойност 500лв и при вноса се начислят мито и ДДС и следва ли да се регистрира по ЗДДС, в какъв срок и на какво основание.

# 116
  • София
Искам да попитам, ако фирма, нерегистрирана по ДДС внася консуматив от Китай на стойност 500лв и при вноса се начислят мито и ДДС и следва ли да се регистрира по ЗДДС, в какъв срок и на какво основание.

Не следва да се регистрира по ЗДДС.

# 117
  • В полите на Пирин планина
Имам въпрос отново за касовата книга. По погрешка съм издърпала кабела на касовият апарат за около четвърт час. Вечерта, обаче като пуснах дневният отчет, ми излязоха два. Единият до часа на спирането, другият след този час. Но така и иначе извършените продажби са до часа на спирането. Т.е. след това няма продажби и всичко на отчета е нула. Трябва ли в касовата книга да залепя и вторият дневен отчет?

Да и двата се залепват на днешна дата.

# 118
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.
Нямам представа колко е глобата, обадиха ми се да отидем тази седмица до НАП да ни връчат акта... Отказаха да ми дадат повече инфо по телефона. Ние подадохме в средата на май. Никъде в онлайн платформата им не е упоменат срока, имаше опция да се подаде декларация и предположих, че е отворено и няма да има сакнции....... Simple Smile
Облекчението ни ще е около 400лв.
Глоба се налага ако си била задължена да подадеш ГДД и е имало какво да декларираш. Ако си я подала само за данъчното облекчение срокът за подаване е 5 години (до изтичане на давностния срок).
Пиша го не като счетоводител,а от личен опит.Аз подадох ГДД за 2016-та през 2018-та, но във връзка с данъчното облекчение,не бях задължена.

# 119
Болничният за гледане на малко дете за 3 или 5 дена от кого се плаща - НОИ или работодателя?

Общи условия

Активация на акаунт