Счетоводител в нужда се познава 14

• 58 081
  • 763
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте ! Имам следния казус :
Еоод съм със счетоводител който се занимава с документацията.
Август месец внасям дължимите суми за осигуровки. Малко по късно служителката от банката ми звънна че е объркала едното плащане вместа веднъж га е превела два пъти и дали мога да довнеса съответно за другото ,за да няма разправии с Нап. Внесох остатъка от сумата в банката и тя ме уведоми ,че другия месец ще се оправят със счетоводителката ми и няма да има проблем. Добре де но получавам мейл от нап че за дадения период не съм внесла доо. А на следващия месец пак си внасях осигуровки. И днес намирам мейл на нап от 5 октомври че за август имам неплатено доо. Какво следва оттук насетне как да процедирам.

# 406
  • София-Младост
Надявам се, че пазите платежните!
Странна банка...странна служителка...как ще ме накара да внеса още пари, щото някой в банката е объркал. Прави  се сторно и да си оправят нещата. Ако имате ПИК може да се види за кой период точно са отишли парите и кога. А също и за кои периоди има невнесени суми.

# 407
Здравейте имам въпрос и ще бъда благодарна за отговора. Бях в майчинство до 3.10.2018г. След това по взаймно съгласие напуснах, и сега ще ми изплатят натрупаната отпуска която е 43дни. Осигурявана съм на 550лв,като към тях се е добавял процент от оборота и трудов стаж. Някой ще бъде ли любезен да ми каже горе-долу колко пари дс очаквам, че ще получа,тъй като счетоводителката е малко скарана с нещата, а и нищо чудно малко да ме прецакат.

# 408
  • В полите на Пирин планина
Здравейте имам въпрос и ще бъда благодарна за отговора. Бях в майчинство до 3.10.2018г. След това по взаймно съгласие напуснах, и сега ще ми изплатят натрупаната отпуска която е 43дни. Осигурявана съм на 550лв,като към тях се е добавял процент от оборота и трудов стаж. Някой ще бъде ли любезен да ми каже горе-долу колко пари дс очаквам, че ще получа,тъй като счетоводителката е малко скарана с нещата, а и нищо чудно малко да ме прецакат.

Няма как да знаем какво число са % от оборота и колко е трудовия стаж.

Октомври е 23 раб. дни. 550/23=23.91
23.91*43 дни=1028.26
1028.26-10%д-к = 925.43
Това в случай, че осиг. доход = БТВ.

# 409
  • ново
Лейди, аз изчислявам на база работни дни в месеца, предхождащ месеца на освобождаването. В случая септември е с 18 раб.дни и ще е по-изгодно обезщетението.

# 410
Тя го е написала примерно... няма как да знаем оборота постоянна добавка ли е, каква е заплатата и колко класа, нито кога е прекратен договорът
Та малко трудно да кажем каква ще е сумата

# 411
Благодаря много, е явно не съм толкова боса в изчисленията
😍 Освободена съм от 3.10

# 412
  • Далечният изток
Такива лихви ще ви изпраскат от 2002г. ли беше та чак до сега. СОЛ сигурно ли е, че иска да плаща осигуровки+лихви. Ако може изабщо да не се подадат тези декларации и да не се внесат осигуровки, не е ли най-добре. Естествено и стажа няма да бъде признат.

Не знам какви ги мисли. Аз изобщо не съм го водила през тези периоди. За 12.2002-12.2003 няма никакви вноски, а с ПИК видях, че 02.12.2002 е началото на осигуряването. Вече има предписания и няма как да не ги изпълня. ГДД за 2002 изобщо няма, а за 2003 има доходи от 01.03., но защо? Идея си нямам. И той нещо хънка и изобщо не знае какво става. После може и да не ги плати - те така или иначе са с изтекла давност.

От НОИ искат да са платени само главниците. Плаща си ги, а за лихвите да подаде искане за отписване по давност до НАП.

# 413
Ама те изобщо не са декларирани, нито с обр.1, нито с обр.6...
Ако сега ги декларирам дали ще важи давността?

# 414
Вижте какво ми отговориха от Инфоцентъра в НАП по моя по-горен казус:

Въпрос:

"Уважаеми Госпожи / Господа,

Самоосигуравящо се лице, собственик на ЕТ, не е подало декларации обр.1 за стари периоди - от 2003 година, като едновременно с това не е заплатило дължимите осигурителни вноски за същите периоди. Ако подаде същите, сега след издадено предписание от НОИ, ще дължи ли вноските заедно с дължимите лихви или ще може да заплати само главницата / за да му бъде заверен осигурителния стаж /, а за лихвите да се позове на изтеклата давност?"

Отговор:

"Уважаема г-жо ..................,

За погасяване на задължения възникнали преди 01.01.2008 г. следва да подадете Заявление по чл.169, ал.4 от ДОПК към компетентния за вас офис на НАП. Принципно при погасяване на задълженията на посоченото основания се погасяват първо главниците, след което при наличие на остатък от вноска и лихвите до изчерпване на постъпилата сума. Също така т.като  следва да подадете и Заявление за разпределение на осигурителни вноски, отнасящи се за периоди преди 1 януари 2005 г. - Приложение 1 .

Относно погасяването на задължения по давност, в това число лихви можете да подадете Възражение за давност. Следващите действия по проверката и преценката за наличие на основания за прилагане на давностните срокове е от правомощията на орган по приходите. "

# 415
  • София-Младост
Имам работник, на който му се роди син и съответно ще ползва отпуска по чл.163, ал.8 КТ. Обаче при подаване на прил.10 задължително ми иска номер на удостоверение за раждане...той твърди че нямат, дали не го бърка с акта за раждане обаче...
С какво изписват майките от болница...дават ли им удостоверение някакво?
И при положение, че датата на изписване е 28.10.-неделя...може ли молби, декларации и прочие да са с дата на попълване 29.10, а отпуска да е от 28.10? Или трябва всичко да е от 28-ми...въпреки, че е неработен.

# 416
  • София
Тази година не съм писала УП-2. Според наредбата, с промените от тази година, бъдещия пенсионер трябва да си избере 3 години преди 1997 г., за УП-2, и до края на 1999 г. аз да напиша дохода вътре. Дали правлно съм разбрала?

# 417
Значи това с бащите...аз процедирам така- те си носят нещата като ги изпишат, но още нямат Акт за раждане- той се издава от общината до 10на дни или не знам там, в някакъв срок. То друго удостоверение няма, съответно детето още няма ЕГН и практически нямакак да подадеш прил 10
Та аз просто си го подавам след като донесат акт за раждане/ЕГН на бебето. Това е. Друг начин няма.

# 418
Имам работник, на който му се роди син и съответно ще ползва отпуска по чл.163, ал.8 КТ. Обаче при подаване на прил.10 задължително ми иска номер на удостоверение за раждане...той твърди че нямат, дали не го бърка с акта за раждане обаче...
С какво изписват майките от болница...дават ли им удостоверение някакво?
И при положение, че датата на изписване е 28.10.-неделя...може ли молби, декларации и прочие да са с дата на попълване 29.10, а отпуска да е от 28.10? Или трябва всичко да е от 28-ми...въпреки, че е неработен.

Това е едно и също, т.е. казва се Удостоверение за раждане / акта /:

Скрит текст:

Отпускът се брои от деня на изписване, независимо от датата на другите документи. Според мен не е проблем, че са издадени с тая дата, вкл. и самата молба - малко е тъпо, ама ...

Не е активно там, където се попълва № на акта за раждане - изисква само името и ЕГН на детето.

# 419
  • София-Младост
Ясно...ще чакам тогава ЕГН-то на детето Simple Smile
Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт