Кажете си истината...

• 100 127
  • 1 424
  •   1
Отговори
# 45
Разбрах те . Познати са ми някои от нещата за които споделяш .
Обаче останах с впечатлението че съпругът ти има сладка професия . Но щом има гайки и болтчета в джобовете
зацепих , че може би е близо до ММ. Ето ти потвърди това което знаех . Можеш и тук да учиш и да успееш и да обикаляш света както е твоята дъщеря . Това ме интересуваше ..как става .Защото при нас винаги е с много езици,
олимпиади и накрая в чужбина . Имало и по лесен начин ..знам че го има . Ще си го науча сама как става ..
ММ работи като ОТК в автосервиз. Отстрани може да изглежда сладка работа, но това е една от най-мразените длъжности. Имам съученичка, която е ОТК във фармацевтична компания. Казва, че винаги е мечтала за тази работа, а когато го е постигнала, разбрала колко нерви се хабят и колко е трудно. А болтовете и гайките по джобовете на ММ са, защото все нещо правим по къщата, но той всичко си прави сам, майстор вкъщи не е влизал.

# 46
От личен опит сега не мога да кажа нищо, но мога да разкажа за много близък до мен човек, който въпреки че още изкачва върха, знам че не е далеч от момента, в който ще го завладее и знам, че ще остане дълго на него. Всичко се постига чрез много труд, много учене, много амбиции и лишения, много загубени моменти с приятели, близки, познати, любими, чести панически атаки и стрес. И това е което аз лично съм видяла като страничен наблюдател, не искам да знам какво би било да поемаш всичките удари на твой гръб. Момичето за което говоря съвсем наскоро ще се дипломира със златен медал от Медицинското Училище към Харвард, родена и израснала в бедно българско семейство, от малък град не далеч от София, блестящ мозък - лауреат на множество международни олимпиади по химия, биология, математика, физика, лауреат на конкурс за стипендия за обучение в САЩ. Човек направил абсолютно всичко в живота си сам, без ничия помощ, без ничии протекции, с много труд.

А до успешна реализация шма много да извърви. Познавам брилянтни умове, завършили дори и Харвард, но с нулева реализация.

Проверих имената на златните медалисти в Харвард. За последните 5 години не видях българско име.

# 47
С много труд и постоянство. ...
По мое мнение е контрапродуктивно. С кзсмет, правилно ползване на отворени възможности и компромиси и способност да трансформира6 бързо целите

Кое е контрапродуктивно? Това да си скъсаш задника на младини за да ти е по-лесно след това ли? Не мисля. Ако знаеш защо го правиш ползите са неоспорими. Казвам ти го от личен опит. 15 години учих и работих по 12 часа за да мога сега да изкарвам хубави пари и да почивам по седем месеца в годината. Мисля, че си струваше услията.

# 48
С много труд и постоянство. ...
По мое мнение е контрапродуктивно. С кзсмет, правилно ползване на отворени възможности и компромиси и способност да трансформира6 бързо целите

Кое е контрапродуктивно? Това да си скъсаш задника на младини за да ти е по-лесно след това ли? Не мисля. Ако знаеш защо го правиш ползите са неоспорими. Казвам ти го от личен опит. 15 години учих и работих по 12 часа за да мога сега да изкарвам хубави пари и да почивам по седем месеца в годината. Мисля, че си струваше услията.

всеки си знае на какво държи и какво спада в неговата житейска философия. Важно е да е =астлив, като основен критерий.

Според мен например тези 15 пролети, лета, зими и есени никой няма да ми ги върне , а те са безценни. Всеки ден и всяка минута и всяка секунда от тях. Затова и философията бъхтай за пенсия ми е противоестествена.

Но ако ти си ок с твоя живот е правилно . Гледам въпросите се задават обикн.  от хора, които не са ок. Та те да му мислят как искат и какво. Важно е резултата >доволен от избора.

# 49
  • София

Няма да описвам "успехите" си;  и без това непрекъснато получавам иронични подмятания колко съм нескромна. 

За мен самоусещането за "успяла" е комбинация от три измерения:

- постижения в бизнеса/професията.
- да  родиш, възпиташ и  дадеш добро образование на децата си (понеже съм била и в двете крайности на фертилитета,  осъзнавам колко е важно природата да е милостива към теб).
- любов с партньора ти в живота (или ММ, по форумския речник). Нарочно не уточнявам пола, смятам го за незначително Simple Smile

А сега да "кажа истината", така как то е формулирана в темата.

* Непрекъснато образование. Не задължително формално, но задължително относно най-новото в бизнеса ти.
* Двойно натоварване в работата. Когато си шеф/собственик, нямаш работно време, на линия си нон-стоп. Никой няма да ти каже "благодаря" за преумората.
* Унижение. При 100% на светло и високи заплати получаваш доноси (средно веднъж годишно). Причина - невежество що се отнася до Кодекса на труда и останалите закони на България. Доносите излизат неверни, но пък държавните служби търсят под вола теле, защото иначе защо са се разкарали. При официално деклариране на намаляване на административната тежест реалността е удесеторяване: ИТ, GDPR, при това на основание на подзаконови актове, а не законно.

Затова: терминал 2, докато е време.

# 50
...Затова: терминал 2, докато е време.

какво зна4и това

# 51
  • София
Да не се остава в България...2те ми по-големи деца не ме "отразиха" навреме, и двамата се върнаха след като завършиха магистратурите,

# 52
Да не се остава в България...2те ми по-големи деца не ме "отразиха" навреме, и двамата се върнаха след като завършиха магистратурите,

Не можеш да бъдеш сигурна дали решението им е било правилно или не . Освен ако не приказваш от собствен опит и в двете ситуации. Аз за сега видях само за едната споделено.

# 53

И съжаляват ли за това?
Наистина много интересна тема, особено с пораснали деца, пред избора кой път да хванат, какво да изберат да учат. Мечтаното, което е със спорна реализация или да се заложи на уж сигурното- право, икономика и т.н. Засега не се намесвам в избора, защото и аз не съм сигурна какво да посъветвам. Аз съм на мнение, че не точно връзките, а по- скоро късмета, срещата с подходящи хора и личните качества са най- важните предпоставки. Времето ще покаже така ли е

# 54

И съжаляват ли за това?
...
Ако са умни могат да съжаляват само за не=о, което са имали и загубили. За предположения и об=ествени понятия
не се съжалява.

Засега не се намесвам в избора, защото и аз не съм сигурна какво да посъветвам. Аз съм на мнение, че не точно връзките, а по- скоро късмета, срещата с подходящи хора и личните качества са най- важните предпоставки. 

разбира се. за какво ти е кариера, ако в ли4ния живот не си =астлив и няма; близки

# 55
  • София
Те са много млади, какви близки. "Любовта" им също е на техните години, не е като да не могат да отлетят заедно.

Не, не съм живяла в чужбина. Но тъй като клиентите ни не са български компании, мога да направя разлика по отношение на "лекотата" да се прави бизнес на Запад и в България.

В изброените от мен "истини" изпуснах мизогинизма. По една случайност целият ни управленски състав (неслучайната "случайност" е всъщност лоялност) е женски, иначе 54% от персонала са мъже. Поне 20% от последните  експлицитно показват колко сме нисши ние, жените. Някои дори пишат за менструалните девиации в настроенията на бившите си шефки в бгработодател.

# 56
... Не, не съм живяла в чужбина. Но тъй като клиентите ни не са български компании, мога да направя разлика по отношение на "лекотата" да се прави бизнес на Запад и в България.
...
по мое мнение всякакви изводи за видях, но не съм се преборил ли4но

# 57
  • София
... Не, не съм живяла в чужбина. Но тъй като клиентите ни не са български компании, мога да направя разлика по отношение на "лекотата" да се прави бизнес на Запад и в България.
...
по мое мнение всякакви изводи за видях, но не съм се преборил ли4но
Не разбрах. С кое не съм се преборила лично? Че аз се боря всеки ден от 24 години насам.

# 58
И аз нищо не разбрах, но подозирам кой се крие зад ника, затова въобще не си направих труда да питам

# 59
  • София
Корнелия Нинова?

Общи условия

Активация на акаунт