Кажете си истината...

• 100 360
  • 1 424
  •   1
Отговори
# 1 170
Не съм почитател на йогата. Правила съм много класове Пилатес, но не е моето нещо. Обичам по- активни занимавки и ми доскучава, а и ми е много трудно да медитирам с други хора наоколо.

Чек, не е гот. Въобще.
Ние бяхме поеазглезени от Англия и тукашните данъци са едно от неприятните неща.

И аз виждам същото в Германия.

# 1 171
Аз обичам всички спортове. Йогата не ми е любим. Но много добре ми действа на ставите. Не я ползвам за медитация.

Сирената, бтв, преди години е имала цели месеци проповеди из форума за благото на медитацията. И колко е добра в нея. Ама сигурно и тогава е писала за хипотетичното си алтер-его Wink

# 1 172
Данъците при нас са над 40% + здравна застраховка. Спортът е изключително достъпен. 40 долара на месец таекуондо, 2.50 за баскетбол, значи под 10 долара на седмица за три ходения. Плуване в океана безплатно, в басейн не повече от 40 на месец.
Урок по китара - 20 долара.  Горе долу е като в БГ, ако не и по-евтино.

За ходенето по 8 км. Анди, излагаш се. Аз съм сигурна, че и ти ги навърташ. Не са много. Все едно от Красно село да отидеш до площад Македония и обратно. Просто не си смяташ малките преходи до работа, до магазин, до кафе.

# 1 173
Значи, знаех си, че не съм тотално изперкала все още, и че в едно не толкова далечно бъдеще Мамасита медитираше, че и всички около нея учеше на това. В култовата тема "Видях дух." Но най-ценното в тази тема за мен е този бисер дали хората с докторати са за вярване. Хиля се с глас:

Аз не че вярвам, но намирам ценни насоки от поне няколко
човека с докторски степени, че и от Харвард при това.

Но на Андариел с нейните 2-3 прочетени статии и затвърдено мнение- не,
не се доверявам.

# 1 174
И как ще знам, че има нещо сбъркано, ако лично не съм пробвала какво и как...

А иначе, ако децата са наистина на фаза меки кубчета, то още е малко рано за китара и таекуондо. Не че синът ми в детската градина не се заминаваше - уж - с бойно изкуство. Научи ли нещо? Не, защото това не е за деца от 3 до 6. Да, веднага ще ми се дадат примери с малките китайчета в манастира Шаолин на 3 годинки. Само че те са китайчета, в манастир, и на практика нямат детство.

Между другото, рай за децата е наличието на пространство и свобода, не непрестанните уроци по нещо.

# 1 175
1 час на седмица. За 2 часа на седмица е 75 евро.

1 час на седмица, китара, 50 лв.  за месец Репетициите са в музикален клуб, преди концерт часовете се увеличават, но не и цената.Детето свири със собствен инструмент, но  има ситуации, при които от училище- на репетиция, тогава свири на наличен инструмент.

За качеството на елитния спорт нямам впечатления, но масовия е достъпен.
За плуване за съвсем начинаещи 20 лв.общо за два месеца, три пъти седмично на тренировка.

Включвам се заради сравнението на цените, иначе изгубих нишката на спора.

# 1 176
СоТ, спри се сама докаго е време. Нв знам какво си писала за апартаменти, кредити и сделки със сина ти. Тези неща са в някакво друго измерение на моето, не ги отразявам. Но една стара тема ми се е запечатала в главата: че си гледана за интелектуалвц, без спорт и си развила яки комплекси за главата си, че си втора ръка човек. Поради тях и липсите в отглеждането ти, си направила зверската грешка с първия брак за лабилен човек. Линк да търся ли или звучи познато?

Та, хората расли със спортна култура, не си пращаме децата на 3 да стават Шаолини. А по-скоро, за това, което да НЕ станат. Това определено не се мери с пари.

# 1 177
Между другото, рай за децата е наличието на пространство и свобода, не непрестанните уроци по нещо.
Рай за децата са възможностите. Да откриват света емпирично, пипайки , мокрейки и цапайки се, а не в голямото защитено поространство на хола в къщи, под разсеяния поглед на майка си, кълвяща на лаптопа. Децата трябва да са на въздух, не в затворения двор на затворения комплекс, пасейки по бетона. Спорта за 3 до  6 годишните е плуването, ако имат родител склонен да се напъне да ги заведе. В моя свят първокласниците могат да плуват като риби, това е стандарт, случил се благодарение на родителите, не на някоя институция.

Сирено, би трябвало да те разбирам, защото някои от основните ни характеристики  са еднакви, но категорично не те. Твоето е загуба на човекочасове, а за децата ти - непредоставени възможности. Мързел в чист вид. Знам, че се повтарям, казвала съм го и преди.

# 1 178
  • Пловдив
Нито в Германия налозите са 50 или над 50 процента в масовия случай, нито България са 10, а са много повече, отделно и необлагаем минимум няма.

Защо сега така каза, тъкмо бяхме повярвали сладките приказки за 10-те процента данъци. Макар че, за социалното майчинство като нищо да са толкова.
Подоходният данък е точно 10% в България, независимо от размера на дохода. Не знам какво трябва да значи "много повече". Известно е на всички, че във всяка държава - както България, така и Германия - има и други данъци. ДДС и данък върху недвижимите имоти например. Wink Колкото до "сичко в България не струва, а сичко в Германия и навсякъде другаде е много по-...", това е израз на отношение към света, а не твърдение на факт. Общият стандарт, тоест общо нещата, които със среден доход можеш да имаш, естествено, че в Германия е доста по-висок, което не е същото като всяко едно нещо до последното, вкл. и качеството на всяко едно нещо, което изобщо можеш да намериш, демек "всичко в Германия е хем по-качествено, хем по-евтино" е меко казано, невярно.

Последна редакция: вт, 08 май 2018, 08:04 от Магдена

# 1 179
И в България има достъпни занимания, ние плащаме за уроци по пиано по пет лева на час в читалището, учителката е много добра, пианото дори там не е Белорус, макар че това не е от голямо значение. Моят син не е от най-прилежните, но има деца, които започнаха с него и сега са лауреати на престижни конкурси.
Плуването е 40 лв. на месец три пъти седмично, когато водя и двамата ми правят отстъпка и плащам 70 вместо 80. Като бяха по-малки плащахме повече, защото нямаше голям басейн и уроци се провеждаха из разни спа басейнчета. Сега обаче построиха басейн с олимпийски размери и като че целият град е записан на плуване. За спортна стрелба плащаме 10 лв на месец, два пъти седмично.
Иначе и аз предпочитам страна, в която данъците не са ниски, но средата е добра за живот. В български условия обаче и по-високи данъци няма да означава прилична среда, за съжаление. В момента съм в Полша след двегодишно отсъствие и просто не мога да се нагледам на огромната промяна в инфраструктурата. И продължават да работят...
Америка не ме блазни никак, въпреки че съм работохолик. Идейно ми е чужда Simple Smile

Последна редакция: вт, 08 май 2018, 08:16 от Румцайс

# 1 180
Ъм, да, като малко дете съм гледана без организиран спорт, факт, то и нямаше - края на соц-а, зората на демокрацията в Пловдив, къде ти занимавки специално за мен. След това се заех доста активно със спорт и всъщност съм спортна натура. За комплексите не споря, погледнато назад, една част от живота ми беше доста голям сдух. Оправих се, колкото мога и да, благодарение на спорта малко, но не е панацея.

Иначе точно покрай спорта се запознах с първия си мъж. Той е каратист. Бойните изкуства привличат тая порода шматки, извън откровено агресивните. Бяхме и планинари, и катерехме един път дори, после аз продължих и в зала. Изобщо - не е от липса на спорт и движение, бяхме си доста спортна двойка, юркал ме е да бягам по 5 километра всяка вечер, той бягаше по 10, понякога стигаше до 15 или 20.

Пък и съм дете на 80-те, моделът беше бягай да играеш пред блока - по цял ден не сме се спирали, не е като да съм прекарала живота си седнала.

Не мисля, че организираният спорт може да ти гарантира подреждане на главата за цял живот и правилни житейски избори. Бившият ми мъж се е спуквал от организиран спорт, бил е и детска надежда в гимнастиката, тренировки с часове на ден. И какво...спортът е просто спорт. Да не го извисяваме чак толкова. Някои спортисти са най-тъпите парчета на планетата и не са успешни в живота след това, само влачат травми.

Познавам един много добър треньор по плуване, дето не излизаше от басейна и е обучил хиляди деца, обаче се изживяваше като екстрасенс. За особеностите на българското алпинистко общество ще говоря в друга тема, но и там е fear and loathing in Pirin Planina, дето се вика.

# 1 181
Aз започвам да се плаша вече.

# 1 182
Е сори, опитахте се да ме изкарате анти-спортна натура, но е точно обратното всъщност...блъскала съм се повече със спорт от 95% от жените и да кажем 90% от мъжете.

# 1 183
В организиран спорт се включих чак в гимназията. Не са за мен тези работи, аз съм краен индивидуалист. А бойните изкуства пък ептен.
Един съвет непоискан от мен: ако искаш дъщерите ти органично, истински да имат планинарското в себе си, а не да го развият като поза, води ги там отсега. А още по-добре, баща им. Научете ги да карат ски, да стават, да падат. Може и на море, на река, на язовир. И не за снимките в Инстаграм. Значи, почти нямам снимки с баща ми по планините, камо ли албум до албума в социалните мрежи, както гледам е много модерно. Друга е идеята. Само сред природата едно дете усеща силата си и перфектността си, както и пълната си незначимост. Нищо не струва. Само дето цената да го нямат е адски висока. Сама си я платила.
Една от най-силните класически медитации в историята въобще е "Планината" на Джон Кабат Зинн. Има защо.
Защо си блъскала? За да компенсираш липси. Никога не съм "блъскала."

Последна редакция: вт, 08 май 2018, 08:18 от elenna

# 1 184
  • София
Аха, малко по малко започнаха да излизат нещата за свободното отглеждане на децата в детските заведения - изведнъж се оказа, че децата били 7 с 4 възрастни, били подбрани да са без поведенчески проблеми (което на проЗт език означава, че, когато им кажеш нещо те слушат, а не се правят на две и половина и да те чакат да си обърнеш гърба, което всъщност не е точно поведенчески проблем) и дървото било метър и полегато. Още малко ще излезе като във вица с компютрите и компотите. Добре, че съм горе-долу наясно с организацията на заведенията, иначе замалко щях да й повярвам на Елена на първоначалната картинка. ако поразказва още малко, може и да разберем каква е истината за свободата и как децата били оставяни свободно.

Виж сега, Елена, аз отдавна вече не се връзвам на захаросани думички, особено когато направо капе захар от тях. Преди като чуех Монтесори, и уау, каквоЙтУЙчудУ, ама като взех, че го понаучих служебно видях, че само името му гръмко, иначе си е селска, нашенска, битова работа, всички неща, на които моите връстници и нашите родители сме учени през детството си по простата причина, че сме или селянчета, или сме участвали активно в битовия живот на семейството от ранна възраст, започвайки с помагането на баба да изчисти ориза, да изпреде вълната (да, баба ми беше учителка, но предеше и тъчеше като всяко селско чадо и аз съм се учила също) и плетенето на права плетка, и се свърши с "помагането" на татко за всякакви домашни поправки и ремотни. Да видиш, когато хванеш едно дете с поведенчески и всякакви проблеми да участва в това нашенско монтесори, как започва да влиза в правия път! Та и с тези прехвалени аутдор и каквото там се водят свободни и обичайни детски заведения е.

Прекият данък тук може да е 10 процента, но има още много преки и косвени данъци - като сметнем ДДС за всичко 20 процента, акцизи, осигуровки...

Общи условия

Активация на акаунт