Кажете си истината...

• 100 375
  • 1 424
  •   1
Отговори
# 1 200
  • Deutschland/HE
Чета за данъците и падам от смях. В България върху  заплати чисто до 2600 лв днъчната тежест е реално 53% (ДОД + здравни и социални осигуровки). Над 2600 постепенно се плъзга надолу докъм 30%. Има една игра с базите, върху които се начисляват процентите, иначе ако се сумират само проценти са 43%. Ако си погледнете фиша за заплатата и изчислите колко взимате чисто и колко плащате на държавата, излизат 53%. Изобщо не броя косвените данъци върху потреблението и данък сгради, такса смет и т.н.

Това за работника ли само? Според ето този сайт, тежестта за работника е 23% - осигуровки данък. Ако смяташ и дела на осигуровките на работодателя и те не са още 30%, а някъде около 20%.

# 1 201
ипотека -още 28 г., но не ме притеснява.
Таекон-до -към 800 лв. Годишно. Моето дете беше хипер -активно и го записах, за да се научи на самоконтрол.
Английски -600 лв. Годишно.
Детска градина -60 лв.месечно. малкото ми дете е доста притеснително и на допълнителни заминава я не го водя.
Доволна съм от живота и от резултатите при децата. По принцип пестя и инвестирам в децата си-на спорт и йога не ходя, нямам нужда и желание. Предпочитам редовно ши лак, козметик и фризьор.

# 1 202
  • София
Чета за данъците и падам от смях. В България върху  заплати чисто до 2600 лв днъчната тежест е реално 53% (ДОД + здравни и социални осигуровки). Над 2600 постепенно се плъзга надолу докъм 30%. Има една игра с базите, върху които се начисляват процентите, иначе ако се сумират само проценти са 43%. Ако си погледнете фиша за заплатата и изчислите колко взимате чисто и колко плащате на държавата, излизат 53%. Изобщо не броя косвените данъци върху потреблението и данък сгради, такса смет и т.н.

Това за работника ли само? Според ето този сайт, тежестта за работника е 23% - осигуровки данък. Ако смяташ и дела на осигуровките на работодателя и те не са още 30%, а някъде около 20%.

А този въпрос го обожавам. Кой според вас превежда парите на държавата? Работникът, по свое желание и усмотрение? Работникът може да си избира колко да се плаща на държавата?

Погледнете си пак фиша. Върху това, което получавате чисто, 53% са платени на държавата по декларации 1 и 6. Платени са от онзи "гаден" работодател, който е 100% на светло. 

# 1 203
  • София
Колибри, за да получи работникът тези пари, той трябва да изработи всичко, не само това, което директно му удържат. Тоест, за да получиш 1000 лева, трябва да изкараш поне 1500.

# 1 204
  • Deutschland/HE
Говорех за данъчната тежест колко е върху доходите, защото това се обсъжда. Не ми се спори, но малко се смесват ябълки с круши...
Счетоводител съм и са ми ясни всички тези сметки.

# 1 205
  • София
супер, какво има тогава да го обсъждаме. Значи всички сме наясно, че пряката тежест не е като да е цялата тежест.

# 1 206
  • Пловдив
Погледнете си пак фиша. Върху това, което получавате чисто, 53% са платени на държавата по декларации 1 и 6. Платени са от онзи "гаден" работодател, който е 100% на светло.  
Е, така е много яко, няма съмнение. И аз падам от смях и не мога да стана. Сравнение между осигуровки и подоходни данъци, общо за работника и работодателя, при това спрямо нетната сума за получаване, в България, от една страна, и от друга - само процента от подоходния данък, дължим от работника, в Германия, вероятно спрямо брутната сума, защото така се изчисляват по принцип данъците върху заплатите. Така наистина можем да ги изкараме произволно малко (зависи от дохода и етажа, ако ставката в Германия не е една; да речем, вземаме средния доход) срещу 53 на сто; а как би било, ако сравним ябълки с ябълки? Ама отговорът по възможност да не е "в Германия са много по-малко от 50, а в България - много повече от 10"?

# 1 207
  • Deutschland/HE
Е, така е много яко, няма съмнение. И аз падам от смях и не мога да стана. Сравнение между осигуровки и подоходни данъци, общо за работника и работодателя, при това спрямо нетната сума за получаване, в България, от една страна, и от друга - само процента от подоходния данък, дължим от работника, в Германия, вероятно спрямо брутната сума, защото така се изчисляват по принцип данъците върху заплатите. Така наистина можем да ги изкараме произволно малко (зависи от дохода и етажа, ако ставката в Германия не е една; да речем, вземаме средния доход) срещу 53 на сто; а как би било, ако сравним ябълки с ябълки? Ама отговорът по възможност да не е "в Германия са много по-малко от 50, а в България - много повече от 10"?

При мъжа ми удръжките от брутната РЗ в Германия са ~35%, в България при брутна заплата до 2600лв са 22%, при по-висока леко намаляват.
Но не мога да кажа, че за всички е този % на удръжките, защото в Германия има различни данъчни класи (зависят и от семейното положение)... а има и годишно семейно подоходно облагане, където ти се признават определени разходи и може да ти върнат данък (пътни разноски до работното място, учебници, курсове...)

# 1 208
  • София
А тук е нанайци - нищо не ти връщат, а хората с ниски доходи са най-ощетени от плоския данък.

# 1 209
  • София
Дали да не отчетем какво се признава за разход в БГ и какво в САЩ?

В БГ договарянето на заплати в частния сектор става с нетната заплата. Само в  държавния сектор  се говори за брутна заплата (но пък да си припомним примерно какви здравни осигуровки плаща държавата (върху база 1/2 от минималната РЗ).

# 1 210
  • Пловдив
При мъжа ми удръжките от брутната РЗ в Германия са ~35%, в България при брутна заплата до 2600лв са 22%, при по-висока леко намаляват.
Но не мога да кажа, че за всички е този % на удръжките, защото в Германия има различни данъчни класи (зависят и от семейното положение)... а има и годишно семейно подоходно облагане, където ти се признават определени разходи и може да ти върнат данък (пътни разноски до работното място, учебници, курсове...)
Да, именно - и аз намерих някакъв случаен сайт за смятане на нетна заплата от брутна, избрах сума 3600 евра - преди това срещнах някъде, че това е средната брутна за страната им, нацъках някакви произволни неща там, където не ми беше ясно кое какво е  Laughing  (някакви степени ли бяха от І до VІІ, примерно, цъкнах ІV), и ми излезе около 37 и нещо процента обща данъчно-осигурителна тежест.

Въобще не твърдя, че в Германия им е тежко финансово на работещите - нищо, ама нищо подобно не твърдя; казвам само, че взеха да се сравняват едно към гьотере не просто ябълки с круши, ами всеки кой какъвто плод е избрал да яде в момента.
Иначе точното сравнение какво значение има, е съвсем отделен въпрос, ясно, че е по-лесно с 2300 евро нето в Г., отколкото с 1000 лева нето тук.

# 1 211
Бих се чувствала супер бедна в Германия с 2,300 евро.

# 1 212

Сирената, бтв, преди години е имала цели месеци проповеди из форума за благото на медитацията. И колко е добра в нея. Ама сигурно и тогава е писала за хипотетичното си алтер-его Wink

Кое те изненадва? Откровено казано, по-логично ми звучи някой, който е пробвал нещо, след това да има мнение по въпроса, с малката забележка, че мнението не бива да се генерализира, отколкото някой, който не е пробвал. Аз обикновено точно обратния проблем забелязвам в нейните изказвания. Няма практически опит с доста неща, няма и задълбочени теоретически познания дори, мнението ѝ е базирано на някакъв бегъл прочит от материал на ниво "Космополитън", обаче се прави на експерт. Даже мога да спретна библиография на четеното от нея, щото като прочете нещо, е толкова горда и така се радва и няма търпение да го сподели с аудиторията, че го споменава за щяло и нещяло, сама си търси контекст. Последните 1-2 седмици явно е чела за Червената кралица.

# 1 213
Сбърка, за Червената кралица съм чела преди години. Последните седмици гледах какви ги върши ЕЦБ. Червената кралица е начин да обясниш ЕЦБ на хората, които си мислят, че това е вид ваксина.

Личи ли си, че в момента чета главно Children's Illustration Book? в смисъл книга за това как се правят детски книжки.

# 1 214
  • София
Да, именно - и аз намерих някакъв случаен сайт за смятане на нетна заплата от брутна, избрах сума 3600 евра - преди това срещнах някъде, че това е средната брутна за страната им, нацъках някакви произволни неща там, където не ми беше ясно кое какво е  Laughing  (някакви степени ли бяха от І до VІІ, примерно, цъкнах ІV), и ми излезе около 37 и нещо процента обща данъчно-осигурителна тежест.

Въобще не твърдя, че в Германия им е тежко финансово на работещите - нищо, ама нищо подобно не твърдя; казвам само, че взеха да се сравняват едно към гьотере не просто ябълки с круши, ами всеки кой какъвто плод е избрал да яде в момента.
Иначе точното сравнение какво значение има, е съвсем отделен въпрос, ясно, че е по-лесно с 2300 евро нето в Г., отколкото с 1000 лева нето тук.
  И аз така - вярвах на случайни сайтове  и на МФ, докато не седнах и не погледнах първо фиша на един от моите младежи, и после на всички във фирмата. И оттам изводите за 53%.

Общи условия

Активация на акаунт