За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 62

• 47 082
  • 761
  •   1
Отговори
# 405
  • Германия
Момичета, бебчето ми е на 6 месеца и половина и тежи над 9кг. Подариха ни столче за колата, защото коша за новородени вече му е тесен. Проблема е, че столчето е за тегло 9-36кг и над 9 месеца. Кога най-рано ще може да го ползваме?

Ако столчето се монтира само по посока на движението, 6м е твърде рано според мен. По принцип не се препоръчва бебетата да се позят в посока на движението поне до 15 месеца, но като гледам много майки не се впечатляват от това.
А колко е дълго бебето?

# 406
Къде мога да прочета за возенето на децата в столчето за кола.
Не знаех, че не се препоръчва возене напред толкова рано, а пък и ние имам седящо столче?

# 407
  • Германия
Къде мога да прочета за возенето на децата в столчето за кола.
Не знаех, че не се препоръчва возене напред толкова рано, а пък и ние имам седящо столче?

Верче, на мен информацията ми е предимно от немски сайтова, някъде мога да намеря и нещо на английски ако искаш.

Ето нещо на български: https://pravatami.bg/25020

# 408
Ние купихме на Бритакс столче, обаче се монтира напред.
Седящо, от 6 месеца +

# 409
  • Германия
Изискването за 15м обратно на посоката на движение е относително ново - мисля че влезе в сила тази или миналата година (за Германия говоря, не съм запозната със законите в другите европейски страни).
В още могат да се купят и столчете, които се монтират напред, те са и по-евтини. Мен лично никой не ме е проверявал как си видя бебето, но за мое лично успокоение съм решила да я возя така колкото може по-дълго. Нашето столче може и в двете посоки да се монтира, реално погледнато до 4 години уж би трябвало да й става и толкова дълго може да е обърнато назад. На дъщеря ни явно не й пречи, много е спокойна като пътуваме.

В Скандинавия си возят децата обратно на движението(до 4 годишна възраст) от 40 години вече и за този период не е имало нито един фатален случай с детенце при катастрофа. Така поне съм чела де.

# 410
Аз мисля да му сложа Ротарикс ваксина, защото аз самата съм изпатила от този вирус, когато съм била на  една година. Изключително бързо се развива при малки деца вирусът и от повръщане и диария за няма и ден съм се дехидратирала много. Поставили са ме на системи в болницата. Майка ми казва, че няма да забрави как съм била разпъната на леглото заради системите. Травмиращо както за нея, така и за детето по време на лечението.

# 411
Момичета, бебчето ми е на 6 месеца и половина и тежи над 9кг. Подариха ни столче за колата, защото коша за новородени вече му е тесен. Проблема е, че столчето е за тегло 9-36кг и над 9 месеца. Кога най-рано ще може да го ползваме?

Ако столчето се монтира само по посока на движението, 6м е твърде рано според мен. По принцип не се препоръчва бебетата да се позят в посока на движението поне до 15 месеца, но като гледам много майки не се впечатляват от това.
А колко е дълго бебето?
76см..едричък е

# 412
  • Германия
На кг и ръст може да мине на столче от Група I, но в никакъв случай не в посока на движението, тъй като мискулатурата на врата е още неукрепнала, а и самата глава е доста тежка от пропорционална гледна точка.

# 413
Ако столчето има легнало положение няма проблем да го сложиш от сега обратно на движението. Наистина е дългичко детето ти Wink

# 414
  • Варна
проблемът на столовете 9-36 е, че нямат положение за сън, а само едно изправено положение. Абсурд ми се вижда да се ползват на 6 месечна възраст независимо от размерите на бебето. Потърсете стол с възможност за полулегнало положение.

# 415
На мен не ми се вярва кошничката да е умаляла. По-скоро на потребителката и изглежда отесняло, но сравнява по количката. Синът ми е едро дете, ползваше кошницата до 13 месеца, когато тежеше повече от 13 кг и повече от 70 см. Смених я, защото наистина я израстваше на височина. Кошницата не трябва да е широка на детето, идеята е позицията вътре да е подобна на вътреутробната, за да може да е максимално безопасно за бебето при евентуален инцидент. Колкото е по-малко място има, толкова е по-малка вероятността от травми при страничен удар, за да се избегнат травмите от челен или заден удар, се спазва да се возят обратно на движението. Аз не бих возила 6-месечно в стол първа група и по-посока на движението, само защото е достигнало минималните кг за дадена категория, особено пък обърнато по посока на движението, вероятността от евентуални травми на вратлето и гръдния кош от хлабави коланчета за мен е прекалено голяма. Да не говорим, че според чен на 6 медеца бебето едва се е научило ( ако се е) да стои седнало, съответно подобна позиция би го изморявала, натоварвала и изнервяла.

# 416
Захранващи майчици, как се ориентирате в количествата пюренца?
Знам, че се върви по няколко оси: въвеждане на нови продукти, увеличаване на количества, изменяне на консистенцията на пюренцата към по-твърди храни.

Ние направихме малко странно захранване. Почнахме в средата на петия месец и давахме само козметични количества по една две три лъжички зеленчуци. към шестия месец добавихме месо и масло и увеличихме към 60тина грама. Сега полека лека сме стигнали до 150 грама пюренце зеленцук + месце (пропорции 80:20). Следобед давам 50 грама плодово пюренце. Въведени са следните храни: Тиква, тиквичка, морков, карфиол, пащърнак, картоф, пилешко, телешко, ябълка, круша, слива, грах , масло, жълтък(него го спряхме, защото според педиатърката било твърде рано, но го бяхме въвели успешно и без реакции).
бебенцето е на 6 месеца и 12 дена. Сега смятам да не добавям нови храни до края на месеца, а просто малко да увелича количествата до 180 грама за обяд, а плодовете си ги оставям 50 грама. Това как ви звучи? мисля да въведа безглутенови зърнени като навършим 7 месеца. Кога почвате да променяте консистенцията на бебешките пюренца към по-твърди? мерси Simple Smile

# 417
А дали е възможно кошницата за кола да има една възглавничка отзад, която сега, когато детенцето е по-дълго/ голямо, да трябва да се махне? Нашата кошница  е така, за това питам.

Относно захранването- аз не съм следвала схеми. Пробвах го моя колко ще изяжда и постепенно увеличих пюрето за сметка на млякото. Сега яде само пюре( на 7 месеца и седмица) , без мляко. Яде по около 200 гр. Ако му дам и 500 и 500 ще изяде. Няма мярка на устата. А отначало само като усетеше лжицата и наставаше рев..

# 418
а какви храни си включила засега? кога мислиш да вкарваш зърнените. и моята цел е към 180 200 гр до 7мия месец.

# 419
Последните хранения бебчуто ми много повръща направо на фонтани.
Свързвам го, че неонатоложка ми каза да го храна на два часа..или на поискване. При покледното повръщане му дадох да яде, тъй като хапна половината количество и заспа след половин час му дадох да си дояде.

Общи условия

Активация на акаунт