За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 62

• 47 079
  • 761
  •   1
Отговори
# 435
Как ви отбелязаха ваксините от родилния дом - само в епикризата ли?
 А нещо като "имунизационен паспорт",  в който да са описани всички поставяни ваксини, от кой се прави?

ние имаме и двете и имунизационен паспорт и ги отбелязват и в картона. ние живеем в две държави (даже в три) и ни трябва и паспорт.

Гъсто мляко за рефлукс на нас ни бяха препоръчали, аз обаче отказах и му давах просто малко по-малко и на често.
бебето ми си повръщаше на фонтан. сега е напълно добре и здрав и прочее. повръщаше след всяко хранене. намалихме количествата увеличихме броя хранения.

# 436
Имунизационен картон имам от родилното, там се вписват всички поставени ваксини.
Личен картон купих от книжарница, и си го нося на всяка консултация.

# 437
продължавам да треперя с това захранване. толкова различно подхождат всички, не мога да разбера кое е оптималното. Аз тогава  и количества няма да увеличавам засега ще давам по 150 гр на обед месо+ зеленчук+ масло и 50 гр плодово пюре за следобедна закуска. така ще изкараме до края на този месец.

Чета ужасно много противоречиви неща и не знам какво да мисля. Това захранване, което се води само от детето, някой правил ли го е? Там изобщо се отричат пюретата, а се говори за парченца, които бебето само да си ги яде.

Късно ли е да чакам за зърнени безглутенови до 7ми месец? Сега ли да ги включвам? За глутена също има много противоречия, едни смятат, че е по-опасно по-рано, други смятат, че е по-опасно по-късно да се включва. Май оплесках нещата ...а това все пак му е старта в живота.

# 438
  • Стара Загора
Аз действам по Захранване, водено от бебето, доволна съм, малкия си хапва всичко Simple Smile

# 439
Аз действам по Захранване, водено от бебето, доволна съм, малкия си хапва всичко Simple Smile

ура! доколкото разбирам, е хубаво да му предложа парченца и той да си ги дъвче, малко ме е страх от задавяне. Според теб удачно ли е днес да му предложа едно две грахчета да видя как ще реагира, или те са прекалено малки и може да се задави?

Също така ти кога включи безглутенови зърнени? А глутенови? Даваше ли коричка хляб или нещо такова? (на нас ни е рано, де)

Много благодаря!

# 440
  • Германия
И аз захраних дъщеря ми по ЗВБ (захранване, водено от бебето), яде всичко, сама, с голям кеф. Пюрета не съм й давала. В началото правехме зеленчуци на пара за нея, както и мъфини и палачинки, лека полека мина към нашата храна. Храня я понякога, когато предлагам ориз, с който не може да се справи сама, или кисело мляко. Но това започнах да го правя месеци след началото на захранването, за да съм сигурна че няма да се бърка - сега ме хранят, сега пък искат сама да се храня... подправки слагам всякакви, не съм се водила по схеми.

Грах в никакъв случай не бих предложила толкова рано, защото действително има опасност от задавяне/задушаване. По-добре по-големи зеленчуци, които са достатъчно меки, за да ги смачка с венците - броколи, авокадо, тиквичка, морков...

Коричка хляб дадох от рано да си ръфа, иначе използвах мъфините за въвеждане на глутена и на други неща, които трудно се ядът с ръчичка

# 441
Ваксините от родилното са вписани в епикризата на малкия. За следващите нямам нищо аз, нито имунизационен картон, нито ЛАК съм му взела, просто докторът нищо за тези неща не ми е казал. Той вписва данните, измерванията и обиколките на компютърът си и това е.

# 442
  • Стара Загора
Хич не ги гледам тези схеми за глутена, давам хляб коричка, ама нещо ми кашляше и му я взех. Днес му дадох коричките хляб в кисело мляко, голямо цапане ама беше голям кеф. Грахчетата е абсурд за начало, колко по- дребна е храната, толкова по- опасно е. По- натам като ги даваш задължително смачкани.
Започва  се с плодове и зеленчуци на пара, нарязани с големината на твоя пръст, за да може да ги хваща, детето трябва да стои стабилно и да е на 6 месеца поне.
Прочети в интернет как да предлагаш храните безопасно. Simple Smile

# 443
Имунизационният паспорт откъде го купувате?

# 444

Докато бях в БГ той беше част от здравната книжка на детето. В края.

# 445

Нашия паспорт е част от личния картон или както там се води... (книжката, където се вписва информацията от всяка консултация). Педиатърката ни го даде, но предполагам може да се купи от книжарница.

# 446
  • София
Имам питане към майките с едногодишни и повече деца. Какви по-големи покупки ви бяха необходими? Ще правим кръщене на сина ми лятото и всички вече ме разпитват какво да вземат на малкия освен парички.

# 447
  • София
Провери по книжарниците. В нашето ДКЦ има книжарница.

# 448
Относно играчките за по- големи деца - баланс колело, тротинетка, триколка. Дъщеря ми е на 1, 6 и чак сега почва да се мъчи с колелото, още е доста безуспешно, но пък компенсира с голям ентусиазъм.
Аз не харесвам повечето пластмасови боклуци, с които се заливат децата ни, предпочитам малко, но такива, които развиват двигателните способности или мисълта на детето.
А също вече много харесва пъзели и книжки с лепене на стикери.

# 449
  • София
Триколка ако мислиш да ползваш и ви се харесва. Има модели, които стават на колело с три гуми.
Камионче, което да бута с крачета или мотор.
Занимателни игри за възрастта.
Или събирай пари и му купи това, към което прояви интерес.
Синът ми нито триколко ниъо баланс хареса.на 4,6 се качи на голямо колело и кара само него. Тогава и тротинетка взехме..
Аз лично не толерирам безумното купуване на всички неща, някои от които няма и да погледне. А иначе, че ще кара чуждоте дву, три и четириколесни е повече от ясно.
Аз първо го качвах да опита като каже  не -не купувам.Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт