Бебета, родени в чужбина - Нова тема

• 51 727
  • 755
  •   1
Отговори
# 735
  • Истински се вижда само със сърцето.
Айа една позната, която живее там ми го беше казала, но не знам точно как стои въпросът.

# 736
Илейн, а двтето сега с какво гражданство е? Ние сме двама българи и каката се водеше българин роддена в чужбина.
За 30 часа, тя навърши 3г на 5.12. Малко преди това бях кандидатствала и сега от Януари вече ги ползва. Кода го получих 5 мин след като кандидатствах.

# 737
Норвегия също не позволява двойно гржданство. Скоро четох, че смятат да го връщат, но нямам идея колко е вярно.

# 738
Ронка с никакво не е официално Simple Smile родена е тук, но ние нямахме пет години, тази година ги правим, разбира се че е с българско, но не смея я регистрирали в БГ, няма ЕГН.
Благодаря за инфото за часовете, значи има време да кандидатстваме, тя е на 21март, така или иначе за пролетния търм ще се класираме с тези часове.

# 739
Ронка с никакво не е официално Simple Smile родена е тук, но ние нямахме пет години, тази година ги правим, разбира се че е с българско, но не смея я регистрирали в БГ, няма ЕГН.
Благодаря за инфото за часовете, значи има време да кандидатстваме, тя е на 21март, така или иначе за пролетния търм ще се класираме с тези часове.
[/quote

Мосля, че може да се кандидатства до 3 месеца преди да навърши 3г и после на всеки 3 месеца се подновява.
Това, че не сте я регистрирали в Бг, няма ли да е проблем като вадите бритиш паспорта?

# 740
Момичета, като адвокат ще кажа само, че след 18-годишна възраст е кошмар да се получи гражданство. От тази година има промяна в законодателството на ЕС, процедурата за документи, свързани с гражданаскоро състояние е много олекотена - няма легализация и дори Апостил. Помислете добре какво искате Simple Smile В има и италианско, и БГ гражданство.
Якамоз, можеш да се свържеш с Хедра, тя е най-добрата в БГ и дистанционно също ще може да те консултира, другият вариант е местната LLL. Аз се сещам на прима виста за хранене със сонда, не знам доколко ще е приложимо във вашия случай, нямам опит. Пробвай и със спринцовка да даваш по малко в началото, облей гърдата с мляко. Нормално е да е свикнал с шишето. Има доста инфо как да се върне на гърда, не се тревожи, въобще не е невъзможно.

# 741
Днес бяхме на контролен преглед и ми казаха, че мога вече да не давам шише и днес цял ден е на гърда. Ще видим как ще е наддаването, но се надявам вече да не се налага да се цедя. Ето колко са различни децата, голямата яде и от шише до 4 месеца защото беше на смесено хранене, но предпочиташе гърдата, този калпазанин за 10 дена започна да прави проблеми. Тя засука много трудно, а той от раз. Абе двете противоположности са. За сега даже физически не си приличат изобщо. Много странно.

# 742
Аз не съм дала още Бг гражданство и нямам намерение скоро. Иначе сме длъжни по закон, вярно е, но ако не го направим - няма конкретни санкции. Доста тъпо 🙄

За двойните гражданства - Япония не позволява двойно гражданство на теория, но в действителност, ако имаш паспорт и гражданство И от друга държава, те не могат нищо да направят. Така е и с другите “непозволяващи” държави. Почти всички хора тук си имат деа паспорта и просто като излизат и влизат от/в Япония си ползват японския паспорт, а на други места - другия...

# 743

А акт за раждане какъв има? Много ми е странно това. Тук си длъжен в рамките на 2 седмици да занесеш документите от болницата в общината и да ти дадат акт за раждане. После пак имаш 2 седмици с този акт да извадиш паспорт. Дете без ЕГН няма Бг гражданство. Щом няма ЕГН - значи няма гражданство. Вие още не сте пътували, така ли?

Якамоз, мнооооого се радвам за борбения малък мъж ❤

Алистра, ще дам гражданство като станат на къмто 15-16. Много ме дразни Бг бюрокращината, по-лоша е и от италианската, което си е направо нереално 😡

# 744
Разбира се че има акт за раждане Simple Smile но не български, а само тукашен.
Ронка идея си нямам, не би трябвало да е проблем по принцип щом е записано, че децата родени тук могат да получат гражданство след като единият родител поне вземе постоянен престой.
Ако се наложи разбира се ще и направим ЕГН.
Сноуче аз казах и по нагоре, че не сме пътували никъде и нямаме и планове да пътуваме, затова и не ни е проблем, че тя няма паспорт, а за тук като документ акта за раждане ми е достатъчен, не ми изискват друг защото е родена тук.

# 745
  • Германия
Дъщеря ми е само с немски паспорт/гражданство. Бяхме в БГ като беше тя на 4м, но не знам защо не ми се занимаваше да ѝ вадя български документи. Аз все още съм си с българско гражданство, но предполагам че и това ще се промени тази или другата година

# 746
  • На остров
Аз съм с двойно гражданство от няколко години преди да се роди Л.
Алистра наистина не виждам смисъл да се занимавам и да му правя ЕГН, той ако реши един ден по произход винаги може да си извади.

# 747
Илейн, на мен също ми е много странно това. Не е въпрос само за пътуване, ами по закон детето трябва да има някакво гражданство.

# 748
Няма какво да ви е странно, тя ще има гражданство и то тази година, било едното или другото.
Някой трябва да пусне нова тема.

# 749
Йо като се роди беше като българин. Не мина месец и аз мщвзех белгийско гражданство и той автоматично взе покрай мен.
Извадихме му в БГ също ЕГН и български акт за раждане, но така и не направихме документи. Винаги досега си е пътувал с белгийската си лична карта.
Само това лято, на летището във Варна ни направиха проблем, че понеже имал ЕГН трябвало задължително да му се направи паспорт. Пуснаха ни да минем, но митничарката се закани че втори път няма да мине.

Сега се решихме да вземем среща в посолството и да направим паспорт. Та на 3-ти април ще подаваме документи за паспорт.

Ние всички с двойно гражданство и Белгия го позволява.

Общи условия

Активация на акаунт