Орхидея

• 286 296
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 1 215
  • София
аз зимата не намалявам толкова драстично поливането ('на 2 седмици, че и по-малко') - на 10 дни най-много, защото се отопляваме с климатици, а те сушат доста въздуха. Зависи в каква среда са, но наистина си трябва да позасъхнат корените и тогава да се полива. И значи и конденза да изчезне от саксията и тогава ли? (че аз не съм го чакала да изчезне)  newsm78

# 1 216
И аз не знаех за конденза. Досега ги чаках да започнат да посивяват и ги поливах.

# 1 217
Момичета, съвсем се обърках. На всичкото отгоре взех че ги полях днес, сториха ми се сиви корените. Може и да не знаят тези в магазина, знам ли. Значи изчислих днес съм ги поляла на 8 ден. Незнам каква греШка правя. Но листата са меки. Ето снимки след днеШното поливане.
http://media.snimka.bg/4666/015587962.jpg тук май се вижда един загнил
http://media.snimka.bg/4666/015587939.jpg
http://media.snimka.bg/4666/015587917.jpg
http://media.snimka.bg/4666/015587887.jpg

# 1 218
  • Варна
tilde,
така през саксията корените ми изглеждат съвсем наред. Но това омекване... не е нормално. Не знам какво да кажа, не съм чак толкова опитна. Омекването на листата се дължи на дехидратация. А тя на липса на влага, т.е. или е засушена орхидеята, ама много засушена, или е преполята и корените гният. Преоценената, която си купих не беше поливана не знам от кога, имаше спаружени корени чак от неполиване, беше зарязана с още 100 такива на едни стелажи пред магазина, а листата и бяха твърди като пластмаса. Значи доста време трябва да не е виждало вода едно фалче, че да тръгнат да му омекват листата. Значи остава обратната възможност - преполиване. Всъщност колко точно са омекнали листата - висят ли или просто леко са се поотпуснали? 

# 1 219
Оглеждах ги пак. Мисля, че са леко поомекнали, едното е доста меко, но пък не виси съвсем. Мисля, да не би да не им харесва мястото неЩо, на прозореца са, няма слънце сега тук, облачно и мрачно е. Как ги гледат в магазина незнам. Там няма прозорци, като хангар е, но има големи лампи отгоре. Ще изчакам следваЩия път когато ги поливам да са съвсем леки саксиите. Трябва да разбера дали ги пресуШавам или преполивам. Благодаря ви, момичета, за отговорите.   bouquet

# 1 220
Здравейте, момичета.Моля за помощ.След като орхидеята (фалаеанопсис) ми прецафтя,я отрязох малко под последния прецафтял цвят.От тогава мина малко повче от месец и никакво развитие.Иначе си е жива,поливам  я редовно.Какво да я правя?Да я оставя ли така или да я отрежа?Благодаря ви предварително.

# 1 221
  • София
zlatenceto, аз бих я отрязала  Peace

# 1 222
  • София
zlatenceto, ако е зелен цветоноса може да направи разклонение и след няколко месеца. Аз обаче също бих го отрязала. На стр.74 съм показала снимка на такова фалче. Цъфна след много време/поне 7-8 месеца/, само от единия цветонос, само 4 цвята и според мен не е красиво както нов цветонос. Ако се отреже се подхранва по-добре растението. Ти сама си реши.

# 1 223
Листата може да омекнат и ако  е замръзнала  Peace

# 1 224
СЕГА ОБЩИ НОВИНИ
Девойки от Варна. Днес ходихме до градинския център под колхозния пазар
Скоро не съм ви чела и много сте изписали момичета ,стана ми интересно къде е точно тази този градински център ?

# 1 225
Здравейте момичета
не съм ви писала отдавна и днес ще ви прочета но сега искам да ви напиша нещо интересно и занимателно.
Както ви писах от градинския център под колхоза (ул. Тодор Влайков 14 - лесно се намира на bg.maps, в близост е до читалище Хр. Ботев)  ) купихме една орхидея, която ми продадоха за дендробоум фалаенопсис, но аз се съмнявах че е таква въобще. В новата книжка която имам за орхидеи я разпознах за Епидендрум, което било синоним на Encyclia ( много прилича като строеж на Енциклията Октопуси), но както и да е не това е интересното.

Отгоре субстрата беше покрит с мъх, какъвто обикновенно се слага върху почвата на бонсая за да пази влага. Като се прибрахме поповдигнах мъха и що да видя -  субстрата беше омесен с парчета пиефлора. Лънха ме и миризма на влага и мухъл. Реших да я пресадя. Добре че го направих, защото точно в средата под корените подобно на това за което разказваше Таня намерих гъба във формата на чашка.Наистина корените миришеха на застояло и мухъл. Почистих ги добре от пиефлората и смених субстрата изцяло на кори защото нямах друго.

Четох че не било добре да се пресаждат орхидеите по всяко време но в случай на спасяване на растението от загниване се правило незабавно. Та ви го пиша за да знаете че ако нещо не ви харесва във вида на орхидеята причината може да не е само в отглеждането  а в това което не виждате в саксията.

Ето снимков материал:
1,2,3 Цветовете, булбички и общ вид на Енциклията.
4.Видът на мъха в саксията.
5.Какво се крие под мъха.
6. Как изглеждаше това което извадих от саксията.
7.Субстрата от саксията, горе ясно се вижда чашката от някаква гъба
8.Изчистените корени.
9.Засадената наново красавица

# 1 226
  • Варна
_re_ge,
страшно красива е Hug Но в саксията верно е било ужас Whistling

# 1 227
Здравейте отново.
Днес пък ще ви пиша за пресаждането което направих вчера на пафиопедилума.
В поста си преди доста дни бях казала че се образуват някакви жълти петна като мухъл на точки по корите , които се разпространяват по повърхността. Пръсках само с Клинес за вредители, нямах лактофол за гъбички , но не знаех и как ще реагират корените на подобна интервенция. За Клинеса бях сигурна, че го понасят нормално, защото няколко пъти пръсках за власести въшки и червени паячета.

Така че естествено изникна въпросът дали има подобни жълти мухъли вътре в корените и дали растението иска смяна на субстрата. За мое учудване вътре в саксията нямаше и помен от подобни жълти петна, кроените бяха в чудесно състояние - доста дълги, нямаше ни миризма на влага ни на мухъл. Субстрата в който пафчето беше пресадено в ГЦ Мимоза преди година и половина беше доста по  различен от всичко което съм виждала при другите си орхидеи - даже имаше и камъчета, изглеждаше ми на горска почва с примес на кори и камъчета. Понеже субстратът беше в чудесно състояние, само махнах пожълтелите кори и ги подмених с пресни. После отново засадих пафчето.

Това са снимки на пафчето смухълите преди пресаждане и видът на корените му като го извадих от саксията.

# 1 228
Здравейте момичета.
Не сте много активни в темата но аз продължавам да пиша.

Днес ще ви спомена Дендробиумите, имам малко снимков материал и нещо което преписах от книгата за орхидеи. Принципно явно дендробиумите ( фалаенопсис и нобиле хибрид) ще стават все по-модерни, защото последният път в ГЦ Мимоза видях огромен избор от разцветки на дендрове, а освен това и в Мр.Бриколаж видяхме може би 30-тина дендробиума фалаенопсис с цветноси от по половин метър, много красиво оцветени на цена от 19 лева. Принципно не съм виждала такива дълги цветоноси и ме съмняваше да не са прекалено форсирани с торове, но така или иначе не може да им се отрече че бяха много привлекателни. Понеже имам в къщи конкретно Дендр - нобиле хибрид ще се спра на него.

Ето сега текстовият  материал:
Дендробиум - нобиле хибридите се срещат рядко но растат много биуйно могат да се отглеждат целогодишно и цветовата им гама е безкрайна.При температура 20 градуса на полусенчесто място те вирят без проблем . Субстратът трябва да има добра въздухопропускливост.

Ако новата издънка е израсла през есента растението трябва да стои на хладно при 14 градуса за около 8-12 седмици и да преживее с по-малко вода.В този период на почивка по дължината на стръка срещу листата се образуват множество малки снопчета от цветнпъпки.По желание отглеждането може д апродължи на по топло или същото хладно. В топлата зона пъпката узрява по бързо, отколкоот в студената зона но пък дължината на цъфтежа се съкращава.След цъфтежа температурата обезателно тярбва да се повиши до 20-15 градуса . Основен период на цъфтеж е зимата до пролетта.Продължителност на цъфтеж два три месеца.

Дендробиума като симпоидално растение има едногодишен цикъл на листата които след края на цикъла опадват... това е период за настъпване на покой. знак за край на покоя е когато започва развитието си нов стрък и корените започват да растат.

Засаждане на дендробиума както на катлеята трябва да е на повърхността на субстрата и корените да са видими а не както при всички други на които кореновата шийка трябва да е покрита.За подпорка на дедра може да се използва пръчка.Ако се засади по дълбоко растението загнива.Новопресадените орхидеи принципно не трявба да се поливат ден два с цел предпазване наранените корени от загниване или зараза.

Ето и снимковият материал.
1. Дендобиума като го получих преди около 8 месеца.
2. Вид на субстрата и булбичките.
3. Как изглежда сега.
4.Вид на нова издънка.
5. Коренчета на нова издънка - Таня ще ни държи осведомени как се развива тя.
6. Още нови коренчета се появяват.
7. Вид на субстрата и как растението вирее на корените си.
7. Нова издънчица се появява от стара булба.

# 1 229
  • Варна
_re_ge,
много се кефя на постовете ти, винаги даваш много подробна и изчерпателна информация. Аз нямам нови придобивки, но другата седмица съм в отпуска и мисля да пообиколя тук-там и да се сдобия с нещо новичко Laughing Набелязала съм си тази новата Била, Мимоза, Нолината и даже Ериката. Последната е близо до мястото, където работя, а не съм влизала вътре нито веднъж. Обаче като минаваме с колата вътре се виждат много цветя и сякаш и фалчета има. На мен ми е трудно да отделя 20 лева за орхидея сега, но 10-12-15 в краен случай може да прежаля. В мимозата ще проверя дали няма някоя енциклийка забравена между другите Party Влезе ми в главата откакто ги видях предния път и ми се ще да завъдя. Фалчетата ми прецъфтяха, така че и такова не бих отказала. Макар че бих си взела и прецъфтяло, тъкмо и за него да се чудя какъв е цветът, че нали вече имам едно такова Joy Другата седмица ще се хваля надявам се.

Общи условия

Активация на акаунт