Орхидея

• 286 319
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 1 200
  • Варна
Mileto,
за толкова кратко време нищо няма да и стане от малко вода в купичката, не се тревожи Simple Smile Много е хубава, наистина Hug
Таня, много интересна форма на цвета има тази орхидея Party Да не наближава да прецъфти, че така се е променила?
На моята първа орхидейка единият цветонос прецъфтя напълно, а другия е съвсем свеж. Купих я на 17 юли - доста добре се представи, повече от 3 месеца цъфтеж Grinning На шаренката ми - жълто и кафеникаво червено (и ти имаш такава) вече и прецъфтява последното цветче. На единия цветонос има малко разклоненийце, но не е мръднало изобщо откакто съм я взела. Чудя се дали сега ще тръгне.

# 1 201
  • София
Таня, много интересна форма на цвета има тази орхидея Party Да не наближава да прецъфти, че така се е променила?
.... На единия цветонос има малко разклоненийце, но не е мръднало изобщо откакто съм я взела. Чудя се дали сега ще тръгне.

Не, поне месец или повече е в този цвят. Първо и аз помислих, че ще прецъфти, а тя си стои така. Наистина е интересна формата. И са дребни, но повече като брой цветчета.

Възможно е сега да тръгне - храната ще отива само за разклонението. На мен така ми се отвори пъпка в момента, когато другите цветове паднаха.

# 1 202
Здравейте девойки песнопойки
извинете че не съм редовна но страдам от недостиг на време.Днес пак няма да мога да обхвана всички теми, нов се пак...

Първо добре дошли на всички нови, да ви се множат орхидеите- това е чудесно освежаващо ненатоварващо хоби. На Милето прегръдка , радвам се че се виждаме и в тази тема.

White tulip - Алекса беше посъветвала някъде 3-4 месеца след цъфтежа да почива като се подхранва за корени и листна маса, да събере сили и тогава да цъфти пак. Забелязвам че зависи обаче как ще се държи конкретно от самото цвете. Имам примерно две които прецъфтяха и им отрязах цветоносите до спяща пъпка та от там тръгнаха нови цветоноси, но от смяната на сезона предполагам не растат толкова бързо. Имам обаче и такива които почиват почти година и не искат да цъфтят НО съм им купила оранжев кристалон- ще видят те!!!

Знам че темата е предъвкана но категорично не съм съгласна с изказването на икономичната и практичната госпожа. Много не обичам да виждам как увяхват цветя и как се налага да ги изхвърлям. Най ми е жалко когато не съм уцелила магазина и цветето вехне едва ли не на следващия ден. За мен една саксийка е доста по трайна пък да не кажа каква радост е за очите.Освен това ако оставим настрана основните изисквания за гледане на орхидеи, те са крайно непретенциозни и се нагаждат според условията

Унчита честита нова бяла красавица. За червеникавите петна нямаш притеснения. Аз имам доста екземпляри които имат същите петна и освен това тъмночервена обкантка на листата докато са млади. За мен не е никакъв признак за тревога, като поостареят листата петната просто изчезват, макар че имам две фалчета на които тъмночервената обкантка на листата остана. Ние сме го обсъждали с Танчето това но тя не си спомня, каза ми а не се притеснявам и аз не се и наистина стана така както тя каза.

Макар че всички са отговорили на Вики и Предизвикателна , искам и аз да им пиша че важното в разположението на фалчетата е да не са изложени на пряко слънце и да не са на неосветено място. Към всичко друго се пригодяват. Освен това аз често ги местя моите- така да се каже ги аранжирам според цвета на цветовете и настроението си. Досега никоя орхидея не е показала недоволство. Единственото с което се съобразявам е че ако са на по-слънчево корените изсъхват по бързо и междинно ги пулверизирам.

Танче
1.много хубави снимки. Продължавам да завиждам неблагородно за пафчето, моето като го пресея ще му е скарам- да ме зарадва с цвят по скоро. Във връзка с това което си писала трябва да спомена че при мен  също докато цъфтят пускат и листа и корени, но никак не се отразява на свежестта на цветовете. Също така и при моите фалчета последните цъфнали са винаги с една идея по различна окраска.
2. Има възможност сестра ми да пътува до София тези почивни и може да остави в офиса на мъжа ми ТВОЯТ дендробиум , дали ще можете да си го вземете другата седмица?

Миле споко споко - от един път преполиване не става , наистина ще се радвам и аз да видя снимки на твоята нова тръпка.

Месечинке, често за да тръгне от разклонението трябва да се среже останалата част от цветоносяа на два сантиметра над него, тогава ще видиш как бързо ще се събуди- ако има сили разбира се. Но дори и да не докато не пожълтее не го режи- винаги има шанс.

СЕГА ОБЩИ НОВИНИ
Девойки от Варна. Днес ходихме до градинския център под колхозния пазар за който най=любезно ни беше споменала Венипух- хиляди благодарности. Наистина Вандите са невероятни, продаваха ги и в стъклен съд защото можело да се гледат и така . Цената им е прекрасна, имаше и няколко фалчета но неатрактивни разцветки. Аз обаче веднага се сдобих с една орхидея ( мъжът ми ме глези, да не мислите че аз съм искала хе хе  ... ) с невероятни жълти цветове. Не знам какъв сорт е- ще ви пусна снимка за разпознаване.Казаха ми че е дендр фалаенопсис - не спорих но не е със сигурност.Има стъбло и булби като на Енциклията но цветовете са в странна форма.Въобще този градински център е чудесен.

Откакто ви писах за моята "тайна градина" в Мимозата - мястото се огражда със столове и не пускат никого, стана ми тъжно последните няколко пъти като не мога да нагледам нецъфналите орхидеи. Там видях и СТЪКЛЕНИ КАШПИ  който се интересува от такива. Имаше само кафеникави няколко форми и вариации и бяха на цените на другите кашпи. Но са КАШПИ а не за пресаждане.Днес като бях видях орхидеи каквито не бях виждала ( сякаш не бяха фалчета ) и като цветове и като окраска и освен това Фалаенопсиси с вариегатни листа - зелени на белезникави петна- невероятно!!!

На Билата срещу Кауфланд продължават да носят редовно фалчета в невероятни цветове размери и форми на цветовете. Продават и прецъфтели на много ниски цени, така че който иска да експериментира- 5-10 лева за фалче хич не е скъпо.

МАй за сега се сещам само това , ще правя снимки и ще ви ги постна малко по късно.
Лека вечер на всички, погалете красавиците си от мен.

Hug

# 1 203
Момичета, и аз да се похваля, купих си нова орхидея, много красива, но листата й поомекнаха и едното цвете изглежда увяхва. Дали е стрес от преместването? Корените изглеждат добре. чудех се дали да я извадя и разгледам основно коренната система. А другата дето беШе с счупен цветонос и го отрязох е добре засега, само едното листо малко е меко. Много са красиви орхидеите на всички, които сте показали. Ще опитам и аз да кача снимки, дано стане този път.

# 1 204
  • София
аз най-накрая ги снимах моите да ги видите и приемам съвети:
ето ги останалите ми само 2 фаланопсиса:
1: http://i118.photobucket.com/albums/o98/galia_gtsp/Razni/DSC09061.jpg
2: http://i118.photobucket.com/albums/o98/galia_gtsp/Razni/DSC09062.jpg
На листа вървят от повече от 1,5 г. (имат по 7-9), ни цветоноси да изкарват не виждам.  Crazy

Цимбидиум:
http://i118.photobucket.com/albums/o98/galia_gtsp/Razni/DSC09059.jpg
Присадила съм го лятото. И той расте много на листа, но като че ли му е малко водата ли  newsm78 - нещо му клюмват листата надолу. Вие ще кажете.

Дендробиум:
http://i118.photobucket.com/albums/o98/galia_gtsp/Razni/DSC09067.jpg
Него не съм го присаждала, но се чудя, че малко старичък (прогизнал) ми се струва пълнежа. Но този сезон май не е момента.  newsm78

Това не знам как се казва  Whistling (?):
http://i118.photobucket.com/albums/o98/galia_gtsp/Razni/DSC09064.jpg
Присадено и изкарва нови листа, но виждам,че са му малко спаружени в основата листата и пак клюмнали и даже сцепени по средата, където са увиснали  - май и то има нужда от повече вода  Rolling Eyes

# 1 205
  • София
galita, не виждам нищо лошо в орхидейките. Много хубав вид имат. За разцепените листа - едната камбрия ми е такава, но това не и пречи да цъфти с по няколко цветоноса. Дендробиума ти е с огромни в сравнение с моя листа, но и той цъфти. Ти ториш ли ги? Добре е да се торят. Препоръчвам ти оранжев кристалон, но в малка доза, а не тази от опаковката. И моя цимбидиум не цъфти - казват, че са много трудни в това отношение.

Тилде, не е нормално да омекват листата. На приятелка и бяха омекнали, защото не ги поливаше както трябва. Нямала дълбока купа, в която да топи и ги топила в плитка и горните корени не бяха виждали вода. Оправи се като започна да я потапя в тенджера. Виждам, че живееш извън Бг. Бих ти препоръчала кристалон за корени и листа, но не знам при теб има ли ги/кристалоните са холандски/

# 1 206
  • София
ами ще го потърся този оранжев кристалон, гледам много го хвалят за цъфтежа.  Hug
Иначе преди не помня с какво ги тореше мъжа ми  Embarassed - но май огромната ни Ванда умря от преторене (както си е по опаковка) ... сега ги торим с течен тор на Green Vital (немски, от Baumax).

# 1 207
  • София
ами ще го потърся този оранжев кристалон, гледам много го хвалят за цъфтежа.  Hug
Иначе преди не помня с какво ги тореше мъжа ми  Embarassed - но май огромната ни Ванда умря от преторене (както си е по опаковка) ... сега ги торим с течен тор на Green Vital (немски, от Baumax).

На леля ми е Green Vital и на нея не са и цъфтяли повторно. Пафчето и е братче на моето, което ще цъфти/заедно ги купих/, а фаленопсиса е на 1 година. Ще и кажа да смени с нещо друго. Кристалона се слага 1/2 дори 1/4 от указаното на опаковката. Аз слагам едно хапче от аналгин /празната му опаковка/ на почти 2 литра вода.

# 1 208
Ще потърся кристалон, дано намеря тук. Иначе ги топя в една кофа, но може би все пак не достига достатъчно вода до най горните. Засега само на едната ми орхидея от обЩо три не омекват листата. Торя ги и когато цъфтят, тук бях чела че е добре.

# 1 209
  • Варна
Трябва да си опресня познанията за тези кристалони, че като прецъфтят моите да ги почвам. Макар че това, което има разклоненийце дали не трябва да го торя за цъфтеж с оранжевия кристалон? Има разкошни корени и листа, мисля, че е доста силно растение и би трябвало да може да изхрани още един цветонос.
А на първата ми орхидея едното от най-долните листа е било притиснато при транспорта надолу и е прегънато, 3 месеца висеше почти отвесно надолу, въпреки че иначе си е твърдо и зелено. От 2 седмици някъде е взело да се надига леко, много странно Party Ще вземе да се изправи съвсем накрая Simple Smile
А на новата ми орхидейка (дето беше преоценена) и растат корените, добре си е, дали да почна и нея да я торя от време на време или е рано още?

# 1 210
http://media.snimka.bg/4395/015045098.jpg тази е новата
http://media.snimka.bg/4650/015555148.jpg
Незнам дали се виждат, ако не, Ще пробвам пак

# 1 211
http://media.snimka.bg/4650/015555145.jpg обърках неЩо, ето тази е новата с мекото листенце и едното цветенце поувяхва
http://media.snimka.bg/4657/015568509.jpg, бялата на син фон, по добре се вижда

Последна редакция: пт, 23 окт 2009, 13:28 от tilde

# 1 212
Пак съм аз, момичета. Мъжът ми ме изненада с нова орхидея вчера, много е красива, от гигантските, така им викат тук. Лилава, с два цветоноса. Ще я снимам после. В магазина му казали да се полива доста често, заЩото тук е мрачно и не достига достатъчно светлина. Може би затова омекват листата. Забелязах че май трябва да поливам на 5 дена сега, когато е тъмно и задължително на прозореца. Не намерих кристалони тук, но питах само в един магазин и ми показаха само тор за орхидеи, за цъфтеж била. Аз ги торя с такава, ама май не е достатъчно. Поздрави на всички

# 1 213
  • София
tilde, честита ти нова орхидея! По повод на поливането - слънцето изсушава и тук в най-големите жеги ги поливаме на 1 седмица, в редки случаи на 5-6 дни. Зимата на суденото време без слънце  се поливат поне на 2 седмици, а понякога и по-рядко, защото влагата се задържа дълго. Ако си поливала по-често най-вероятно имаш загнили корени. Погледни ги. Полива се когато корените са съвсем сиви и самата саксия става много лека. Не трябва да има и влага по прозрачната саксия.

# 1 214
  • Варна
И аз нещо не разбрах, как така щом е мрачно да се полива по-често? Няма никаква логика. Липсата на светлина не може да се компенсира с повече вода, напротив, така наистина може да ти загният цветята, не само орхидеите, а всички. Таня е права, това омекване на листата определено говори за проблем с корените, т.е загниване. Другият вариант действително е да са засушени, но с това поливане на 5 дни е просто изключено да се говори за засушаване. От липса на светлина ме съмнява да омекват листата. Моите не съм засичала на колко време ги поливам сега, но може би има 10-на дни, а тук при нас все още е доста топло и често е слънчево. Лятото в най-големите горещини ги поливах на 5-6 дни. При мен обаче по стените на саксиите винаги има конденз, просто не изчезва никога. Корените посивяват, изчаквам още поне 2 дни, но кондензът си остава, и то стои само от тази страна, която е обърната към прозорците, от вътрешната няма. И си поливам въпреки него. Ако искаш снимай корените, така както са в саксията, да ги видим, макар че понякога външните изглеждат ок, а вътре не е толкова добро положението. Особено ако има някоя топка мъх в основата.

Общи условия

Активация на акаунт