Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим, да обсъдим... - 4

• 83 595
  • 740
  •   1
Отговори
# 300
  • оттам, откъдето започва България
Не се притеснявайте за спиралите, тъй като при всеки е индивидуално.
Моята беше за 6 години, ползвах я 12 и всичко беше ок.
Даже лекарката се учуди, че съм разчитала като предпазно средство само на спиралата.
Какво е опашка даже не знам.

# 301
Опашка не са ли конците с които после се изваждат, сама ми се струва абсурдно да ги напипаш

# 302
  • Bristol
Да конците са и периодично трябвало да се проверяват, така ми казаха и в листовката си го пише. Даже ми даваха да ги пипам на модела в кабинета, за да знам горе долу какво да очаквам.

# 303
Имала съм спирала, никога не са ми казвали нещо да проверявам. Crazy
И моята трудно я свалиха, в срок, но ми се размина абразиото.

# 304
  • тук и там
И аз съм със спирала. В срок е, за втори път слагам(обикновена) -но никой нищо не ми е казвал за конци и проверяване...Аз не знам и как и какво да проверявам всъщност..Ходя на гинеколог веднъж-дваж годишно -би трябвало той да я проверява..Трета година съм със спирала..Чудя се да я сменям ли или да изчакам още две години-нали на 5 се сменят.
Следващата мисля  да е хормонална.

# 305
Здравейте, следя ви и чета понеже имам съмнения, навлизам в пременопаузата. На 45г. и цикълът ми идваше през 25-26- дни последната година ми се скъси периода на  22 дни, като един месец ми закъсня с 20дена. През март ми дойде през 15 дни , а сега от 22 май не ми е идвал. Това не ме притеснява, но от три четири месеца имам болките и напрежението в гърдите, кито се появяват м/у овулацията и цикъла и после изчезват, но при мен са постоянни. Ходих на лекар преди месец. Махна ми спиралата и тогава кървях 5 дена. Имах възпаление и пих антибиотик, болките затихнаха, но от 4-5 дни се появиха пак. Вчера ходих и на мамограф-нищо ми няма. А болките в гърдите си ги имам сигурно скоро ще ми дойде цикъла.

# 306
И аз съм със спирала. В срок е, за втори път слагам(обикновена) -но никой нищо не ми е казвал за конци и проверяване...Аз не знам и как и какво да проверявам всъщност..Ходя на гинеколог веднъж-дваж годишно -би трябвало той да я проверява..Трета година съм със спирала..Чудя се да я сменям ли или да изчакам още две години-нали на 5 се сменят.
Следващата мисля  да е хормонална.
Спиралите са с различен срок на годност. Проверете с каква сте и какъв и е срока. Ако е за 5 години и се чувствате добре не я махайте.

# 307
  • Bristol
Моята е Мирена и си го пише в брошурата към нея, отделно ми го казаха и в кабинета. Аз винаги като взимам нов медикамент, чета инструкциите от до. Случвало ми се е да откажа медикамент, след като съм прочела листовката или най-малкото, задавам допълнителни въпроси. Знам и за какви странични ефекти да следя. Отделно тази спирала не трябва да се комбинира с някои хормонални таблетки и тн, хубаво е да се знае всичко това. Вас не ви ли инструктира лекарят, преди да я сложи? На мен ми я показаха, обясниха точно как действа, отговориха на въпросите ми, пипнах конците и чак след това се съгласи на процедурата.
https://apteka.framar.bg/30007218/спирала-мирена-интраутерална

И по-горе писах, до колкото е възможно избягвам таблетки, хранителни добавки, билки и тн. Разчитам на балансирано хранене и движение/спорт по възможност навън на открито.

Последна редакция: ср, 04 юли 2018, 10:31 от Merry

# 308
  • тук и там
При хормонални -може , не знам..Аз съм със обикновенна,посребрена мисля че се водеше-не съм получавала инструкции за конци и т.н.Ходя при гинеколога който ми я сложи-имам досие при него-кога е сложена и до кога е годна.Моята е за срок  5 -6 години по спомен,минали са три.Hands V

# 309
  • София
Всяка спирала има т-образна форма, като основата на Т-то е метален конец, който минава през шийката на матката и стърчи отвън (можете да го усетите сами с пръсти как боде). С този конец спиралата се вади, когато решите да я махате. Като изключим факта, че вероятно боде и мъжете ви при секс, тази нишка е и постоянно отворен вход за инфекции на матката.

# 310
  • тук и там
Със повишеният риск от инфекции съм запозната.Нито аз си усещам спиралата,нито ММ..И на мен ми се струва абсурдно да можеш да  си ги напипваш сама тези конци.
В края на краищата-не  е ли работа именно на гинеколога да следи за състоянието  ,местоположението и евентуални проблеми свързани със спиралата ?!

# 311
  • Bristol
Веднъж годишно проверка, според производителят, не е достатъчна. Предполагам се прави, за да си сигурен, че тялото не я е изхвърлило или да се е разместила 🤔
Инфекциите са един от страничните ефекти.
Конците по принцип не са проблем при секс и могат да се подкъся, ако евентуално има оплаквания 😁
На мен ми казаха след 5 години да отида, за да ми направят хормонални тестове и ако съм влязла в менопаузата, ще я махнат, ако не още две години можела да се ползва.

# 312
  • София
Вероятно е. Аз обаче смених 3 спирали през годините и трите пъти при изваждането се оказа, че спиралата е  в шийката, дори не в матката...нямам идея как физически съм я изтласкала навън, не съм я дърпала за нишката.

# 313
Здравейте, следя ви и чета понеже имам съмнения, навлизам в пременопаузата. На 45г. и цикълът ми идваше през 25-26- дни последната година ми се скъси периода на  22 дни, като един месец ми закъсня с 20дена. През март ми дойде през 15 дни , а сега от 22 май не ми е идвал. Това не ме притеснява, но от три четири месеца имам болките и напрежението в гърдите, кито се появяват м/у овулацията и цикъла и после изчезват, но при мен са постоянни. Ходих на лекар преди месец. Махна ми спиралата и тогава кървях 5 дена. Имах възпаление и пих антибиотик, болките затихнаха, но от 4-5 дни се появиха пак. Вчера ходих и на мамограф-нищо ми няма. А болките в гърдите си ги имам сигурно скоро ще ми дойде цикъла.

Флора, и аз като теб навлизам в периода на пременопаузата и искам да те попитам дали имаш оплаквания, свързани със съня. Напоследък страдам от страшно безсъние и мисля, че е свързано именно с този етап. Искам да попитам теб или някое от момичетата в темата, ако знае,  как може да се регулира подобен проблем? Направо ми писна - цяла нощ въртене и ми се доспива като стане 6,7 и ми е време да ставам. После цял ден съм парцал.

Доскоро имах други неразположения. Малко по-деликатни - изпускане и отпускане на мускулатурата отдолу. Справих се с тях, сега пък безсъние ми дойде на главата, а какво ли още ме чака като стана на 50г.. Ние жените през какво ли не преминаваме.TriumphTriumphTriumph

# 314
  • София-Младост
lady_Laurita
Пробвай с чай от маточина преди сън. Зимата е по-приятно разбира се... Аз проблем със заспиването нямам, обаче пък се будя сутрин рано...но там вината е на пердетата, не мога на светло Sad

Общи условия

Активация на акаунт