Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Операции на коляното - 2. тема

 • 34 688
 • 213
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 1
Здравейте,

нека ви споделя моя опит с така често срещаната за съжаление травма - скъсана предна кръстна връзка.Историята е доста дълга, ще я поставя на колкото си може повече места, за да може повече хора да я прочетат и да не повтарят моите грешки.

Ноември месец - 2016, тогава на 28г при игра на футбол и балтия тип- неизживян селски футболен талант , паднах на земята, усещайки пареща болка в коляното. Тъй като до този момент, нямах никакви контузии и реално не осъзнавах сериозността на тази, реших да си доиграя мача на врата и след това се прибрах с колелото.. Болки имаше доста, сложих лед и реших, че на другия ден ще съм ок.. Да, ама не ! На сутринта се беше получил оток и коляното беше блокирало под прав ъгъл. Пуснах си отпуск и се запътих към болница Каспела в гр. Пловдив, за преглед при “Д-р” Георги Петров. Прегледът продължи около 2 минути, след като опита да ми разпъне крака докрай(болезнено и неуспешно) при което заключи - скъсан менискус..Все пак каза да се изчака 3-4 дни да спадне отока и да отида на вторичен преглед за окончателна диагноза. На втория преглед го попитах има ли нужда от ЯМР за да се подсигури, при което започна да повишава тон, едва ли не подлагам на съмнение качествата му..Доверих му се, понеже бях чул добри отзиви за него.. Насрочихме дата за операцията,която щеще да бъде с пълна упойка.

След като се събудих - на другия ден мина анестезиологът и вметна, че съм имал WPL синдром на сърцето и можело да ми се наложи да се подложа на сърдечна операция. Още в шок , отварям телефона, за да прочета за какво иде реч и влиза Георги Петров. Каза ми набързо, че контузията била малко по-сериозна и освен, че съм имал разкъсани два менискуса се оказало че и леко била разтегната предната кръстна връзка. Попитах как е протекла операцията, при което получих отговор : “Ок си, ще ходиш - в крайна сметка не си спортист, не си изкарваш хляба с футбол”  . Останах озадачен от този отговор, но нямах шанса да попитам какво има предивид, понеже вече беше забегнал от стаята.

Ден 2: За сутрешната визитация си бях подготвил въпроси, на които вечно изнервеният Петров не отговори, каза че ще мине по-късно, но това така и не се случи.

Ден 3: Изписаха ме (неофициално), като пак нямах шанс да поговоря с някой. Казаха ми само да закупя определена инжекция (на стойност 120лв) и да се разбера с доктора, кога да ми я сложи.


Уговорихме се и седмица след операцията отидох в кабинета му. Започнах с въпросите си, обяснявайки, че съм млад човек и активно спортувам различни спортове и че ми е важно да се възтановя напълно. На въпроса дали връзката е окей - бил се погрижил за всичко - щял съм да си спортувам спокойно и да не го мисля. Каква рехабилитация да проведа - нали съм бил млад човек, щял съм да ходя - това било достатъчно. На останалите си въпроси ми отговори по меко казано неадекватен начин - беше очевидно, че изобщо не помнеше какъв ми е случаят (пак казвам - действието се развива 1 седмица след операцията).

Понеже ежедневието ми е доста натоварено, както на повечето хора (работа, дете и най-различни ангажименти), не потърсих второ мнение тогава и започнах тренировки, набавяйки информация от нет-а. След това реших, че не достатъчно и минах 2 курса рехабилитации. Близо 3-4 месеца по-късно си ходех без никакви проблеми, но усещах нестабилност. Реших, че е нужно още време.. Минаха още 7-8 месеца, в които вече активно си карах колело из планините, играех скуош , но някак ме беше страх от футбола. В крайна сметка на 11-тия месец реших да пробвам и съответно при първия по сериозен спринт, коляното някак се изопна и аз паднах.. Изпитах сериозно отчаяние, но поне вече знаех, че трябва да си обърна наистина сериозно внимание.

Отидох при Д-р Тарълов в гр. Пловдив, който с теста тип “Чекмедже”  ми каза, че имам скъсана връзка и гледайки разрезите на коляното ми - нямало как да ми е правено нещо по нея. Отидох и на втори преглед при завеждащия ортопедия на Каспела - Др Генов. Той потвърди диагнозата, но по-интересното беше, че като видя в епикризата кой ми е правил операцията, каза “Ейй, ти пък точно на него (Георги Петров) си попаднал...”

Започнах да чета вече сериозно за Скъсана предна връзка и така достигнах до заключението, че всичко трябва да се случи в София, избрах си Д-р Хубенов. Обадих се за час за преглед и с очудване разбрах, че няма свободен в следващите 2 месеца. Както и да е, запазих си час. Дойде време за прегледа и преди да вляза минах през ЯМР-то в клиниката на Папрат 7 (270лв). Д-р Хубенов провери коляното, както и ЯМР-то и даде диагноза Скъсана предна кръстна връзка. Разбрахме се за ден за операцията - още 2 месеца след прегледа.

Операцията беше със спинална упойка, доста неприятно е, но поне си в съзнание и виждаш какво става на монитора. Докторите Хубенов и Атанасов бяха много внимателни и ми показаха и обесниха какво точно се случва по време на операцията (дава се и диск със запис).

Тук дойде и може би най-интересния момент от всичко - съобщиха ми, че менискусите ми са и са били напълно здрави и по-тях изобщо не е работено. Дефакто излиза, че Георги Петров - богът на колена е предположил, че имам скъсан менискус, отворил е, но е видял, че е в грешка и е затворил, без да ми се обеснява после какъв всъщност е бил проблемът. В епикризата ми от Каспела пише - “извършена беше менисцектомия” 😄 Това е - просто поредният случай на източване на касата, но поне можеше да ми се каже, че имам проблем с връзката, а не да си губя времето в тренировки, рехабилитации и празни надежди.

Както и да е, гледаме напред както казват нашите спортисти. Имаше доста болки след операцията и самото излизане от упойката беше неприятно, но поне този път бях убеден, че си заслужава. В клиниката на ул.Тракия 46 (там се провеждат операциите)  - целият екип беше много внимателни, отзивчиви. Отговориха ми на всички въпроси, без да нервничат и да бързат. На следващия ден ме накараха да си вдигна крака, който беше с шина - успях, въпреки че доста болеше откъм самия разрез. На другия ден ме изправиха на крака и ме разходиха из коридора. След като изтече престоя ми там, се разбрахме да се върна в СФ на 12-тия ден, за да ми махнат конците и да започнем рехабилитация. Междувременно ми дадоха списък с упражнения, които да правя вкъщи - сутрин, обед и вечер, за да възтановя малко от малко мускула.
Физиотерапията на място представлява : 1) Електро-стимулация, Ултразвук, Масаж, Леки упражнения във фитнеса, както и магнит с лед за изпроводяк. След тези процедури се чувствам като прероден - определено помагат и днес (3-ти ден откакто ги започнах) виждам стабилен напредък и ходя сравнително свободно.Надявам се да се възтановя напълно.

Тук е моментът да спомена, че операцията е едва половината работа, другата половина зависи от вас и последователността ви. Слушайте докторите, физиотерапевтите и изпълнявайте! В цената от 2800 лв влизат : имплантите,операцията, 5 дни рехабилитация и инжекция с кръвна плазма. Нека да ви сумирам грешките си :

1) Бързане и подценяване на ситуацията.
2) Недостатъчно четене по въпроса.
3) Сляпо доверие на неправилен човек.
4) Лягане на операционната - без ЯМР.

Такива контизии е имало и ще има, надявам се повече хора да прочетат това и да разберат, че такива травми не са за подценяване и сериозно могат да ви объркат живота.

P.S : Диагнозата за синдрома на сърцето, която ми беше дадена в Каспела се оказа неправилна. Правете си изводите за въпросната болница, след като и самият завеждащ на отделението по Ортопедия знае какви кретени работят под него, но нищо не прави..

# 16
 • Мнения: 8
Здравейте,
Четох форума и ми се стори доста информативен. За това реших и аз да споделя моя проблем с надеждата да получа полезна информация. Преди 12 години, когато бях на 15 получих тежка луксация на колянната капачка. Тогава не са ме пращали на ЯМР или нещо такова, просто ме обездвижиха с шина за 2 седмици. После малко по малко започнах да си ходя нормално и не съм имала особени проблеми с изключение на това, че бедрото на пострадалия крак остана по-тънко, каквото и да правех, а и при клякане усещах, че нещо от страни на коляното се мести. Лекарите, с които се консултирах обаче не видяха нищо обезпокоително в това. За тях беше важно, че ходя нормално и имам пълен обем на движение. Преди близо месец започнах да усещам неприятен натиск в коляното от страни, а после започна и да ме боли. По едно време бях особено зле и ми беше трудно да ходя. Тогава отидох на ЯМР. Изследването показа, че връзките и менискусите са здрави, но хрущялът на капачката е доста увреден, а в един малък участък въобще го няма. Освен това се оказа, че при онази луксация се е отчупило двусантиметрово парче от хрущяла на капачката, което някак си се е заступорило от страни на ставата. След като се видя че работата е сериозна реших, че трябва да се консултирам поне с 3-ма, а най-добре с 5-ма лекари, за да реша какво да правя. Всички лекари, с които се срещнах до момента са единодушни само за това, че счупеното парче трябва да се махне, въпреки, че не то било проблемът. Според доц. Антони Георгиев, когото на доста места посочват като най-големия експерт по колене, имам нужда от операция за затягане на връзката, която държи капачката, защото тя била много хлабава, капачката се движела твърде много и това увреждало допълнително хрущяла, който е пострадал още при травмата. Д-р Захариев от Пирогов смята, че такова затягане може да навреди, защото ще увеличи компресията в коляното и ще ускори износването на хрущяла. Трябвало обаче да се махне счупеното парче и да се заглади хрущяла на капачката. Според д-р Тимушев от клиниката в Дианабад също нямам нужда от операция на връзки особено щом не съм имала повторна луксация, но и той мисли, че трябва да се заглади хрущяла на капачката, за да не се разруши още повече. Последният от изброените лекари ми направи много добро впечатление т. e. стори ми се компетентен и внимателен, но после като се рових из интернет намерих коментар от много недоволен негов пациент, на когото е правил такова заглаждане и се разколебах. Всички лекари твърдят, че артроскопсите операции били леки и възстановяването било бързо и сигурно, но във форумите, а и извън тях има много хора, които са се влошили след подобни интервенции и това така ме плаши, че на моменти си мисля, че докато мога да ходя по-добре да не се оперирам. Обаче и сега положението трудно се изтрайва. За другия месец имам час при д-р Хубенов, нямаше по-ранен. До тук намерих само добри отзиви за него. Бих се радвала ако 'Кафе с мед' се включи и сподели как върви възстановяването. Също бих била много благодарна ако ми даде някакви координати на този лекар в Рим, с когото се е консултирала, защото ми се иска да чуя мнение и от лекар в чужбина, а в момента живея в Италия. Ако някой друг, който е претърпял подобна операция може да се включи с мнение също ще съм ви благодарна.

Последна редакция: чт, 14 юни 2018, 21:37 от Калина90

# 17
 • София - Рим и обратно
 • Мнения: 11 239
Здравей, Калина!
На 16.05 мина моята операция при д-р Хубенов. Мога да кажа, че засега всичко е перфектно. Както го е описал Димо в поста, преди твоя - в центъра им в Драгалевци, и в болницата всички до един - от докторите до последната санитарка са безкрайно мили, спокойни и търпеливи. Как пък един не изнервничи за нещо. Предразполагат те и всякакъв страх и несигурност изчезват. Самият Хубенов минава всеки божи ден при оперираните, пита кой как е, отговаря на въпросите.
Моите диагнози бяха общо взето същите като твоите - повтарящи се луксации на капачката, отчупено парче от нея, износен хрущял заради свободното движение на капачката. Моят съвет е да си направиш ЯМР в клиниката на Хубенов и няма нужда да чакаш за час, той ще те вземе веднага след резонанса, ще го види и ще ти каже как вижда нещата. Само вторниците става това. Тоя човек ми вдъхна страхотно доверие и спокойствие и искрено вярвам, че дългогодишните ми неволи с коляното са в миналото. В момента ходя на физиотерапия и рехабилитация в центъра в Драгалевци и за три дни имам страхотен напредък - сгъване над 90 градуса, ходя почти без да куцам, само мускулът ми е доста слаб след 25 дни в шина. Но ще работя за заздравяване, доста време ще трябва.
Имам и пет инжекции с кръвна плазма за възстановяванв на хрущяла, вече ми сложиха едната.
В болницата лежах с едно момиче от Пловдив, точно същия случай като на Димо, отворена и затворена без нищо да правят, скъсаните връзки оставени така... Трагедия.
Моят съвет определено е да не се доверявате на случайни доктори за такива сложни операции като коляно. Хубенов за мене е топ, дори отропедът в Италия ми каза абсолютно същите неща, същата диагноза, същия тип операция, само дето цената й е 11000 евро там, а тук 1600 лв (по каса).
Докторът в Рим се казва Джовани ди Джакомо. Прегледът (от 5 мин) струва 250 евро, без ЯМР, защото му занесох диска от Хубенов.

# 18
 • София - Рим и обратно
 • Мнения: 11 239
Пропуснах да напиша, че има различни типове застопоряване на капачката, моята е с титаниев винт. Захванат за сухожилието и закован отстрани. Няма да се маха, остава си в крака. Докторът ми обясни, че има и по-лек вариант, но той не го харесва, защото давал рецидиви често. Така че, и това е важно.

# 19
 • Мнения: 8
 Здравей, 'Кафе с мед'!
Благодаря ти за изчерпателната информация. Вероятно, ако се реша на операция ще е при д-р Хубенов. От всичко, което прочетох като мнения и интервюта ми се стори добър специялист. Можеш ли вече да ходиш свободно или още си с шината? Докторът обясни ли защо е необходимо да се носи толкова дълго? Бях чела в някакво интервю с него, че оперираните носели шина около седмица, но май беше за кръстни връзки. Едва преди 3 дни ли започна рехабилитация или имаше някакви леки упражнения и преди това? Желая ти бързо и пълно възстановяване.

# 20
 • София - Рим и обратно
 • Мнения: 11 239
Да, оперираните от връзки и менискуси носят шина доста по-малко - 10-12 дни. За капачката трябват поне 21, на мен ми каза да ида на 25-ия след контролния преглед и свалянето на конците. Падаше се някакъв уикенд, предполагам затова. Докато бях с шината (тоя понеделник) си ходех, обслужвах се сама още от следващия ден след операцията, слизах и качвах стълби - това е първото на което те учат, веднага щом те вдигнат на крака след 24 часа. Не позволяват никакви патерици, бастуни, проходилки, държат да свикнеш да си ходиш на собствен ход и да се оправяш, иначе било трудно ако се научиш с патерици. За мен това също беше определящо. При Тони Георгиев мисля, че си ходиш с патериците бая дълго, освен това няма безплатна рехабилитация, а тук има  и то в най-важните първи 5 дни, след свалянето на шината.
След операцията, докато си с шина, ти дават лист с упражнения, които да правиш всеки ден. Тях, честно казано, аз малко неглижирах и сега си патя с напълно стопен мускул... но стискам зъби и тренирам.

# 21
 • Мнения: 8
Благодаря за разясненията. Пропуснах да попитам как е по отношение на разрезите? Имам предвид само с две дупки ли се минава или както видях някъде из този форум има и голям разрез през средата на коляното? Какви лекарства се вземат след операцията и колко време?

# 22
 • София - Рим и обратно
 • Мнения: 11 239
Артроскопията е само с две дупки. Само с нея минават някои само със скъсани връзки. За стабилизиране на капачката, освен артроскопията, която си я гледаш на екрана и по време на която чистят надрания хрущял, откъснатите парчета и костички, след това се прави разрез и се влиза по-дълбоко. Трябва да стигнат до пателарното сухожилие, което държи капачката, да му изправят изкривения ъгъл, да го навият за един анкър и да го застопорят така в правилна позиция. Разрезът е около 5-6 см, вертикален, под капачката малко встрани отвътре. Завършва с една малко странна дупка накрая от вътрешната страна (там трябва да е винта). Докторите и рехабилитаторката ме убеждават, че ще се запълни и нищо няма да личи, ще видим. Мога да го снимам, ако искаш 😁.
След операцията се пият болкоуспокоящи, антибиотик 7 дни, инжекции фраксипарин за разреждане на кръвта и предотвратяване на тромби в крака 15 дни...и май това е. Съобразяват се с всеки един случай какви точно болкоуспокояващи да изпишат - да не дразнят стомаха, ако е чувствителен и т.н.
Ако ти назначат инжекции с кръвна плазма за възстановяване на хрущяла - те се слагат, след като се свали шината и почнеш физиотерапията.
Ако имаш каквито и да е въпроси, пиши, ще отговарям, че знам на мен какво ми беше, а тая тема беше съвсем умряла и никой не пишеше 😆

Последна редакция: сб, 16 юни 2018, 10:05 от 'Кафе с мед'

# 23
 • Мнения: 17 113
Искам да попитам добър ли е ЯМР при д-р Хубенов? Трябва да си направя ЯМР на колянна става. При мен има съмнение за скъсан менискус. Та мога ли да разчитам на ясни и точни резултати в клиниката? Предполагам, че сте се изследвали там преди операцията?

# 24
 • София - Рим и обратно
 • Мнения: 11 239
Да, нов е. От тези, които правят изображение “в движение”. Тоест, не се движи, докато е изследването, а самият компютър го пресъздава.
Аз носих диска и в Рим, там докторът също без проблем го разчете и постави същата диагноза.

# 25
 • Мнения: 17 113
Много благодаря за информацията. Ще се опитам там да запазя час възможно най-рано.

# 26
 • Добрич
 • Мнения: 21
Здравейте! Да раздвижа темата - Simple Smile
Със скъсани ПКВ се оказах след травма на коляното. Сега трябва да направя избор къде да ги оперирам и къде колко струва операцията, долу - горе. Видях няколко имена, които се повтарят из форумите. Две от тях ми бяха препоръчани от лекари и на мен. Д-р Антони Георгиев в София и проф. Аспарухов в Плевен.
Искам да помоля, ако е възможно, някой да помогне с информация и да сподели мнение.
Ще съм много благодарна!

# 27
 • София - Рим и обратно
 • Мнения: 11 239
За тези двамата не мога да дам отзиви. При Хубенов, лежах с едно момиче в болницата, оперирано от ПКВ, каза че е дала около 3000 лв. Включени са и 5 дни рехабилитация в центъра в Драгалевци, която е много важна, плюс една инжекция (или повече, не знам) кръвна плазма за възстановяване на хрущяла.

# 28
 • София - Рим и обратно
 • Мнения: 11 239
Също така - много е важно да се информирате как протича възстановителния период при различните доктори. Той е даже по-съществен от самата операция. Има ли предвидена рехабилитация, от кой ден, колко време, след операцията как е раздвижването - с патерици или без... Колкото по-кратък е възстановителния период, толкова по-добре - дългото обездвижване и патериците причиняват мнооооого трудно раздвижване после.

# 29
 • Мнения: 17 113
А в коя болница оперира д-р Хубенов?

Общи условия

Активация на акаунт