Операции на коляното - 2. тема

• 109 767
  • 784
  •   1
Отговори
# 225
За Тони Георгиев и аз имам познат, който не може да се възстанови след операция, по-точно две операции, правени от него на колянната става. Нямам причина да не му вярвам, въпреки че споделям непреки впечатления.

# 226
Тони Георгиев ми възстанови предна кръстна връзка и менискус през 2019 година. До момента нямам никакъв проблем, за което безкрайно му благодаря.

# 227
  • varna
Винаги има доволни и недоволни. Дъщеря ми е оперирана от въпросният лекар преди 10 месеца. Не мога да кажа, че всичко е на 100% ОК, но се надявам с времето да да се възстанови напълно.

# 228
Операцията на ПКВ е изключително травмираща интервенция.
Кратки срокове за възстановяване, които се споменават крият много рискове. Особено за по млади пациенти с не достатъчно развита мускулатура.
От възстановяване до възстановяване има разлика - времево.
Затова е разделено на периоди по седмици. Пълно възстановяване след година. Възстановен обем на движение - още първия месец. Рехабилитаторите трябва да следят дали в определения период кракът изпълнява съответното движение и натоварване.

Последна редакция: вт, 11 окт 2022, 19:16 от ratridi

# 229
Тези, които са имали скъсан менискус и блокирало коляно, колко време след операцията и физиотерапията се оправихте напълно... ? Нещо като че ли още не ми е комфортно .. направих 5 физио и мина 1 седмица от операцията...

# 230
След реконструкцията на ПКВ 7-8 месеца по-късно всичко беше почти като преди операцията. Но имаше упорита физиотерапия и упражнения всеки ден от моя страна около 3 месеца след нея. Пълно възстановяване може би почти година след интервенцията.

# 231
.....
Възстановен обем на движение - още първия месец.
Целият първи месец си със шина 0-30-45 градуса. Какъв възстановен обем на движение, рехабилитацията почва след това...
Ей от такива мнения човек се напряга и почва да си търси проблеми излишно

# 232
Тези, които са имали скъсан менискус и блокирало коляно, колко време след операцията и физиотерапията се оправихте напълно... ? Нещо като че ли още не ми е комфортно .. направих 5 физио и мина 1 седмица от операцията...
Една седмица след операцията и имате вече 5 физио?!
Ако има значение на третия месец се върнах на работа.

# 233
.....
Възстановен обем на движение - още първия месец.
Целият първи месец си със шина 0-30-45 градуса. Какъв възстановен обем на движение, рехабилитацията почва след това...
Ей от такива мнения човек се напряга и почва да си търси проблеми излишно

Здравейте.
Пропуснала съм да добавя, че ние не бяхме с шина и възстановителния процес е по различен.
Когато се използва шина може би се следва друга програма.
Пожелавам Ви успешно възстановяване.

# 234
  • София
Миналата зима паднах лошо на ски и скъсах и ПКВ и менискус в комплект. Операцията беше в началото на януари при д-р В.Петров, уж всичко ок, после правих 2 месеца рехабилитация през ден и ето ме на боли си ме коляното и това е. Не непрекъснато, но не е и като да е пренебрежимо и най-вече се притеснявам дали отново ще мога да карам ски в края на декември. Чудя се дали ме наболява от това че не постигнах пълно сгъване или от това че не тренирам активно? Но пък ходя по 6 км всеки ден до работа и обратно, не е ли достатъчно това натоварване? При рехабилитатора, ако отида за мнение, знам много добре какво ще ми каже, че трябваше да продължа да ходя при него още 2-3 месеца, защото аз спрях след като се върнах на работа след 3 месеца в болнични. Та се чудя имали ли карали отново ски след двойно скъсване и то на години 49 по-точно  😊

# 235
Миналата зима паднах лошо на ски и скъсах и ПКВ и менискус в комплект. Операцията беше в началото на януари при д-р В.Петров, уж всичко ок, после правих 2 месеца рехабилитация през ден и ето ме на боли си ме коляното и това е. Не непрекъснато, но не е и като да е пренебрежимо и най-вече се притеснявам дали отново ще мога да карам ски в края на декември. Чудя се дали ме наболява от това че не постигнах пълно сгъване или от това че не тренирам активно? Но пък ходя по 6 км всеки ден до работа и обратно, не е ли достатъчно това натоварване? При рехабилитатора, ако отида за мнение, знам много добре какво ще ми каже, че трябваше да продължа да ходя при него още 2-3 месеца, защото аз спрях след като се върнах на работа след 3 месеца в болнични. Та се чудя имали ли карали отново ски след двойно скъсване и то на години 49 по-точно  😊

Само вървене не е достатъчно, препоръчвам ви да ходите на фитнес и да правите там велоергуметър. Трябва да се усеща стабилно коляното, ако ще ходите на ски(задължително първата година с някаква шина да пази коляното).

Водната рехабилитация също е добра идея, там може да видите всякакви обеми на движение и дали има болка. Нормално е да боли след натоварване.

Ако се чудите дали връзката е наред и не се е скъсала отново, лесно ще разберете по това как стъпвате на крака. Невъзможността да се изпъне напълно и да застане успоредно до здравият крак, говори че връзката не е здрава, тогава бих посъветвал ново ЯМР за да се види какво е положението.

Едва при здрава връзка, съветвам да правят рискови маневри с колената.

И също така имайте едно на ум, че ако имате засегната една връзка, това донякъде значи че самите връзки не са ви супер здрави и трябва да пазите и другото коляно.

# 236
В началото на август скъсах менискус и ми направиха артроскопия, отстраниха половината външен менискус. Общо 20 дни ходих на терапия, но коляното ми е все още с оток, изморява се лесно, чувствам дискомфорт и понякога болка при изкачване на стълби. При клякане не мога да се задържа повече от 5 секунди, изпитвам болки, започвам да се притеснявам, работата ми е свързана с много ходене и физически труд.

# 237
  • София
Консулирайте се с друг ортопед и, ако се налага, направете второ ЯМР. Моя приятелка оперира менискус в началото на лятото и вече участва в няколко планински маратона. Нищо й няма - никакви оплаквания.

# 238
Така ще направя, е времето си минава а крака ми не се възстановява. Благодаря!

# 239
Консулирайте се с друг ортопед и, ако се налага, направете второ ЯМР. Моя приятелка оперира менискус в началото на лятото и вече участва в няколко планински маратона. Нищо й няма - никакви оплаквания.
Здравейте, моята операция за скъсан менискус е от април. Бихте ли дали насоки за лекар, при когото да потърся второ мнение. За сега ме насочиха към ревматолог, заради оттока на ставата, но не съм съвсем сигурна, че проблемът е ревматологичен.

Общи условия

Активация на акаунт