Операции на коляното - 2. тема

• 107 159
  • 784
  •   1
Отговори
# 735
Muratto, много добре обсъдете дали трябва да се оперира толкова малък заради футбола. Ние можеше да изчакаме до 18 годишна възраст с операцията,но нашият младеж каза - живея за футбола,ще се оперирам. Но сега след операцията и в процеса на възстановяване, се замисля дали да продължи да играе. Оставили сме го да се възстанови,да стъпи на терена и сам да си реши отново Как да продължи.

# 736
Самото връщане на терена ,има и психологически аспект.
Моята дъщеря, примерно, трябваше да свикне първо, че оперираният крак няма да е вече с хипер мобилност. Трябва, казват,  да се  преодолее и естествен страх- да предпазваш този крак.

# 737
Благодаря за окуражителните думи. Предприехме тази стъпка, за да може да се върне към футбола. Доктора ни каза, че ако иска да продължи с футбола трябва операция, ако ли не няма проблем да се изчака. Футбола е неговия живот, тренира от 5 годишен, вече започнаха да звънят от различни клубове да го искат, но съдбата се намеси 😔 Знам, че докато трае възстановяването (1 година) ще трябва да забравим за футбола, но ни крепи надеждата, коята ни даде доктора, че ще се завърне на терена по здрав и от преди. Другото ми опасение е след 5-6 месеца когато вече се възстанови от болката, как ще го възспираме и как ще го задържим далеч от футбола. Дете е, не разбира още, желанието и хъса му за игра са огромни. Моля се да сме попаднали на правилния лекар и всичко да мине без проблемно 🙏

# 738
Болката няма да  продължи 5-6 месеца.
Но, за да се върне към футбола, трябва много повече работа, отколкото си представяте в момента.
Физиотерапията е само леко загатнато начало, трябва яка работа в зала, за да се върне мускулния тонус, ако е загубен, разбира се.
При моята дъщеря, имаше много работа преди самата операция- ежедневно, и на практика, почти не загуби мускул, но ежедневната тренировка след операцията е решаваща.
3,4 см разлика в прасеца имаше, веднага след операцията. на 3тия месец остана 1см, на 6тия месец  зацикли на 0,5см.
Ще кажете нищо не е, и за мен не е нищо, но тя е суетна.
Сега 15 месеца след операцията, не се забелязва нищо с просто око, играе вече от 6 месеца, едва в последните седмици се усеща по-нормално да се отпуска, и да достига предишната си експлозивност при спринт.
Скоро прави и квалификации за отбора по лека атлетика, каза че усеща скока си малко ограничен, макар да има същите резултати от преди операцията.
Мисълта ми е, че операцията може и да е 100% успешна, атлетът да е положил 300% труд, и пак - реалността, при моята дъщеря!, е един пост-оперативен крак. Здрав, но не същия като преди.

# 739
Извинявам се за глупавия въпрос, но за каква рехабилитация преди операцията става въпрос? На нас не са ни казвали да правим нещо преди операцията 🤔

# 740
Не рехабилитация, а спортна физиотерапия, за да не изгуби мускулна маса до деня на операцията.
Колкото повече мускулна маса в него момент има- толкова по-добро е възстановяването.

# 741
  • София
Кога скъса връзка детето?
Общо взето е добре като поспадне отока в коляното (след 2 седмици) да започне да ходи на физиотерапия. Това се прави, за да се запази, дори да се засили мускулатурата преди операцията и после възстановяването да върви по-бързо (няма да има такава драстична загуба на мускулна маса).
Ozzy, писали сме заедно;)

# 742
Травмата се случи на 16.03. За 14.04 е планувана операцията. Отокът почти спадна. Сега няма никаква болка. Не знам дали изобщо да започваме физиотерапия с оглед скорошната дата на операцията.

# 743
Аз изобщо не знам , как е организиран спортът в Бг, но това нали е спортна травма?
Няма ли физиотерапевт към спортния клуб?
Тук се случва веднага- дори на самия терен, физиотерапевтът дава първа помощ, и след това атлетът е привикан на терапия, включва се застраховката, започва по надлежен ред доктор»изследвания»доктор» ЯМР»доктор,...докато се назначи операцията, може и месец да мине,но...физиотерапията на спортния клуб не спира, докато не се изясни какво ще става.

# 744
Аз изобщо не знам , как е организиран спортът в Бг, но това нали е спортна травма?
Тук се случва веднага- дори на самия терен, физиотерапевтът дава първа помощ, и след това атлетът е привикан на терапия, включва се застраховката, започва по надлежен ред доктор»изследвания»доктор» ЯМР»доктор,...докато се назначи операцията, може и месец да мине,но...физиотерапията на спортния клуб не спира, докато не се изясни какво ще става.

За детския футбол в Бг няма да коментирам. Никой не го интересува детето, всеки гледа да ти вземе таксите, гонят се резултати и победи. Да не говорим, че по време на мача имаше уж "лекар" на терена и когато синът ми получи травмата, той каза: "Няма нищо страшно, болката е мускулна, ще му мине" 😡, а детето не можеше да стъпва.

# 745
  • София
Аман от некадърници… Няма българска федерация, която да заслужава жертвите, лишенията и успехите на децата -спортисти. Sad.
Моето дете като се контузи даже не са обадиха да предложат помощ или дори да попитат как е - ама докато им носеше медалите потриваха доволно ръце.😡

# 746

За детския футбол в Бг няма да коментирам. Никой не го интересува детето, всеки гледа да ти вземе таксите, гонят се резултати и победи. Да не говорим, че по време на мача имаше уж "лекар" на терена и когато синът ми получи травмата, той каза: "Няма нищо страшно, болката е мускулна, ще му мине" 😡, а детето не можеше да стъпва.

Същият случай беше и при нас,на терена всичко е наред,детето не може да стъпи. Веднага в спешното, смениха три диагнози в продължение на 20 дни докато спадне отока и направим ямр. Всеки си прехвърляше топката и отговорноста. От август месец до момента клуба не се е поинтересувал изобщо от него, защото няма кой да внася такси. Затова ви казвам хубаво му поговорете дали е толкова спешно да се оперира, защото на терена много бързо са заменени и забравени.

# 747
Сега,...аз ще кажа сигурно голяма глупост, но...като си знаете клубния спорт, здравни застраховки няма ли?
Аз имам подкрепа от клуба, и въпреки всичко, поради конюктурата/ всичко е много бавно и с процедури- примерно не мога да си грабна детето и да ида да го прегледа хирург, или да направя ЯМР както вие можете в Бг/, затова си имам и отделна, нарочна застраховка за спортни травми, за да избързам с първите задължителни стъпки.

# 748
Здравейте, хора. Миналата седмица скъсах предна колянна връзка и се разрових из форума да прочета мнения за специалисти и общо взето как минава рехабилитационния период преди и след операцията. Ориентирал съм се към д-р Стефанов в ВМА. Някой оперирал ли се е при него, какво е мнението Ви?

# 749
Здравейте,
Поизчетох съветите на миналите през операции на коляното, за което адмирации  за адекватните съвети. Надявам се някой да откликне и даде съвет и на мен😞
На 24-ти февруари ме оперираха от скъсан менискус на коляното. Не съм ползвала помощни средства и се придвижвах сама. Започнах рехабилитация след махане на конците т.е на 10-тия ден. Направих околко 15 процедури. Но…. болка имам и сега, както и оток. При запитване защо, ми се казва има време за възстановяване. Аз не съм активен спортист, годините дали са много или малко е въпрос на гледна точка на 46г.
Вече не знам какво да правя??? Продължавам и в домашни условия да натоварвам мускула както и да правя масаж с охлаждащ гел. А пропуснах да спомена, че ми инжектираха и препарат с хиалурон.
Много ще съм ви благодарна за съвет какво да направя още. Дали това е въпрос на време или….. Знам, че възстановяването е индивидуално , но ми се струва, че към този момент почти 6 седмици би трябвало да съм доста по-добре.
Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт