Операции на коляното - 2. тема

• 107 118
  • 784
  •   1
Отговори
# 750
Здравейте,
Поизчетох съветите на миналите през операции на коляното, за което адмирации  за адекватните съвети. Надявам се някой да откликне и даде съвет и на мен😞
На 24-ти февруари ме оперираха от скъсан менискус на коляното. Не съм ползвала помощни средства и се придвижвах сама. Започнах рехабилитация след махане на конците т.е на 10-тия ден. Направих околко 15 процедури. Но…. болка имам и сега, както и оток. При запитване защо, ми се казва има време за възстановяване. Аз не съм активен спортист, годините дали са много или малко е въпрос на гледна точка на 46г.
Вече не знам какво да правя??? Продължавам и в домашни условия да натоварвам мускула както и да правя масаж с охлаждащ гел. А пропуснах да спомена, че ми инжектираха и препарат с хиалурон.
Много ще съм ви благодарна за съвет какво да направя още. Дали това е въпрос на време или….. Знам, че възстановяването е индивидуално , но ми се струва, че към този момент почти 6 седмици би трябвало да съм доста по-добре.
Благодаря предварително
Да , възстановяването е индивидуално.
Правете си упражненията упорито и продължително и в един момент всичко ще си дойде на мястото.И аз съм на 46, след кофти операция на предна кръстна връзка ми трябваше повече от година и половина да се възстановя.

# 751
Упоритост трябва.
Децата се справят за около 10 месеца- година, нормално  е възрастен човек да се възстановява по- дълго.

# 752
  • София
А носите ли си ортезата (доколкото съм запозната се носи денонощно 6 седмици, за да заздравее правилно и добре шева на менискуса) и ползвахте ли патерици, с които кракът да не се натоварва повече от 10-20 кг.)? Първите 3 седмици на 60 градуса, следващите 3 на 90. патериците се ползват също толкова време.
При зашиване на менискус коляното има нужда от по-дълго обездвижване от ПКВ. Ако е отстранено само парче от менискуса възстановяването е много по-бързо.
Също така дълбоките клекове и колениченето са забранени през първите 3 месеца.
Споделям каква е практиката в Германия и Австрия.

# 753
И в Португалия, същата практика!
При операцията на моята дъщеря, не се знаеше дали ще се пипа менискуса- чак като отворят.
Предварително ни беше казано, че ако го шият, ще излезе с инвалидна количка, защото седмица до 10 дни няма да стъпва на него.
За щастие , само отстраниха мъничко парченце.

# 754
  • София
И при нас беше така. Имаше голяма вероятност да се шие менискус (на ЯМР се виждаше нещо), но повреме на операцията се оказа, че е си ОК и не го пипаха.

# 755
А носите ли си ортезата (доколкото съм запозната се носи денонощно 6 седмици, за да заздравее правилно и добре шева на менискуса) и ползвахте ли патерици, с които кракът да не се натоварва повече от 10-20 кг.)? Първите 3 седмици на 60 градуса, следващите 3 на 90. патериците се ползват също толкова време.
При зашиване на менискус коляното има нужда от по-дълго обездвижване от ПКВ. Ако е отстранено само парче от менискуса възстановяването е много по-бързо.
Много се надявах да се включите и вие, тъй като виждам , че сте добре запозната. При мен имаше отстраняване на скъсан менискус. Казаха, че ставата е износена, но съм била ,, млада” за смяна. Не съм носила нищо, единствено първия ден бях с патерица една. След това ми казаха, че не е необходимо.

# 756
  • София
Щом е махано само парче, би трябвало доста по-бързо да се възстановявате. Треньорът на дъщеря ми си даде 12 дни почивка след махане на парченце от менискуса и после караше ски. Приятелка на 6-тия ден след махане на парче замина на екскурзия в чужбина.
Моят съвет е да отидете на апаратни процедури (физиотерапевтите ще преценят какви). Обикновено включват, лазер, текар, дълбока осцилация. Те действат противовъзпалително, спомагат циркулацията на лимфата и кръвта и така се отвежда насъбраната течност от коляното. Щом правите и упражнения редовно - велоергометърът е най-доброто за вас сега. А инжекцията кога я сложиха в коляното и беше ли подуто коляното преди това? Какво казва лекуващият лекар -ортопед?

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 10:44 от Skiorche

# 757
Здравейте!
На 04.12.24г. скъсах ПКВ и разкъсах вътрешна връзка по време на тренировка (бойни спортове), носих шина заради вътрешната връзка, която успя да се възстанови и сега остава операция на ПКВ. Реших да споделя с вас мнението си за прехваления д-р Хубенов и неговите "рехабилитатори", съветът ми е - СТОЙТЕ ДАЛЕЧ ОТ ТАЗИ КЛИНИКА. Първият преглед мина сравнително добре, Хубенов ми погледна резонанса, каза да нося шина и на 20-тия ден да отида отново на преглед, а след това да започна раздвижване в техния център. На вторичния преглед не беше д-р Хубенов, а негов колега, който не беше запознат с травмата, чието име за жалост не помня. Погледна крака, направи 1-2 теста и ми съобщи, че ще трябват две операции - ПКВ и медиална връзка. За щастие не се доверих, носих шината още 1 седмица и в последствие се оказа, че всичко е наред и операция за вътрешната връзка не се налага. След свалянето на шината обаче започнаха проблемите. Бях решила операцията ми да е при Хубенов, тъй като съм чувала добри отзиви. За да може по-бързо да се запише час за операция и да не чакам 4-5 месеца, ми казаха, че предоперативната рехабилитация трябва да се направи в техния център. Идеята беше мускулът да се тонизира и да имам минимум 90 градуса свиване в коляното. Наблюденията ми за тези така наречени рехабилитатори са следните: дават абсолютно еднакви упражнения на всички, независимо от травмата, няма значение опериран ли си, не си ли опериран, няма никакъв план за действие, никаква стуктурираност, просто се нахвърлят някакви 2-3 упражнения и това е, зарязват те да се оправяш сам, а те изчезват на някъде. Често се чуваше въпрос към други пациенти "А на теб каква ти беше травмата?", дори аз запомних кой с каква травма е , а те не успяха. Искаха да карам колело, когато не можех да свия крака на повече от 15 градуса, натискаха да го свиват механично, като от тези неща крака се подуваше и се заключваше, всички усилия отиваха на вятъра, а за бруталната болка няма дори да коментирам. Няколко пъти помолих да се видя с доктора, да обсъдим липсата на напредък, но час не ми беше записан. Караха ме да пия лекарства за отпускане на мускулите и да ми свиват крака под упойка, естествено не се съгласих на тази интервенция. Започнах да правя упражнения вкъщи и имаше осезаема промяна, за която рехабилитаторите казаха "Виждаш ли, това е защото пиеш хапчетата - продължавай", пълни глупости, защото аз лекарства НЕ съм пила. Най-накрая се добрах до час при доктора, който въобще не ме изслуша какво имам да кажа за рехаба, започна да ми крещи и да се държи отвратително. Разбираемо си тръгнах и никога повече не се върнах, макар и да имах още часове за рехаб, които бяха предварително платени.Загубих три месеца при тези хора. Сега посещавам ново място за рехабилитация, от което съм безкрайно доволна - Физиозона. Бях на преглед при д-р Точков, който беше изключително адекватен, предстои ми и преглед при д-р Валери Петров и нов ЯМР. Постепенно всичко си идва на място, но няма кой да ми върне изгубеното време, както и парите хвърлени на вятъра. Когато усетите, че нещо не ви допада, не действа за вас - сменяйте веднага, не правете моята грешка. Има много лекари, които са добри, важното е кой ще ви допадне и къде подхода ще е правилен за вашите индивидуални нужди. Успех на всички с операциите и възстановяването!

# 758
  • София
Kamcho, съжалявам за горчивия опит, който си натрупала. Аз също нямам добри отзиви за Хубенов от две приятелки, които оперира - влачат си болки вече години. И двете са много слаби и методът на реконструкция не беше ОК за техните колене. Има и доволни, разбира се (Azzy мисля, че е от тях 🤞). На прав път си вече. Не знам дали си избрала ортопед, който ще те оперира, но задължително се информирай за метода на операцията - т.е. от къде ще ти вземат сухожилие за реконструкцията и реши.
Д-р Точков ще обясни каква е разликата. В София Мед, доколкото съм запозната, оперират  жените по един и същи начин от години. Разпитай, проучи, прочети и си дай време за спокойно и обмислено решение!
Успех!

# 759
Искам само едно да вметна- докторите са си доктори, рехабилитаторите- рехабилитатори..., навсякъде има и добри и лоши, но дори и с огромен късмет и подкрепа, ако не се заинтересувате лично и запознаете обстойно с нуждите за физиотерапия и рехабилитация, никой няма да го направи вместо вас.
Не искам да бъда разбрана грешно, никого не критикувам, споделям собствен  опит.
 Не е нужно да знаем как се оперира, но след това, би трябвало да се заемем с възстановяването с всички сили, и собствена отговорност.
Има много информация, трябва само да я потърсим.

# 760
Щом е махано само парче, би трябвало доста по-бързо да се възстановявате. Треньорът на дъщеря ми си даде 12 дни почивка след махане на парченце от менискуса и после караше ски. Приятелка на 6-тия ден след махане на парче замина на екскурзия в чужбина.
Моят съвет е да отидете на апаратни процедури (физиотерапевтите ще преценят какви). Обикновено включват, лазер, текар, дълбока осцилация. Те действат противовъзпалително, спомагат циркулацията на лимфата и кръвта и така се отвежда насъбраната течност от коляното. Щом правите и упражнения редовно - велоергометърът е най-доброто за вас сега. А инжекцията кога я сложиха в коляното и беше ли подуто коляното преди това? Какво казва лекуващият лекар -ортопед?
Инжекцията я сложиха на 10- тия ден когато махнаха конците. Да и тога имаше оток. Ходих и на рехабилитация като съответно описаните процедури от вас ги направих. Колкото до лекуващия ортопед, след операцията не ми е казал нищо, освен да направя рехабилитация. Попитах не трябва ли да кой да на контролен? Ааа не е необходимо, беше отговора. Това е Skiorche.

# 761
Искам само едно да вметна- докторите са си доктори, рехабилитаторите- рехабилитатори..., навсякъде има и добри и лоши, но дори и с огромен късмет и подкрепа, ако не се заинтересувате лично и запознаете обстойно с нуждите за физиотерапия и рехабилитация, никой няма да го направи вместо вас.
Не искам да бъда разбрана грешно, никого не критикувам, споделям собствен  опит.
 Не е нужно да знаем как се оперира, но след това, би трябвало да се заемем с възстановяването с всички сили, и собствена отговорност.
Има много информация, трябва само да я потърсим.

Съгласна с вас! Както казах, единствения напредък, който имах през това време е благодарение на собствените ми проучвания и упражненията, които си "назначих" сама. Работата на рехабилитатора е да изготви програма, да дава напътствия, да наблюдава процеса и при нужда да сменя упражненията, защото все пак тези хора са учили за това и им се доверяваме.

# 762
Аз съм много доволна от д-р Хубенов и от рехабилитацията в клиниката му. Кофти момент е, че е много претоварен, а докторите, които работят с него не винаги ми правят добро впечатление. Но отделът по рехабилитация е топ - лично мнение. Оперирала съм скъсан менискус ако има значение.

# 763
Работа им е, но и те са хора- някои от тях, не наблягат на новостите.
Застраховката прати за  рехабилитация дъщеря ми, в център към църквата/ собственост на църквата/, физиотерапевти, назначени до живот- никакъв стимул да се учат на новости.
Иначе, тук е регулирана професия, и за да си подновят квотата към професионалната организация, имат нужда от определен брой кредити, които се взимат след семинари, курсове, обучения.

# 764
Аз съм много доволна от д-р Хубенов и от рехабилитацията в клиниката му. Кофти момент е, че е много претоварен, а докторите, които работят с него не винаги ми правят добро впечатление. Но отделът по рехабилитация е топ - лично мнение. Оперирала съм скъсан менискус ако има значение.

Мъжът ми също оперира менискус там преди 3 години и остана доволен, за това и аз се насочих към тях. При него всичко е наред, до сега не е имал проблеми, спортува много активно. Явно при него, както и при вас, еднаквия подход е помогнал за менискуса.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 12:13 от kamcho5

Общи условия

Активация на акаунт