С какво ви дразнят свекървите - тема 94

• 84 654
  • 753
  •   1
Отговори
# 285
Вие сериозно ли се опитвате да ме убедите, че човек с деменция трябва да решава дали аз ще си тегля майната на целия живот, защото на него така му е щукнало в момента и трябва да се взимат много навътре и сериозно деменционните щения?

Ще си живее, където той си реши, защото ... е с деменция? Няма да се мести, защото ... е с деменция и знае по-добре?

Не сте добре, сериозно.

# 286
  • Варна
Не бе, човек, никой не може да те накара. Става дума, че ако човекът ти е близък и те е грижа за него, гледаш нещата да минават лесно и безболезнено и за него и за теб (ако ти полагаш грижите значи директно върху теб рефлектира всичко). И евентуално това би могло да те накара да се съобразяваш донякъде с него и да търсиш компромисен вариант. И за двама ви е по-добре болния да се чувства добре, обичан и на сигурно място. Това, ако ти е близък и ти пука. Ако не, ясно какво ще направиш.

# 287
  • при късмета
Не. Само ти казваме, че си много сигурна в нещо, от което нямаш никаква представа. Не можеш да прецениш какво е най-добре за такъв човек, защото освен своята, друга гледна точка не си способна да разбереш

# 288
Салсича, много яки мисли на 15-годишна демонстрираш. Ама бай бабо да не те срещне мечка, че тя съдбата обича да си прави шеги с такива наперени като теб. Дано си останеш все така, никога не сблъскала се с подобни проблеми.

# 289
Не бе, човек, никой не може да те накара. Става дума, че ако човекът ти е близък и те е грижа за него, гледаш нещата да минават лесно и безболезнено и за него и за теб (ако ти полагаш грижите значи директно върху теб рефлектира всичко). И евентуално това би могло да те накара да се съобразяваш донякъде с него и да търсиш компромисен вариант. И за двама ви е по-добре болния да се чувства добре, обичан и на сигурно място. Това, ако ти е близък и ти пука. Ако не, ясно какво ще направиш.
Именно.

# 290
  • София
Колко от вас имат реална физическа и финансова възможност да зарежат работата си и семейството си, за да отидат да гледат човек в деменция в познатата му обстановка?

# 291
Нямам, но може да се преговаря докато е с акъла си. Иначе, както и да го редим, става тегаво.

# 292
Салсича, много яки мисли на 15-годишна демонстрираш. Ама бай бабо да не те срещне мечка, че тя съдбата обича да си прави шеги с такива наперени като теб. Дано си останеш все така, никога не сблъскала се с подобни проблеми.

Не знам дали 15 годишните мислят изобщо по въпроса, но реалността е такава. В живота на семейството ми има приоритети, като училище, работа, дом и всичко, което няма как да зарежа, да се забия някъде, за да не нараня чувствата на възрастен болен.

Ако някой се изнесе на село, барабар с децата си, напусне работа и им смени училището, за да гледа баба си в познатата и обстановка, спокойно го обявявам за луд.

Винаги има някаква емоционална част, но преди всичко трябва да сме реалисти.

# 293
  • София
Е, то в това положение всеки вариант е такъв. А и тези преговори са с предизвестен край. Защото утре ако се наложи да гледам майка ми, не мога а и не искам да си зарязвам детето, за да ходя да живея при нея и да я гледам в позната обстановка. Това не е вариант.
Абсолютно излишен е този спор. Единици са хората, вкл. и в тази тема, които наистина ще си оставят работата и семейството, и ще отидат да живеят при възрастния. Спорите заради спора.

# 294
Не е лошо тези неща да се коментират предварително, докато всички са с акъла си, защото рано или късно се стига до тях. Така всеки има достатъчно време, да приеме нещата и да свикне с някакъв евентуален развой.

В стресова ситуация, всеки е неадекватен и без деменция. И болния, и гледащия, всички. Но ако има някакъв базов план е много по лесно да се движиш в правилна посока, дори автоматично.

# 295
Лесно  се говори.Вярна е, че стар човек трудно се мести и свиква, това местене ускорява края.Наблюдавах съседите си, на 87 и 81, казваха че докато са двамата ще се държат и гледат.Но  започнаха да не могат да се гледат.Взе ги дъщеря им и за 3  месеца си отидоха.С 20 дни разлика.Това бе най-уместното решение, гледаха ги и  тримата, дъщеря, зет  и внучка.Няма как и кой  три месеца да се пренесе при тях, чакаха наистина да не могат.И въпреки това...А ако живееш  в близост доброто е да си остане всеки  у дома.
Сега друга съседка на 87 губи разсъдък, винаги са я канили да се премести, не и не.Плащат да я наглеждат роднини, но вече това не е достатъчно ,трябва постоянно човек при нея, дъщеря и идва и си отива често и остава по някой  ден, но и  това няма да е достатъчно скоро.А и  въпросното бабе не  я иска толкова, чуждите иска, но те сутрин и вечер  могат.И то не всичко нужно да направят. Могат да плащат децата и,синът основно.Но  си  е натоварване, което не знаеш  колко ще продължи.
Има  дом у  наше село 700-800 лв такса,частен, така чух за цената, но да не дава господ да избира някои  за мен, дано като моите близки си ходя бързо.Че  много мина, малко остава до този момент.Чисто теоретично.

# 296
Бор_яна, от поста ти не видях приемлив вариант - все е лошо, тогава какъв е полезния ход?

# 297
Не  знам.Просто наблюдавам живота.С този акъл гласувам за дом,заведение.Скъпо, но то излиза по-евтино от взаимно тровене на нерви.Само не знам дали акълът ще е този.

# 298
  • при късмета
Не е лошо тези неща да се коментират предварително, докато всички са с акъла си, защото рано или късно се стига до тях. Така всеки има достатъчно време, да приеме нещата и да свикне с някакъв евентуален развой.

В стресова ситуация, всеки е неадекватен и без деменция. И болния, и гледащия, всички. Но ако има някакъв базов план е много по лесно да се движиш в правилна посока, дори автоматично.
Там е работата, че базовия план не се постига с тропане с краченце, местиш се и точка. Обсъжда се, което изключва налагането на едната страна. Ето това не искаш да разбереш.
Повече от ясно е, че няма цяло семейство да се премести с всички съпътстващи ангажименти като работа и у-ще. Би следвло или да се намери човек или институция да гледа болния или се мести той. Но положението му в никакъв случай не става по-леко като му се налагаш, нареждаш му и се държиш с него като с вещ. Защото влошавайки неговото положение, правиш своето още по-трудно, а не ти го прави трудно болния. Осъзнаваш ли това?
Накратко, ясно е, че в повечето случаи ще се премести болния, но начина който ти предлагаш не е адекватен и не е добър за никоя от страните. Иначе изхода от ситуацията същия, само главоболията са повече, пак и на двете страни.
Ето това се опитваме да ти обясним, а не, че някой ще премести цялото си семейство за да гледа болен възрастен. Смятам, че ще схванеш разликата

# 299
Това е една от причините майка ми да се премести близо до нас, въпреки че и тя имаше сантиментални чувства към апартамента, в който съм израснала. Не сме го обсъждали специално, но се подразбираше, че до известна степен е, за да сме си наблизо и да можем да си помагаме. Иначе и аз не си го представям, ако бабата е на стотици километри в някое забутано село как стават нещата.

Общи условия

Активация на акаунт