С какво ви дразнят свекървите - тема 94

• 84 585
  • 753
  •   1
Отговори
# 180
Свеки няма да се оправи.Претърпя 4 операции.Изписаха я от болницата преди  месец и казаха,че нищо не могат да направят за нея.Тоест върнаха ни я да си умре вкъщи.
В момента правя компромис заради съпруга ми,защото не искам да го оставя сам да се оправя.

И бъди сигурна, че правиш добре. В случая помагаш на него, не толкова на нея. Знам много добре колко тежи и да гледаш човек така в последните му мигове, и да се терзаеш емоционално, пък и да те нахокват. И финансовата тежест пак при вас лежи вероятно. Приеми, че правиш правилното нещо от чисто човешка гледна точка. Изборът "за" хоспис е също толкова правилен, но решението, за жалост, го вземат други хора.

# 181
  • при късмета

...но за чужди хора никой не е в състояние да ме накара да сменям гащи, няма такава сила на този свят.

Там е работата, че свеки не ти е чужд човек по българската дефиниция за род и семейство. Не случайно са тия напъни да им викаме "майко".

Там е работата, че много хора слагат "род" и "семейство" под един знаменател, а са различни неща. Затова и термините са различни. Това, че за някой е едно и също, далеч не го прави дефиниция.

Вени, предполагам, че и на мъжа ти не му е лесно. Според мен добре правиш, че му помагаш. Иначе оплакването ти е съвсем основателно и той предполагам оценява това, което правиш.
Май наистина трябва да поговориш с него да понатисне сестра си. Не може само единия да отнася грижите, освен ако нямат уговорка да е с/у нещо. При това доколкото помня само вие плащате за гледането.
И аз бих ти казала да не ѝ обръщаш внимание, но знам, че не е лесно. Като сте се хванали ще издържите, къде ще ходите. Здрави нерви ти пожелавам

# 182
  • Варна
Точно тази тема показва, че в поне 95% от семействата свеки си е баш чужд човек.

# 183
Точно тази тема показва, че в поне 95% от семействата свеки си е баш чужд човек.

Темата (за щастие?) не е представителна извадка.

# 184
  • Варна
Но навежда на доста сериозни изводи все пак. Участва достатъчно голяма група хора. Пък и на мен не ми е нужна за да си съставя мнение. Достатъчно примери имам около мен, почти всички не добри в това отношение.

# 185
Свекървата винаги е чужд човек. За мен поне си остана такава, дори и в най-добрите и дни. А те са малко. Искала, не искала в хоспис - и аз не искам много работи, но понякога се налага. Старческите капризи са способни да унищожат нормален човек.

Коментирали сме го този въпрос с мъжа ми, защото не са първа младост родителите ни, но единственото приемливо желание е дали да са тук в Англия, или в България, ако нещо се случи. Всичко друго, ще е като го уредим. Без това искам, това не искам.

Да не говорим, че е пагубно за достойнството на болния, близките да го подмятат, като чувал с картофи и да му сменят гащите, много по-добре е професионалист да се заеме с тези неща, а близките с това, което умеят най-добре - внимание, компания и т.н.

# 186
Вени, поразпитай наоколо за мед. сестра или санитарка. Санитарките за ден са 30-40 лв. Вариант е.Пък и те повечето си работят на договор и имат свободни дни. За месец ще са им доп. 120 лв. Поразтърси се, не си струва да се халосваш за толкова, особено ако е и злобна бабата.

# 187
професионалист да се заеме с тези неща

Говориш наизуст от позицията на човек, който си мисли, че всичко може да планира и менажира по западни стандарти. Някой друг беше казал и преди мен - в България (извън София) е една друга реалност, която искрено се надявам да не откриеш някой ден. Аз може би преди 7 месеца бих написала същите работи. Обаче животът е непредсказуемо нещо и си учим уроците в движение.

Скрит текст:
Понякога между изписването от болница и транспортирането до хоспис (ако въобще се съгласят да вземат в хоспис) ти карат вкъщи един жив труп, който щеш, не щеш сам трябва да гледаш. Нямаш си и идея за какво иде реч.

П.П. Нагледала съм се и от "професионални" сменячи на памперси на възрастни. Имаш някаква много романтична представа за живота явно. И спирам, защото това не е по темата за свекитата. Въпреки че признавам си с ужас ми премина мисълта през главата, че след няколко години нищо чудно да попадна в тази ситуация със свеки.

Последна редакция: чт, 31 май 2018, 12:57 от изгубен-щъркел

# 188
Не говоря наизуст, точно обратното, гледала съм баба ми - съвсем сама, защото нямаше кой, след изписването и няма да го повторя за никаква свекърва. Но тогава бях на 20, тъпа, стресната и без никакъв опит.

Естествено, че всичко може да се управлява и планира, все пак не живеем в Анадола с два века назад. Както е нормално да се роди в болница, а не при селската бабичка акушерка, така е нормално и други състояния да се третират по същия начин.

Не организира и планира, който го мързи, няма финансова възможност или слуша някакви старчески капризи и отживели разбирания.

# 189
  • София
Мислили сме за хоспис.Защото излиза по-евтино ,а и грижите са денонощни.Обаче свеки не иска.А там никого не държат насила.
Медицинска сестра сме наели,но тя идва само да сменя превръзки на раната на свеки.Сестрите памперси не сменят.
Идеята да оставим свеки за една неделя опикана не е лоша.
Може пък така да се навие да влезе в хоспис...
А, не искала. Ти да видиш. Значи, не иска хоспис, но иска синът ѝ и жена му да стават луди калинки. Като добавим, че този син не е единственото ѝ дете, на ваше място не бих я оставила да ми скача по главата. Сори, когато аз правя услуга, я правя по моите правила. Ако на някого не му харесва, винаги е свободен да спре да ми ползва услугите.
Абсолютно!
На мястото на Вени, при такова държание от страна на свекървата, не бих стъпила там. Има две деца, да се оправят.
Поради подобно държание не съм стъпила в свекъра ми от над 10 години и няма да стъпя там. Има две деца, да се оправят. Не съм изтривалка.

# 190
Абе щом е свекърва, свекър, изнасяйте на двора хубаво да ги навали. После - с краката напред.

# 191
  • Варна
Е, глупости. Очевидно в случая съфорумката полага всички възможни усилия, нищо че отсреща я хокат и не оценяват какво прави.

# 192
  • София
Не организира и планира, който го мързи, няма финансова възможност или слуша някакви старчески капризи и отживели разбирания.
Ти наясно ли си какви хора останаха по селата? Възрастни и цигани. Понякога просто НЯМА ЖЕЛАЕЩИ или ще са само кандидати да го окрадат или дори нещо по-лошо. А пък и чуждите хора не търпят дори срещу заплащане някой да ги гони и да им подвиква.
Как точно да го организира, ето един хипотетичен пример - да намери човек от Петрич и да му осигури транспорт всяка седмица до Добрич ли?
Да накара мъжа си да насмете майка си и сестра си. Оставете тез песни любовни за помагане на добрия мъж. На тези години оставете превземките че само жена сменя на жена и т.н.

# 193
  • София
Доколкото помня, мъжът на Вени има брат. Та явно другата снаха и внучката си правят оглушки и съвестният човек пак го отнася  Sad

# 194
Възрастни и цигани били пък сега. Няма угодия. И като нямало хора в някакво си село, какво, ти ли ще пътуваш да и бършеш задника всеки ден?

Общи условия

Активация на акаунт