Кан, Ница, Монако...French Riviera/Cote d'Azur/ /Тема 2/

• 57 414
  • 755
  •   1
Отговори
# 720
Няма физически билети. Има пластики La Carte, в които се зарежда каквото ти е нужно.
Eто тук се информирайте, на автоматите също е подробно описано https://www.lignesdazur.com/en
От прочетеното не ми стана ясно:
1. Тези пластики La Carte важат ли /трябват ли ни за влакове? /ще хванем влак от Ница до Монако и от Ница до Кан и Антиб/.
2. Ако все пак се наложи да хванем автобус,  може ли да купим билети от шофьора?
Не, влаковете са си с други билети, купуват се от автомат на гарата.

В извънградски автобуси може да се купува от шофьора, в тези, които се водят към градския транспорт и важат La Carte, не съм сигурна.

# 721
Препоръчайте ми готино място в Монте Карло, където ще станат хубави снимки

Ботаническата градина до Океанографския музей и покрива на същия.

# 722
  • София
Привет!
Подготвям няколко дни на Лазурния бряг и съответно събирам всякаква информация.
Имаме букнати билети до Ница, нощувки и кола! Обаче в ситния текст на условията по резервацията на колата прочетох това:

Доста съм изненадана, надявах се на кратка разходка и из Италия. Някой знае ли нещо по въпроса? Досега не сме пътували с наета кола в държава, различна от мястото на наемане, но тук имахме такова желание и затова се заех да чета правилата.

Вярвам, че за Монако няма ограничения за пътуването.

Изобщо всякаква информация и опит за паркиране, ограничени зони, тол такси и подобни, ще ми бъде от полза. Апартаментът, в който ще нощуваме си има паркинг, та поне това ми е ясно.

# 723
  • София
Това означава да имате италианско гражданство или разрешение за пребиваване, а да карате кола с регистрация в страна, различна от Италия. Ако сте турист и агенцията за коли под наем разрешава преминаването в друа страна - нямате проблеми. Но трябва да си проверите договорът за наемани или да доплатите, за да може да напускате страната на наемане.

# 724
Здравейте, ще пътуваме до Ница на 24. След четенето разбрах , че или си купуваме билети по 10 евро двупосочни за летището или слизаме на Гранд Арена и си вземаме по 1.70. Сега аз си изтеглих приложението и там няма опция за 10 евро. Има само единични и Мултитрип. А за децата как се таксуват билетите. И другото кой е безплатния транспорт до Гранд Арена. Трамвай 2 или транспорт на летището. Благодаря
Също искам да попитам който е пътувал до Антиб и посещавал парка с косатки как се придвижихте от Ница

# 725
Писала съм и преди, щом сте четирима, просто си вземете Болт от приложението. На нас ни излезе 12-13 евро от изхода на летището до вратата на апартамента. Ако сте в друга част на Ница, може и малко повече, но пак си струва.
В града ще си вземете карти от автоматите за градски транспорт, които са на всяка спирка.

# 726
Трамвай 2 до Гранд Арена е безплатен. Но щом сте си инсталирали приложението, можете да си вземете билети от там. Билетите от 10евро са от автоматите на спирката на летището.
Децата не знам с какви отстъпки са.

# 727
Средата на октомври заминаваме за Ница и тръпна в очакване.
Очертава се да ползваме приложението Bolt, както много дами във форума препоръчват.
Тъй като ни е за първи път да ползваме услугите  на Bolt, искам да питам цената влияе ли се от задръстванията или си е фиксирана цена?
Другият ми въпрос е с карта ли плащате /има ли опция/ или кеш?

# 728
  • София
Върнахме се от нашето пътуване из Лазурния бряг. Мнооого ми хареса, а бях предубедена.

Споделям малко подробности за наемането на кола, защото за другото е писано много.
Всички коли се наемат извън сградата на терминала, на многоетажен паркинг отсреща. Тъй като прочетох отзиви, че трудно се намират гишетата на компаниите, изрично букнах кола, за която пишеше, че гишето е на терминала, но не беше така.
Наистина първия път е малко объркващо, сега ако отидем пак, ще се оправим за нула време. Просто излезте от терминала, пресечете улицата и следвайте големите табели. За всички компании са. Ние избрахме Europcar. Получихме безплатен ъпгрейд и по-голяма кола, а уж букнахме малка, за да паркираме по-лесно. 😂

Излизането извън граница се оказа (разбира се) възможно, срещу заплащане на допълнителни такси.
В края на сезона места в паркингите се намират навсякъде, където отидохме, но някои от тях хич не са евтини.

Гугъл мапс, разбира се, работи перфектно и все ни предлагаше най-кратките и бързи маршрути, които включваха непременно минаване по магистралата, а там се плащат тол такси (между 0.70 и 3.80Е)
Опитахме и минаване по красивите крайбрежни пътища, където хем няма такси, хем е красота, но пък е значително по-бавно и дори в края на септември имаше задръствания.

Връщането на колата става на едно и също място, на Терминал 1, независимо че полетът ви е на другия. Има огромни табели за връщане и веднъж като влезете в закрития паркинг си търсите табелата с компанията. Там, на място постоянно има хора, които проверяват състоянието на колите и в рамките на 10-15 минути приключвате с проверката. Или поне при нас мина за минута, може би защото имахме пълна застраховка, както винаги. Иначе колата беше нова, но ожулена отвсякъде.

Изобщо, колата се оказа най-голямото перо в бюджета на пътуването, но пък ни даде свободата да разгледаме много, да не зависим от разписания, да си оставяме багаж в нея и да се разхлаждаме на климатика, докато пътуваме от едно място до друго, без да се бутаме с други туристи.

За 5 дни успяхме да посетим Сен Тропе и един плаж в околностите му, Port Grimaud, където се разходихме с лодка, Монако, Мантон, Вентимиля (в Италия), Ез, Ница, Кан, остров Сейнт Маргьорит, Антиб и Сейнт Пол.
Ако нещо не се пише/произнася така, моля за извинение, ама френският не ми е сила. Това също ме притесняваше, защото съм имала абсурдни ситуации в други части на Франция, но тук нямахме никакви проблеми. Всички говореха английски и всичко беше леко и гладко.

Времето, храната, природата, хората... Всичко беше чудесно.

Слагам няколко снимки откъм пътуването с кола, от градовете всички сме виждали. 😃

Първите снимки са от Монако и това е единственото място, което никак не ни хареса. Направо подтискащо. Но всичко останало компенсира многократно, така че не е важно. 😃

Последна редакция: сб, 05 окт 2024, 19:21 от Илит

# 729
  • Sofia
Всички говореха английски и всичко беше леко и гладко.

Всъщност, почти никой не говори английски (за "перфектен" такъв дори не отварям дума), което е пародийно-абсурдно за място с толкова претенции да бъде притегателен център за туристи от цял цвят, но това е просто един от безбройните му недостатъци. Grinning
Не знам... Аз пари да ми дават, няма начин да се върна в тази гадна клоака, а за разлика от теб, не тръгнах с никакви негативни предубеждения. Даже не знаех почти нищо за региона.
Някой път, ако имам време и съм на кеф, ще разкажа за какво става въпрос. The worst vacation ever!

# 730
  • София
Статистически ~57% от французите говорят английски в някаква степен.  Че не обичат и не искат, е друга тема.
Процентът е сред високите в световен мащаб  изключвайки, разбира се, държавите с официален език английски / бившите колонии на Британската империя.

# 731
  • Sofia
Ами, дали наистина не знаят, или просто не искат... Simple Smile Разлика виждаш ли? Аз съм написала "не говорят" – мотивите им хич не ме интересуват.

# 732
За мен е най-любимо място Френската Ривиера. Обичам Ница, Ментон, Антиб, Ез. Но не пропускам  и Сен Тропе, Кан, а и да - приятно ми е в Кафе де Пари да пия коктейли в Монте Карло. Монако ме успокоява с лукса си.  Връщам се по тези места и винаги съм щастлива. Тази година бях пред юни. Но и през ноември ми хареса.
Нямам проблем с езика, франкофон съм. Но ми се случи на плажа в Кан да ми говорят на английски, въпреки че аз им отговарях на френски.
Изобщо на местата, които посещавам, се говори добър английски. Имам впечатления, защото синовете ми общуват свободно на английски и немски и нямат оплаквания.

# 733
  • София
Black Cat, много жалко, че си имала лошо преживяване, не се връщай към това, щом е толкова зле, освен ако не можеш да предпазиш някого от бъдещи грешки.

Наистина всички, с които имахме досег, говореха приличен и отличен английски. От Терминала, където попитахме за рентакара, през домакините ни (бяхме наели частно студио в Марина бей), полицаите, които питахме за машините за паркинг билети, сервитьори, продавачи, служители в музеи... Абе всички. И не отказваха да го говорят. Със специфичния им акцент относно "р" и поставяне на ударението на последна сричка, но иначе си беше съвсем разбираемо. Друго отношение съм срещала в Страсбург, където по принуда научих, че "кафе о ле", е кафе с мляко, тъй като в 4* хотел сервитьорът на закуска упорито ми говореше на френски и дори "капучино" се правеше, че не разбира какво е. Капучино, хора! 🤯 Ми то си е капучино на всички езици! 😂

Но тук ми се видя топло отношението, макар и не изцяло tourist friendly. Имам предвид примерно надписи само на френски в Музея на Жандармерията, а QR кодовете им за английски не работеха. Но не беше драматично. Преводачите превеждат и от снимка.

# 734
Някой обмислял ли е следния вариант: Кацане в Милано/Бергамо; автомобил под наем; посока към Генуа (може спирания и на други места по пътя в зависимост от часа на полета, нощувка в Генуа; след това посока към френската Ривиера с няколко нощувки в Ница или в други селища и после пак връщане през същото място. Един приятел ми каза, че освен, че италианците редовно си циркулирали по този маршрут вече и много туристи го избирали за да разгледат района около Генуа, Александрия (защото иначе за този район не си струвало да се прави самостоятелно пътуване)

Общи условия

Активация на акаунт