Наемане на стая от апартамент

• 4 254
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
Ходил съм на оглед на таванско помещение - беше освежено колкото някой да се излъже да го вземе. Не ставаше за живеене

# 16
   Няма право наемател да преотдава под наем стая от наемно жилище на друг човек. Тези неща се съгласуват и договарят с наемодателя. Доста пари изглежда 300.00 лв. за една стая. С тези пари и може да дадете малко повече над тази сума и може да наемете един едностаен апартамент, като все пак зависи къде се намира точно. Разбира се, ако става на въпрос за София. Трябвало е веднага да ви светне червената лампичка в главата, че този човек иска да ви измами и на ваш гръб и да печели пари, докато наемодателят разбере какви неща се вършат в неговия собствен апартамент!

Последна редакция: сб, 28 апр 2018, 11:05 от Jennifer_w

# 17
Не се хващай на такава въдица. Аз се излъгах на подобна, с обещанието, че в другата стая няма да има никой до края на годината. Еми ето, 2 месеца по-късно се оказва, че внучката на хазайката ще живее там. Та, не просто със съквартирантка, ами реално с хазайка ще живея.
А съм предупредила, че искам самостоятелно жилище.
Сега търся и аз.

# 18
Не отидох, но няма как да дам 300 лева за старо легло и гардероб. Вероятно и апартамента е доста под 600 лв.

# 19
  • София
И един съвет от препатил : каквито и договорки да има между хазяин и наемател, всичко да бъде в писмен вид и с подпис и от двете страни. Преди влизане в апартамента също, да има подробен опис на състоянието, в което се наема. Така и двете страни са спокойни, евентуални спорове също се уреждат много лесно. Никакви устни уговорки и обещания, те са с нула тежест.

# 20
И един съвет от препатил : каквито и договорки да има между хазяин и наемател, всичко да бъде в писмен вид и с подпис и от двете страни. Преди влизане в апартамента също, да има подробен опис на състоянието, в което се наема. Така и двете страни са спокойни, евентуални спорове също се уреждат много лесно. Никакви устни уговорки и обещания, те са с нула тежест.

Благодаря, напълно сте права

# 21
  Няма право наемател да преотдава под наем стая от наемно жилище на друг човек. Тези неща се съгласуват и договарят с наемодателя. Доста пари изглежда 300.00 лв. за една стая. С тези пари и може да дадете малко повече над тази сума и може да наемете един едностаен апартамент, като все пак зависи къде се намира точно. Разбира се, ако става на въпрос за София. Трябвало е веднага да ви светне червената лампичка в главата, че този човек иска да ви измами и на ваш гръб и да печели пари, докато наемодателят разбере какви неща се вършат в неговия собствен апартамент!
На наемодателя му дреме какво се върши дотолкова, доколкото може да изпусне 100 кинта.
А защо 300 да е много за стая? Не си чела май темата за наемите... двустаен за 600 си е даже повече от 300 на помещение.
Като казах, че търся в Овча купел нещо малко до максимум 400 лв, всички заявиха, че не познавам пазара и да приготвя поне още 100.

# 22
За кой град и квартал става дума? 600 лв. за двустаен апартамент е нормална цена примерно за София, в по-желаните квартали.

За наемането на "стая". Ако апартаментът е двустаен или тристаен, не наемате стая, а си делите наема със съквартирант. Ползвате по равно и кухня (кухненски бокс) и баня, тоалетна, мокро помещение. Евентуално ако има и хол в тристаен - и това го ползвате като "общо" помещение. Така че обяснението на казуса е меко казано странно. В "стаята" ли ще се перете, къпете и акате? Ако не - не наемате само "стая с гардероб и легло".

За договора - договорите защитават правата на наемодателя, който е в пъти по-уязвим отколкото наемателите. Щетите, които можете да нанесете (вкл. и като неплатени сметки) обикновено са в много пъти над този депозит, който плащате. Дори доста наемодатели искат по 2 наема за депозит. Отделно е договорът, който регулира тези отношения - и пак казвам, защитава основно наемодателя. В общи линии единственото, което могат да направят на наемателя, е да му задържат депозита след напускане - нещо с което някои наемодатели наистина спекулират. Другото е да го изгонят без предизвестие - по договор обикновено се пише срок за предизвестие, но той не е голям (1-2 месеца макс), а принудително изгонване трудно ще задвижат за по-малко от месец, дори да няма договор.

За съквартиранта - не виждам какъв договор можете да сключите с него - той не е собственик. Можете да преподпишете със собствненика, но той вероятно няма да е очарован, че трябва да се занимава и да бере кахъра на 2 неизвестни вместо на една. Може и да не е съгласен. Ако си нямате доверие - не виждам как ще живеете с този човек. После сигурно ще поискате да направите и опис на съдържанието на хладилника си или направо ще сложите отделен хладилник с катинар... Идете на квартира с човек, на когото имате доверие. Или пък ако нямате на никого - търсете нещо самостоятелно и платете повече за него.

Последно - за боксониери и тавански стаички - ако става дума за София, предлагането е много малко, търсил съм за едни приятели, които не можеха да си намерят и мислех, че се правят на интересни, но наистина имаше в пъти по-малко гарсониери отколкото двустайни и тристайни. Силно съм скептичен за София специално да се намери нещо годно за живот за 300лв.

# 23
За моженето - може, но е много трудно.
Не ми допада, че е модерно да се купуват жилища с цел 'инвестиция' - там за да избият вложението (чиято стойност аз по никакъв начин не оспорвам, не ме разбирайте грешно), собствениците слагат висок наем. Евтините бабини панелки свършват и остават само 'инвестициите' с високия наем, на които агенциите крадат снимките едни от други и създават усещане, че принципно има страшно много жилища на пазара, но не и такива, които може да си плащаш, без да живееш в студентска комуна.
Евтини жилища всъщност има, но просто са друг тип и ги няма много по агенциите, а се дават с познати.

# 24
Не виждам нищо лошо в това, че се купуват жилища с цел инвестиция. Този модел - всеки да има апартамент, е едно от хубавите завещания на соц-а, в много европейски страни се живее в много по-голяма степен под наем, особено в столицата.

За пазара съм съгласен - това, което правят агенциите, е измама както и да го погледнеш и трябва да има доста по-сериозна регулация. И аз мислех, че има, но като тръгнах да търся за нас временна квартира, видях точно какво има и в по-скъпия сегмент. Пък от приятели съм ги виждал бабините панелки - мерси, но няма нужда, наистина Simple Smile) Параноична бабичка, която трепери да не се мине случайно и го е оставила жилището без ремонт десетилетия рядко е по-добра хазяйка от инвеститор, който има 5-6 или дори повече такива апартаменти, има си майстори, направил си е сметката. Та евтини жилища според мен няма много или са наистина мизерни (собственик който не може или не му се занимава). 

Най-тъпото е, че се създават някакви фалшиви очаквания у хората - преди да почна да търся преди няколко години, си мислех, че е буквално залят пазарът с жилища под наем и че е по-изгодно да живееш под наем, отколкото да купуваш с ипотека (срокът за който трябва да изплатиш една инвестиция от наеми е 20г. - ако се изплаща за повече от 20г. се приема, че е по-изгодно да си под наем, ако е за по-малко - е по-изгодно да се купува). Сега мисля категорично обратното, особено ако е работещ човека и има близки, които могат да ударят едно рамо в случай на криза Simple Smile Това което има като обяви е над 1/2та фалшиви, снимките не отговарят на реалността, и брокери, и собственици са безкрайно лъжливи и некоректни, което поне у мен създава усещане за риск...

# 25
Не е лошо да се инвестира, но не разбирам логиката на инвестиращите. Те самите нямат много пари за хубав голям апартамент, който да отдадат после на семейство с добри доходи. Юрват се на префасонирани гарсониери, за които искат наем 6-700 лв, а жилището хем не е удобно за семейства, хем няма пространство за съквартирантстване, хем хазяите не искат да се занимават със съквартиранти, хем сам човек, ако има 700 лв месечно за наем, обикновено няма да ги даде за наем точно поради соц-мисленето за жилището.
От друга страна, прекрасно разбирам какво наливане на ресурси пада в новозакупен имот, независимо дали за лично ползване, или за отдаване.
А за минаването при бабите съм напълно съгласна, но това не е характерно само за тях Simple Smile

# 26
Не съм съгласен, че инвеститорите нямат пари. Купуват двустайни и тристайни основно, откровено казано не знам за префасонирани гарсониери - звучи ми като да го прави това някой с много соц. мислене, който за нищо на света не ще да се лиши от "имота си", за да не се мине. Аз ако имах гарсониера, особено пък панелна, бих я продал веднага - не си струва нито да се префасонира, нито да се ремонтира с цел даване под наем. А пък като цени пак гонят 1000 евро на квадрат вече дори панелните и няма никакво предлагане, точно защото много хора търсят нещо малко, което да не е на безумните цени в момента. В новото строителство липсват маломерни апартаменти като цяло + реалните квадрати са много по-малко от това, което се плаща (особено след като почнаха и стените да ги броят в квадратурата).

Семейства с деца и някои и друго куче по принцип не са най-предпочитаните наематели по обясними причини Simple Smile Един познат, който се издържа от даване под наем на доста жилища, съветваше да се търсят работещи млади двойки без деца.

Аз разбирам логиката на инвеститорите в жилища и ако имах свободни пари в момента, бих инвестирал в хубаво жилище за под наем в София. Ако се купи на зелено, е добра инвестиция. Или ако се хване по-западнало старо на добра цена, което да се ремонтира основно. Масово фирми и хора с това се издържат - купуват на зелено, после обзавеждат и продават "до ключ" с доста добра печалба. Или дават под наем.

Но мисля, че отидохме в офтопик Simple Smile Човек като се поблъска малко с брокери по тези въпроси и почне да се ориентира малко по-добре, може да си говори до утре по тези теми Simple Smile Но на основната тема мисля, че отговорихме вече достатъчно ясно... Естествено човек докато не се поблъска сам не вярва на акъли, така че нека пробва авторът да намери за 300 лв. по-добра квартира, аз бих прогнозирал, че няма да успее.

# 27
За деца май нищо не съм казала Wink Двойките с деца ще си купят, няма да живеят под наем.
За 300 има по кварталите. Ама там не е толкова лъскавко и престижно.
Не е вярно, че маломерни жилища нямало в новото строителство.
И да, офтопик стана.

# 28
Масово двойки с деца живеят под наем в София. Но да - по-платежоспособните купуват.

За 300лв. доколко има - ето резултата, 222 резултата за цяла София, от тях поне половината са фалшиви, може би доста повече, защото огромна част поне от първите страници с обяви са от агенция, които са пълни мошеници - запомнил съм го доста добре това име от моето търсене преди време. Една читава обява от тях не съм видял/посетил.  Само не ми казвайте, че е пълно всъщност с кваритири, ама от уста на уста с шепнене само се дават под наем....

Вие в крайна сметка купихте ли жилището, което търсихте? Спомням си, че говорихме нещо в друга тема, вкл. дали цените в момента са балон или не Simple Smile

# 29
Тия са назад с материала. Вчера гледах стая от двустаен в Надежда за 250 лв, а в съседната стая - семейство с 2 деца Grinning
Впрочем, отделни стаи от вече нает апартамент през агенции дългосрочно не се наемат. Собствениците не искат да се занимават.
Оглеждах да купувам, само дето се наложи да сменям работата и в накрая стана точно нищо. А и при такива цени си е набутвация.

Общи условия

Активация на акаунт