Всеки педиатър отказва да запише новородено - какво да правя?

• 2 432
  • 77
  •   1
Отговори
Здравейте, с приятелката ми очакваме бебе в идните седмици и всеки педиатър в близост до нас ни отказа с предтекст, че няма места. Това беше преди около 2 месеца като почнахме да търсим.

Прочетох доста и разбрах, че нямат право да ми откажат. Та въпросът ми е какво да правя сега. Отказвам да карам новородено до другия край на града (където е нашият личен лекар, който единствен каза, че няма проблем да ни вземе детето..). Ние го посещаваме толкова рядко за щастие, че досега не ни е интересувало, че е далеч. До колкото разбрах ще ни се налага доста често в първата година, което коренно променя нещата.

Как да подходя, така че да го запишат преди да се скараме с лекарите? Толкова ми е писнало, решил съм, че утре пак им звъня по ред на мое желание и всеки отказ ще води до жалба към НЗОК. Мога ли някак си просто да им тупна бебето на място с попълнена бланка за записване и да не им давам много място за отказ (и да запазим някакви добри отношения..).

Знам, че никой не би желал да запише детето си при лекар, с който се подържат лоши отношения от началото... ама те просто не ни оставят избор, а за мен детето ми е приоритет. Като не им стигат хората... да наемат още и да се съобразяват със закона.

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 01:08 от feedy

# 1
  • Melmak
Ами запишете си го при вашия лекар.

Не виждам смисъл да записвам детето си при лекар, с който от самото начало тръгваме с лошо. Вие хубаво ще го запишете при лекар, който отказва, но замисляте ли се колко пациенти имат и какво чакане ще е за час? После ще се сърдите защо детето като е болно не успяват да го прегледат. Това е положението, педиатри и лични лекари няма. Моята е вече на 65 и виждам, че не се справя много добре, но нямам особен избор.

# 2
Запишете си детето при вашия личен лекар. Когато се налага той дава направление за педиатър и с това направление можете да си водите детето при когото искате от педиатрите и успеете да си запишете час.

# 3
Ако вашият личен лекар е съгласен, запишете при него. Така или иначе личният лекар при разболяване на детето може да ви издава направление за педиатър (които е специалист, а не общопрактикуващ лекар). Ваксините се поставят от личния лекар, което се случва веднъж месечно.

# 4
Като прочета такива постове и ми иде да се гръмна от упор. Дали пък лекаря няма определен капацитет и ако запише всички желаещи, какво трябва да прави? Тогава ще почнете да мрънкате защо чакате? Как така днес няма да прегледа детето като е болно? Как така няма да си вдига телефона докато преглежда, пък на вас ви трябва.

Щом вашият ЛЛ се е съгласил просто го записвате при него. Разваляте си комфорта, заради собственото си дете и пътувате ( не вярвам да живеете в Делхи) до другият край - всеки месец.

Все пак детето ви е приоритет!

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 10:00 от Hope for Two

# 5
Запиши го при вашия личен лекар, след това има възможност за смяна, ако намериш по-подходяш. Аз така направих.

# 6
В същата ситуация бях и аз преди 2г. Никой не записваше нови пациенти и се принудих да го запиша при педиатър на другия край на града. Неприятно е но нямам избор. За сметка на това пък,нашия педиатър го преглежда без часове,понеже знае,че пътуваме по 40мин с кола до там и никога не е отказвала прегледи.

# 7
И аз не разбирам това чакане, почти никъде не ползват часове. Защо трябва да чакаш часове, много по-лесно е да си запазиш час.В България малко не го зачитат това.

# 8
Запишете си го при вашия лекар.
Първата година ходенията са веднъж месечно, а и така можете да си организирате ходенията, че да са извън трафика.

# 9
  • Пловдив
ЛЛ има определена бройка, която не може да надвиши. Ако той запише дори 1 човек отгоре, то той трябва да назначи втори лекар в практиката си, да го регистрира в НЗОК и медицински надзор. Процедурата е малко тромавичка, но не е невъзможна.
Тук обаче идва и друг проблем. Вие сте избрал доктор А , и може да не желаете да ви прегледа доктор В. Така че помислете дали наистина не е добре да го запишете при вашия ЛЛ. Логистиката не е без значение, разбира се, но изберете по-малкото зло.
Друг е въпросът, ако има места при тези лекари и те Ви отказват. Може да направите проверка в здравна каса дали тези лекари имат свободни места или да ви кажат лекар, който има свободни места близо до Вас.

# 10
Много неприятна ситуация. За съжаление няма да е само първата година. Като тръгне на ясла и започне да се разболява, дори няма да може да организирате пътуванията, както съветват тук.

# 11
Аз не виждам кой знае какъв проблем, че лекарят бил в другия край на града. В България няма чак толкова голям град, че да е проблем, но за сметка на това има  десетки, а може би и стотици малки населена места, където наистина няма лични лекари, защото старите вече са се пенсионирали или са измрели, и никой млад не иска да живее там, или са села, където поначало няма лекари, преди е имало фелдшери, а вече няма нищо и всички пътуват, за да отидат на лекар.

# 12
Като ви е близо лекаря не е гаранция , че ще си върши добре работата.
Нашата ЛЛ и педиатър беше в съседния блок . Чакане часове наред, прегледи по 2-3 минути , често бъркане на лекарства и тн. Сменихме я след време с лекар в друг район , който обаче си обръща внимание на пациентите , даже ме беше яд , че съм чакала толкова време .
Запишете си го при вашия лекар, вие я познавате, тя вас също и комуникацията ще бъде по-лесна . : )

# 13
  • Пловдив
Цялото ми семейство сме при един джипи. Ако нещо специфично никога не ми е отказала направление за педиатър/специалист.
Не виждам смисъл да се бутам при човек, който така или иначе ми е казал, че не записва нови пациенти. Шансът при спешност за мен да вдигне телефона, да ми отговори по вайбър клони към нула. Съответно това, че е педиатър не би ми свършило никаква работа само по себе си.
Лекарят е професия като всяка друга - има капацитет, не би ми било ок и да вися с часове пред кабинета или да ми се дава час за след седмица.

# 14
  • Варна
Значи за вас е по-важно да ви е удобно и да не си създавате дискомфорт с пътуване, а не докторът да има желание детето ви да му е пациент, да му обръща внимание и да го познавате? Много са ви сбъркани приоритетите. А като започнете да подавате документи за ясла, градина, училище? Пак ли ще търсите начин да извивате ръце, че да може да ви е наблизо или ще благоволите да помислите за по-важни неща като отношение на персонала, рейтинг на училището и среда, в която ще бъде детето? Има по-важни неща от нашето (на родителите) удобство. Не бъдете чак такива егоисти.

Общи условия

Активация на акаунт