Всеки педиатър отказва да запише новородено - какво да правя?

• 2 967
  • 77
  •   1
Отговори
# 45
  • София
А защо пък да плащаме все на частници, откъде накъде... Осигуровки, осигуровки, а накрая и за абсолютно ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА извинетелна бележка на дете във 2 клас трябва да плащам...

# 46
Ако никой общопрактикуващ лекар не иска да запише здравноосигурен - възрастен или дете, то това не е ли нарушаване на правата на осигурения? Платеният прием се явява изнудване, извиване на ръце и отказ за достъп до здравеопазване, ако човекът няма 60 лева за частен преглед и още неизвестно колко за изследвания. За какво тогава плащаме здравни осигуровки?

Аз тези въпроси от кога ги задавам, дори и пук във форума. Ние останахме без личен лекар след като нашата се пенсионира и никой не ни иска. От години ходим само на частно при специалисти, тъй като идем ли на държавно почват хиляди пътеки. Дори много често искат да ни приемат в болница без причина. И аз питам за какво плащам осигуровки? По-добре пари под масата. И след това някакви жени пт форума ми казват ми държавата не ти е длъжна. Ти не раждаш деца за държавата, а за себе си и т.н.......  Ами не ми е длъжна ама си прибира парите и на мен и на мъжа ми всеки месец. Накрая нито доктори, нито градини и всичко частно да е.

# 47
  • Sofia
При какъв специалист са тези 50лв за преглед? Аз където и да отида прегледите се въртят около 100 лв (+/- 20лв)

# 48
А и частника ще измисли всякакви неща, само да отидеш пак и да ти прибере още 50,100 лева.
 Имаше нещо в закона, отивате в НЗОК и ви разпределят при лл, педиатър. Някой не е ли запознат?

# 49
  • Пловдив
То и по време на к0виd не можеше да ходя на женска консултация по НЗОК, но можеше да си платя преглед...при същия АГ и това не беше хрумка на АГ, а на държавата 🤦🏽‍♀️
Аз съм против и една прослойка да ражда безплатно от 14 години, без ден трудов стаж, но държавата има нужда от тези паразити.

# 50
  • Beyond the stars
За какво тогава плащаме здравни осигуровки?
За спешната помощ, ако получиш инфаркт или инсулт, някой да те спаси. За спешна сърдечна операция, която няма да платиш. За лечение на рак, което струва няколко хиляди на месец и малко хора могат да си го позволят.

50 лева платен преглед при спецалист, много голяма част от хората могат да си позволят но не искат да платят.
Като автора на тази тема. Няма да си разваля ежедневието да ходи до другият край на града.

Спешната помощ е с гарантиран достъп независимо от здравно-осигурителния статус (и основна причина определен етнос да минават стандартни прегледи през спешни центрове).

50 лв. е бил прегледът при специалист доста отдавна, под 100лв последните години не съм плащала. Което не променя факта, че ежемесечно от заплатата ми отива една внушителна сума за здравеопазване, която не ползвам. А в редкия случай (веднъж на 7 години) когато ми потрябва направление, понеже не ми е удобно да плащам 500лв за скенер, предвид, че все пак съм осигурена, се оказва че направления няма.

# 51
Аз съм против и една прослойка да ражда безплатно от 14 години, без ден трудов стаж, но държавата има нужда от тези паразити.

Абсолютно всички имат право да родят безплатно и така трябва да е, според мен. Друг е въпросът, че повечето раждащи са с претенции - в коя болница, в каква стая да са, избор на лекар (екип), секцио без нужда, пък бащата да присъствал...
 В България са далеч по-често случаите на секцио, отколкото медицински е наложително. И аз родих секцио, само циганките бяха без секцио, като раждах. Защо трябва да се връщаме в средновековието  и да раждат с опасност за живота си и този на бебето здравнонеосигурените? Още повече, ако наистина е на 14, каквито са малка част от родилките, има достатъчно рискове поради недоразвития организъм на майката от усложнения при раждането. По-евтино ли ще е за държавата да отглежда деца с трайни увреждания, получени заради раждане без лекарска помощ, отколкото да плати за нормално раждане в болнични условия?

А и като гледам темите, чисти българки има доста без минимален трудов стаж, ама напред с претенциите как да родят и как да врътнат държавата, че да взимат 2 години майчинство, което им се полагало.

# 52
Как да нямат претенции как да родят? Аз исках секцио, но не ми дадоха. Имах предпоставки за секцио. Знаех, че няма да стане естествено, но доктора не ми позволи. Викам си нали е доктор и плащам маса пара, айде естествено. 10 часа раждах, 2 упойли ми набиха без резултат. Не мога да ви опиша мъчението. И накрая родих ли? НЕ!! Молих се за секцио и накрая се развиках. Направиха ми и ми казаха, че не нямало шанс да го родя естествено. Аз това повтарях не знам колко седмици! Как да им вярвам на тези доктори. За мен естественото си е варварски метод и докторите нямат право да казват как да ражда една жена (освен ако няма здравословна причина). И двете раждания трябва да са безплатни. Нали искат прираст на населеноето? Реално проследяването струва пари, раждането струва пари, ясла няма трябва на частно, но за сметка на това вторста година се вземат 780 лв, за да ни мотивират да работим, а че няма подсигурена ясла е друг въпрос....

# 53
Е, те пари са искали за секцио. То дори да е по-добре нормално ако платиш ще те клъцнат без нужда. Една приятелка така, тръгнала да ражда, ревнала че иска секцио. Онези и казали, ок дай 500 лева и готово. Тя нямала пари, звъняла да и носят, а в крайна сметка  не и донесли и роди нормално. Смятай какви са и от какво се ръководят, ако беше платила, щеше да я клъцнат и голям зор да види в нейния случай, защото при нея по-добре нормално. Пълна пародия. Сега при други е по-добре секцио, плащаш. Няма да промениш системата,най-много травми до живот да си докараш.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 10:41 от Danytarg

# 54
  • Пловдив
кукумицинка, забременяването и от там раждането е осъзнат избор. Не е спешен случай за мен. На 14 да раждаш безплатно е безумие, социалните и те не се намесват, майката често е самотна, поради факта, че пълнолетния баща е подсъдим по българските закони.
От тук следват едни помощи и т.н., които отново идват от нашия джоб.

Етническите българи, които раждат без трудов стаж са или завършили ученички /пълнолетни жени/, или студентки и са далеч от паразити.

Два пъти съм раждала без екип, естествено, без упойки и в държавни болници.
Който иска секцио, стаи и т.н. си плаща, така че пак са далеч от паразити.

# 55

Което не променя факта, че ежемесечно от заплатата ми отива една внушителна сума за здравеопазване, която не ползвам. А в редкия случай (веднъж на 7 години) когато ми потрябва направление, понеже не ми е удобно да плащам 500лв за скенер, предвид, че все пак съм осигурена, се оказва че направления няма.

Колко пък да е внушителна тази сума. Ако си на максималният осигурителен доход е около 180 лева на месец.
Не знам, защо весеки брои, колко пъти е ползвал сумата си.

Ами ако ти се наложи сърдечна операция (да не дава Господ!) разликата от внесените ти осигуровки и опреацията, ще си ги доплатиш ли в брой?
Щото ако 20 години внасяш по едни 180 лева всеки месец в касата, то си внесъл  43 200 лева.  Което няма да ти стигне за сложна и обемна операция.
Хората плащат по-голяма годишна сума за застраховка на колата си, но при здравопазването - трябва да е безплатно.

# 56
Да не твърдиш, че няма непланирани забременявания? Какво точно предлагаш? Как да спрат някоя да роди, като ѝ е наближило времето да роди?

Още по-зле. Имат пари за глезотии (тук не визирам само екстри при раждането, даже основно визирам живеене нашироко, ненужни покупки и пр., обаче гледат да измуфтят от държавата пари за майчинство, които не им се полагат, детски и пр.

Етническите българи, които раждат без трудов стаж са или завършили ученички /пълнолетни жени/, или студентки и са далеч от паразити. - кое ги прави далеч от паразити? Говорим за жени, които собствени пари никога не са са изкарвали или най-малкото не са се осигурявали, пък тръгнали да бременеят и да раждат, и то като осъзнат избор според теб. Значи едно 14-годишно дете, което е недееспособно, може да бъде излъгано и пр., няма как да изкарва пари, трябва да бъде наказано, санкционирано, и да не може да получи здравна грижа, то всъщност на тази възраст всички са здравноосигурени от бюджета, а пък на пълнолетните, които мамят държавата, ще им викаме браво?

# 57
  • София
Аз майчинство за първото дете не съм получавала. Родих на 24 г., съответно забременях на 23 г. , съвсем планирано между другото. Майчинство не съм получавала, нито съм се борила за такова. Нито имах стаж, нито работих към онзи момент. Възползвах се от помощта за студенти и получавах също така стипендия всеки месец пак от университета.
Така че не е хубаво и да се обобщава.
Преценили сме, че можем да се справим само със заплатата на мъжа ми и сме си живели съвсем нормално. Дори детски не съм получавала.
Като поотрасна малко дъщеря ми започнах работа и вече за второто дете си използвах майчинство.

# 58
Хора какви "глезотии". За мен съвсем естествено е бащата да присъства на раждането и той е родител. Никакъв консуматив не ползва, за да си плаща присъствието, а просто е до жена си, а това не е глезотия, а подкрепа. Стай си плащаме, тъй като не желаем да сме набутани като прасете 5 жени с 5 бебета, а най-вероятно ще има и ромки дето цялата рода ще се стовари. Ами аз не искам при новороденото да имам 10 ромчета на посещение. Страх ме е да не се разболее. Не съм искала самостоятелна стая, а просто с 1-2 други цивилизовано жени. Да не говорим за потресаващите условия в безплатните стай. Гъзария ли е да имате душ в банята? Или на закуска да ви поднесат прилично ядене, а не филия хляб с парче салам? За мен тези "екстри" дето си плащаме са прилични условия, дето би трябвало да се полагат на всяко човешко същество поначало.

# 59
  • Beyond the stars

Колко пък да е внушителна тази сума. Ако си на максималният осигурителен доход е около 180 лева на месец.
Не знам, защо весеки брои, колко пъти е ползвал сумата си.

Ами ако ти се наложи сърдечна операция (да не дава Господ!) разликата от внесените ти осигуровки и опреацията, ще си ги доплатиш ли в брой?
Щото ако 20 години внасяш по едни 180 лева всеки месец в касата, то си внесъл  43 200 лева.  Което няма да ти стигне за сложна и обемна операция.
Хората плащат по-голяма годишна сума за застраховка на колата си, но при здравопазването - трябва да е безплатно.

Не броя колко пъти съм ползвала, а коментирам принципната невъзможност и при нужда да ползвам.
Един голям процент от ползвателите на здравната система са осигурени и с допълнително здравно осигуряване.
Та доста далеч от безплатно е нашето здравеопазване - бюджета само на НЗОК  е 8,85 млд , като тук не се включва средства от здравни застраховки и тези платени лично от пациентите на частни практики и т.н.
Практически невъзможно е да бъде калкулирано с точност колко струва в крайна сметка безплатното здравеопазване.

Общи условия

Активация на акаунт