На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 14

• 143 746
  • 726
  •   1
Отговори
# 225
Момичета, да споделя и за нашето пътуване до Одрин в петък - 4 май. По принцип ставаме рано, за да сме на границата преди  смяната. Ами какво да кажа - пиша 6 + на граничните служители от двете страни. Минахме за около 15 минути, макар, че хванахме турската смяна, която за мое учудване  стана за има няма 5 минути. Ходим винаги в петък, заради петъчния пазар. доста зареден откъм летни дрешки. Общо взето всичко, за което отидохме, си напазарувахме оттам. Цените ми идват изгодни, защото лирата я сменихме в БГ на 0,41лв. Зехтин от зеленчуковата борса си купих екстра върджин 5 л. при обявена цена на кутията 80 лири, човекът ни я даде за 50 лири. Пробвах го, хареса ми. Череши купихме, 0,500 кг. за 6 лири. Вкусни и хубави. Някой беше питал за градински цветя - на петъчния пазар имаше няколко търговеца. Цветята бяха хубави, свежи.
В Уайкики в Маргито не останах очарована от летните дрехи за мъже, ММ си тръгна леко разочарован, защото на пазара се въздържаше, заради това, че в Уайкики можело да има по-хубави неща. Еми намазаха децата - и от двете места се снабдиха с прилично количество дрешки.
На борсите за перилни препарати пазарувам само от магазинчето с българския надпис на вратата. Продавачите са момчета, които говорят български и се разбираме добре. Купих си течен Персил за 29 лири, веро, подобно на Прил за 10 лири, също и шампоани. Питах за сапуна, който беше споделен тук, дето излизал на пяна. Но за съжаление нямаше поне в този склад, а за един сапун не ми се обикаляше на други места.
Вече почти към 13,00 ч. хипер изгладнели бяхме на главната и търсехме прословутия Айдън, за да хапнем там. Дали от жегата или многото народ, пулихме се, оглеждахме се, накрая седнахме на едно произволно кръчме. Докато си чакахме тава джигера се оказа, че от двете ни страни е въпросния Айдън. Обаче, буквално опашка от хора имаше на двете места, за да чакат някой да стане и съответно чакащите да седнат да се нахранят.
Кратка разходка в безистена за къна, задължително сладолед, кафе, дюнер, сиренце, маслини. На връщане около 17,30 нямаше много коли, проверката вървеше доста бързо. Минахме за около 20 минути двете граници. Въпросната бележка този път ни я написа и даде митничарят, който проверява багажа. Доволна съм! Чакам с нетърпение следващото ходене.

Последна редакция: вт, 08 май 2018, 09:50 от Ванческа

# 226
  • Istanbul
Всеки твърди че смяната на Турска страна е мн бавна
но според мен е точно обратното..

Преди 2 седмици сванах се точно на между двете контроли на Бг. страна бариерата се затвори на 07:48 и се отвори на 08:13.. даже щях видео да снимам..

В тр. страна нещата стават за 4-5 мин ако няма нещо ненормално..

07 или 08
вечер 17:00 е смяната..

# 227
  • Бургас
Здравейте! Да попитам - В Лозенград съботния пазар пак ли е до автогарата?

# 228
  • Пловдив
Може ли някой да каже как да търся подправки. Има ли смески за салати, дюнер,тестени изделия. Някой пробвал ли е в кутиите на кнор бульоните които се продават в Бизим
На турски подправки са бахрат или бахратчъ
В покрития базар има павилиони с чували подправки
Казваш бахрат каръшък и казваш за какво - например кюфте и ти дават микс.
Купувала съм гараам масала - много приятно бъркано нещо
другите им микс подправки взимайте и пробвайте, заради овчите меса на мен ми са малко силни в смисъл на бахар и карамфил/канела - нещо такова.
От Маги бульоните ми харесва - телешкия- по- различен е.
Пробвайте - хора разни- вкусове още по- разни.

# 229
  • Варна
Аз подправки сега взех сумак за първи път ! Куркума , бульони на Кнор и Маги - супер странни са ми Кнор - стоят като разтопени дъвчащи бонбони , не стават на прах като ги стисна.... Маги не съм ги пробвала още .
Червена леща си взех , другия път ще взема пилаф .
Хубави маслини със зехтин взех.

Микс подправки не видях много , много. От Истанбул съм вземала сушени зеленчуци за супа , бяха уникални , подправка Отоман - също много хубава и леко пикантна и подправка Брекфаст , още не съм я пробвала . В одрин не видях такива наименования , даже магазин за насипни подправки нямаше ...

Черешите на пазара в събота зад Марги бяха половин кило за 5 лири .
Хубав кашкавал на конци взех от тоя пазар . Като цяло много често ще ходя и ще повтарям неща определено .

# 230
Подправки ние купуваме от BIM доста по евтини са от тези в Кипа, а са на една и съща марка.
Взимали сме и суха супа --става доста добре. Аз умирам за млечната им супа.

# 231
Здравейте, пътуващи,
Като се има предвид, че времето никога не стига, препоръчайте ми супермаркет, в който да си напазаря. Прахове и други ще са от складовете, тях ги знам къде са.

# 232
  • Пловдив
Като спреш на складовете, наблизо има БИМ, прегледай го,  може и пеша да отидеш, Ако не те удовлетвори търси друг магазин.
БИМ-ът се намира на борсата като тръгнеш от паметника на рибаря към фурната,държиш лявата улица, вървиш до едно Т-кръстовище и от там 50м.вляво на отсрещния тротоар.Удобен е защото може да се спира.

# 233
По колко бройки са в един стек.

По 12 бройки са в стек

# 234
  • Пловдив
Някой беше питал за марка млечнипродукти
Мисля, че до момента от тези не сме имали разочарования
http://torku.com.tr/tr/urun/liste/319/torku-peynir-urunleri-ve-tereyag

# 235
  • до най-прекрасния мъж
https://online.yunusmarket.com.tr/1173-large_default/pinar-tereyagi-250-gr.jpg
Аз съм много доволна от това масло, само че купувам по килограм и съхранявам във фризера.

# 236
  • Пловдив
Да, тази марка също ми харесва

Аз не съм фен на сиренето от пазарите
мнение съм изразила преди мн. време тук

# 237
От подправките най-често купуваме пул бибер - лют червен пипер.

# 238
Здравейте момичета, следя с огромен интерес нещата които споделяте за магазините и пазарите в Одрин. Ще ходя до Одрин на 18.05 и в програмата на фирмата пише, че има свободно време по центъра. Исках да попитам дали може да ми кажете дали има магазин за козметика или подобен в близост до джамията (понеже там спира автобуса) и не знам с какво време ще разполагаме за разходка по центъра. Simple Smile

# 239
  • Бургас
На главната улица в началото има магазин от типа на нашите дрогерии DM и Лили. В аптеките също има козметика.

Общи условия

Активация на акаунт