На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 14

  • 143 762
  • 726
  •   1
Отговори
# 270
  • Бургас / UK
  • Мнения: 1 653
Скоро и аз пробвах от това сирене навито като въже и много ми хареса.Наистина вкуса му не е като на нормалното сирене.Следващия път и аз ще купя.Имало го по складовете и в Кипа,но до сега не го бях забелязала(не съм голям фен на сиренето по принцип),но ще го издирвам.

От това сирене съм купувала,хареса се,но е от типа на Дунавия :

Скрит текст:

A масло от това,също много хубаво :

Скрит текст:

Не ги знам  с какво мляко са правени,полезни ли са,вредни ли са,но са вкусни  Mr. Green
От Кипа са купувани.

# 271
  • Бургас
  • Мнения: 384
Добро утро, може ли да ми кажете коя е напитката течен шоколад,защото у дома също обичат, чат -пат да пият.3в1 на коя марка е добро, сестра ми само такова пие. Някой вземал ли е на бреф топчетата за тоалетна,какви пари са?

3 в 1 не съм купувала от Турция,но редовно купувам по няколко пакета от това  уникално е!!! ,с повечко сметана и каймака става двоен Yum в България не го намирам,оттук купувам пак на NESCAFE мокачино с шоколад,но не във всички магазини го има,няма го в големите вериги като Кауфлан,Била и др.

# 272
  • ВАРНА
  • Мнения: 3 995
Може би действа общата забрана - 1-2 кг. до които не правят проблем.  Ясно е че не са за търговия.

Интересното е че продължавате да имате интерес към турските сирена и кашкавал -
- въпреки че ясно ви бе писано че няма нито 1 грам прясно мляко в тях.  

 Само турските лаборанти си знаят как създават  1 кг. кашкавал и сирене - вместо от 6 л. прясно мляко - от 500 гр. сухо мляко и една дузина химикали от менделеевата таблица.

# 273
  • Мнения: 2 592

Не ми дава да пусна линк към статията, но с Гугъл се намира целият й текст:

Българското сирене масово се произвежда от сухо мляко, а не сурово.

25 тона сухо мляко са използвани за производството на млечни продукти и 12 хил. тона палмово масло са вложени в българско сирене през 2016 година.

25 тона сухо мляко и 12 хил. тона палмово масло – това са количествата, които българските предприятия са внесли и използвали в производството на млечни продукти, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА.

В момента производството на краве мляко в България е паднало на критични равнища, близки до 1,1 млн. тона, съобщава fermer.bg. Едва около 50% от него обаче се декларира като изкупено и преработено в мандрите.

Тенденцията е вносът на такива суровини да расте и през 2017-та, въпреки че вложеното количество сухо мляко няма да достигне пика от 40 хил. тона през 2013 г., а ще се задържа на нива от около 25 хил. тона, прогнозират от института.

# 274
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 557
По принцип месо, мляко, месни и млечни продукти са забранени за внос от Турция в БГ. Досега не са ни ровили никога багажа, но и ние ги слагаме по отзад, а и не купуваме големи количества - 1 кг масло, 1-2 кг кашкавал, 1 кг сирене, кофичка кисело мляко. Не винаги и не от всичко посочено. Месо и месни продукти не сме взимали.
То и за захарните изделия има лимит, но едва ли някой го спазва. Една приятелка взе 5 кила баклава. Шегувахме се, че ако кажат Конфискуваме я, защото е много, ние ще кажем - Не, дайте по едно шише вода, сядаме тук и ядем Simple Smile

# 275
  • София
  • Мнения: 717
Ние сме пробвали само горещия шоколад на nestle и ни харесва . Много е гъст .



Ето тези също много си ги купуваме .

# 276
  • Пловдив
  • Мнения: 757
Защото си мислех ,че темата е на пазар в .... Но явно е качеството на млечните и д-р.хранителни продукти в Турция .

Съжалявам ,но няколко страници коментари ми идват абсолютно излишни. Всеки да сподели какво и от къде взима -ДА, но останалото наистина е прекалено.

Това е моето мнение. Научила съм много от тук за Одрин и стоките ,благодарна съм и следя с удоволствие ,защото винаги има какво да  се научи.

author=Мишелин link=topic=1033090.msg36702312#msg36702312 date=1525925965]
Защо да се прекратява дискусията? Мисля, че е полезна
[/quote]

# 277
  • Мнения: 1 607
Здравейте и от мен!
Ще споделя и моите виждания за Одрин.
За първи път посетих Одрин след като вече бях ходила по-няколко пъти в Истанбул и на почивки. Останах много приятно изненадана. Градът не приличаше на някакво провинциално градче /защото при пътуванията ми с кола към Кушадъсъ и Бурса бях виждала доста такива/.Изключително цивилизовано и доста културно градче.
Няколко пъти съм посещавала петъчният пазар. След това обаче разбрах, че няма никакъв смисъл от това висене на границата, особено, ако в България е някакъв почивен ден.
За мен по магазините в града има същите неща, че понякога и по-хубави от там. Не отричам, че съм имала страхотни попадения на пазара. Но ако сте със собствен транспорт може да се разходите из жилищните квартали и ще видите страхотни малки магазинчета за всичко - от хранителни и нехранителни, до дрехи и обувки, а и може да се спазарите за добра цена, ако собственика е там.
Успешно пазаруване и приятно пътуване на всички.

# 278
  • Мнения: 4 275
Защото си мислех ,че темата е на пазар в .... Но явно е качеството на млечните и д-р.хранителни продукти в Турция .

Съжалявам ,но няколко страници коментари ми идват абсолютно излишни. Всеки да сподели какво и от къде взима -ДА, но останалото наистина е прекалено.

Това е моето мнение. Научила съм много от тук за Одрин и стоките ,благодарна съм и следя с удоволствие ,защото винаги има какво да  се научи.

Защо да се прекратява дискусията? Мисля, че е полезна

Ако смяташ, че има нарушване на правилата, си свободна да се обърнеш към модератор! Считам, че коментарите относно качеството на продуктите са асбсолютно по темата и на който не му е интересно, да ги подминава

# 279
  • Варна
  • Мнения: 4 239
Няма лошо да се спомене за рисковете относно качеството на продуктите, особено закупени от щандове на открито. Такива рискове има навсякъде.
Но и на мен ми е странно да обсъждаме суровините, от които се произвеждат млечните продукти от "висотата" на най-голям вносител на сухо мляко и стабилен потребител на палмово масло.Това, че 5 дни в годината някои от нас консумират млечни (или други) продукти от Турция едва ли може да нанесе повече вреди от това, което ядем в останалите 360.
По тази логика не трябва да купуваме нищо, защото вредни може да са всички храни, както и перилните и почистващите препарати, дори и дрехите... без значение откъде са купени. Не знам кой и защо живее с илюзията, че ние, бидейки "част от Европа", имаме по-добър контрол върху суровини и качество на производство. И дали вярваме, че от млякото на кравите, които са изчезващ вид в България, се произвежда всичкото количество млечни продукти в държавата ни.

Печикамъков, ако преодолееш бедствените картини, пребиваването в Одрин ще ти бъде по-приятно. То не бяха пътища, граници... сега намери от какво друго да се притесняваш. Не си ходил, но изказваш мнение за пътя (без да знаеш кой е той, всъщност), за положението на границите (без да си бил там), сега пък ни съдиш за покупките (без да си правил такива). Успокой се, оцелели сме след многократно пътуване, пазаруване и ядене в Турция.
Кой точно ни написа, че няма грам мляко? Как разбра, че този човек е компетентен? Дали всеки от нас не може да извади куп подобни статии и за нашето си производство?
То е лесно да кажеш "млечните са боклук, а баклавата под 100 лири не става", ама освен ако не минеш на слънчево хранене, все нещо трябва да ядеш.
Като гледам, турците далеч не живеят по-зле, нито изглеждат по-зле от нас. Определено процентът на хората със затлъстяване и наднормено тегло е в пъти по-малък, отколкото тук. Пък не виждам да спортуват тъй ревностно... Сигурно боледуват, сигурно и болните от рак се увеличават... А нашите кога точно намаляха?
Само ще кажа, че за стотиците пъти, в които сме се хранили в Турция (основно улична храна и непретенциозни заведения) нито веднъж не сме имали какъвто и да е проблем. Не мога да кажа същото за тук, за жалост.
А на "лаборантите" освен да им кажа "Евалла!" и да ги замоля да научат нашите такива как да правят "по Менделеев" кашкавал, който да се топи като такъв, да има вкус и консистенция на такъв, а не да става наполовина на някаква мазна течност или просто да изчезва...

# 280
  • Мнения: 4 275
Не става въпрос за това, какво ядем като качество...

За първи път си купихме сирене и кори от Турция миналата година и останахме силно впечатлени. Такова сирене не бяхме яли досега. А с корите какви банички направихме...  И сега изведнъж, в темата се разписва човек, който живее там и казва, че всъщност нещата не са такива, каквито изглеждат. Аз съм силно разочарована от това, защото наистина вярвах, че купувам качествен продукт. Ако се окаже, че продуктът е боклук, но просто са успели да нацелят добрия вкус и вид, бих искала да знам това. Предполагам, че и на други потребители им е и интересно.

А ми е интересна дискусията, защото все пак си мисля, че не може всичко да е менте. Все би трябвало да има марки, които произвеждат качествени продукти и затова подлагам малко на съмнение казаното от Халим Simple Smile

Но смятам, че всичко това си е по темата и че модератор не би уважил сигнал за спам. Ако пък на никой друг не му е интересно, то "дискусията" ще си замре естествено...

# 281
  • Мнения: 3 451
Не знам кое е истинско и кое менте сирене.Последно си купихме сирене произведено в Одринска мандра.Препоръчано от хора живеещи в Одрин.Ами чудесно беше.

# 282
  • Мнения: 2 592

И мен ме стреснаха думите на Халим. Наистина писането на подробни етикети беше "силово" наложено у нас и сега като четеш съдържанието им, направо се плашиш, а в турските не е така,  пише само мляко, сол, стабилизатор....

Иначе за шоколада на прах, аз този вземам от време на време.

# 283
  • Варна
  • Мнения: 4 239
sinergon2, то хубаво, че наложиха етикетите, ама като ги четем и ни се изправят косите, какво... После пак купуваме... щото то няма почти нищо свястно, нали...

Както казах
... Дали всеки от нас не може да извади куп подобни статии и за нашето си производство...

Лошото е, че на достоверна информация трудно може да се разчита. Както знаем, всичко е въпрос на пари и реклама. Преди време имаше една много рекламирана марка наши продукти... после се оказа, че е основен потребител на сухо мляко. Та... освен ако в темата не влезе някой честен и компетентен специалист, лично отговарящ за храненето на първите хора в държавата, едва ли ще получим наистина достоверна информация.

Пак казвам, аз се впечатлявам от начина, по който сиренето и кашкавала "се държат" при термична обработка. И определено по този показател нашите губят.
А на корите какво да им е? Брашно, вода... Е, брашното може да е ГМО, ама...

Веднъж купувах жито от Синия пазар... Един от хората на щанда беше наш изселник... Така и не можа да разбере защо купуваме от там, след като се славим като производители. На мен ми харесва, защото е чисто и ми върши чудесна работа за това, за което ми трябва, обаче върви му обяснявай. И аз така се чудя на румънците, пазаруващи от нашите магазини, ама...

Навсякъде има хора, които отричат, както и такива, които славословят наред, без оглед на достоверност, всичко родно. Няма как да се доверим на едните или другите.
Според някои източници големите вериги филтрират марките, които продават. Ако това може да е плюс, купувайте от магазини на такива.

Колкото до марките, аз съм доволна от млечните на PINAR и SÜTAŞ и основно тях купувам от магазините. Лимонадата - на Uludağ, но тази без захар. Охладена, лятото... Мммм!

# 284
  • Бургас / UK
  • Мнения: 1 653
През последните няколко години се запознах с доста турци и никой,никога,не е споменавал да внимавам и да не пазаря нищо от там,защото стоките им са наблъскани с боклуци.Като е така (според твърденията на Халим бей) ,защо по пазарите им е блъсканица от хора и то местни ,а не сме само ние "заблудените" за качеството им на храната българи?!Както вече съм писала от години купуваме и консумираме техни продукти,перем с техни прахове,а и носим техни дрехи,както и Беличката е споменала,но ето че съм жива и здрава и нищо ми няма...А България,понеже е в ЕС,затова всички си изсипват най-големите боклуци тук,това поне постоянно го дават по новините,че нашите  стоки са с най-занижено качество въпреки "великия" ЕС контрол. По-голямата част от годината не съм в България и имам възможността да направя сравнение за качеството,а да не говорим и за разликите в цените,на по-голямата част от стоките и услугите в Родината ни.
В края на краищата всички сме големи хора и всеки сам преценя за себе си от къде какво да купува и на кой да вярва...Аз не вярвам,че в Тр стоките са натъпкани с боклуци и че вместо сирене си купувам тебешир,че месото им ,по-голямата част,било внос,ето в това пък няма как да се убедя(месо не купувам от там и не ме бърка от къде е,но все пак...)
Голяма "реч" дръпнах,ще ме извините,но не се стърпях  Mr. Green
Беличке,ммм лимонатката е голяма работа,при мен върви през всички сезони,стига,да мога,да си я купувам и зимата,само ,че не мога  ooooh!... 

Общи условия

Активация на акаунт