Октомврийче ръчички протяга, иска вече да сяда - Тема 8

• 49 150
  • 789
  •   1
Отговори
# 330
Мерси, Жани. И аз така си мисля.
Аз също повръщах до 21 седмица по няколко пъти на ден. Само от тесто не ми ставаше лошо и съответно резултата беше + 25 кг Simple Smile

# 331
  • София
Стефи, аз също слагах АМ към пюретата, но не слагах в месното. Днес и аз започвам жълтъка и смятам и в него да не слагам. Т.е. обедното ни ядене вече ще е без АМ, макар че вчера така не му хареса обяда на Алекс, че направих 60АМ и си ги изпи, вместо половината пюре. Simple Smile
Лизи, добре си се завърнала! Simple Smile

# 332
Исках да ви попитам как са вашите мъници със седенето - нашият още не можеда седи стабилно. Сложа го задържи се няколко секунди и пада. Да не говорим, че почва да повръща и не знам дали е нормално да връща всеки път като се опитвам да го сложа седнал.

# 333
Лизи, моето момче също повръща понякога, но ако изчакаме поне 20 мин след ядене и всичко е ок. Друг е въпросът, че не търпи 20 мин и иска постоянно да седи. Гледайте да не е непосредствено след ядене. Иначе бебо е стабилен. Сега се учи от седнало положение да застане на колене и длани и като успее се разплаква, защото не знае какво да направи, за да пропълзи.

# 334
Лизи, малкия не може да стои седнал сам. Дори подпрян с възглавници се клатушка Grinning , само като го държи някой стои по-продължително.
Но пък не повръща.

# 335
Според проучванията от последните 10 години, няма смисъл превантивно да се отглагат за след годинката храни при захранване на деца без алергии. Не предпазват от развитието на такива, даже напротив - увеличава се риска.

Същото важи и за бременността и кърменето. Няма файда да се маха нещо от диетата на майката (към което тя не е алергична) за всеки случай. Аз миналата година правих ягодово сладко за сватбата. Сигурно съм изяла за седмица поне кило ягоди, докато ги чистих. През бременността единствено не ядях сурова риба и шоколадово суфле (заради суровата сърцевина).

Прочетох достатъчно, за да заключа, че тия списъци "това не яж, онова не яж" са пълна глупост. Да не говорим, че досега не съм чула такива психясвания на тема алергени от гинеколози и от педиатри.

Препоръките за отлагане на алергени са за децата с алергии, защото имат склонност да развиват крос-непоносимости - примерно при АБКМ скоро проявяват и непомоносимост към формули с козе мляко или соя.

---
Лизи, малкият също се задържа още само за минута-две без отпора отзад (слага си ръцете отпред за баланс) и се килва. Има време. Повръщането е по-странно. Анди продължава да има рефлукс (вчера здраво омаза баща си с повърнат морков, докато чакахме за консултацията), ама не повръща като го слагам седнал на леглото.

# 336
За бременността и кърменето съм съгласна, че няма смисъл да не се ядат алергени. Аз се спуках да ям ягоди.
Малдини, ти си изяждала кило за седмица, аз лапах по кило на ден Grinning

Обаче за алергените при бебетата аз лично ще изчакам. Проучвания или не, последните 10 години или не, няма да рискувам. Simple Smile

# 337
Хубаво де, ама то всъщност отлагането си е рискуване.

Да не говорим, че старите препоръки за отлагания са базирани на мнения на експерти, а не на проследяване на деца - т.е. научно хич не са адекватни.

Не бих рискувала здравето на детето си, заради нечия неподкрепена емпирично теория, а отлагането на алергени си е баш това.

Спирам да пиша по темата - както с кърменето, всеки си има глава на раменете и си преценява дали да се информира от адекватни източници или не.

# 338
  • София
Алекс не седи много стабилно, клатушка се и пада, но за сметка на това сам си сяда от легнал по корем.
С повръщането е нещо страшно, и няма спиране и това си е. Но няма и никакъв шанс да го удържа да не се движи след ядене, освен ако не го метна в количката и излезем веднага!
Аз също ще изчакам с алергените, но честно казано и аз не знам защо... а, захраних с домат, а и той бил алерген! Grinning

# 339
Не съм съгласна с теб Малдини, но естествено всеки да прави каквото той  прецени, всеки е най-добър родител за собственото си дете и прави най-доброто за него каквото и да е то. Но бебешките стомахчета взимат известен период докато се развият, тоест стомаха не е готов да обработва всякакъв вид храна, ако беше нямаше да се захранва плавно. Затова и до известна възраст е хубаво да се избягват тежко обработваеми храни не заради алергиите а заради стомасите им.
Колкото до това което си цитирала с кръстосаните реакции, белтъка на соята е много близък като състав до този на кравето мляко, затова често се бърка от организма на алергично дете към мляко но алергични хора към соя се броят на пръсти по целия свят, обикновено ако има реакция след 2-3 месеца ако предложиш няма да има. Овчето , козето мляко имат общи белтъци с кравето мляко, ако детето е алергично към конкретните белтъци ще реагира, ако не няма да реагира...Когато се направят кръвни тестове се вижда това и алерголог може да каже ако добре познава белтъците на млеката какво може да се консумира и какво не:) Кръстосана реакция означава от една алергия да преминава към друга, но всяка храна има своите съставки и една храна с друга няма общо, съответно и алергия..
Също така ти колко ягоди си изяла през бременността няма общо с това бебето как ще реагира или не...

# 340
Алекс не седи много стабилно, клатушка се и пада, но за сметка на това сам си сяда от легнал по корем.
С повръщането е нещо страшно, и няма спиране и това си е. Но няма и никакъв шанс да го удържа да не се движи след ядене, освен ако не го метна в количката и излезем веднага!
Аз също ще изчакам с алергените, но честно казано и аз не знам защо... а, захраних с домат, а и той бил алерген! Grinning
Домата е високо хистаминова храна, както и банана и затова е препоръчително когато се дава да не е всеки ден, хубаво е банан и домат да не фигурират заедно в менюто на детето в един ден, както и да не са всеки ден:))))

# 341
Малко от прословутия д-р Димитров от Токуда по темата.

http://zdravodete.bg/2017/07/24/food-allergy-zlatko-dimitrov/

И наистина спирам. Всеки сам си преценява.

# 342
Joony, кофти работа с това гадене. Чак не ми се вярваше преди да направиш теста, като спомена, че вече се срещаш с WC-то. Година и три месеца ли ще е разликата? Ще си имаш малко какче. Grinning

Момичета, които кърмите, мислили ли сте докога? Вие ли ще отбивате или ще оставите дребните да решат? При каката някъде на 7 месеца започнах да махам по едно кърмене на седмица-10-ина дни и в началото на 9-тия месец приключихме. Сега обаче нещо се колебая.

Относно ягодите - в книгите с рецепти, които сега чета, ягоди се дават в пюретата за 6-7 месеца, като единствено условие е да им се маха сърцевината. Много рецепти са и с добавен сок от портокал, който също у нас се възприема за алерген и се препоръчва след годинката. Като цяло тук сме доста назадничави по въпроса със захранването. Отне ни 100 години да не захранваме на 40 дни. В момента на мода е другата крайност.

Ето рецепта. Количеството е за 4 порции.

# 343
Мерси момичета,дадох му зеленчук.пюре с жълтък преди малко без АМ.Друг път слагам и АМ в зеленчуковото пюре стига да не е месно,но сега да не рискувам.Изяде си цяло бурканче от 190гр и му стигна.Не се наложи да дохранвам.Но ако да речем не изяде цялото пюре и се наложи да дохранвам с АМ след като съм дала жълтък,проблем ли ще е?

# 344
Малко от прословутия д-р Димитров от Токуда по темата.

http://zdravodete.bg/2017/07/24/food-allergy-zlatko-dimitrov/

И наистина спирам. Всеки сам си преценява.
Аз доктор Димитров добре го познавам и не веднъж съм била при него и за мен и за бебо, не видях в статията нещо конкретно да ми направи впечатление повече от това което знам.
Защо да спираш, в крайна сметка сме се събрали тук за да обсъждаме и да обменяме опит и информация. Това че някой не е на мнението на друг не означава че се заяжда или че иска нещо лошо на някой да каже.
Четох и аз за ранното захранване с алергени, щом си решила и проучила супер действай, не виждам нищо лошо, аз просто споделих че ранното захранване и с какво не задължително и непременно е свързано само с алергии...

Общи условия

Активация на акаунт