Октомврийче ръчички протяга, иска вече да сяда - Тема 8

• 49 092
  • 789
  •   1
Отговори
# 510
ЕМА извини ме, че не можах да реагирам снощи, но лягам рано с малкия. Не че можах да спя от мислене...толкова ме е яд на тази ситуация. Сега не стига, че се налага да плащам за частна ясла, а и точка ще ми отнем после при кандидатстването за детска градина. Значи следващите 6 години аз искам не искам трябва да давам по 500-600 лв ей така, щото държавата ни е тъпа Sad

# 511
Задължителна е предучилищната (2 години преди първи клас). За нея има места и в градините, и в училищата. Там вече местата трябва да са колкото кандидатите.

Друг е въпросът, че около нас най-близкото училище е на 3 спирки с автобуса/към 40 минути пеша. Като локация ми е по-удобно направо в университет да го запиша.

# 512
При нас училища много, но нивото - ниско. До свекърите има страхотно училище и онзи ден се смяхме, че скоро ще е време да сменим адресите, за да отговаряме на критерия уседналост и да има шанс да учи в по-добро училище. И така от майтапа се роди идеята след няколко години да си сменим направо апартаментите. Големи сметки изисква да ходи детето на градина и читаво училище в София.

# 513
Майтап, майтап, ама аз съюо мисля по документи да се върна при родителите ми. В района им има много хубаво училище и искам детето да учи там. А и баба му , да е жива и здрава, ще може да го взема.
Ако сега се подават документи за ясла, от кога трябва да се пише, че детето искаме да влиза в класирането ако искам да започне ясла от 2рата година?

# 514
  • София
Пийкок провери при вас как е. Едва ли важи това, което е за София.
Аз не харесвам градините и самоте институции като цяло ме дразни тая шир потреба и крещене по децата. Откакто съм вкъши бременнодтта и сега с Елени синът ми почти не хпди , гледам си ги и двамата.
Иначе зад блока има две градини , пред блока две училища.
Не бих си сменила адреса или каквото и да е за да запиша детето някъде.

# 515
Аз бих си сменила адреса, защото ако трябва да учи там, където живеем, юе учи с циганчетата, нищо, че училището е това, в което аз съм ходила..

# 516
Toni, не е толкова драматично положението. По наблюдения за втора яслена група в много ясли отпускат поне още толкова места, защото и на тях не им се гледат само най-малките. Друг е въпросът, че и кандидатстващите са обикновено повече. Но вече важи точка и за лицензирана частна ясла при кандидатстването за градина. Освен това има градини, в които влизат деца и без точка от яслата. Та няма да отпадне детето на годинка от системата, споко. Само е най-лесно ако сега влезе.

# 517
Toni, при вас няма ли т.нар. чисти ясли? Рано е да се отчайваш. За чиста ясла се кандидатства с ред. Взимаш си номерче и чакаш ред - като изпишат деца, приемат нови. Винаги те приемат, така да кажа. Аз късно взех номерче за големия син. Но въпреки всичко го приеха. Беше на 2 и половина. Отделен е въпроса, че почти не ходи, а само боледува, изпиваше по 2 антибиотика на месец и освен, че си разби здравето, друго нито хубаво, нито лошо не видях от тази ясла. Заради горчивия ни опит с баткото се отказвам да пускам второто си дете на ясла. А ако го пусна ще е само в ОДЗ-то, в което приеха после сина ми на градина - най-страхотната градина в града. Толкова съм доволна от нея - база, отношение, всичко! Ако запиша малкия, ще е само там. Ще се пробвам догодина, тази година и мисъл не ми е минавал през главата да подавам, рано ми се вижда. За сега успешно сепсравяме с редуване на ангажиментите с таткото и го гледаме ние.

# 518
Лизи, за чистите ясли в София кандидатстването е пак през системата. Посещението им дава после допълнителна точка при кандидатстването в градина.

# 519
А родителски кооперативи не са ли вариант? Винаги ми се е струвало по-спокойно. Само съм чувала, нямах представа, че е такъв филм с яслите:astonished:

# 520
Не знам, много съм обезнадеждена Sad
120 деца с 9т за 14 места.....невероятно е просто. Догодина може и да имам късмет и да го преместя от частна в държавна, не се отказвам.
Въпросът е, че лицензираните ясли да нашия район са 2 (Триадица), а кандитатите явно са 1000. Гледам само за ДГ Детелина общо към 400 кандидати имаше.

# 521
Ще се гръмна. От сряда отказва обяда, а днес вече и на закуска не яде от кашата.

# 522
Период е, Малдини, не се връзвай. И моят мравояд по едно време отказа обяда и плодовото пюре, освен по няколко лъжички, после пак прояде.

Мен ме боли доста лявата гърда, не цялата, а на конкретно място. Не напипвам обаче уплътнение. Може ли да е запушване в “дърта” кърмаческа възраст? 7-7.5 часа ми е последната нощна пауза и не бях с препълнени гърди след нея. Чудя се дали да не пийна няколко лецитина.

# 523
  • София
Попи или душ с гореща вода на мястото. Ти си наясно та еьемай мерки адски неприятно е.
Е Елени всичко бута с език ама храня . Петиод е ще мине. И тях им писва.

# 524
Попи, може да те е ударила малката с глава и от това да е станало запушването. То по всяко време може да стане. В началото са по-чести, защото има хиперлактация, а и бебетата още се учат да сучат.

Топъл компрес също помага.

Общи условия

Активация на акаунт