Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 3

  • 67 626
  • 762
  •   1
Отговори
# 300
  • Ню Йорк
  • Мнения: 5 079
Много благодаря, момичета. Ще пробвам нещо от това което препоръчвате.

# 301
  • Мнения: 2 503
Диуретиците повишават КЗ,по-точно обезводняването я повишава.По-скоро,ограничете солта.
Трици и овес също повишават.Овесените ядки са инстантни храни-те са преработени предварително,така че в къщи да се приготвят бързо.Но това води до по-бързо усвояване на нишестето.Ако се консумират,най-добре директно с мляко,без варене и накисване във вряла вода.
Ако някой мери КЗ след хранене ,е добре да си провери съответните храни как му действат.На първи час-не повече от 8 КЗ.Ако е над тази стойност,забравяш за тази храна.

# 302
  • Мнения: 2 128
А на втория час каква е стойността на КЗ? Аз знам, че е стандартът е 2 часа след хранене да се мери /постпрандиална/.

# 303
  • Мнения: 2 503
На първи час е горе долу очакваният макс.-вижда се тази храна колко повишава КЗ.Ако е повече от 8,9  /по-точно/ ,не се яде.
На втори >3,9 <6.7
  до  7.5 добре
 >8,6 маркер за ССЗ
 Пиша го с думи-под три и девет е  значи че се е получила реактивна хиполикемия -т.е спаднала е повече от кокото трябва поради много инсулин и/или достигане на повисока КЗ в предния час.
На трети -в изходна позиция,Т.е трябва вече да е спаднала.
На четвърти-това е КЗ от изядени протеини.
ако мериш директно на втори час ,няма да разбереш дали тази храна ти вреди,защото все още тялото ти може да я смъкне /премерено на втори час/

Последна редакция: вт, 15 май 2018, 14:03 от liola

# 304
  • Ню Йорк
  • Мнения: 5 079
Нито трици ям, нито овес, а солено не обичам.

# 305
  • Мнения: 2 128
Ех, с който и ендо и вътреши на да съм говорила това са ми казвали - на 2рия час се мери кръвната захар....нали и 3 или 4 кратните профили така се правят, ядеш и след 2 часа се мери КЗ....съвсем се обърквам вече....

# 306
  • Мнения: 2 503
Направи си пробни замервания за храни ,които те интересуват-на 1 и 2  час, и ще разбереш какво имам предвид.

# 307
  • Мнения: 2 128
Примерно ям само 1 портокал и меря на 60 и 120 минута, или ям само 100 гр. черен боб и меря на 60 и 120 минута, без да ям някакъв протеин и мазнини с тях, така ли?

# 308
  • Мнения: 32 247
Скрит текст:
Скрит текст:
Елора,аз много се колибаех дали може да ям овесени ядки сега или да ги избягвам?!На теб как ти се отразиха върху инсулина?

Добре ми се отразяват. Но аз и не съм яла много овесени ядки.
До скоро слагах 3 лъжици, сега една.
Нито преди, нито сега имам проблем. Засищат ме до обедната почивка.
Те са бавен въглехидрат. Но пак в ограничено количество и бавните трябва да се взимат.
Но съм сита и заради суровите семена. На мен вече суровите семена са ми повече. Овеса ми е за цвят  Laughing
Но ми се е налагало само овесени ядки да ям. Пак ме държат сита за дълго.
До организъм си е. На теб едно ще ти влияе, на мен друго.
Пробвай.

Елора,аз много се колибаех дали може да ям овесени ядки сега или да ги избягвам?!На теб как ти се отразиха върху инсулина?

Не съм Елора, но понеже съм с ИР и съм и любител на овесени ядки (пък и следя темичката от доста време, макар и до сега да не пишех).
Целите, непреработени овесени ядки имат нисък до среден гликемичен индекс и това ги прави ок при ИР. В случай, че се чудиш дали нещо е подходящо между другото, бих те посъветвала да погледнеш за гликемичния му индекс и гликемичния му товар (glycemic index и glycemic load), колкото по-малко, толкова по-добре.

Статия на Любомир Иванов за гликемичния индекс на храните
Голяма база данни на английски език за гликемичния индекс и товар на храните

И дори при въглехидратите с нисък и среден индекс е важно да не се прекалява.


А преработените? Предполагам, че в магазина са преработени.
Откъде се взимат непреработени овесени ядки?  newsm78

Скрит текст:
При ИР, а и не само, е особено важно КЗ, респективно инсулина, да се държат ниски.
А това става с консумиране на храни, които не влияят върху тях, или вилянието е минимално.Такива храни са протеини и мазнини.Като най-добри са мазнините.
Прекалени количества протеин, които тялото не може да усвои, също се трансформират в глюкоза, за да се съхранят за бъдещо ползване.
Дали една храна повишава бавно или бързо КЗ, няма особено значение, щом в крайна сметка КЗ, респективно инсулина се повишават много.И няма никакво значение дали това става за 15 минути или за час и половина.За хората с ИР не е полезно и препоръчително.
И още:2 филийки пълнозърнест хляб повишават КЗ по-бързо и повече от 2 ч л захар.


Защо?
Ами, не знам....така пише д-р Дейвис в "Пшеницата-маскираният убиец".
Предвид други неща, които е писал и съм доказала с личен опит върху себе си, че са верни, съм склонна да му вярвам и за това.Той се занимава с изследвания, проучвания, така че едва ли е написано за пълнеж на страници.
В някои източници пълнозърнестия хляб има по-висок ГИ от захарта, предполагам затова.
фруктоза -22
кристална захар (сукроза)-65
пълнозърнест хляб-69/71/79 (срещала съм тези три стойности, идея нямам коя е вярна)

Но както писах, според мен ГИ при ИР не е важен.Всяка храна, която повишава КЗ, без значение дали бързо или бавно, би трябвало да се избягва.Защото дали КЗ, респективно инсулина, ще се повишат за 10 минути или за 1,5 часа, все е вредно, щом достигат високи стойности.
Каква е разликата, ако изядеш топка сладолед и след 15 минути КЗ/инсулина са в "небето" и да изядеш купа овесени ядки и след 1,5 часа КЗ/инсулина пак са в небето?
След 15 минути по-вредни ли са отколкото след 1,5 часа?

Според скромното ми, непрофесионално мнение, високите КЗ/инсулин са си вредни и след 15 минути, и след 1,5 часа.
Затова аз лично, гледам като цяло да ги държа ниски.Т.е., избягвам храните, които ги повишават, без значение бързо или бавно.


Аз пък не съм съгласна.
ГИ е важен но донякъде. Много по-важно е какво се яде. Писала съм. ГИ на динята е двойно примерно от спагетите. Ама аз ако седна да ям спагети всеки ден, щото било с ниско ГИ, след месец, ще мрънкам, че ставам пак свиня.
Ама с динята няма този проблем. Слабея си с нея.
Освен това всеки човек с ИР реагира различно на определена храна.
Аз ако изям 2 лъжици захар на гладно, ще озверея от глад бързо.
А хляба ще ме засити.
Има огромно значение, че се покачва плавно КЗ. Това дава шанс на инсулина да си свърши работата.
Иначе съм решила аз експеримент да си правя. Да изследвам КЗ и инсулин след диня, и обилен обяд без хапче.
Даже и мисля и изследване след моята си закуска да направя да видим как са нивата.
Ама кога ще е не знам, но като го направя ще се отчета веднага.

# 309
  • Мнения: 2 503
Mama na nana,полезно е да се направят замервания след обичайна храна .Например ,пържола и салата,мляко и мюсли с плод ,пържени яйца и салата.
Много е полезно да се види и ако се прибави малко картоф,ориз ,плод.Или плод на гладно,както много се препоръчва Всички храхи ,които консумираш в обичайното за теб време са интересни за теб.Това те мотивира много повече от това ккой какво яде.ако видиш,че нещо което много обичаш и смяташ за безопасно,да ти вдига КЗ,се самодисциплинираш сама.

# 310
  • Мнения: 2 128
liola, точно така правя, само че на 120 минута - ям си каквото си ям и КЗ е около 5,5-6,5 на 120 минута.
Не съм пробвала със сладолед, картофи и ориз не ям, хляб никакъв също. Но след 42 гр. овес със 150 гр. извара и малко зехтин съм мерила е 6,5.
Ще придължа да правя тестове, но ми превършват лентичките.

# 311
  • Мнения: X
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Елора,аз много се колибаех дали може да ям овесени ядки сега или да ги избягвам?!На теб как ти се отразиха върху инсулина?

Добре ми се отразяват. Но аз и не съм яла много овесени ядки.
До скоро слагах 3 лъжици, сега една.
Нито преди, нито сега имам проблем. Засищат ме до обедната почивка.
Те са бавен въглехидрат. Но пак в ограничено количество и бавните трябва да се взимат.
Но съм сита и заради суровите семена. На мен вече суровите семена са ми повече. Овеса ми е за цвят  Laughing
Но ми се е налагало само овесени ядки да ям. Пак ме държат сита за дълго.
До организъм си е. На теб едно ще ти влияе, на мен друго.
Пробвай.

Елора,аз много се колибаех дали може да ям овесени ядки сега или да ги избягвам?!На теб как ти се отразиха върху инсулина?

Не съм Елора, но понеже съм с ИР и съм и любител на овесени ядки (пък и следя темичката от доста време, макар и до сега да не пишех).
Целите, непреработени овесени ядки имат нисък до среден гликемичен индекс и това ги прави ок при ИР. В случай, че се чудиш дали нещо е подходящо между другото, бих те посъветвала да погледнеш за гликемичния му индекс и гликемичния му товар (glycemic index и glycemic load), колкото по-малко, толкова по-добре.

Статия на Любомир Иванов за гликемичния индекс на храните
Голяма база данни на английски език за гликемичния индекс и товар на храните

И дори при въглехидратите с нисък и среден индекс е важно да не се прекалява.


А преработените? Предполагам, че в магазина са преработени.
Откъде се взимат непреработени овесени ядки?  newsm78

Скрит текст:
При ИР, а и не само, е особено важно КЗ, респективно инсулина, да се държат ниски.
А това става с консумиране на храни, които не влияят върху тях, или вилянието е минимално.Такива храни са протеини и мазнини.Като най-добри са мазнините.
Прекалени количества протеин, които тялото не може да усвои, също се трансформират в глюкоза, за да се съхранят за бъдещо ползване.
Дали една храна повишава бавно или бързо КЗ, няма особено значение, щом в крайна сметка КЗ, респективно инсулина се повишават много.И няма никакво значение дали това става за 15 минути или за час и половина.За хората с ИР не е полезно и препоръчително.
И още:2 филийки пълнозърнест хляб повишават КЗ по-бързо и повече от 2 ч л захар.


Защо?
Ами, не знам....така пише д-р Дейвис в "Пшеницата-маскираният убиец".
Предвид други неща, които е писал и съм доказала с личен опит върху себе си, че са верни, съм склонна да му вярвам и за това.Той се занимава с изследвания, проучвания, така че едва ли е написано за пълнеж на страници.
В някои източници пълнозърнестия хляб има по-висок ГИ от захарта, предполагам затова.
фруктоза -22
кристална захар (сукроза)-65
пълнозърнест хляб-69/71/79 (срещала съм тези три стойности, идея нямам коя е вярна)

Но както писах, според мен ГИ при ИР не е важен.Всяка храна, която повишава КЗ, без значение дали бързо или бавно, би трябвало да се избягва.Защото дали КЗ, респективно инсулина, ще се повишат за 10 минути или за 1,5 часа, все е вредно, щом достигат високи стойности.
Каква е разликата, ако изядеш топка сладолед и след 15 минути КЗ/инсулина са в "небето" и да изядеш купа овесени ядки и след 1,5 часа КЗ/инсулина пак са в небето?
След 15 минути по-вредни ли са отколкото след 1,5 часа?

Според скромното ми, непрофесионално мнение, високите КЗ/инсулин са си вредни и след 15 минути, и след 1,5 часа.
Затова аз лично, гледам като цяло да ги държа ниски.Т.е., избягвам храните, които ги повишават, без значение бързо или бавно.

Аз пък не съм съгласна.
ГИ е важен но донякъде. Много по-важно е какво се яде. Писала съм. ГИ на динята е двойно примерно от спагетите. Ама аз ако седна да ям спагети всеки ден, щото било с ниско ГИ, след месец, ще мрънкам, че ставам пак свиня.
Ама с динята няма този проблем. Слабея си с нея.
Освен това всеки човек с ИР реагира различно на определена храна.
Аз ако изям 2 лъжици захар на гладно, ще озверея от глад бързо.
А хляба ще ме засити.

Има огромно значение, че се покачва плавно КЗ. Това дава шанс на инсулина да си свърши работата.
Скрит текст:
Иначе съм решила аз експеримент да си правя. Да изследвам КЗ и инсулин след диня, и обилен обяд без хапче.
Даже и мисля и изследване след моята си закуска да направя да видим как са нивата.
Ама кога ще е не знам, но като го направя ще се отчета веднага.
Инсулина така или иначе, си върши работата, сваля КЗ.И според мен е абсолютно без значение дали я сваля след половин час, или след 2 часа....основното е, че и двете се повишават много, а не че това става бързо или бавно.
Разбира се, че можеш да не си съгласна...аз не пиша като последна инстанция, нито да убеждавам някого в нещо.
Не съм лекар, нямам и претенции, че разбирам на 100% как действа тялото.
В случая нямам предвид дали от дадена храна се слабее/дебелее, или дали съм сита или гладна след нея.
А колко се повишават КЗ/инсулин и как това влияе на организма.
Т.е.:Какво значение има дали:
1.когато изям 3 парчета диня и КЗ/инсулин скочат за половин час съответно на 12/240
или
2.когато изям 2 филийки пълнозърнест хляб и КЗ/инсулин скочат за 2 часа на 12/240,
след като е доказано, че високите КЗ/инсулин нанасят поражения на тялото?
(числата са напълно произволни...)
Има ли значение дали високите КЗ/инсулин ще вредят половин час след хранене или 2 часа след хранене?
Та, аз от тази гледна точка разглеждам храните.Избягвам тези, които повишават много КЗ/инсулина, без значение дали това става бързо или плавно.
Целта ми е и КЗ, и инсулина да си стоят ниски постоянно.Така са най-безопасни.И след като овеса, пълнозънестите храни, плодовете ги качват много, пък било то и плавно, ги избягвам.
Наблягам на храни, които имат минимално влияние върху тях-протеини и мазнини.
Защото, според мен, едно е да повиша КЗ до високи стойности веднъж седмично, като хапна например сладолед/ягоди/черен шоколад, и съвсем друго е да вдигам КЗ до висините всеки ден, ядейки овесени ядки/пълнозърнести продукти/плодове....
Да, след лъжичка захар ще съм гладна след половин час, а след филия хляб ще съм гладна след 2 часа.
Ама какво значение има това, ако и след двете КЗ ще е във висините и ще прави поражения?

# 312
  • София
  • Мнения: 3 295
Вие сериозно ли мислите, че каквото и да хапнете, инсулинът ще остане нисък? Та той трябва да се покачи, за да смъкне захарта. Ако не се покачи, ще се покачи тя.

Дори при ядене на протеини и мазнини, инсулинът се покачва и така и трябва. Е, не колкото при 2те лъжици захар, но определено не е нисък. И  е важно да спадне бързо (на втория час), а не да остане нисък.

# 313
  • Мнения: X
Вие сериозно ли мислите, че каквото и да хапнете, инсулинът ще остане нисък? Та той трябва да се покачи, за да смъкне захарта. Ако не се покачи, ще се покачи тя.

Скрит текст:
Дори при ядене на протеини и мазнини, инсулинът се покачва и така и трябва. Е, не колкото при 2те лъжици захар, но определено не е нисък. И  е важно да спадне бързо (на втория час), а не да остане нисък.
Кой твърди това?
Аз поне не съм.....
Да, и КЗ, и инсулин се повишават СЛЕД всяко хранене.То това си е част от нормалното функциониране на тялото...
Тънкият момент е до какви стойности се повишава.
Едно е след дадена храна КЗ/инсулин да се повишат минимално, колкото да се обработи храната и да се нахранят клетките, и съвсем друго е и двете да хвръкнат до тавана.
Най-малко повишение има при мазнините, следвани от протеините.Като писах назад, че докато мазнините са почти на 100% безопасни, то ако се прекали с протеина, то той не се усвоява целия и част от него се преобразува в глюкоза, т.е., пак се стига до високи нива на КЗ/инсулин.

# 314
  • Пловдив
  • Мнения: 1 574
Вие сериозно ли мислите, че каквото и да хапнете, инсулинът ще остане нисък? Та той трябва да се покачи, за да смъкне захарта. Ако не се покачи, ще се покачи тя.

Скрит текст:
Дори при ядене на протеини и мазнини, инсулинът се покачва и така и трябва. Е, не колкото при 2те лъжици захар, но определено не е нисък. И  е важно да спадне бързо (на втория час), а не да остане нисък.
Кой твърди това?
Аз поне не съм.....
Да, и КЗ, и инсулин се повишават СЛЕД всяко хранене.То това си е част от нормалното функциониране на тялото...
Тънкият момент е до какви стойности се повишава.
Едно е след дадена храна КЗ/инсулин да се повишат минимално, колкото да се обработи храната и да се нахранят клетките, и съвсем друго е и двете да хвръкнат до тавана.
Най-малко повишение има при мазнините, следвани от протеините.Като писах назад, че докато мазнините са почти на 100% безопасни, то ако се прекали с протеина, то той не се усвоява целия и част от него се преобразува в глюкоза, т.е., пак се стига до високи нива на КЗ/инсулин.

Не искам въпроса ми да изглежда заяждане, но наистина ми е интересно да разбера кой си е мерил инсулина след всяко хранене за да разбере колко се повишава?

Общи условия

Активация на акаунт