В момента чета... 58

• 87 362
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
"Жените, които го познаваха" за мен е най-добрата от първите 4 (аз съм чела тях засега). Много ми хареса и "Момичето, което запази мълчание".

# 631
  • някъде
Зарязах "Вдовици в четвъртък" и започнах "Хартиеното момиче" на Гийом Мюсо- харесва ми /почти до средата съм/.
След това съм приготвила продължението на Бьорнстад и Баба праща поздрави и се извинява.

# 632
  • София
Бях обещала да драсна някой ред за "Доброжелателните" на Джонатан Лител. Прочетох книгата сравнително бързо, въпреки тежката тематика и впечатляващия обем. Не ме бива много в ревютата, но ще опитам. Романът е една разходка - в съзнанието, мислите и изобщо психиката на един тотално обременен от какво ли не главен герой; разходка из бойните полета на Полша, Русия, Германия; разходка из бюрокрацията, из философията на политическите идеологии и не на последно място из немските военни термини. Книгата е наистина мащабна, написана е директно, прямо, цинично, на моменти брутално, на моменти красиво и изящно в описанията на музиката, философията. Оценявам високо смелостта на автора да седне и да пише по тези теми, въпреки че имаше откровено гадни и гнусни моменти.

Сега чета "Добри мъже". Радвам се, че я започнах след "Доброжелателните", защото е като балсам за сетивата. Реверте е толкова елегантен писател! Просто романът на Лител си беше висока топка и не ми се четеше нещо посредствено след него. Исках друго стойностно четиво и за момента го получавам.

# 633
  • Belgium
Венка, много се радвам, че "Добри мъже" се представя на очакваното високо ниво Simple Smile

Аз прочетох "Дългият път към една малка, ядосана планета" - много мила фантастика, не бих я нарекла с гръмкото спейс опера, защото не е достатъчно мащабна за това определение. Главната идея е междувидовата толерантност и колко е важно да се опиташ да се поставиш на мястото на човека (или извънземното) отсреща. Романът не набляга толкова на сюжет, колкото на изграждането на различните герои, повечето от които са извънземни. Много ме забавляваше концепцията в книгата, че човешката раса е от по-низшите и далеч не доминира над останалите. Минусът за мен е доста средняшкото ниво на писане, но пък си струва да се прочете заради идеята.

Продължавам с разказите на моя любим Евгений Замятин в сборника "Дихание от сянка". Прекрасен стил, страшно ми харесват и самите истории. Препоръчвам го с две ръце, особено на почитателите на класическата руска литература Heart

# 634
В изключително добра книжна серия съм и идвам да споделя за хубавите книги:

"Сърцето ми и други черни дупки"-Джазмин Варга YA роман с интересни герои, погълнати от своите демони.

"Басейнът"-Либи Пейдж Топъл, емоционален и човешки роман. Аз не мога да плувам и даже не харесвам басейни, но тази история ме плени.

"Мечокът и Славеят"-Катрин Арден Хубава приказка, базирана на руския фолклор, легенди и поверия. Очаквах да ми хареса малко повече. Дори не знам дали ще си купя втората част, която вече излезе .

Освен това танцувам-Ан-Лор Бонду, Жан-Клод Мурлева Прекрасна книга, написана като епистоларен роман. Двама души, които започват да си пишат уж случайно и все повече се опознават и разкриват един друг.

Писмо до сестра ми-Мария Пеева, Люси Рикспуун Тази книга във формата си наподобяваше предишната, но също много добре написана. В някои мисли направо се разпознавах.

От тази хубава серия единствената посредствена книга беше "Наследницата на Дакота Билдинг" на Фиона Дейвис. Но за запълване на някой ленив уикенд си е ок. 😊

Сега чета "Вестители" на Цветелина Владимирова, но съм съвсем в началото и нищо не мога да кажа. 😊

# 635
Впрочем, има ли фенове на Иво Иванов тук? Аз периодично препрочитам Кривата или поне части от нея.. Grinning

# 636
Елинка, дано Цвети те превземе с трилогията си! Heart EyesHeart Ако не потръгва първата част, помъчи я малко, ще тръгне. Grinning

# 637
Някой  чел ли е Гениалната приятелка от Елена Феранте?

# 638
  • София
Уроци по дишане на Ан Тайлър
Улучих момента за книгата. Хареса ми, че не се случва нищо специално на пръв поглед. Просто живот!

# 639
  • London, UK
Елинка, колко книжни съвпадения намерих в последния ти пост Simple Smile
Сърцето ми и други черни дупки съм си я набелязала за покупка, а Писмо до сестра ми я прочетох тази година и много я харесах. Изобщо, допадат ми епистоларните романи и по тази причина си взех съвсем прясно и Освен това танцувам. Радва ме отзива ти за нея Simple Smile

Аз също чета Вестители, (паралелно с няколко други) и вече съм минала половината. Историята ми харесва страшно много - евала й за въображението на Цвети! Но след толкова все хубави коментари и оценки със съжаление трябва да призная, че очаквах много повече откъм останалото.

Е, все пак е дебютен роман и аз отчитам  това, та ще погледна обезателно и следващите книги от поредицата.

Последна редакция: ср, 29 авг 2018, 02:35 от Adamant🍃

# 640
  • София
Adamant🍃, щом харесваш епистоларни романи, ще се осмеля да препоръчам "Август" на Джон Уилямс (авторът на "Стоунър"). Е, трябва може би да харесваш и историята на Древен Рим, но романът е едно мъничко бижу.
Аз пък покрай "Добри мъже" си припомних "Опасни връзки" и се върнах направо в младостта си Simple Smile.

# 641
  • London, UK
Смело препоръчвай, Венка, твоите препоръки, заради съвпаденията в оценките, веднага отиват в to read - list Simple Smile
Благодаря, че споменаваш  за "Август" - нямах дори представа, че има връзка с епистоларната форма.
Между другото, тъкмо си взех Стоунър, сега ще търся и тази...
Ох, нямат край тези за покупка - на всяка една закупена, добавям две за следващи и никога не мога да насмогна 😁

# 642
  • София
И аз не знаех, че е епистоларен роман, но понеже обичам истории за Рим и харесах автора така открих тази книга. Всъщност Джон Уилямс има три романа и трите нямат нищо общо помежду си (като жанр). Много са различни и много хубави, всеки по свой собствен индивидуален начин.

# 643

Прочетох "Краят на аферата"на Греъм Грийн, дадох и 3 звезди в ГР, но по-скоро беше като за 3,5.
Книгата ми хареса, но имаше лошия късмет да я прочета след "Тишина през октомври".  😉

# 644
Adamant, аз всеки път като видя твой пост в Новите ни книги, и изпитвам едновременно задоволство и завист 😊 страшно много книжни съвпадения имаме 😊

Епистоларен роман е и "Дракула", аз много го харесах. 😊

"Вестители" и аз я преполових вече. Оценявам повече стила и начина на писане отколкото самата история. Там няма нищо ново, различни вариации на тема тайни ордени, зли сили, пазители и т.н. Но все пак я чета с интерес, вълнуваща е. 😊

Общи условия

Активация на акаунт